Berta Sándor

München - a LiMux helyett visszatér a Windows?

Úgy tűnik, hogy Münchenben a számítógépekre Linux helyett ismét a Microsoft operációs rendszere kerülhet.

München városi tanácsa 2004-ben döntött úgy, hogy búcsút int a Microsoft termékeinek és a világ első nagyvárosaként a Linuxra vált át. Az átállás 2006-ban kezdődött. Peter Hofmann, a LiMux projekt vezetője tavaly azt nyilatkozta, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy a közigazgatásban később visszaállnak más rendszerekre, ami a folyamatos politikai támogatásnak is köszönhető. Nos, úgy tűnik, hogy pont ez utóbbi szűnt most meg.

Josef Schmid, München polgármester-helyettese azt mondta, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Schmid azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a LiMux kezelésével. Hozzátette: mindegy, hogy melyik részleget keresi fel, mindenütt azt hallja, hogy az emberek szenvednek a rendszertől és ezen mielőbb változtatni kell. A város megbíz egy független szakértői csoportot a helyzet felmérésével. Amennyiben a szakértők azt fogják javasolni, hogy München térjen vissza a Microsofthoz, akkor nem zárható ki, hogy ez be is következik.

Schmid szerint a korábbi döntés politikai és nem szakmai jellegű volt. Nekik akkor az volt a benyomásuk, hogy a kérdés arról szólt, hogy behatárolják egy monopolhelyzetben lévő cég lehetőségeit. Ők már akkor tudták, hogy a törekvést nem koronázza majd siker, hiszen egyetlen közösség nem tudja megváltoztatni az egész világot. Amennyiben az egész világ egy szabvány szoftverrel dolgozik, akkor fontos, hogy München is ezt a rendszert használja. Christine Strobl, München polgármester-helyettese nyolc hónappal ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az átállás sikeresen lezárult és a rendszer használata a közigazgatásban dolgozóknak napi rutinná vált. Jelenleg a müncheni közigazgatásban 15 000 számítógépen használják a LiMux disztribúciót, ez az összes konfiguráció 80 százaléka.

A Microsoft egyik szóvivője közölte, hogy ők "jó vesztesekként" tudomásul vették a korábbi döntést és elfogadták, hogy München elutasítja a Windows operációs rendszert, de továbbra is nyitottak az egyeztetésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zenty #31
  Ne személyeskedj. Ilyen alapon mondhatnám az "írásod alapján" hogy egy öngondolkodni képtelen zombi vagy.
 • lamer the true #30
  Legyen áldott a felhő!

  Bár jobb ha pár dolgot, inkább a sírba viszel, mintsem oda, ahol a tudjuk kik látják :)
 • dyra #29
  Ahogy látom a trendeket, nekem egy olyasmi jön le, hogy a gépeken nem lesz adat. Minden a felhőben történik legyen az most saját vagy valami külső szolgáltató által üzemeltetett. Ugyanez igaz a kliens programokra is. A desktop gépek vállalati környezetben lassan tényleg csak "ablakok" lesznek. Ilyen formán meglehetősen drága az operációs rendszernek a megvétele. Nem feltétlen egyébként az olcsóság itt a lényeg, inkább az átláthatóság. PL nekem ha ms Licensz kérdésem van fel kell hívnom a tanácsadónkat mert egyszerűen nem látom át. Nagy cégénél vagy önkormányzatoknál már már komoly kihívás mi mennyibe és hogyan kerül. Valóban én is nagyon szeretem az MS officet, hatékonyan és gyorsan lehet vele dolgozni. És az operációs rendszerük is rendben van, kivétel a Windows 8 mert az valami borzalom. Nem állítom, hogy a Linux jobb. Csak érzésem szerint az átláthatósága miatt, illetve, hogy akár egy saját fejlesztői csapattal is támogatható továbbá figyelembe véve a feltételezhető közelgő változásokat hosszabb távon gazdaságosabb lesz - lenne.
 • yamato41 #28
  Azért hoztam az androidot példának, mert talán a legkomolyabban fejlesztett és legtöbbek által használt linuxalapú oprendszer.
  Nem találtam még olyan ingyenes androidos programot, ami hibamentesen jelenítette volna meg a legegyszerűbb csak szöveget tartalmazó dokumentumot leszámítva a legismertebb formátumokat. Pedig kipróbáltam vagy tucatot. Végül az MS androidos verziója volt a leghasználhatóbb, amit meg persze "rendesen" nem lehetett felrakni, csak apk-val. Pdf-re is csak az Adobe sajátja működött rendesen.
  Nyilván az appon múlik szinte minden, az nem kétséges, mint ahogyan az sem, hogy meg lehetne csinálni a linuxalapú közigazgatást. De azt állítom, hogy ez végeredményben semmivel nem lenne olcsóbb, vagy hatékonyabb, mint az MS alapú, mert a támogatási hátteret saját forrásból kellene megoldani, ami méregdrága lenne, hiába ingyenes a szoftver maga, ha a támogatására központilag kell nagyon sokat költeni.
 • yamato41 #27
  Onnan veszem, hogy vannak androidos eszközeim és használom őket. A telefonomat kétnaponta kell újraindítani, mert össze-vissza zavarodik rajta minden, belassul és éppen telefonálni (hívást indítani) nem lehet rajta. A tabom (Note 10.1 2014) pedig minden, csak nem éppen megbízhatóan használható talán a legnagyobbak appjait (Google, Adobe stb.) leszámítva.
  "Állami szférában egy libre-nek elégnek kell lennie..."
  Hát éppen erről írtam már itt többször, hogy ez NEM igaz. Van olyan, ahol igen, de nem mindenhol. Az Libre az egyszerű dolgokhoz elég, de a bonyolultakhoz kevés, a támogatása is bizonytalan (ki tudja megint mikor ki és hogyan fog leválni, szétválni, összeveszni, lelépni...).
  Azt kell mondanom az írásod alapján, hogy nem sok fogalmad van az oktatásról, de en bloc a közszféráról.
 • lamer the true #26
  "Jó példa az Android. Ingyenes, de rettentően instabil és komoly kompatibilitási problémái is vannak más platformokkkal az irodai programok terén "

  >.< Ehh....

  :) Jó, hogy az sg olvasók mindig odavágják a frankót. :)

  Bizony az android se nem ingyenes se nem rettentően instabil.

  Ha az utóbbi így lenne nem adták volna ki.

  Mint minden rendszerben sajnos itt is vannak ismert és nem ismert hibák. De korántsem több, mint máshol.

  Az androidot nem desktop környezetre szánták, így felesleges ezzel összehasonlítani. Bár ez igazából csak a programokon múlik nem az oprendszeren.

  Ha téged beraknak egy arénába hogy egy 200 kilós színizom bajnokkal megmérkőzz, te sem éreznéd helyénvalónak a szitut :) hiába vagytok mindketten emberek. Te jó vagy valamiben ő meg másban.

  Ha a linux, jó mert kicsi, akkor mint mondasz az android pár száz megás méretéhez, amivel igazából mindent meg lehet oldani.

  Miért omlanak össze az android appok néha?

  Sajnos tény, hogy androidra nem egyszerű programozni, olyan dolgokra is figyelni, kell, amire más környezetben nem. Ha valaki nem ismeri az androidot, de ismeri a java-t mondjuk, akkor is gyönyörű appokat fog írni, csak sajnos azok össze fognak omlani, bizonyos helyzetekben.

  Tehát inkább a programokkal van baj, amik nem megfelelően lettek elkészítve, mintsem az oprendszerrel. De ez így van a világ összes rendszerével. Hiába penge, ha program, amit futtat egy bugos, valami.

 • Zenty #25
  Honnan veszed, hogy instabil? A winre külőn virusirtot is kell venni, ezt a linuxrol nem mondható el. Az office lehet jobb, de az irodákban se használják ki minden funkcióját. Állami szférában egy libre-nek elégnek kell lennie... És én is azt mondom az államnak saját Linux kellene. Több milliárdot költenek win vételre, főleg oktatásban de ennek a töredékéből lehetne egy saját Linux fejlesztő csapatot összehozni, akik spéci programokat is írhatnánk specifikusan az állami-önkormányzati igényekhez. Ami drága lenne az elején az a oktatás de ha jól csinálják az sem kellene több milliárdnak lennie.
 • yamato41 #24
  Nem naivság, tényleg van benne fantázia, de nem látom, hogy mitől lenne olcsóbb. Ráadásul egy kis enklávét építene föl.
  A közigazgatásban dolgozók jelentős része egy-két programot használ (pl. okmányiroda, ágazati igazgatási szervek), ezeket valóban tökmindegy, hogy milyen oprendszer alól futtatja. De pl. az oktatásban nem megkerülhetőek az MS termékek, mert csak a nyílt forráskód és átláthatóság miatt nem lehet kizárni a Win és az Office felhasználás tanítását, így már a közszféra negyede ugrott. A mindennapi irodai munkák jelentős részében sincsen alternatívája a MS dolgainak.
  "Egyszerűen nincs törekvés rá."
  Ebben is tökéletesen igazad van. De ez korántsem csak a hozzá nem értés, vagy lustaság miatt van. A MS termékei jól támogatottak, minden híresztelés ellenére stabilak, megbízhatóak. A nyílt forráskódú programokra ez korántsem igaz. Ott a támogatást helyi szinten kellene megoldani, ami sokkal drágább, mint hétévenként egy-egy Wint és Office-t megvenni. Ráadásul kevésbé stabil programra bízni adatot még felelőtlenség is.
  Jó példa az Android. Ingyenes, de rettentően instabil és komoly kompatibilitási problémái is vannak más platformokkkal az irodai programok terén, illetve ugyanúgy csak pénzért kaphatsz rá jó irodai programot.
  A MS termékeinek az árát én nem elsősorban megvett termék árának tudom be, hanem a stabilitás, a folyamatos támogatás és a különböző gépek közötti biztos kompatibilitás árának. Az Offive 2007 és 2013 egyetlen egy alkalommal sem omlott össze és sohasem veszített adatot. Ugyanezt az Open/Libre párosról már nem tudnám elmondani.
 • dyra #23
  Én szeretnék egy átlátható világot. Nyilván ez egy utópisztikus elképzelés, túl sok embernek érdeke, hogy zavaros maradjon a víz. Ennek egy kis szelete a nyílt forrású programok. Az elvárást én ilyen módon értem lehet rossz a kifejezés akkor mondjuk igény lenne rá. Jó pár éve ténykedem én is az IT-ben. Van egy informatikai vállalkozásom is. két laptopom van, az egyiken Windows 7 fut a másikon Lubuntu 12.04. Az az igazság mindkettőn eltudom végezni a munkámat, a Win 7 az egyik cég miatt van akinek bedolgozok, náluk ez előírás. Persze én powerebb user vagyok mint az átlag, demondjuk az elmúlt 10 évben egy iskolában vagy önkormányzatnál nem láttam komolyabb próbálkozást a nyílt forrásra váltásra. Max a könyvtári olvasói gépeken láttam Debianokat. Egyszerűen nincs törekvés rá. Miközben mint "szakember" látom, hogy az irodai munkák nagyon nagy többsége elvégezhető Linuxon is. Továbbá hiszem azt, ha egyszer a Magyar állam esetleg egy saját Állami és önkormányzati Linux fejlesztése mellé áll, akkor az hazai munkahelyeket fog teremteni miközben hosszabb távon az ország pénzt is spórol. Naivság tudom. De én látok benne lehetőséget és fantáziát is.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2014.08.21. 10:23:07
 • yamato41 #22
  A MS a Win8-cal irányítani akarta a piacot, ami nem sikerült nagyon nem. Egységes felhasználói felület helyett egységes mag kellett volna, amire tetszőleges felhasználói felületet rá lehet húzni, azon minden program megy és teljesen kompatibilis minden eszközön (telefon, tab, laptop, asztali).
  "mint adófizető állampolgár el merem várni, hogy az adataimat nem amerikai operációs rendszeren keresztül kezeljék"
  Nem, ezt nem várhatod el. Azt várhatod el, hogy adataid ne kerülhessenek ki, azokkal ne lehessen visszaélni. Abba, hogy ezt milyen módon éri el az állam, az te nem várhatod el. Egy banknak sem mondhatod meg, hogy milyen szoftverekkel dolgozzon és kezelje az adataidat, holott annál is pénzért szolgáltatást veszel igénybe.
  "az önkormányzatoknak és az államnak el kellene felejtenie a Microsoft szoftvereit"
  Tiszteletben tartom ezen véleményedet, de az én véleményem az, hogy nincsen alternatívája a MS termékeinek. Ezt 10 évet meghaladó, közszférában töltött (ebből több, mint öt évet magasabb vezetőként) tapasztalatra alapozva mondom úgy, hogy kb. 25 éve foglalkozom számítástechnikával. Igaz nem ez a végzettségem, de azért keveset talán konyítok a dolgokhoz (annó C64-en assemlyben még programoztam is).