tamas79#30
"-"Ha a kasztrendszer jól működött volna, akkor ma is az működne..." és egyéb populista szlogenekből állnak a demagóg hozzászólásaid.
Az fel sem merült benned, hogy a rendszertől független dolgok borították fel az egészet?-"
Micsoda? Például az hogy az emberek megunták, hogy nemzedékek óta vályogvetők és egyrészt a tech. fejlődés miatt nincs szükség annyi vályogra , másrészt mást szeretne csinálni? Á, biztos nem.
"Szerintem nekik is és a föld többi népének is jobb lenne, ha visszatérnének a néhány száz (esetleg ezer) évvel ezelőtti állapotokhoz, ez pedig hasonlóan kijelenthető a többi (volt) gyarmat esetében is."
Mivan? Valóban sokkal jobb volt ezer évvel ezelőtt. Tényleg. Sokkal jobb volt , hogy 15 gyerekből 2 ha megélte a felnőtt kort. Meg tehéntrágyával is jobb fűteni, te is így teszel igaz?
"Ráadásul hatalmas különbség van a múlt indiai vagy a 2.vh előtti Japán illetve a feudális Európa mélyen szakrális kasztrendszere és a mai globális, kapitalista társadalmi osztályok rendszere között, nagyjából egymás ellentétei. "
Szerencsére. Komolyan nem értem, tényleg jobbnak tartod? És konkrétan mit? Hogy ember tömegek éltek sárban, ganéban a nagy és fényespáncélú , hős lovagok és nemesek alatt, akik születésük által vagy pénzért vett hatalmat gyakoroltak? Ja, ez most is így van, annyi különbséggel, hogy itt van lehetőséged előre jutni. Persze rajtad áll milyen módszerekkel teszed ezt. Próbáltál volna meg "kitörni" Japán vagy európai közegből.
De tudod mit? Nagyon jó ezeket a demagóg (érzelmekre ható, féligazságokat) egy meleg, tágas , jól fűtött, (feltehetőleg távfűtés vagy kazán által) modern számítógépen írogatni, miután haza értél a 8 órás (remélem) munkádból, amit , szintén remélek, te választottál. De hagyj fel mindennel! Add el a házad, számítógéped, kocsid, stb. Vegyél egy földet valahol, építs jurtát, földkunyhót, tipit amit akarsz. Termeld meg te a javaidat, cserélgesd a szomszéd faluban fémeszközökre meg vetőmagra. Térj vissza a spirituális gyökerekhez, betegség esetén lehet ráolvasni vagy gyökeret rágcsálni.Vagy utazz Dél-Amerikába a dzsungelbe egy törzsi közösségbe, esetleg Mongólia végtelen pusztáin vándorló nomádokhoz.Ja, hogy ezekhez nem vagy elég bátor. Ott bizony nincs éjjel internetezés, meg láblógatás, de cserébe van szakrális élmény és nincs fejlődés sem.
Végezetül lehet , hogy ateista (nem hiszek Istenben, bár inkább agnoszticizmus lenne megfelelő) materialista vagyok, de nem fontos az hogy mim van. Nem az határozza meg az életemet, pl. nem hajtok a legújabb vackok után, az eszközeimre úgy tekintek ,mint eszközök és nem irányítók. Használom őket és nem fordítva. Nem követem a divatokat. Ezt próbálom tovább adni. Tedd te is ezt.
Vége.