MTI

Európai munkaerőhiány az IT-szektorban

Összefogást, vagy ahogy a brüsszeli testület fogalmaz: nagykoalíciót hirdetett az Európai Bizottság az informatikai, digitális szektor szereplőivel annak érdekében, hogy növeljék a foglalkoztatást abban az iparágban, amely jelenleg munkaerőhiánnyal küzd.

Az összefogás hivatalos meghirdetésekor José Manuel Barroso, a bizottság elnöke a szektor szereplőin kívül a kormányokat és az oktatási intézményeket is arra kérte, csatlakozzanak a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy sikerüljön betölteni azaz infokommunikációs szertorban betöltetlen állásokat. A bizottság szerint 2015-ben 900 ezer szakember fog hiányozni ebből a szektorból, az iparág minden évben 100 ezer új munkahelyet teremt, a szakmai utánpótlás viszont elmarad ettől. "Ez a nagykoalíció elemi része annak, hogy Európa gazdaságát újraindítsuk, és állást adjunk a 26 millió munkanélküli egy részének" - vélekedett a meghirdetés alkalmából tartott felszólalásában Barroso.

A bizottság felidézi, hogy az összefogást Neelie Kroes, a testület digitális területért felelős tagja kezdeményezte, amikor az iparág több képviselőjével is egyeztetett erről a svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon. A bizottság szerint Európa nem engedheti meg magának, hogy ilyen lehetőségeket kiaknázatlanul hagyjon. "Világos, hogy versenyképességünk kockán forog, ha nincs elég digitálisan képzett ember. Ez az út nem járható. Nem ülhetünk tétlenül, és éppen azért vagyunk ma itt, hogy ne csak a szánkat jártassuk és elemezgessük a helyzetet, hanem döntsünk, elkötelezzük magunkat és cselekedjünk" - hangoztatta a bizottság holland alelnöke az egyik brüsszeli szálloda konferenciatermében tartott hétfői rendezvényen.

Az eseményt követően kiadott sajtóközlemény tanúsága szerint eddig 15 vállalat jelezte: kész csatlakozni az összefogáshoz. A "nagykoalícióval" a bizottság azt szeretné elérni, hogy az infokommunikációs képzésben részesülők valóban olyan képzettséget szerezzenek, amelyre az iparágnak szüksége van, amellyel el tudnak helyezkedni. Elő kívánja mozdítani emellett a brüsszeli testület a munkaerő mobilitását is annak érdekében, hogy a megfelelően képzett emberek el tudjanak jutni oda, ahol betöltetlen állások vannak. Kívánatosnak tartja a bizottság azt is, hogy mindenki azonos módon tudja igazolni képességeit, végzettségeit attól függetlenül, hogy melyik tagállamból származik.

A bizottság közleményében arra is rámutat, hogy a legfrissebb, 2011-es adatok szerint 6,7 millióan dolgoznak Európa-szerte az infokommunikációs szektorban, az iparágban foglalkoztatottak száma pedig a XXI. század első évtizedében évente átlagosan több mint 4 százalékkal nőtt, viszont az ilyen képzésben résztvevők száma visszaesett. A "nagykoalíció" hivatalos bejelentésén Andor László foglalkoztatáspolitikáért és szociális ügyekért felelős uniós biztos is felszólalt. A magyar biztos arról beszélt, hogy a 27 uniós tagállamban a munkanélküliek száma a 26 milliót is meghaladja, ennek dacára az infokommunikációs szektorban egyre nő a munkaerő-kereslet, amelynek kielégítése érdekében együttműködésre van szükség.

"A munkahelyek nem jönnek létre maguktól. Új állást vállalkozások tudnak létrehozni. Ezt követően pedig szükség van egy olyan emberre, akinek a képességei passzolnak a vállalkozás elvárásaihoz. A vállalkozásnak és az illetőnek pedig meg kell találnia egymást annak érdekében, hogy a foglalkoztatás részleteit kidolgozzák. Csak ezek teljesülésével beszélhetünk "találatról" a munkaerőpiacon, csak ebben az esetben lehet kimondani: új munkahely jött létre" - mondta Andor László.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #15
  A papir az elso szuro.
  Aki azt nem birja megszerezni, mert gondolna a munkaado, hogy barmilyen tudassal rendelkezik?
 • gforce9 #14
  Ez nem igaz. Egy normális munkahelyen marhára nem nézik a papírt, hanem csak a tudást. Annó én cnc munkakörbe mentem és melózni kellett, mondtam: itt és itt végeztem, ilyen és ilyen papírom van. Mondták, hogy marhára nem érdekli őket, mert attól még nem fogok tudni dolgozni. Elémvágtak egy rajzot és mondjam el hogyan csinálnám meg. Az okés volt hellyel közzel(annó szinte teljesen kezdő voltam, kicsi gyakorlattal), így felvettek. Mondjuk ez a szemlélet rossz, ha azt nézzük, hogy gyakorlat nélkül elég nehéz elhelyezkedni, viszont az is marhaság, hogy papír. Ismerek én olyan diplomást, hogy a kutyám nem bíznám rá, annyira sötét.
 • e98ff #13
  Normális munkahelyeken papír ÉS tudás alapján szelektálnak.
 • nextman #12
  Azert a matek hatter nem rossz pl. amit a sulik adnak. Azt onszorgalombol nagyon keves mernok tanulna meg.
 • fade2black #11
  Ez nem infos specialitás, gépészeknél, villamosoknál uez megy.

  A fősuli, egyetem ad alapokat, rálátást, kis gyakorlatot. A szakmát a munkahelyen fogod megszerezni.

  És tetszik nem a diploma elvárás. Volt, van, lesz.
 • FoodLFG #10
  Külön-külön egyik sem jó.
  Azt kell csinálni, hogy elmész egyetemre seggeled amit ott adnak, mert a papír is kell, és közben még képzed is magad mellette lehetőleg élesben.
  Csak ugye ki a szarnak van kedve a félig-meddig felesleges egyetem mellett még pluszba bevállalni mást is. Nah ezért megy a szenvedés.

  Egyáltalán nem hatékony, de ez van, így működik a rendszer.
  Ennek köszönhetően ezért a hallgatók és a munkáltatók oldalán is óriási idő és energia pazarlás megy.


  A tudás szerinti döntés meg szép, csak valahogy mégsem csinálják. Talán munkáltatói oldalról kéne elkezdeni valami változtatást...
 • sanyicks #9
  "A papir mar boven eleg ahhoz, hogy felvegyek a frissen vegezett embert egy ceghez."
  Elég baj, aztán megy a szenvedés, hogy meg kell tanulnia azt amit az egyetemen nem tudtak megtanítani... vagy kirúgják próbaidőn belül.

  El kéne már felejteni a papír alapú döntést, tudás szerint kéne.
 • lamer the true #8
  Az IT-s az egy emberfajta. Nem igazán lehet ezt tanítani. Kell hozzá némi ész és kockulás. Nálunk szerintem lenne ilyen ember is bőven, de nyelvtudás nélkül nem lehet elhelyezkedni. A mi nagy problémánk a nyelvtudás hiánya, sajna.
 • nextman #7
  Mellesleg hatalmas ez a Jedi trukk, amit Barroso epp produkal.
 • nextman #6
  Ti hol olvastatok ezeket az adatokat?
  Mindenhonnan kivontak penzt,a mernokkepzesbol is, csak aranyaiban kevesebbet.
  IT-t meg lehet nagyon is tanulni egyetemen, lehet nem azokon, amik itt nalunk vannak, de pl. USA-ban eleg jol megoldjak.