Berta Sándor

A verejtékből méri a véralkoholszintet egy szenzor

Egy hordozható eszköz pontosabb mérést tesz lehetővé.

Joseph Wang és Patrick Mercier vezetésével a Kaliforniai Egyetem munkatársai egy olyan szenzort és egy ahhoz kapcsolódó kiegészítőt fejlesztettek ki, amely képes megmondani a verejtékből kiindulva egy személy véralkoholszintjét. A készülék az aktuális értékeket Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően továbbítja az okostelefonra, laptopra vagy más termékre.

Wang kifejtette, hogy sok baleset történik az utcán azért, mert a vezetők ittasan ülnek a volánhoz. A technológiájuk pontos, praktikus és gyors utat kínál az alkoholfogyasztás ellenőrzésére, s megakadályozhatja az embereket abban, hogy ittas állapotban vezessenek. Az eszköz már 15 perc után képes kimutatni a verejtékből az alkoholfogyasztást.

Azt, hogy az illető izzadjon úgy érik el, hogy a szenzor, amely kvázi tetoválásként viselkedik, pilokarpint tartalmaz. Ez az anyag serkenti a verejtéktermelést, majd a verejték kapcsolatba kerül egy miniatűr elektródával, amely be van vonva alkohol-oxidázzal. Az enzim reakcióba lép a verejtékben lévő alkohollal, aminek köszönhetően hidrogén-peroxid jön létre. Ez utóbbi kimutatható elektrokémiai úton. Ez az információ elektromos jelként továbbítódik a kiegészítőre, amely a Bluetooth-kapcsolaton keresztül kerül az okostelefonra.

A kifejlesztett rendszert kilenc önkéntesen tesztelték, nekik sört vagy bort kellett inniuk. Az összes teszt korrekt módon mutatta ki a véralkoholszintjüket. Az viszont még egyelőre kérdéses, hogy a technológián alapuló első termékek elterjedhetnek-e és ha igen, ez mikor történhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    Maximum ott van értelme, ahol nincs zéró tolerancia. De szokványos félvezető érzékelős szondák már bárki számára elérhetők és relatíve olcsók is (persze van bóvli is).