Berta Sándor

Kiválthatók-e európai platformokkal az amerikai szolgáltatások?

Politikusok azt szorgalmazzák, hogy a kontinens erősítse meg a saját IT-cégeit és hozzon létre az amerikai ajánlatokkal egyenértékű szolgáltatásokat.

A június elején kirobbant Prism-botrány után felmerült a kérdés, hogy az európai felhasználók mennyire bízhatnak meg a különböző tengerentúli platformokban. Wolfgang Bosbach, a CDU egyik vezető politikusa és a német parlament belügyi bizottságának vezetője kiemelte: "Az internetes forgalom 99 százaléka amerikai szervereken keresztül zajlik. Európának most már valamit tennie kell az amerikaiak piaci befolyásával és hatalmával szemben." S hogy mi lehetne a megoldás? Nos, a recept alighanem a korábbi projektek, például az Airbus lemásolása lehet. A kormányoldal mellett az ellenzék is támogatja az elképzelést. A cél olyan európai internetipar létrehozása, amely független a nagy amerikai konszernektől, például a Facebooktól.

"Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy az amerikaiak ezen a területen lehagynak minket. Európának nem szabad búcsút intenie ezeknek a kulcstechnológiáknak, hanem olyan saját internetes társaságokat kell felépítenie, amelyek betartják az európai szabványok szerinti adatvédelmet" - jegyezte meg Dieter Wiefelspütz, az SPD belügyi szakpolitikusa. Az ötlet egyébként nem új, 2006-ban például bejelentették a Quaero nevű európai online kereső elindítását. Az elképzelést Jacques Chirac francia elnök is támogatta, Németország azonban elindította a Theseus projektet, amit a német gazdasági minisztérium 100 millió euróval támogatott, majd kiszállt a Quaeróból. A Theseust tavaly leállították.

Dieter Kempf, a BITKOM szakmai szervezet elnöke szkeptikus az európai Google vagy Facebook létrehozása kapcsán. Szerinte nehezen elképzelhető, hogy államilag támogatott programok sikeresen vehetik fel a harcot azokkal az amerikai vállalatokkal, amelyek az elmúlt években dollármilliárdokat fektettek a technológiafejlesztésbe. Szerinte nem az USA IT-szolgáltatóinak lemásolását kell célként kitűzni, sokkal inkább azt kell biztosítani, hogy az adatbiztonsági és az adatvédelmi technológiák területén Európa erős maradjon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #19
    Én a vezetők helyében csinálnék egy nagy eu tulajdonú it céget, aminek lenne mindene (kereső + mobil oprendszer + böngésző + videó megosztó stb) esetleg meglévő európai rendszerek felvásárlásával és egyesítésével hoznák létre mindezt, aztán legalább alternatíva lenne.
  • zola2000 #18
    Mert nincs kb ugyanolyan jó európai alternatíva, ha lenne biztos sokan azt használnák.
  • Sir Quno Jedi #17
    Csak ez valójában nem érdekli az embereket. Most már tudják, hogy lehallgatják őket és mégsem változtatnak a szokásaikon. Miért is tennék?!
  • zola2000 #16
    De: jelenleg ha valaki olcsón akar telefonálni, akkor az egyetlen komoly lehetőség ami mindenkinek eszébe jut a skype, ennek könnyedén lehetne egy támogatott európai rendszerrel alternatívát nyújtani, a youtubenek, gmailnak szintén, támogatott-reklámozott európai közösségi oldalt is könnyedén létre lehetne hozni

    Ami problémásabb lenne az egy alternatíva az amerikai keresőknek és operációs rendszereknek, de a többinél egyszerűen meg lehetne oldani hogy legalább alternatíva legyen.
  • Sir Quno Jedi #15
    Jelesül, az MS elvileg "lehallgatja" a Skype beszélgetseket is már egy jó ideje, hogy az NSA igényeit kiszogálhassák. Akkor is, ha két európai, SŐT két magyar beszélget egymással. Joguk van hozzá?! Nálunk nincs, náluk talán. Megteszik? MEG! Tett ellenük bárki-bármit? Nemigazán. Miért nem? Miért nem mondja a magyar kormány azt, hogy NA ÁCSI, EMBARGÓ van, mostantól nem lehet MS szoftvereket használni idehaza és minden kapcsolatot blokkolunk kifelé és befelé is, ami az MS-hez kapcsolódik. Mer szorgos népünk győzni fog! HURRÁ!

    Naugye, hogy ekkora orbitális f@szságra senki sem vetemedik, PEDIG ez az egyetlen mód, ahogy védekezni lehetne ellenük JELENLEG. Semmelyik kormány sem akarja kinyírni az országát egy ilyen "nemes" és büszke tettel... :DDD
  • Sir Quno Jedi #14
    Ha nagyrészvényes vagy egy multinál, mi érdekel téged?! Amit kereshetsz ezen, ugyebár. Ha Kínában olcsóbb a munkaerő, ott fogsz dolgoztatni gyerekmunkában és leszarod, hogy a saját "néped" beledöglik-e. A pénz nem ismer határokat. Aki elég gazdag, az már kiválik a masszából és nem izgatja azok sorsa. Szörnyűnek hangzik, mint általában az igazság.

    Node ilyen rendszerben élünk, ezt kell szeretni. Mindenki meg akar gazdagodni és csak a szegényeknek vannak gazdasági öngyilkosságba hajló világhódító terveik, hiszen rálátásuk sincs a valóságra. Nem lehet mindenki "Tony Stark". :D
  • Sir Quno Jedi #13
    Szerettek ingyen dolgozni? Ugye hogy nem. Nos a programozók sem, sőt, ők aztán nagyon nem. A márnökök sem stb. Ebből kifolyólag pénz nékül semmire sem jutsz. Rengeteg próbálkozás volt és rengeteg pénzt el is vertek rájuk (a cikk szerint is), de MIND behalt, kivétel nélkül. Azokat a veszteségeket KI fogja megfizetni?

    Itt kizárólag gazdasági (és sajnos mutyi) szempontok vannak, mivel ez KAPITALIZMUS, bármennyire is tetszik, vagy sem ez nektek.

    Dehát ötletelni tét nélkül ÉN is tudok. Az nem kerül semmibe ugye...
  • Meridian #12
    irgalmatlan pénzek lennének itt is, ha a termelés nem kínában lenne kiszervezve, az eladások meg nem hitelből lennének erőltetve.... ugye.
    a kutatás fejlesztés önmagában lófasz, ez már látszik... nem lesz (nem lehet) mindenkiből mérnök és kutató.
  • Meridian #11
    Ja, meg nem ezerfelé széthúzni... meg tavares-féle jelentésekre milliókat költeni. Ehelyett lehetne értelmesebb helyekre is tolni a zsét.
    De szvsz a francia-német-brit szembenállások miatt ez nem fog sikerülni...
  • pasi29uk #10
    Vajon lehetne írni úgy egy teljesen új innovatív oprendszert, hogy a projectet egyetem felügyeli és a rész feladatokat (progmat, kpm, info tanár stb diákok írják)? Nem szabadidőben, hanem gyakorlaton, kötprogramnak vagy (okosok eldöntik mi módon lehetne implementálni a képzésbe).
    Ne bántsatok, csak egy ötlet :)