Berta Sándor

Perekben segíthet Auschwitz virtuális valóság modellje

A fejlesztés a háborús bűnösök elleni eljárásokban lehet hasznos.

Elkészült a koncentrációs tábor új, precíz, digitális 3D-modellje, melyet elsősorban a háborús bűnösök ellen indított perekben alkalmazzák. A megoldást a bajorországi tartományi bűnügyi hivatal (LKA) fejlesztette ki és rendkívül részletgazdag, aminek köszönhetően lehetővé teszi a tábor virtuális rekonstrukcióját. Jens Rommel, a nemzetiszocialista bűncselekmények ügyében nyomozó központi részleg vezetője kijelentette, hogy a volt katonák korábban ugyan gyakran elismerték, hogy az auschwitzi táborban szolgáltak, de arra hivatkoztak, hogy nem tudták mi történt. Jogi szempontból fontos kérdés, hogy vajon egy gyanúsítottnak tudnia kellett-e, hogy az embereket gázkamrákba vitték vagy agyonlőtték. Az új modell hasznos segítség lehet a nyomozásokban.


A virtuális valóság modellt Ralf Breker, az LKA digitális képfeldolgozási szakértője alkotta meg. A VR-szemüveggel használható szoftver segítségével a legkisebb részleteket is felismerik, ha zoomolnak, így kideríthető például, hogy egy őr a tornyából mit láthatott és mit nem. A projektet azután indították el, hogy eljárás kezdődött egy Johann Breyer nevű cseh származású vasutas ellen, akit azzal vádoltak meg, hogy segített 216 000 magyar zsidó megölésében. Az ügyben eljáró weideni államügyészség a 3D-modell korai verzióját használta. A 89 éves amerikai állampolgár azonban 2014 júniusában elhunyt, órákkal azelőtt, hogy egy amerikai bíróság jóváhagyta a kiadatását.

Az idén viszont már egy kibővített változatot alkalmaztak abban az ügyben, amelynél Reinhold Hanning egykori SS-őrt bűnrészesként 170 000 ember meggyilkolása miatt 5 év börtönre ítélték. Rommel csapata úgy vélte, hogy még körülbelül tucatnyi gyanúsított van életben és közülük még több mint tíz személyt lehet valószínűleg bíróság elé állítani.


Breker a varsói hivatali adatok és több mint ezer fotó alapján fejlesztette ki a virtuális valóság modellt és 2013-ban kétszer is ellátogatott a helyszínre. Az épületeket lézerszkenner és archív anyagok segítségével rekonstruálta, s ebben nagy segítségére voltak a pontos tervek is. A megalkotott modell az utolsó eljárások lezárása után valamelyik holokauszt-emlékhely tulajdonába kerülhet, de ezzel kapcsolatban még nincsenek konkrét tervek. Tartanak azonban a megoldás ellopásától vagy az adatokkal való visszaélésektől.

A virtuális valóság technológia hamarosan része lesz a bűnügyi technikának. A müncheni LKA az 1980-as Oktoberfest idején végrehajtott és 13 emberéletet követelő merénylet ügyében indított új nyomozásban is alkalmazza a technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #39
    Az nem per volt, hanem elszámoltatás, akárhogy is pernek nevezik és azt a látszatot próbálták kelteni. Ezt bárkinek nyilvánvaló aki 10 másodpercnél többet gondolkodott rajta.

    Pereknél nem szokott a sértett a bíró is lenni. Oda független fél kell.
  • Tetsuo #38
    Persze, nem is volt koncepciós és Sztálin volt a felperes. :-D Sok köze volt az igazságossághoz. [irónia]
  • VolJin #37
    Ez megtörtént Nürnbergben.
  • Tetsuo #36
    Hát nem én írtam a cikket, nem is én reklámozok egy szoftvert Auschwitz-cel, nem én "bizonyítom be" minden öreg németről (vagy éppen Képíró Sándorról), hogy a bűvös számú hatmillió gyilkosa, nem én ítélek meg a "túlélőknek" a mai napig újabb kártérítéseket, nem én rendeltem el a legalább öt db tengeralattjáró adományát vezeklésként Izraelnek (a németektől 2012-214-ben), nem én igényeltem holomegemlékezésekre (sokszorta) tízmilliárdokat, zsidó temetőkre még többet, nem én jelentettem fel a MÁV-ot Chicagóban,
    nem én pátyolgattam a tényleg bűnös Biszkut állami pénzen stb. stb.

    Én csak szóváteszem a kettős mércét és az igazságtalanságot, ennyit tehetek.
  • gforce9 #35
    Mmeg azzal, hogy minden ilyen cikknél kommentek százai látnak napvilágot. Nő a kattintásszám és az eladható reklámmennyiség.... mert még a mai napig olyan sokkot okoz ez az embereknek, ha leírva látják a "holokauszt" szót, hogy olvasottságot és kommenteket generál. Ez egy csúnya része volt a történelemnek... ugyanúgy ahogy a gulágok vagy épp a japán rémtettek Kínában... mind történelem... csak utóbbiakon már túlléptek ezen meg még nem. Hogy míakénkövesménykűt kell még ezen rugózni....
  • Tetsuo #34
    Jó reggelt! Ez a valóság, így működik a cionista liberalizmus. (Archenemy részéről irónia volt.)
  • Tetsuo #33
    Igazad van. Mi tartjuk életben a dogmát azzal, hogy az adónkból fizetik a holoipart.
  • robi3 #32
    Szerintem ez a legérdekesebb része :)
    szóval tényleg, ne haragudj meg érte, de mivel is foglalkozol illetve ezt hogyan kiviteleznéd: " akit azonnal börtönbe zárathatok, ha nem tetszik a véleménye. És aki szerint ez nem szólásszabadság, azt is börtönbe záratom" ?
  • gforce9 #31
    ti tartjátok életben ezt az egész holokauszt dolgot.... normális embernek ez már történelem.....
  • aru #30
    Hol látod te a tagadást? :D