Berta Sándor

Európában megszüntetnék az IT-cégek adózási kiskapuit

A nemrég ismertté vált információk miatt több európai uniós ország is azt sürgeti, hogy az EU lépjen, és zárja be a meglévő legális kiskapukat, így a különböző számítástechnikai és informatikai óriáscégek nem vihetnék ki a kontinensről adózás nélkül milliárdos nyereségüket.

Az elképzelést különösen Franciaország, Nagy-Britannia és Németország karolta fel. A három állam pénzügyminisztériumai között már élénk párbeszéd kezdődött. A cél annak az áldatlan állapotnak a megszüntetése, hogy a cégek számos országból gyakorlatilag adófizetés nélkül viszik ki a megszerzett pénzeket. Az államok a jövőben összehangolnák a jelenség elleni fellépést. A beszélgetésekbe már bevonták Algirdas Semeta európai uniós adóügyi biztost is, aki a káros adóverseny és adócsalások elleni akciótervét várhatóan még ez év végén előterjeszti.

Franciaország egy meglehetősen drasztikus lépéssel potom 1,7 milliárd eurót követel a Google menedzsmentjétől. Ez az összeg a hirdetési bevételek után befolyó adókból tevődik össze. A Google ugyanakkor Írországban adózik, ahol a franciaországinál jóval kisebb az adókulcs. Szakértők azt becsülik, hogy - hasonló okokból - Németországban is évente több tízmilliárd euró "tűnik el". Mindez különösen azért bosszantó, mert az amerikai társaságok komoly európai uniós támogatásokat is kapnak. A támogatásokra adott reakció pedig - érthetően - már Brüsszelnek is sok volt.


Dr. Eric Schmidt Google vezető október 29-én találkozott François Hollande francia elnökkel

November elején vált ismertté, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple. A kaliforniai óriás, amely már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított, az elmúlt években szinte tökélyre fejlesztette az adómegtakarítási rendszerét és elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. A módszert az Apple mellett még számos vállalat alkalmazza és a jelenleg hatályos törvények alapján teljesen legálisnak számít. David Cameron brit miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy nem örül az Apple és más IT-konszernek adótaktikájának, mert ezek Nagy-Britanniának több mint 900 millió fontba kerültek. Az egyre nagyobb botrány miatt szigetországi vizsgálóbizottság előtt kell megjelenniük az Amazon, a Google és a Starbucks képviselőinek.

Persze a technika nem csak IT-cégeknél alkalmazott: a Starbucks kávéházlánc a Reuters elemzése szerint Nagy-Britannián kívül Németországban és Franciaországban is több millió dolláros számviteli veszteségeket halmozott fel, hogy kedvezőbb adózási feltételekhez jusson. A módszer arra épül, hogy a társaság jogdíjat vet ki saját brandjére (amivel veszteségeket okoz az adott ország részlegénél), és ezt a cég hollandiai európai központjában számolja el, kedvezőbb adókulcs mellett. Tavaly például a befektetőkhöz szóló gyorsjelentések szerint az európai divízió az egész évben 40 millió dollár nyereséget hozott, viszont a térség árbevételének 90 százalékát adó brit, német és francia részlegek együtt 60 millió dollár veszteségről számoltak be a nemzeti adóhivataloknak. A fura könyvelési megoldásoknak köszönhető, hogy az amerikai lánc 13 év alatt 14 millió dollárt fizetett a brit államkasszába, miközben összesen 3,1 milliárd dollár árbevételt ért el az országban. A Starbucks azzal védekezett, hogy áfát és járulékokat azért fizettek így is, és hogy legális módszerekkel próbálták optimalizálni adóterheiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csimmasz #14
  Ez is igaz.

  Sajna elég sötéten látoma jövőt, nem tudom hova lehet még sülyedni, szegényedni.
  Ma már nem az a gond, hogy szarul keres valaki hanem az, hogy talál e munkát egyáltalán.
  Már nyugaton sincs nagyon meló ha van az sem fizet jól.
  Mindenhol az adók meg járulékok emelésében látták a megoldást tévesen, inkább olyan intézkedések kellettek volna amik élénkítik a keresletet és a termelést.
 • ostoros #13
  Mivel a nagyokat nem adóztatjuk megfelelően, a magánszemélyeket viszont nagyon is, ezért nem képes a fogyasztás felpörögni, maximum hitelből, és az tudjuk hogy hová vezet. Ez nem csak a magánemberekre igaz. Azok a kis és közepes vállalatok amelyek hitelből próbálnak növekedni, amennyiben a fejlesztéseik sikeresek voltak, akkor évekre lelassul a növekedésük a törlesztés miatt. Ha a fejlesztés nem volt sikeres, akkor csőd közeli helyzetbe kerülhetnek, vagy be is csődölnek.
 • ostoros #12
  Európa azért nem veheti fel a versenyt, mert nem képes megadóztatni a multikat. Mivel a multikat nem képes megadóztatni, ezért kénytelen nagyobb adót kivetni a kisemberre és a kis és közepes cégekre. Emiatt a kis és közepes cégek nem képesek fejlődni és a gazdaság sem fejlődik, csak a multik puffadnak. Több kulcsos adózást kéne bevezetni, de nem a személyi jövedelem adóra, ahogy sokan szajkózzák, hanem a vállalatok esetén. A nagyoknak kellene többet adóznia -persze nem annyival többet, hogy ne legyen érdemes a kis cégeket fejleszteni- mert így persze hogy nem éri meg pólót gyártani Európában. Akiknek óriási bevételeik vannak, azok adóznak a legkevesebbet? És valakik szerint ez így a jó?
 • csimmasz #11
  +1
  Európa sosem veheti föl a versenyt Amerikával ameddig a bürokrácia ilyen kerékkötő.
  Csak példának okáért az usában kevesebb a parlamenti képviselő mint az Olaszoknál majdnema fele.
  De más európai országban is hasonlóan sok a léhűtő, semmirekellő tolvaj.
  olyan maxi fizetésekért "dolgoznak" ami szinte hihetetlen.
 • AgentKis #10
  Mindkettő adózik utána otthon. Aki hirdet az meg azt keresi amelyik a legolcsóbban a legtöbb potenciális ügyfeléhez eljutatja a hirdetést (versenyképesebbnek is hívhatjuk).

  Ha egy nyüves pólót akarsz venni kínait, vagy törököt kell, az EU-ban már nem is gyártják, mert a qrvasok adó miatt nem éri meg!
  Szóval szerintem a hatalmas adó sokkal nagyobb probléma, mint a cégek trükközése, mert látható, hogy miatta hosszútávon biztos gazdasági hanyatlás lesz az EU osztályrésze. A hatalmas bürokrácia, a mocsokdrága, agyonbonyolított, agyonnyilvántartott, agyonellenőrzött és mérhetetlenül korrupt rendszer megfojtja a saját gazdaságát, majd önmagát is! Minél több a hülye szabály annál több a lehetőség a visszaélésekre. Ez nagyon szépen látszik is...

  Szerintem kéne még 5-6 európai parlament, meg egy főeurópai parlament, meg sokkal több bíróság, jogász és közgazdász. Ez a boldog EU-s élet alapaja!
 • csimmasz #9
  Sajnos a rendszer rossz.
  Ha itt nem lehet keveset adózni akkor mennek máshova, ez igaz de azt sem lehet, hogy ingyen élősködjenek míg mások tisztességesen adóznak.
  Törvényi szabályozás semmi més nem kellene, csak ugye a politikusok Bábok akiknek a seggében a pálcika és a multik mozgatják.

  Ma a legjobb állás a politikus vagy az ügyvéd, ezek sosincsenek krízisban, sajna.
 • narumon #8
  Node ezzel megint kisemberek szívnának a legjobban.
 • csimmasz #7
  Akinek ugy gondolja, hogy ez így rendben van attól megkérdezném, hogy szerinte az is oké ha tizezer forintokért megfingatják az egyszerű embereket de milliárdokért a nagyokat nem.
  Az is igaz, hogy minnél több a pénz az államkasszában annál több a semmirekellő tolvaj körülötte, tehát sokat akkor sem látnánk belőle, de azért mégis!
 • Zoli007 #6
  Mit tudna ellene tenni?
 • sanyicks #5
  a mobil szoltáltatók meg a telekom is így tud sírni hogy "jaj a válságadók" csak úgy tudnak papíron veszteségesek lenni hogy előtte kitalicskázzák a hasznot :D