Berta Sándor

Egyszerűbben vásárolhatunk majd a külföldi online boltokban

Viviane Redingnek, az Európai Bizottság alelnökének meggyőződése, hogy az új uniós vásárlási jog mind a cégek, mind a fogyasztók számára előnyöket jelent majd.


Viviane Reding
Az Európai Bizottság szeretné felpörgetni a belső piacokat, ezért kezdett változtatásokba. A célok között szerepel, hogy a külföldi internetes áruházakban a jelenleginél sokkal egyszerűbben lehessen vásárolni. Az új jog nem váltja ki a nemzeti előírásokat, hanem alternatívaként szolgál majd. "Az európai belső piac 20 évvel ezelőtt valósult meg, ennek ellenére a kereskedelem ma is gyakran leáll az országhatároknál. Az európai uniós vállalkozók 90 százaléka fél attól, hogy más EU-tagállamban is kínálja a termékeit. Ennek egyik oka, hogy eltérőek a szerződésekre vonatkozó jogok, s ezeket a cégeknek figyelembe kell venniük, jogi tanácsadókat kell fogadniuk és akár az általános üzleti feltétek módosítására is szükség lehet. Ez tagországként átlagosan 10 000 euró költséget jelent."

"A felhasználók ezzel szemben nem bíznak a külföldi kereskedőkben, ezért többnyire helyi üzletekben vásárolnak. Csupán 9 százalékuk rendel külföldről, annak ellenére, hogy akár 24 százalékot is megtakaríthatnának, mert olcsóbbak a kinti ajánlatok. Évente legalább 3 millió fogyasztó azt a választ kapja egy adott vállalattól, hogy sajnos külföldre nem szállít, így maradnak a drágább helyi termékek. Ezen a helyzeten változtathat majd a szabadon választható európai vásárlási jog, amiből elsősorban a kisebb tagállamok polgárai profitálhatnak" - jelentette ki Viviane Reding.

Az Európai Bizottság alelnöke leszögezte: a csomag jelentős mértékben meg fogja könnyíteni a határokon átnyúló kereskedelmet és a változások elsősorban az online kereskedelmet érintik. A joggal az export- és importvállalkozások is szabadon élhetnének. Azonban ha egy német társaság Németországon belül postáz majd árucikkeket, akkor rá továbbra is a helyi előírások fognak vonatkozni. Napjainkban, ha egy cég egy másik európai uniós tagországba szállít árucikkeket akkor komoly meglepetések érhetik, ennek veszélyét akarják csökkenteni. A remények szerint az egységes európai vásárlási jog növeli majd a jogbiztonságot és erősíti a fogyasztók bizalmát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!