Berta Sándor

Betegségeket terjeszthetnek a virtuális valóság szemüvegek

A készülékeken keresztül többek között a szemherpesz terjedhet.

Egyre gyakrabban próbálhatók ki a különböző rendezvényeken és szakmai kiállításokon alkalmazások vagy játékok segítségével a virtuális valóság (VR) szemüvegek, de ez akár komoly egészségügyi kockázatokat is hordozhat magában. A fő problémát az jelenti, hogy egy-egy eszközt egymás után akár több százan is kipróbálnak és emiatt könnyen átadhatók másoknak például fertőzések, azok közül is elsősorban a szemherpesz. A fejlesztők között ez már egy ideje beszédtéma és rámutattak arra, hogy minden egyes VR-készüléket a használat után alaposan meg kellene tisztítani. Ez azonban aligha valósul meg minden egyes rendezvényen és minden egyes használat után.

A szemherpesz egy olyan fertőzés, amely nagyon hasonlít az ajakherpeszre és amelynek során a szem körül viszkető hólyagocskák képződnek. A herpeszt a Herpes Simplex nevű vírussal (HSV) lehet átadni, ami nagyon fertőző, ezért a virtuális valóság szemüvegek használatakor nagyon gyorsan elterjedhet a felhasználók között. A VR-játékokat fejlesztő stúdiók és a virtuális valóság eszközöket gyártó cégek nagyon komolyan veszik az ügyet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hány fertőzésre kerülhetett sor eddig, de a fertőzéshez már egyetlen HSV-fertőzött személy is elegendő.

A szakemberek azt javasolták, hogy aki szeretne egy VR-készüléket kipróbálni, az az adott rendezvény szervezőit kérje meg a termék használat előtti tisztítására. Mindez azonban a nagy eseményeken nehézkes lehet, mert ott a látogatók sok modellt próbálnak ki és nem szeretnek hosszú ideig várni. A probléma nem új, korábban felmerült, hogy a játékkiállításokon lévő vezérlőegységek kipróbálásával átadhatók a bőrbetegségek. Fertőzések ugyanakkor akár otthon is történhetnek, ha valaki játékpartit szervez vagy megmutatja az újonnan megvásárolt virtuális valóság szemüvegét és az egyik meghívott vendég fertőzött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #33
    +1
  • TokraFan #32
    "A valóság viszont az, hogy a "fejlődés" nem más, mint a spirituális léttől, a teljességtől és a minőségtől való eltávolodás."

    Nem, a valóság az, hogy a spirituális lét mindig is az ember saját döntése volt! És ha így dönt, akkor azt mai napig gyakorolhatja és élhet vele! Ugye feltűnt neked, hogy senki nem kényszeríti az embereket a fejükhöz tartott uzival arra, hogy a modernizáció adta lehetőségekkel éljenek? Bárki járhat a két természetes lábán egész életében, nincs rákényszerítve a fejlett közlekedési eszközökre. Bárki vehet magának egy tanyát és állhat abból az egész élete, hogy maga termeli meg _KÉZZEL_ az élelmet, mindenféle fejlett eszköz használata nélkül! Bárki élhet bármilyen vallás szerint és bárki élhet nomád körülmények között, ha úgy akarja! Nem kötelező orvoshoz menni, amikor baj van, dönthet a ráolvasáés, varázslás mellett is, és meghalhat békében, de ostobán. Van is ezekre péda a világ számos részén.

    Neked igazából szerintem az a bajod, hogy az emberek tömegei nem kérnek abból, amit te szeretnél! Próbálod mindenféle légből kapott valamivel alátámasztani azt, hogy ami az embereknek egyszerűen NEM KELL, az márpedig az egyetlen üdvüzítő megoldás lenne a számukra. Ez nem objektív módon működőképes világkép, csak a te általad annak tartott!

    A keleti szakrális létforma mai napig létezik, jónéhányan űzik, az más kérdés, hogy sokat változott az évszádaok során és ma már a tömegek nem kérnek belőle. Azt azonban továbbra is a legfontosabb paraméternek tartom, hogy ha egy társadalmi berendezkedés alapvetően jó, tehát a társadalom elemi részét képező entitások számára teljességet nyújt, akkor jöhet bármi más, nem fognak ettől eltérni. Ha mégis, akkor nem feltétlen az új formákban kell keresgélni a hibát, mert az csak katalizálta a felszín alatt már régen meglévő, elfojtott problémákat, nem pedig okozta azokat!
    Ha Indiában a tömegek ilyen könnyen feladták a korábbi rendszert, akkor a korábbi rendszerrel volt baj, mert az koránt sem volt tökéletes és jó, függetlenül attól, hogy számodra szubjektíve mennyit jelent jelenleg! Ezt kell megérteni!
  • gforce9 #31
    Én sem értem ezeknek a gondoknak a gyökerét. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy olyan életet éljen amilyet akar (amíg másoknak nem árt vele). Ha valaki pl. kommunára vágyik alapíthat. Semmi és senki sem tartja vissza. Az emberek nagyrésze mégsem akarja ezt. Nem lehet ignorálni az emberek nagyrészének akaratát. Legalábbis szerintem marhaegyszerű, de sehová sem vezető gondolatmenet azt mondani, hogy a többség hülye és kész.
  • tamas79 #30
    "-"Ha a kasztrendszer jól működött volna, akkor ma is az működne..." és egyéb populista szlogenekből állnak a demagóg hozzászólásaid.
    Az fel sem merült benned, hogy a rendszertől független dolgok borították fel az egészet?-"
    Micsoda? Például az hogy az emberek megunták, hogy nemzedékek óta vályogvetők és egyrészt a tech. fejlődés miatt nincs szükség annyi vályogra , másrészt mást szeretne csinálni? Á, biztos nem.
    "Szerintem nekik is és a föld többi népének is jobb lenne, ha visszatérnének a néhány száz (esetleg ezer) évvel ezelőtti állapotokhoz, ez pedig hasonlóan kijelenthető a többi (volt) gyarmat esetében is."
    Mivan? Valóban sokkal jobb volt ezer évvel ezelőtt. Tényleg. Sokkal jobb volt , hogy 15 gyerekből 2 ha megélte a felnőtt kort. Meg tehéntrágyával is jobb fűteni, te is így teszel igaz?
    "Ráadásul hatalmas különbség van a múlt indiai vagy a 2.vh előtti Japán illetve a feudális Európa mélyen szakrális kasztrendszere és a mai globális, kapitalista társadalmi osztályok rendszere között, nagyjából egymás ellentétei. "
    Szerencsére. Komolyan nem értem, tényleg jobbnak tartod? És konkrétan mit? Hogy ember tömegek éltek sárban, ganéban a nagy és fényespáncélú , hős lovagok és nemesek alatt, akik születésük által vagy pénzért vett hatalmat gyakoroltak? Ja, ez most is így van, annyi különbséggel, hogy itt van lehetőséged előre jutni. Persze rajtad áll milyen módszerekkel teszed ezt. Próbáltál volna meg "kitörni" Japán vagy európai közegből.
    De tudod mit? Nagyon jó ezeket a demagóg (érzelmekre ható, féligazságokat) egy meleg, tágas , jól fűtött, (feltehetőleg távfűtés vagy kazán által) modern számítógépen írogatni, miután haza értél a 8 órás (remélem) munkádból, amit , szintén remélek, te választottál. De hagyj fel mindennel! Add el a házad, számítógéped, kocsid, stb. Vegyél egy földet valahol, építs jurtát, földkunyhót, tipit amit akarsz. Termeld meg te a javaidat, cserélgesd a szomszéd faluban fémeszközökre meg vetőmagra. Térj vissza a spirituális gyökerekhez, betegség esetén lehet ráolvasni vagy gyökeret rágcsálni.Vagy utazz Dél-Amerikába a dzsungelbe egy törzsi közösségbe, esetleg Mongólia végtelen pusztáin vándorló nomádokhoz.Ja, hogy ezekhez nem vagy elég bátor. Ott bizony nincs éjjel internetezés, meg láblógatás, de cserébe van szakrális élmény és nincs fejlődés sem.
    Végezetül lehet , hogy ateista (nem hiszek Istenben, bár inkább agnoszticizmus lenne megfelelő) materialista vagyok, de nem fontos az hogy mim van. Nem az határozza meg az életemet, pl. nem hajtok a legújabb vackok után, az eszközeimre úgy tekintek ,mint eszközök és nem irányítók. Használom őket és nem fordítva. Nem követem a divatokat. Ezt próbálom tovább adni. Tedd te is ezt.
    Vége.
  • Tetsuo #29
    "Ha a kasztrendszer jól működött volna, akkor ma is az működne..." és egyéb populista szlogenekből állnak a demagóg hozzászólásaid.
    Az fel sem merült benned, hogy a rendszertől független dolgok borították fel az egészet? Nevezetesen a "Butcher's Apron" égisze alatti világrablás korrumpálta és torzította illetve anyagiasította a végletekig Indiát, emellett az iszlám vallás rombolta a társadalom addigi struktúráját és hagyományait?

    Hallottál arról, hogy mi történik ma arrafelé? Láttál előrejezéseket gazdaságról, termelésről, demográfiáról? Szerinted ez jó irányba haladás? Szerintem nekik is és a föld többi népének is jobb lenne, ha visszatérnének a néhány száz (esetleg ezer) évvel ezelőtti állapotokhoz, ez pedig hasonlóan kijelenthető a többi (volt) gyarmat esetében is.

    Egy ateista materialista világképből szemlélve persze, az anyag, a partikuláció és a mennyiség felé közeledés a "haladás", mert az vetíti előre a falanszter desztópiát, amit a rendszer uniformizált, hithű követői rózsaszín ködben a tudomány és az indivíduum diadalának látnak, egy ultramodern tökéletes társadalomban, egyfajta olcsó sci-fiként.
    A valóság viszont az, hogy a "fejlődés" nem más, mint a spirituális léttől, a teljességtől és a minőségtől való eltávolodás.

    Egy csúsztatásod alapján úgy tűnhet, hogy a kasztrendszert tökéletes társadalmi rendnek tartom... Nem, nem tartom annak, ilyet nem is írtam soha.
    Ráadásul hatalmas különbség van a múlt indiai vagy a 2.vh előtti Japán illetve a feudális Európa mélyen szakrális kasztrendszere és a mai globális, kapitalista társadalmi osztályok rendszere között, nagyjából egymás ellentétei. Én az előbbeket pozítivként, míg az utóbbit abszolút negatívként értékelem. Az előbbiek mindennemű romlása a változással, a "modernség" megjelenésével kezdődött.
  • TokraFan #28
    A világ éppen a kasztrendszerben oly fontos, pénzalapú társadalmi szelekció miatt tart a szakadék felé, nem a fejlődés és a tudomány miatt! Ezt kevered folyamatosan. Az, hogy a technológiai és az erkölcsi fejlődésünk nincs szinkronban, egyértelmű. De hiba lenne pl. a vallásos, egyházak uralta világot erkölcsösebbnek tartani, mert nem az és soha nem is volt az. Képmutatásra épül az egész rendszer, egy pajzs, mely a felszínen szépnek próbálja mutatni magát, míg alul pont olyan romlott emberek üzemeltetik, mint bármi mást. Átszellemült tekintetű szeretetről prédikáló pedofil papokkal, pusztán hatalomért, pénzért és megélhetésért csuhát húzott senkiháziakkal, a híveik által eltartott léhűtőkkel a gépezetben. Persze ott is akad rendes ember, de ennek semmi köze magához a rendszerhez. Emberséges munkaadó és cégvezető is létezik, még ha nem is akarsz róla tudomást venni.
    Továbbra sem írtad le, milyen értékeket nem gyakorolhatsz jelenleg? Már ott ellentmondásba keveredsz önmagaddal, amikor erről beszélsz, hiszen ha az általad oly nosztalgiával szemlélt kasztrendszer jól működött volna, akkor ma is az működne és nem termelte volna ki a maga mérhetetlen számú ellenzékét ami eltakarítja a fenébe.

    Egyébként sem értem, mitől rohanunk most jobban a szakadék felé, mint korábban bármikor? Nyilván, a fejlődés miatt az atom nagyobbat fog szólni, mint anno a parittya, de ha valóban olyan jól ismered a történelmet akkor tudhatod, hogy ez a nyomorult bolygó mindig tele volt háborúkkal. Fáraók, királyok, diktátorok...egyre megy...De tény, hogy a kasztrendszerben volt a legtöbb háború, ott elég volt egy besértődés két hülye között mondjuk egy házasság vagy lánykérés kapcsán, és már baszták is szét egymást az ártatlan civilek százezreivel együtt. A ostoba vallási háborúkról nem is beszélve...Tűzzel, vassal irtotta egymást a sok hülye csak mert nem tudták eldönteni, melyikük isten fantazmagóriája "igazabb".
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.01. 22:30:14
  • tamas79 #27
    Beszükült tudatállapot nem neki van. Pont arról beszél , hogy szét kell választani a dolgokat, nem lehet egysíkúan venni mindent. Te meg nemes egyszerüséggel elsiklasz minden más fölött ami feketén vagy fehéren nem illik a nézeteidbe. Valóban az elanyagiasodás nem jó, de vajmi kevés köze van a fertözésekhez illetve a technológiai fejlödéshez, hacsak nem az a nyomás amit a mindig új kütyük kifejlesztésére gyakorolnak.
    A feudalizmus vagy a bebetonozott kasztrendszer mindent csírában folytana el, hisz minden táj egység magának kellene kifejlesztenie, megépítenie stb. Vagy a munkáskasztú ne is álmodjon , hogy valami ötletét a gondolkodók kasztja meghallgatja, viszont ök bármi hülyeséget megtehetnek , hisz ök a gondolkodók, igaz? Vagy hogy müködne nálad?
    Utoljára szerkesztette: tamas79, 2016.11.01. 19:44:50
  • Tetsuo #26
    Hogy fejlődésnek nevezed azt, ahova társadalmunk tart, az az igazán beszűkült tudatállapot és hozzátartozó nézőpont eredménye.
    Az úgynevezett fejlődés eszméje a humanisták körében kezdett kibontakozni, amit a szocialisták és másik ágon a demokraták gerjesztettek a végsőkig haladásként, elsősorban a technikára és a "szabadságra" hivatkozva.
    Egyfajta propagandának köszönhetően is a többség hajlamos a pillanatnyi jólétet élvezve direkt nem észrevenni a szakadék felé hajtást, aminek csak egyik oka a környezeti erőforrások kifosztása.
  • tamas79 #25
  • TokraFan #24
    Nincs félrebeszélés, csak nehezen megy az értelmezés. :-) Már írtam, hogy a fejlődés több síkon mozog, csak te leszűkíted egy számodra szubjektív lényeges szegmensre, a többiről meg nem veszel tudomást. Pl. a technológiai fejlődés tagadhatatlan mint ahogy az is, hogy ennek az emberiség szempontjából számos előnye volt/van. Ha a rabszolgatartást, mint társadalmi formát nézem, akkor annak magunk mögött hagyása is egyértelmű pozitív fejlődés. De fejlődés az is, hogy ma már csak a leghülyébbek ragaszkodnak még mindig az Ádám és Éva származási lánc képtelenségéhez vagy ahhoz, hogy az ember a teremtés koronája, a Nap meg kering a Föld körül. Fejlődés hiányában még ma is Zeuszt vizionálná milliónyi ostoba egy hegy tetejére és áldozatot mutatna be, hogy a kedvében járjon. A fejlődésnek köszönheted azt is, hogy itt netezhetsz! :-)

    Nem fejtetted ki pontosan milyen, történelmi távlatokban is hibátlan társadalmi rendszerrel kapcsolatosan érzel erős nosztalgiát, mint ahogy azt sem, az mitől működött volna tökéletesen? Kasztrendszer? Örökletes alapon? Ahol a nemesek egy része kvázi bűnözéssel szerzett vagyonnal vált "nemessé", másik része egyszerűen vette a titulust? Sok esetben pedig a sorban következő gyerek egy idióta volt aki jobb esetben elherdálta a vagyont, rosszabb esetben vitt magával egy fél országot is a pusztulásba? Ugyan. Soha nem működött! ;-) Csak innen a kényelmes karosszákből az internet előtt ülve (fejlődés), tele hassal több idő marad a bájos nosztalgiázásra, mintha kint kéne csépelni a gabonát reggel 4-től este 6-ig, hogy ne halj éhen. ;-)