Berta Sándor

EU-támogatás az 5G-s hálózatok fejlesztéséhez

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa bejelentette, hogy 2020-ig 50 millió euróval akarják támogatni az 5G-s hálózatok fejlesztését.

A remények szerint a projektnek köszönhetően Európa ismét vezető szerepre tesz majd szert a globális mobil ágazatban. "Az európai kutatómunka segítségével és az új európai munkahelyek teremtésének lehetőségével a helyi gazdaság előkészítheti a következő generációs 5G-s mobil hálózatok elterjedését. Ehhez pénzt biztosítunk" - közölte az Európai Bizottság alelnöke. Számítások alapján 2020-ig a mobil adatforgalom a 2010-es érték 33-szorosára fog növekedni. Az interneteléréseket a jövőben az okostelefonokon, a táblagépeken, egyéb hordozható eszközökön és szenzorokon keresztül használják majd az emberek. Ehhez azonban hatékonyabb és állandóan elérhető, stabil kapcsolatra van szükség.

2007 és 2013 között több mint 700 millió eurót fizetett ki az EU a jövőbeli hálózatokkal kapcsolatos kutatómunkákra. Az összeg felét a vezeték nélküli, 4G-s és azt követő hálózatok fejlesztésével kapcsolatos kutatásokra fordították. A METIS-t az Európai Unió 16 millió euróval támogatja. A projekt célja egy olyan rendszerkoncepció kidolgozása, amely a jelenleginél ezerszer nagyobb mobil adatforgalmat biztosít, legalább tízszeresére növeli a rendszerre köthető eszközök számát (ide tartoznak az autók és a háztartási berendezések is, illetve az energia- és a vízfogyasztás ellenőrzése intelligens technológiákkal), felhasználóként minimum tízszer nagyobb adatátviteli sebességet biztosít valamit az energiatakarékos adatátviteli megoldásoknak köszönhetően az üzemidőt is növeli.

Tavaly októberben a brit kormány jelezte, hogy az idén útnak indul az 5G tesztelése. A cél a szükséges feltételek kialakítása, az újabb ugrást jelentő sebességnövekedés elérése, hogy az ötödik generáció az elődök esetében megszokott menetrendhez illeszkedve váljon széles körben elérhetővé. A projektek egyike a 35 millió fontból gazdálkodó 5G Innovation Centre létrehozása, ahol a munka java része zajlik majd. A költségeket a kabinet több nagy iparági szereplővel közösen állja - ez utóbbiak között van a Huawei, a Samsung, a Telefonica Europe, a Fujitsu Laboratories Europe, a Rohde-Schwarz és az AIRCOM International.

Számos olyan európai uniós kutatóprojekt van, amelyek innovatív, ultragyors, nagy teljesítményű mobil szélessávú hálózatok létrehozását teszik lehetővé. Ezek közé tartozik a METIS, az 5GNOW, az iJOIN, a TROPIC, a Mobile Cloud Networking, a COMBO, a MOTO és a PHYLAWS. Ezekben a programokban szerepet vállaltak a világ vezető távközlési szolgáltatói (British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefónica, Portugal Telecom), a legnagyobb mobiltelefon- és okostelefon-gyártók (Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Nokia Siemens Networks, Thales Communications), valamint az SAP és a BMW.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fergusonpapa #1
    ez a pénz a költségek 1-2% ha fedezi..