• Tetsuo
    #29
    "Ha a kasztrendszer jól működött volna, akkor ma is az működne..." és egyéb populista szlogenekből állnak a demagóg hozzászólásaid.
    Az fel sem merült benned, hogy a rendszertől független dolgok borították fel az egészet? Nevezetesen a "Butcher's Apron" égisze alatti világrablás korrumpálta és torzította illetve anyagiasította a végletekig Indiát, emellett az iszlám vallás rombolta a társadalom addigi struktúráját és hagyományait?

    Hallottál arról, hogy mi történik ma arrafelé? Láttál előrejezéseket gazdaságról, termelésről, demográfiáról? Szerinted ez jó irányba haladás? Szerintem nekik is és a föld többi népének is jobb lenne, ha visszatérnének a néhány száz (esetleg ezer) évvel ezelőtti állapotokhoz, ez pedig hasonlóan kijelenthető a többi (volt) gyarmat esetében is.

    Egy ateista materialista világképből szemlélve persze, az anyag, a partikuláció és a mennyiség felé közeledés a "haladás", mert az vetíti előre a falanszter desztópiát, amit a rendszer uniformizált, hithű követői rózsaszín ködben a tudomány és az indivíduum diadalának látnak, egy ultramodern tökéletes társadalomban, egyfajta olcsó sci-fiként.
    A valóság viszont az, hogy a "fejlődés" nem más, mint a spirituális léttől, a teljességtől és a minőségtől való eltávolodás.

    Egy csúsztatásod alapján úgy tűnhet, hogy a kasztrendszert tökéletes társadalmi rendnek tartom... Nem, nem tartom annak, ilyet nem is írtam soha.
    Ráadásul hatalmas különbség van a múlt indiai vagy a 2.vh előtti Japán illetve a feudális Európa mélyen szakrális kasztrendszere és a mai globális, kapitalista társadalmi osztályok rendszere között, nagyjából egymás ellentétei. Én az előbbeket pozítivként, míg az utóbbit abszolút negatívként értékelem. Az előbbiek mindennemű romlása a változással, a "modernség" megjelenésével kezdődött.