Berta Sándor

Megkezdi a Linuxra való átváltást München

Egy esztendővel később a tervezettnél megkezdte a Windows operációs rendszerek lecserélését Linux-csomagokra a müncheni városvezetés. Az év végéig a tervek szerint a 14 000 PC-ből kétszáznál fognak végezni az átállással.

München vezetői 3 évvel ezelőtt döntöttek a Linuxra való váltás mellett. "Sajnos azóta történt egy két dolog, ami fennakadásokat okozott, de egyre inkább egyenesbe jövünk" - mondta Florian Schiessl, a LiMUX-projekt szóvivője. "Az átállás szeptember 19-én, kedden kezdődött meg, azóta körülbelül az első 100 számítógép esetében fejeződött be. Jelenleg még a legtöbb PC-n különböző Windows operációs rendszerek és Office irodai szoftvercsomagok futnak, azonban ez a következő 2 évben változni fog a Linux és az OpenOffice javára" - tette hozzá a szakember.

A teljes átállás azonban nem valószínű, mivel számos hardver vagy szoftver kizárólag a Windows operációs rendszerek alatt működik, ráadásul számos Macintosh számítógép is megtalálható a rendszerben. Az év végéig előreláthatóan a 14 000 PC közül 200 esetében történik meg az átváltás. A legtöbb számítógépre Debian 3.1 disztribúció kerül KDE 3.5-ös felhasználói felülettel és OpenOffice 2.0 irodai szoftvercsomaggal.

A városvezetés különböző irányelveket fektetett le, amelyek az átállásban segítenek a munkatársaknak. Ezek között megtalálható a fájlformátumok közötti konvertálás éppúgy, mint más feladatok megoldása. A fennakadások főleg a szoftverszabadalmakkal kapcsolatos viták miatt következtek be. Ez a korszak azonban egyelőre lezárult, így megkezdődhetett a váltás.

A szakember optimista. "Abból indulunk ki, hogy 2008 végére a számítógépek 80 százalékán már Linux fog futni" - nyilatkozta végül Florian Schiessl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szalbint #72
    Ne hülyéskedj, ahhoz ész is kell!
  • BiroAndras #71
    Ekkora különbség senkinek se számít. Ma már minimum 40GB van egy vinyó, és még ahhoz képest is elhanyagolható.
    De ha mégis sokallod, használ Office2K-t, az elég kicsi, és lényegesen gyorsabb is.
  • Sanyix #70
    Kit érdekel? Nem mindenki olyan mint te :)
  • BiroAndras #69
    "Viszont vinyót sokkal kevesebbet eszik"

    Lehet, de a vinyó sokkal olcsóbb, mint a memória. 1TB vinyóm van otthon, úgyhogy pár tíz-száz mega különbséget nagy ívben lesz@rok.
  • Sanyix #68
    Énse értem miért vagy ennyire láma :)
  • turul16 #67
    "Itt nekem senki - ismétlen senki - nem tud olyan vírust mondani, mely ntfs fájlrendszerben guest bejelentkezés alatt a számítógép teljes részét megfertőzi nem csak a user-t érintő regisztrációs és egyéb common files adatbázist.
    "
    Netan egy lada sor jar annak aki az elso ilyet mondja ? (Barmely XP verziora all ?)
  • turul16 #66
    Mar egyszer irtam, hogy a linuxra irt virusirtok elsosorban wines virusokat keresenek foleg mail szervereken alkalmazzak oket. Linux-os virusok amik vannak tenyleg csak megfelelo csillagegyutalaskor tudnak fertozni. De szerver bugokat kihasznalo exploitok vannak.
    Exploit winen is van pl.: IE sebezhetoseg
  • turul16 #65
    Kivancsi lennek, hogy az office(word) fanok probaltak -e mar pl. lyx -et vagy
    pl. texmacs esetleg mas hasonszoru programot: lap
    Vagy, ha probaltak kezdeti "massaga" miatt elvetetek az otletuket ?
  • Dark Angel 666 #64
    Sosem értettem , egyesek miért favorizálják a Linuxot.
    Alacsony a támogatottsága , nagyon népszerütlen , egyszóval SZAR
  • pTk #63
    mindakettő ku,rva lassu :P