Berta Sándor

Szívbe­tegségeknél is segíthetnek a szimulációk

Csökkenthető lesz a műtétek száma és a kezelési költség is.

A szívproblémákkal született gyermekeknek gyakran sokáig kell várniuk a különböző vizsgálatok és beavatkozások elvégzésére. A CARDIOPROOF nevű európai uniós projekt keretében ezen akartak változtatni szakemberek. A Fraunhofer Társaság kutatói egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, amelynek a segítségével modellezni lehet bizonyos beavatkozásokat. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a jövőben így akár műtétek is elkerülhetők lesznek. A szimulációk alapját azok a képek jelentik, amelyeket egy MRI szkenner segítségével készítenek a betegek szívéről. A felvételek megmutatják nem csupán a szív formáját, hanem a véráramlást is.

Dr. Anja Hennemuth, a Fraunhofer Társaság intézetének kutatója elmondta, hogy ezekből a dolgokból az algoritmusaik meg tudják mondani, hogy milyen vérnyomási viszonyok uralkodnak a páciens szervezetében. Többek között az is fontos, hogy egy érszűkületes terület előtt és mögött mennyire különböző a vérnyomás. A szakértők ezután különböző beavatkozásokat modellezhetnek le és megbecsülhetik, hogy azok milyen hatással járnának. A megalkotott szoftverrel kideríthető, hogy melyik beavatkozás a leghatékonyabb, a legolcsóbb, de az is, hogy az adott műtétek elhalaszthatók-e vagy egyáltalán szükség van-e rájuk.

A cél egy olyan rendszer kialakítása volt, amely könnyen integrálható a kórházak meglévő infrastruktúrájába. Az új program kezelőfelületét is az orvosokkal közösen fejlesztették ki és tesztelték. A webalapú szoftverrel 30 perc alatt rekonstruálható az aorta vérnyomása és véráramlása, ezután pedig virtuálisan modellezhető egy lehetséges beavatkozás. Az eredmények szintén 30 perc után készülnek el. A tesztek sikeresek voltak, a következő lépcsőfokot a minőségbiztosítási és engedélyezési eljárások jelentik, majd a megoldásból kereskedelmi termék lehet.

A fejlesztés többek között azt eredményezheti, hogy a jövőben csökkenhet a feleslegesen elvégzett műtétek száma és kevesebb lesz az esetleges komplikáció is. A kezelések költsége pedig betegenként akár 10 százalékkal is mérséklődhet. A CARDIOPROOF 2013 novemberében indult és ez év végén fejeződik be. A résztvevők között van az University College of London (UCL), a Berlini Német Szívcentrum, a Fraunhofer Társaság, a Siemens, a Grazi Orvosi Egyetem, valamint számos olasz és francia intézet, főiskola, klinika és cég. A program teljes költségvetése közel 5,9 millió euró, amiből 4,1 millió eurót biztosított az Európai Unió. Érdekesség, hogy már 2011-ben virtuális szívmodellt fejlesztettek ki a Grazi Orvosi Egyetem kutatói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dartois83 #2
    Sok esetben nem szükséges a műtét, más módon tudják gyógyítani a beteget. Nem csak a költséghatékonyság és az orvosi leterheltség szempontjából fontos, hanem mert sok szövődménnyel, komplikációval járhat. Magyarországon ráadásul súlyos fertőzéseket is elkaphatsz a kórházakban, ami nem elhanyagolható tényező.
  • Ender Wiggin #1
    A többi műtéthez képest a szív esetében rohadt kevésre lehet azt mondani, hogy "felesleges bevatakozás".