Berta Sándor

Újabb egyezményt akarnak az USA-val az EU vezetői

A Safe Harbour 2 megállapodás elfogadása mellett elsősorban Németország és Franciaország lobbizik.

Az Európai Unió Bírósága nemrég érvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság azon határozatát, amely megállapítja, hogy az USA megfelelő védelmi szintet biztosít a továbbított személyes adatok számára. Max Schrems, a Facebookot beperelő fiatalember - érthető módon - üdvözölte a döntést és azt remélte, hogy ez egy mérföldkő lesz az online magánszféra védelme felé vezető úton. Most Németország és Franciaország képviselői jelezték, hogy minél előbb megkötnék az Amerikai Egyesült Államokkal az új megállapodást.

Vera Jourova, az Európai Unió igazságügyi biztosa közölte, hogy már le is folytatta az első megbeszéléseket az amerikai féllel és novemberben Washingtonba fog utazni. A cél ugyanis a tárgyalások minél gyorsabb lezárása. "Hiszem, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak is gazdasági érdeke, hogy viszonylag gyorsan újratárgyaljuk ezt a dolgot" - jelentette ki Heiko Maas német igazságügyi miniszter. A politikus találkozott az európai uniós kollégáival Luxemburgban és azt nyilatkozta, hogy egy olyan egyezményt kell kötni, amely lehetővé teszi az Európa és az USA közötti adatcserét.

Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter is azt emelte ki, hogy ebben a kérdésben gyorsan kell dönteni, mert nem akarják azt kockáztatni, hogy egyrészt jogi vákuum alakuljon ki, másrészt azt sem lehet, hogy ne legyen adatvédelem. Franciaország álláspontja az volt, hogy a Safe Harbour megállapodást amúgy is át kellett volna dolgozni, hogy biztosítsák a megfelelő adatvédelmi színvonalat.

Günther Oettinger, az Európai Unió digitális területért és társadalomért felelős biztosa szintén azt hangsúlyozta, hogy Brüsszel a Safe Harbour gyors pótlásában reménykedik. Ez lenne a legjobb, pont a sok közepes vállalkozásnak is, amelyek most bizonytalanok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #3
  Ezek a nemet politikusok ritka nagy fergek.
  Nyomast akartak gyakorolni a transzatlanti lofasz miatt rajuk a vw botrannyal erre ok ahelyett, hogy bekemenyitenenek megkerdik pontosan hol ey mennyire nyaljak fenyesre a jenkik segget.
  Komolyan mondom ez szerintem a hazaarulas fogalamat siman kimeriti.
 • ostoros #2
  +1
 • Skylake #1
  Jaj, de megy a dörgölőzés a tengerentúli gazdihoz! Németország meglapul és már pitizik a jutalomfalatért! Franciaország nemkülönben, Napóleon öntudatos népe.

  "Hiszem, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak is gazdasági érdeke, hogy viszonylag gyorsan újratárgyaljuk ezt a dolgot" - lefordítom: nem akarjuk az USA-t magunkra haragítani, így ezért gerincünket szépen, jó begyakoroltan most is meghajtjuk, nyelvünket kiöltjük, és az elénk rakott amerikai s*gget, rutinos, évtizedek óta beidomított mozdulattal hűségünk jeleként körbenyallintjuk. Hogy az állampolgároknak akiket képviselünk elvileg, egy része, vagy többsége esetleg elutasítaná azt, hogy az USA adataikra rálásson, az nyilván nem lehet lényeg!

  Elmondom, mi az én Safeharbor előterjesztésem lényege. Safeharbor by Skylake! Minden adat, ami európai IP címről származik, transzparens és folyamatosan auditált módon az európai kontinensről történő kilépési pontokon (transzatlanti kábelek és társaik) titkosításra kerül. Erős titkosítással. A titkosítást az EU felügyeli, pontosabban bármilyen EU-s civil szervezet, bármikor auditálhatja annak megfelelőségét, és a megvalósítás minden létező szoftveres és hardveres paraméterét! Ezt követően amerikai szerverekre európai IP címekről származó adatok csak ebben a titkosított formában kerülhetnek fel - különösen igaz ez a cloud szolgáltatókra, de minden más információra is, ami Európa területéről származik, és USA illetőségű szervereken tároldóik!

  Egyébként meg, fuck NSA!