Berta Sándor

Jövő év végére fogja bezárni az adózási kiskapukat az EU

Az Európai Bizottság jövő december 31-ig megszüntetné azokat a legális lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a globális IT-cégek - például az Amazon, az Apple és a Google - majdhogynem nullára mérsékeljék adófizetési kötelezettségeiket.

A tervezett módosítások célja, hogy az adóelkerüléseket Európában érezhetően visszaszorítsák. A legfontosabb változások azt az irányelvet érintik, amely jelenleg lehetővé teszik a cégeknek, hogy a különböző európai uniós tagállamokban bejegyeztetett leányvállalataik segítségével gyakorlatilag teljesen elkerüljék az adófizetést. Az irányelv eredeti célja az volt, hogy megakadályozza, hogy egy multinacionális társaság leányvállalatainak bevételeit többször is megadóztassák. Ezt fordították saját javukra az IT-társaságok. Az Európai Bizottság frissíteni akarja a korábbi adóelkerülés elleni szabályokat és ezeket az tagországoknak integrálniuk kellene a saját jogrendszerükbe. 2014. december 31-ig át kellene venniük azt a közös előírást is, amely megakadályozhatja a visszaéléseket. Így érnék el, hogy a cégek a valódi gazdasági teljesítményük alapján fizessenek adót. A jövőben a leányvállalatok székhelye szerinti tagállamokba való, bevételeket érintő átutalásokat is megadóztatnák.

Algirdas Šemeta, az Európai Bizottság adókért felelős tagja kijelentette: az uniós adópolitika középpontjában a vállalati (adó)környezet javítása áll. Ehhez le kell építeni az adózást gátló akadályokat és meg kell oldani az olyan határokon átnyúló problémákat, mint a kettős adóztatás. De ha a szabályokat arra használják, hogy visszaéljenek velük és egyáltalán ne fizessenek adót, akkor rendbe kell hozni a dolgokat. A javaslattal biztosítva lesz, hogy mind az előírások szelleme, mind a betűje tiszteletben lesz tartva, ezáltal nagyobb állami adóbevételek érhetők el és a vállalatok versenye tisztességesebb lesz.

Az EU már tavaly novemberben jelezte, hogy megszüntetnék az IT-cégek adózási kiskapuit. Az elképzelést különösen Franciaország, Nagy-Britannia és Németország karolta fel. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szintén módosítaná a jelenlegi szabályokat azért, hogy a jövőben az Amazon, az Apple, a Facebook vagy éppen a Google ne tudja elkerülni az adózást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Az a baj, hogy az EU vezetése elhitte, hogy így együtt már elég nagyok vagyunk, nem kell törődni a világ többi részével. Így aztán ahelyett, hogy a közös érdekeinket képviselnék az EU-n kívüliekkel szemben, az EU-n belül kezdték el lenyomni a gyengébbeket.
    Csak hogy itt jön a meglepetés: az EU határainál nem ér véget a világ.
    (Amúgy röhejes is, hogy azt várják, hogy az EU határain fekvő országok hagyják figyelmen kívül az ebben rejlő lehetőségeket, és kizárólag az EU felé nyaljanak, miközben ott vannak a határon túli potenciális kereskedelmi lehetőségek. De azok nem léteznek, mert a határországok csak maradjanak perifériák, (ütközőállamok) és nehogy az önállóság szikráját is fel merjék mutatni. (Ugye hogy leoltották Orbánt is, hogy a kormány megpróbált EU-n kívülről befektetéseket szerezni)
    A keleti EU tagállamok persze jól látják ezt, és ezért erőltetik a további keleti bővítést (pl. Horvátok,Románok) mert nem akarnak periféria ország lenni, nem akarnak a HATÁR lenni. Csak hogy valakinek muszáj. Muszáj, ha az EU nem változtat a politikáján, és nem fogja fel, hogy hiába próbálkozik, nem zárkózhat be a világ elől.
  • SlickAdam #4
    ahha, szoval ezert - sokkal - dragabbak a muszaki kutyuk EU-ban, mert sok ceg trukkokkel szinte semmi adot nem fizet. varjunk csak... !
  • ostoros #3
    Hát meglehet.
  • gforce9 #2
    ÁÁ ezt a magyar példa alapján csinálják. Rájöttek hogy a NAV-on keresztül lehet legjobban lopni. Rögtön lecsaptak az ötletre :)
  • ostoros #1
    Már ideje volt. A kérdés az, hogy ha mi akarnánk csinálni ugyanezt, akkor milyen gyorsan ölnék meg a miniszterelnököt? Persze tudom, amit szabad Jupiternek...