Berta Sándor

"Csak" 11 év lesz a Windows 7 terméktámogatása

A Microsoft szeretné elkerülni a Windows XP esetében kialakult helyzetet és nem akarja, hogy a Windows 7 terméktámogatása is szintén hosszúra nyúljon. Reklámokkal akarják elősegíteni, hogy az emberek váltsanak, és az új operációs rendszerükre frissítsenek.

Paul Thurrot szakértő a WindowsIT Pro oldalán megjelent cikkében azt írta: a Windows 7 korai nyugdíjazásával a társaság azt remélheti, hogy nem fogja olyan sok ember évtizeden át használni az operációs rendszert. A Windows XP 12 évvel ezelőtt jelent meg és még mindig a világ számítógépeinek 27 százalékán található meg; ez több mint 405 millió konfigurációt jelent. Mindez részben arra vezethető vissza, hogy az XP utódjának szánt Windows Vistát nem igazán fogadták jól a felhasználók, így a többség nem is váltott. Az amerikai társaságnál a cél - a Windows 7 esetében - egy hasonló forgatókönyv elkerülése. Éppen ezért döntés született arról, hogy a Windows 7 hivatalos támogatása közel sem lesz olyan hosszú, mint a Windows XP-é volt. Ezzel párhuzamosan a közeljövőben erősebben reklámoznák az új termékeket és azt szeretnék elérni, hogy az emberek az új verzióra frissítsék az operációs rendszerüket, valamint jobban figyelembe vegyék a Windows 8-hoz kapcsolódó visszajelzéseket, észrevételeket.

Ugyanakkor az még kérdéses, hogy az óriáscég mennyire tudja majd magát ennél az irányelvnél tartani. A Windows 7 esetében tavaly év elején hosszabbították meg először a terméktámogatási időt. Akkor az a döntés született, hogy az operációs rendszerhez 2020. január 14-ig kínálnának biztonsági frissítéseket, mig az alapvető támogatás már 2015. január 13-án véget érne. Ez még így is 11 éves terméktámogatási időnek felel meg, ami más szoftverekhez képest csodaszámba megy. A Windows XP SP3 terméktámogatása 2014. április 8-án jár le, ami 13 éves ciklust jelent. Ugyanakkor elvileg lehetőség van arra, hogy valaki 2014. április 8. után is támogatást szerezzen a Windows XP-hez, ehhez azonban az adott személynek vagy vállalatnak csatlakoznia kell a Premier Support nevű támogatási rendszerhez. Ennek díja a cégek esetében eszközönként évi 200 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #43
    Nem érted? Lehet nem vagy zsidó...?
    Pénz, pénz...
  • WhiteStar #42
    Nem igazán értem hogy miért kell párévente új op rendszer?.... Nem lehetne egyet fejleszteni folyamatosan? :/ és nem ilyen pénzsóvár gecinek lenni? ://
  • cateran #41
    Ez a tipikus bullshit duma "a mi munkank nagyon nehez es bonyolult" Holott nem a munka vagy feladat a nehez, hanem a szukseges kepessegek hianyoznak. Az egyen (csoport) kepessegei hatarozzak meg 1-1 feladat nehezseget es esetleges sikeret/kudarcat is, csak eppen a programozok szeretettel szarnak bele az egeszbe "majd patcheljuk" felkialtassal.

    end3 ezen kijelentesevel "Valamint, ami személy szerint engem nagyon zavar, hogy általános lett a BETA tesztelés helyett a hibás és félig kész szoftver értékesítése, azzal a felkiáltással, hogy majd utóbb úgy is javítjuk. Mintha egy félig kész hídra ráengednék a forgalmat, közben a készítők meg építenék azt..."
    maximalisan egyet tudok erteni.
  • pakeszke #40
    en asszonynak winXP utan feltoltam ubuntut, es akkor szolt hogy problema van amikor 2 het utan otthagyta annyi idore hogy lezarjon a rendszer magatol :)))
  • matrix222 #39
    Itten az a lenyeg, hogy a gazdasagot elomozditsak. Tobb szmamitogep nem fog mukodni a window 8-tel, es meg tobb softwear nem fog mukodni a Window 8-tel. Igy meg a szamito gepeket is ki kell cserelni.
    Hogy gondoltad, hogy megveszel egy szamitogepet es azt hasznalod mint a vilag?
  • Dodo55 #38
    Alapvetően a fogyasztói software-ekre értettem amit mondtam, természetesen ahol emberi életek vagy hatalmas értékek forognak kockán, ott illik felelősséget vállalni, vagy eleve el nem vállalni ilyen munkát, én pl. ezerszer meggondolnám az biztos.

    A banki témával kapcsolatban: mi egyébként euro hitelt vettünk fel, mert hogy itt éveken belül euro lesz (azaz 0 árfolyamkockázat)... Aztán kiderült, hogy egy bizonyos nehéz szavakkal küzdő ember szája végbélből van (ami nem meglepő, de akkoriban azért még nem volt mindennapos). Csak ezt rajta nehéz leverni, így maradnak a bankok akik hasznot húztak ebből a hazugságból, így nem mondható, hogy az ő kezük ne lett volna benne (mert hogy azért bankok, hogy értsenek a pénzügyekhez, tudniuk kellett volna, hogy itt nem lesz euro).
  • end3 #37
    Dodo55: - Fogalmazhatunk úgy is, pl. az orvos is tudással és nagy felelősséggel BETA tesztel, amikor beteget gyógyít, de azért senki nem mondja azt, hogy előadó művész, és neki szerzői joga van betegeket tetszés szerint, - felelősségre vonás nélkül, - eltenni láb alól, ha úgy tartja kedve. Persze tudom minden hasonlat sántít, ez is....
  • end3 #36

    Dodo55: - "Mert a logikai..." - Vannak életnek olyan területei ahol könnyebb hibázni, de a hiba azért még hiba, az embereken "alkalmazott" BETA tesztek, súlyosabb esetben kiolthatnak akár életeket is. Nagy a felelősség? Az élet területén máshol is előfordul. Azért még a társadalmi együttélési normáknak kötelezőnek kellene lenie a szoftver mint termék előállításra és értékesítésére is, akkor is ha a termék előállítás speciális agymunkát jelent. A fejlesztők a saját védelmük érdekében kitalált licencfeltételek mögé húzódva megvonhatják a vállukat, ha a baj bekövetkezett, felhasználó meg fizet és elszenvedhet bármit, nem mondták neki, hogy a szoftver "veszélyes üzem" és a vásárlással és telepítéssel, "berepülő pilóta üzemmódba" váltott és az életét teszi kockára. - De ha mondanák is a licenc feltételek között és a telepítésnél aláírta, akkor sem elsősorban róla kell feltételezni, hogy előre láthatja az életét fenyegető vészélyt, sőt még alá is írta a saját felelőségét és mindjárt minden felhasználó-társra kötelező érvénnyel.

    (Ahogyan például a "svájcifrankosoknak" sem beszéltek eleget az árfolyamkockázatokról, de most már azért beszélnek a bankok esetleges felelőségéről is. - Nem azért, mert egyértelműen kimondható, ők az árfolyam jelentős megemelkedését semilyen módon nem láthatták előre, és teljesen vétlenek ezt a társadalmi katasztrófát illetően.)
  • Dodo55 #35
    Mert a software-ekben a logikai hibákat nagyon nehéz észrevenni, nem lehet őket olyan egyszerűen felfedezni, mint a fizikai termékeknél, nem lehet nyers méréseken alapuló teszteknek alávetni őket, a tesztekben is hatalmas tényező a logika (ami ugye lehet hibás). Egyszóval az emberi tényező kizárhatatlan és előre megjósolhatatlan, ezért nem vállalnak (teljesen érhető módon) felelősséget az esetleges károkért.
  • end3 #34
    Cateran: Hát végre elkéne egy olyan fórummotor ahol a látás- és gépelési hibákból eredő gondokat legalább a következő kommentig javítani lehetne. (kommentek szerkesztése) Egyébként kösz, mert a "sziszifuszi" szónál, mit tagadjam, nem gondoltam automatikusan a görög mitológiára. Ezentúl képben leszek.

    Hát.., a szoftver fejlesztőknek jelenleg csak olyan kötelessége van, amelyet ő maga fogadtat el a telepítéseknél a saját maga által fogalmazott szoftver licencével. A termék hibátlan előállítása, nem kötelesége. (Más termékek előállítása és értékesítése esetén többnyire mindenütt van fogyasztó védelem, a hibás terméket vissza lehet cserélni, a termék rejtett hibái miatt okozott kárt pedig polgári per keretén belül lehet megtérítetni. Sőt a hatóságok a bizonyítottan "kártékony" árucikkeket ki is vonhatják a forgalomból. Szoftverek világában valaki hallott ilyesmiről?

    Ráadásul a hibásan lekódolt és eladott szoftver, okozhat katasztrófális károkat, kiolthat emberéleteket, ahogyan a rosszul megtervezett hidak, vagy orvosi műszerek, vagy autók is. Még sincs joga a fizető felhasználónak reklamálni, mert a licenc feltételek között az úgy is ki van zárva.

    Valamint, ami személy szerint engem nagyon zavar, hogy általános lett a BETA tesztelés helyett a hibás és félig kész szoftver értékesítése, azzal a felkiáltással, hogy majd utóbb úgy is javítjuk. Mintha egy félig kész hídra ráengednék a forgalmat, közben a készítők meg építenék azt...

    A szoftverek emberek által használt eszközök, többek között munkaeszközök. A "piacon" adás-vétel keretében cserélnek gazdát, azután meg szerzői jogvédelmet emlegetnek. Ma már a kódolás jó része automatizálva van, egy operációs rendszer kifejlesztése v. tovább fejlesztése, nem csak zsenialitás kérdése. Kétségtelen ezt a szakmát is lehet magas szinten űzni, mint bármilyen más szakmát. De azért nem kellene a összemosni őket az alkotóművészekkel, és ennek okán ilyen privilégizált helyet adni a szakmának.

    Aki operációs rendszer programozással foglalkozik, persze nem fog egyet érteni velem, de azt nem vitathatja, hogy ha kemény, sokszor évek munkájával megoldott programját értékesítik, akkor a vevő legalább használni tudja azt. Kiváltképp ha nem egy doboz cigaretta árát költötte rá.

    Mondjuk , lehetőség szerint, ha a pénzéért "édeset" szeretne fogyasztani, és a megvásárolandó termék reklámjában ezt ígérik neki, ne kelljen beérnie a "savanyúval", mert éppen egy nagy, monopol helyzetben lévő "ételgyártó" úgy gondolta. (Valamint a kajába még tudta nélkül, belecsempésznek ezt, azt, ami kifürkészi és visszajelenti a gazdájának, vajon mi a véleménye az ételről a fogyasztónak, az emésztését a termékhez hozzáadott olcsóbb adalék nem zavarta-e meg, esetleg a gazdaságos előállítás alacsonyabb költségszint és munkabefektetés mellett is megoldható-e, stb. - Sajnos már lelki szemeim előtt látom, fel is csillant néhány mobil-oprendszer fejlesztő szeme, és azonnal keresni kezdi a megfelelő ételgyártót a kooperációhoz.)

    Sajnos a jogi szabályozatlanság ezen a területen nagyon komoly függőségeket, és kiszolgáltatottságot fog okozni rövid időn belül, az emberiség felhasználói sorában, és egyúttal megteremti azt a "globális operációs-rendszer-fejlesztői kasztot", amelynek tagjai tetszésük szerint mindenkit, - kormányokat, cégeket, polgárokat, - "szivathatnak" a világon, de ők maguk soha nem felelnek semmiért. Az általuk előállított termékért rendszeresen fizetni kell, de jogosultságunk a "dologhoz" semmi. Ezen kéne változtatni, amíg nem késő.