SG.hu

Az NSA-botrány miatt felfüggeszthetik az EU-USA adatcsere-egyezményt

Az uniós polgárok bankszámláit védeni kell a NSA törvénytelen adatgyűjtésével szemben, vélik az Európai Parlament képviselői. Olaszország is a titkos projekt tisztázását kérte, és lehet, hogy Angela Merkel mobilját is lehallgatták a szolgálatok.

Az EU-nak fel kellene függesztenie az Egyesült Államokkal a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó (TFTP) programban folytatott együttműködését azt követően, hogy az USA felderítő hatósága, a NSA állítólag a belga SWIFT cég nemzetközi bankátutalási adataihoz is hozzáfért - erről szólt az a nem jogalkotási állásfoglalás, amelyet a Parlament szerdán szavazott meg. A szocialisták, a liberálisok és a zöldek által benyújtott állásfoglalást 280 szavazattal, 254 ellenszavazattal és 30 tartózkodás mellett fogadták el. Bár a Parlament jogköre nem terjed ki a nemzetközi megállapodások felfüggesztésének vagy megszüntetésének kezdeményezésére, "a Bizottságnak cselekednie kell, amennyiben a Parlament valamely megállapodástól megvonja támogatását", fogalmaz az elfogadott szöveg. A Parlament a jövőben a nemzetközi megállapodásokhoz adandó hozzájárulása mérlegelésekor figyelembe fogja venni a Bizottság válaszát, fogalmaz az állásfoglalás.

Az EU-USA TFTP megállapodás 2010 augusztusában lépett életbe. A sajtóban megjelent hírek szerint az amerikai NSA nemzetbiztonsági ügynökség hozzáfért az uniós polgárok olyan banki adataihoz, amelyet a belga SWIFT cég kezelt. A TFTP megállapodás szigorúan korlátozza az amerikai hatóságok hozzáférését ezekhez az adatokhoz. Amennyiben a sajtóbeszámolók bizonyítást nyernek, az a megállapodás egyértelmű megsértését jelenti. A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy egyetlen tagállam sem vizsgálta ki az állítólagos illegális adathozzáférést, és arra ösztönzik az országokat, hogy hatalmazzák fel az Europol Számítástechnikai Bűnözés Elleni Központját a vizsgálat elvégzésére. Az állásfoglalás "teljes körű helyszíni vizsgálat végrehajtását" kéri azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok hatóságai állítólag jogosulatlanul hozzáfértek a SWIFT-adatokhoz, vagy "hátsó bejáratokat" hoztak volna létre azokhoz.

Az Állampolgári Jogok Bizottsága által az uniós polgárok tömeges megfigyelése ügyében végzett vizsgálatnak is folytatódnia kell, vélték a képviselők. A Parlament hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokkal megkötendő bármilyen adatcsere-egyezménynek következetes jogi adatvédelmi kereten kell alapulnia, amely jogilag kötelező erejű standardokat határoz meg az adatcsere célhoz kötöttségét, az adatminimalizálást, a tájékoztatást, a hozzáférést, a kiigazítást, a törlést és a jogorvoslatot illetően.

Enrico Letta olasz miniszterelnök és John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai római találkozóján is szóba került a téma, Letta tisztázást kért az NSA titkos adatgyűjtési programját illetően, amely az olasz adatvédelmi biztos bejelentése szerint Itáliát is érintette. Kerry - az olasz kormányközlemény szerint - az esetleges adatsértések kivizsgálását ígérte. A több mint egy órás megbeszélésen Emma Bonino olasz külügyminiszter is részt vett.

Szintén mai hír, hogy a német hatóságok szerint az amerikai titkosszolgálatok lehallgathatták Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője vonakodott megerősíteni, hogy a múltban nem történt ilyen. Angela Merkel felhívta Barack Obama amerikai elnököt, és elmondta, hogy megrendítené a két ország baráti kapcsolatát, ha beigazolódna a feltételezés, miszerint lehallgatták telefonját - közölte a német kormányszóvivő. Steffen Seibert közleménye szerint a kancellár hangsúlyozta, hogy elvárja az ügy gyors és teljes feltárását. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg kommunikációját és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e. A Spiegel Online szerint a német hatóságok annak nyomán jutottak a következtetésre, hogy Merkel mobilja megfigyelési célpont lehetett, hogy a hírportál, amelyhez eljutottak az informatikai adatgyűjtésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől kiszivárogtatott dokumentumok, egy oknyomozó anyaggal kapcsolatban felvilágosítást kért a kormánytól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #13
  A magyar miniszterelnok mikor tenne ilyet? (Ha tényleg magyar lenne.)
  A németeknél is csak színjátek az egész.
  Az egész cionista bagázst bortonbe kellene zárni. Erosen megfogyatkozna az EP, EB, USA képviseloháza, szenátusa, a Pentagon, az európai parlamentek... Magyarországon kb. tízbol 9,9 mehetne a dutyiba. :)
  A bankszektor, a média, az energiacégek, gyógyszeripar, egyéb iparok menedzsmentje egészében mehetne. A fegyvergyártók stb., de álltalában a vállalati vezetok jórésze.
  A gazdag családok (mondjuk 50 millió Euró felett), vagyonos emberek nagyrésze...
  Izrael államot pedig át kell nevezni Palesztínára és hagyni, hogy a muszlim világ elintézze a dolgot, cserébe Európából kipaterolni minden muszlimot persze.

  Rend csak ezután, az elso lepés után lehetne.
 • NEXUS6 #12
  Nem kell ilyen dúrva dolgokat csinálni, csak megkérni őket, hogy az államadósságot akkor most zérózzák le, a kölcsönzők(pl. Németország, Kína, Oroszország) közösen fellépve egyszerre kérnének kifizetést.

  Persze lehet halasztani is, de akkor szépen azt csinálják, amit ők mondanak.

  (Most pl Szíriával kapcsolatban ez volt, Tomihawkok meg mentek szépen vissza a raktárba).

  Azok akik az amcsi államadósságból halálra keresték magukat csak most látják majd, hogy ezáltal milyen kiszolgáltatottá tették Amerikát és saját magukat is.
 • Sajátvéleményem #11
  Ja még egy pár szó...Engem nem érdekel, hogy Angelát lehallgatták vagy megfigyelték, A bevándorolt arab, török, afgán embernek is pont annyi joga kell, hogy legyen, mint a miniszternek, vagy még több...
 • Sajátvéleményem #10
  Igyekeznek nagyon elbagatellizálni ezt az ügyet. Minimum ki kellene tiltani az összes amerikai állampolgárt Európából 10 évre.minden kereskedelmi és és pénzügyi kapcsolatot megszüntetni velük, és több tízezer milliárdos kártérítést kérni az usától. De egy hadüzenet sem lenne túl nagy dolog, Ebbe az Usa kormányának bele kellett volna már rég buknia.
 • Macropus Rufus #9
  "Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak elmondta: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg a kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e."
  az uccsó mondatban van a lényeg: gy.k. lehallgatták, bármit is mondanak.
 • Macropus Rufus #8
  Amerikai nagykövet a szőnyeg szélén
 • Macropus Rufus #7
  halott valaki valamit az Anonymusról? Pedig régen nagyon produkálták magukat amikor valós és/vagy vélt igazságtalanság történt. Most mindha kussolás lenne a részükről. Gondolom tele van a gatya, mert most egy jóval erősebb bika jelent meg a mezőn. Ők is csak addíg voltak nagyszájúak amik hozzájuk képest amatőrök ellen kellett parádézni. Most, hogy a jenkik elhárítása végezte a bulit, mindha lapítás lenne a részükről. Na ezekre mondják, hogy csicskák és/vagy kiscsajok.
 • Macropus Rufus #6
  a hírekben volt, hogy berendelték a németek az usa nagykövetét és nyomatékosan kifejtették neki, Németo. álláspontját. Az, hogy az USA azt állítja, hogy ők nem hallgatóztak Angelánál semmit nem jelent, ui. a német elhárítás meg állítja, hogy lehallgatták. Megjegyzem: ez a féle viselkedés a jenkik részéről egyenlő azzal amikor a gyerek berugja az ablakot. Csak ő volt az udvaron meg a labda, de nem ő rugta ki az üveget. Azt hiszi, ha tagadja akkor meg nem történté tenné a dolgot. Ezt csinálja most az USA is. 100%-k, hogy mindenkit lehallgattak. Angelát is.
  Talán már hanyagolni kellene a jenkiket. Igazából csak a baj van velük. Sok mindent nem tudtak megoldani, még háborúval sem. Viszont rengeteg bajt tudtak létrehozni. Érdemes megnézni a CIA titkos háborúi 1-3 részét. Ott CIA igazgatók nyilatkoznak arról, hogy miket is művet a CIA a létrehozásától kezdve 2001. Gy.k. szinte az összes XX.sz.-ban keletkezett konfligtus mögöt a CIA áll...
  Szóval véleményem szerint amennyiben nem koppintanak időben a jenkik orrára, úgy konrétan tényleg a világ rendőrsége lesz, amolyan orwell-i világé, ahhol nekik joguk vann mindenhez, mindenki másnak meg kuss.
 • torreadorz #5
  Bill azt mondta hogy nem volt szexuális kapcsolata Monikával.
  Aztán az amerikai felmérésekből az derült ki, hogy az amerikaiak többsége nem tartja szexnek az orális szexet, igy Bill végülis igazat mondott :)
 • kissssss #4
  nem is egy.