Berta Sándor

Túl messzire megy a légiutasok adatairól szóló EU-irányelv

A jogszabály új tervezetét az európai adatvédelmi biztos bírálta.

A légiutasok adatainak gyűjtéséről szóló európai uniós irányelv tervezetét Giovanni Buttarelli vette górcső alá és állásfoglalásában élesen bírálta a dokumentumban leírtakat. A szakember úgy fogalmazott, hogy a szöveg túl messzire megy és a biztonsági hivatalok egyáltalán nem indokolták meg kellőképpen, hogy mi indokolja az utasok személyes információinak masszív és válogatás nélküli összegyűjtését.

Az eredetileg 2011-ben bemutatott törvény elfogadását 2013-ban megvétózta az Európai Parlament emberi jogi bizottsága, amely a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után módosította az álláspontját. Buttarelli azt írta, hogy a javasolt intézkedések semmilyen viszonyban sincsenek a valódi fenyegetéssel, inkább célirányos eljárásra van szükség.

Az irányelv alapján a biztonsági hivatalok és a nemzeti rendőrségek összesen 19 információhoz férhetnek hozzá. Ezek között vannak az utazási és a kapcsolati adatok, a repülőjegy részletei, a fizetés módja, az ülés száma és a csomag részletei. Az információkat öt éven át tárolnák el egy adatbázisban, de az utasok neveit 30 nap után felismerhetetlenné tennék. Az összes fájlt csak 5 év után törölnék.

Buttarelli állásfoglalása azért is érdekes, mert a törvény végső változatáról az év végéig szavaz az Európai Parlament, azonban az adatvédelmi szakemberek és aktivisták ellenállása miatt könnyen megbukhat az irányelv elfogadása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "Az irányelv alapján a biztonsági hivatalok és a nemzeti rendőrségek összesen 19 információhoz férhetnek hozzá."

    Elkepeszto a KETTOS MERCE merteke. Az Europaban elo embereket evtizedek ota terrorizaljak az egyre szigorodo biztonsagi ellenorzesekkel, mikozben millio szamra ozonlenek a semilyen ellenorzesre sem hajlando idegenek. Nev nelkul, nemzetiseg nelkul betornek orszagokba, nagy ivben tesznek barmilyen torvenyre, es megis tobb joguk, lehetoseguk van, mint az itt szuletetteknek.