Berta Sándor

Új korszak kezdődhet az interneten

Kitörő örömmel és megnyugvással fogadták a civilek az Európai Unió Bíróságának ítéletét.

Mint nemrég megírtuk, felfüggeszthetik az európai Facebook-felhasználók adatainak az Amerikai Egyesült Államokba való továbbítását. Az Európai Unió Bírósága ugyanis érvénytelennek nyilvánította az Európai Bizottság azon határozatát, amely megállapítja, hogy az USA megfelelő védelmi szintet biztosít a továbbított személyes adatok számára.

Max Schrems, a Facebookot beperelő fiatalember - érthető módon - üdvözölte a döntést és azt reméli, hogy ez egy mérföldkő lesz az online magánszféra védelme felé vezető úton. Úgy vélte, hogy az ügyben ítéletet hozó bírók világossá tették, hogy a tömeges megfigyelések megsértették az európai felhasználók alapvető jogait, de ez ellen az emberek jogi lépéseket tehetnek.

Andreas Krisch, az European Digital Rights (EDRi) elnöke hozzátette, hogy egy olyan döntés született, amelynek már régen itt volt az ideje és amely pozitív hatással lehet az európai emberek alapvető jogainak védelmére. Bár a Safe Harbour rendszert azonnal hatályon kívül helyezték, de bőven elegendő hely maradt az alternatív megoldásoknak. Előre látható volt, hogy a következmények is komolyak lesznek, így a vállalatoknak elég idejük volt felkészülni az új helyzetre.

Maximilian Schubert, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének főtitkára kiemelte, hogy az ítélet világos megbízás a törvényhozók számára, hogy az alapvető jogok védelmével foglalkozzanak. Ugyanakkor az internet egy adatcserélő fórum is, ahol jogbiztonságra van szükség, mert csak az biztosítja az innovációkat.

A Facebook korábbi álláspontja szerint az Európai Unió nem kényszerítheti a cégeket arra, hogy az egyes európai uniós tagállamok adatvédelmi biztosaival vitákba bonyolódjanak. A közösségi oldal azzal fenyegetőzött, hogy ha nem történik változás, a maga módján fog reagálni. Richard Allan, a Facebook egyik európai illetékese azt nyilatkozta, hogy számukra a költségek növekednének és ezért az új funkciókat, termékeket és szolgáltatásokat a jövőben vagy csak lassabban vagy egyáltalán nem vezetik be Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #10
    A hatalom mindenkit korrumpál, de az állami hivataloknak legalább "csak" terelni való birkák vagyunk, a multicégek szemében viszont egyszerűen vágómarhák..
  • ostoros #9
    A cégek hatalomra törnek. Ez már nem most kezdődött. Még Roosevelt ellen is kíséreltek meg puccsot nagy cégek támogatásával, csak akit megkörnyékeztek, az nem vállalta el. A történelembe Business plot néven vonult be.
    Itt van egy jó kis műsor a témáról.
    https://www.youtube.com/watch?v=gXwpoknSKBI
  • Kikikirly1991 #8
    Én is ehhez a generációhoz tartozom.A fészbukkot lehet értelmesen is használni,de sajnos közülünk sokan túlzásba viszik ezt a dolgot.Igazatok van,ha holnaptól nem lenne elérhető a facebook Európában,én nem vetném ki magam az első ablakon,és szerintem vagyunk még ezzel így néhányan!
  • Tarathiel5 #7
    Oh, pl. olyan aranyos új funkciókra gondol, hogy egyszer csak gondol egyet és közli hogy vírusos a géped és töltsd le ezt a személyre szabott, istenbizony nem kutakodó jellegű programot, amíg nem futtatod addig ki vagy tiltva? Ja és persze más böngészővel belépve máris nem vírusos, naháááát! Na azok nagyon fognak hiányozni, de tényleg.
  • Szefmester #6
    Remélem a fenyegetőzése az hogy kivonul innen. Támogatnám az ötletüket. Ha kell megyek pakolni a szerverek kábeleit is!
  • Skylake #5
    De cuki, ahogy a fészike fenyegetőzik! De az európaiakból él, úgyhogy sokat veszthet ha szívózik.

    Én az EU felelős szervezetei esetében ennél sokkal korábban és sokkal keményebben a Facebook tökére léptem volna. Főleg ezek, és ebben a formában európai személyiségjogi megfelelésének ellenőrzése alapján:

    http://europe-v-facebook.org/EN/Data_Pool/data_pool.html

    Na és, háborogni fog egy kicsit a Szelfik Népe generáció, hogy később vagy sosem ér ide, majd a dislike, illetve a fuck button, meg néhány új agyzsibbasztó funkciócska, amivel kis agyukat pihentetik a kéken! Esetleg az utcára is mennek, tüntikézni! Majd megunják és hazamennek - puhapöcs generáció ez!
  • asgh #4
    A facebook fenyegetőzése azért mulatságos, mert a facebook nem nélkülözhetetlen szolgáltatás.
    Ha holnaptól a facebook leállna az EU-ban mi történne? A tinik kevesebb szelfit osztanának meg, néhány hírportál pedig kénytelen lenne az olvasói kommentelést saját fórum motorral megoldani?
    Mekkora csapás...
  • Kikikirly1991 #3
    Igazatok van majd ,később vezeti be Európában a Dislike funkciót!Az is érdekes hogy bírósági ítélet mondja ki hogy nem tartják be az adatvédelmi törvényeket ,erre még nekik áll feljebb(oké ez nem meglepő) és ha ez még nem volna elég,meg is fenyegetik az európia uniót.Ha nem tévedek ilyenkor az szokott lenni a sablon szöveg:belátjuk hogy hibáztunk,többet nem fordul elő,számunkra az ügyfelek adatainak a védelme lesz elsődleges célunk ez után bla,bla,bla, értitek.Lehet én vagyok tapasztalatlan de azt hiszem most először tapasztalom meg cégek felől ezt a megnyilvánulást törvényesen kimondott törvényszegés kapcsán.Ez pedig azt jelenit hogy a cégeknek egyre növekvő hatalmuk/befolyásuk és egyben Egójuk is van.Most már tényleg ideje lenne elgondolkodni egy megfelelő nemzetközi szabályozó és minősítő intézmény létrehozásán,mert ez a piac majd szabályozza magát duma és nincs szükség felügyeletre egy baromság mint láthatjuk...
    Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2015.10.09. 07:41:19
  • SupraMKIII #2
    Jah, mégis milyen új szolgáltatása és új funkciója van a facebook-nak? Ugyanaz a lassu, idegesítő, ronda és buta oldal, mint ami mindig is volt.
  • felemelő #1
    "az új funkciókat, termékeket és szolgáltatásokat a jövőben vagy csak lassabban vagy egyáltalán nem vezetik be Európában"

    Hát tegyék azt! Legfeljebb elveszti a terméke a piac érdeklődését és leváltja más.
    Ez legyen az ő üzleti döntése. Mérlegelje az előnyeit és hátrányait.