Berta Sándor

Vita az európai uniós határok védelméről

Az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a jövőben az Európai Unió határainál ujjlenyomatokat vesznek a külföldiektől, azonban a projekt drága, és az európai parlamenti képviselők szerint a rögzített adatok az USA birtokába kerülhetnek.

A program a Smart Borders nevet kapta és a célja az, hogy az ellenőrzés az EU határainál teljesen automatikusan történjen. A folyamat részét képezi az összes ujjlenyomat lementése mind a ki-, mind a beutazáskor, függetlenül attól, hogy melyik európai uniós tagállamról van szó. A SPIEGEL birtokába került tanulmány a projekt finanszírozásával foglalkozik, és készítői szerint az elkészített tervek nem hihetőek. Az érvek között szerepel, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is számos hasonló kezdeményezés volt, de ezek szinte mindegyike az eredetileg tervezettnél sokkal többe került.


A Smart Borders tervezett költségvetése 2020-ig 1,35 milliárd euró, s ehhez jön még a tagországok által befizetendő összeg. A tanulmány végső következtetése: az Európai Parlament egészen addig függessze fel a programot, amíg az Európai Bizottság részletesebb tájékoztatást ad. A Smart Borders rendszer összekapcsolná a rendőrségek és más hivatalok adatbázisait, míg az Európai Unió határait minden eddiginél szigorúbban, robotrepülőgépekkel és felderítő műholdakkal ellenőriznék. Ez elriasztaná az illegális bevándorlókat, különösen azokat, aki a vízumuk lejárta után is az EU-ban maradnak. Az ő számukat jelenleg 3,8 millióra becsülik. Előny lenne, hogy lehetővé válna a külföldiek belépés előtti ellenőrzése, akik így gyorsabban léphetnék át a határt.

Peter Schaar német adatvédelmi biztos szerint a rendszer minden, csak nem "smart". Aggályokat fogalmazott meg Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke is; a döntéshozók különösen amiatt támadták a projektet, mert lehetőség lenne az adatok harmadik félnek, elsősorban az Amerikai Egyesült Államoknak való átadására és a rendőrségek is összehasonlíthatnák a bűncselekmények helyszínén talált ujjlenyomatokat a Smart Borders keretében rögzített mintákkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #12
    Az igazi probléma az, hogy gyáva vagy és nem mersz kiszállni a meleg szarból.
  • Ferrer #11
    Az a probléma, hogy az ilyen emberiség jövőjéért aggódó "tisztánlátók" mint te valójában csak a saját szar életetekért szeretnétek mást hibáztatni (a háttérhatalmat, amit simán be lehetne helyettesíteni mondjuk a Télapóval). Ha ennyire nem tetszik, ahol éltek, miért nem mentek lakni mondjuk Kínába? Ja, annyira azért mégse rossz ellébecolni itt
    Az "átmosott" társadalomnál csak az átmosott agyú konteósok hülyébbek.
  • ostoros #10
    És együtt megyünk tovább az USA-ba! De jó lesz! Kár hogy az USA nem lesz szívbajos a tengerbe lőni minket...
  • matrix222 #9
    @nextman
    "Egyszerubb lenne, csak epp senki nem vallalna be."
    Tul keso.
    Ma mar akinek mobilja van azt konnyuszerrel kovetni lehet. Ha aruhazban vasarolsz, akkor kovetve vagy. Okos kamerak. (smart cameras)stb.

    Egyedul egy elhagyatott helyen a hegyekben lehetsz egy kise biztonsagosabb, ebbol a szempontbol - minden modern technologia nelkul. Lattam volt egy fantasztikus filmet, ha jol emlekszem a cime "century". Itt meg az oregseget is ellenorzes ala vettek. Civilizaltan elbantak veluk.
    Ma az egeszsegugy, az elelmezes, stb. egy nemzetkozi ellenerzese alatt van.
    A tarsadalmat mar annyira atmostak, hogy ez a folyamat megallithatatlana valt.
    A goyokbol goyok lettek, beertek a munkara. Itten nem csak az egyszeru tarsadalomrol van szo, de maga a kormanyokrol is. Ha egy kormany nemmukodik kozre a 'nyugati demokraciaval' akkor azt szepen lejarassak, es kicserelik. Minden a szemetek elott zajlik, nyitottan de meg sem latjatok. Tisztelet a keves kivetel.
  • sonajdoba #8
    hat nagyjából én is erre gondoltam :(
  • kissssss #7
    visszafordítjuk aztán be szálunk mi is a menekültek mellé a csónakba ha ez így fojtatódik tovább.
  • sonajdoba #6
    azért érdekes. mindenki menekül valahonnan valahova. egyesek a megfigyelések elől mások a "megfigyeletlenség" elől.
  • ostoros #5
    Úgy néz ki tényleg eljön az, hogy a menekülteket visszafordítjuk. Ha pedig nem fordulnak akkor erővel.
  • nextman #4
    Egyszerubb lenne, csak epp senki nem vallalna be.
    Ki akar onkent bortonbe vonulni?
  • sonajdoba #3
    szerintem a Chipes megoldass sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne. minden emberbe beleültetni és onnantól nem kell felni attól, hogy hol ki figyel meg mert folyton folyvást mindenki figyelve lenne és a kérdés meg lenne oldva. lassan úgy is bevezetik.

    egyszer a kutyák meg a macskák aztán a bűnözök és őket követik a gyereke akiket a bűnözőktől védenek és ha a gyerek mar megkapta hadd kísérje el élete végéig.

    utalom gyűlölöm ezt a szabad rabszolgatartó rendszert. nem tudom mi értelme. sőt azt sem értem, hogy az egerek, hogy lehetek ennyire buták, hogy ezt megengedjek.

    hat remélem az unokáik jobb körülmények között fognak élni. mar ha egyáltalán lesznek.