Berta Sándor

Windows 7-re válthat az EU

A PCWorld birtokába került információk szerint egy tavaly decemberben tartott titkos találkozón eldőlt, hogy az európai intézetek több mint 36 000 PC-jére a Microsoft operációs rendszere kerül fel.

Elsősorban az az érthetetlen, hogy az Európai Unió egy ilyen döntést miért titokban, pályázat kiírása nélkül hoz meg, ráadásul azonnal felerősödtek azok a hangok, hogy az EU a szoftverbeszerzéseinél a Microsoftot részesíti előnyben. Jan Wildeboer, a Red Hat képviselője meglehetősen szomorúan fogadta a döntést, mivel úgy vélte: az Európai Bizottság ezzel saját ajánlásainak mondott ellent. A testület ugyanis korábban leszögezte: el kell kerülni azokat a helyzeteket, hogy az európai uniós intézmények egyetlen meghatározott szoftver-, illetve technológiaszállítónak legyenek kiszolgáltatva.

A hír kapcsán Paul Meller, az Open Forum Europe szóvivője megjegyezte: "Miközben egyes tagállamok és régiós kormányok lenyűgöző lépéseket tesznek a helyes irányba, az Európai Bizottság továbbra is egy zárt rendszer egyetlen cégéhez köti le magát, s még csak nem is érdeklődik a nyílt alternatívák iránt."

A döntés hátterében alighanem az áll, hogy az Európai Bizottságot a kérdésben meglehetősen sürgeti az idő. A jelenleg az európai uniós intézetekben használt Windows XP és Windows 2000 operációs rendszerek licencei májusban lejárnak, ez pedig eléggé sürgőssé tette a probléma megoldását, egyúttal leszűkítette a szóba jöhető lehetőségek körét.

Az Európai Bizottság szóvivője mindenesetre igyekezett menteni a menthetőt és hangsúlyozta, hogy a kérdésben még nem született végleges döntés. Emellett hozzátette: a jövőben el akarják kerülni azokat a helyzeteket, hogy a licencek lejárta előtt néhány hónappal hozzák meg a hasonló döntéseket. Amennyiben minden így marad, úgy a Microsoft további 4-5 esztendőre biztosan az EU szoftverbeszállítója lehet és ezáltal sokmillió eurós plusz bevételekhez juthat. Aligha kétséges ugyanis, hogy ha az Európai Unió vezető intézményei Windows 7-esre váltanak, akkor a példájukat a többi európai uniós intézet is követni fogja, hiszen nem akarnak esetleges kompatibilitási problémákkal szembesülni.

Hogy mennyire nem kis piacról van szó, azt bizonyítja, hogy a piackutatók szerint a tagországok kormányaihoz köthető az EU-n belüli szoftvervásárlások 19 százaléka. A magyar kabinet például hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében vásárolt 3 milliárd forintért Oracle licenceket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #59
  "Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D"

  Azért a valóságban rengeteg notebookon és újabban asztali gépen is ott van a win jogtisztán "szinte fillérekért", az olyan akciókról meg nem is beszélve, hogy gyak most bármilyen HP notihoz (még a 100e forintoshoz is) ingyen Officet adtak. Tehát nem olyan vészes a helyzet mint azt sokan beállítják.
 • sanyicks #58
  A te "munkásságodból" én általában azt látom, hogy a linuxnál több éve, vagy soha nem is létező problémákat szajkózol, ha bizonyítják neked hogy nem úgy van, és jól működik, akkor átsiklasz felette, majd a köv topikban mintha meg sem hallottál volna semmit ugyan azt mondod amit előtte.
  pl a gimp cmyk mánia, meg a többi. Ha jól emléxem 2 éve linkelték be neked a plugint először(és utána többször is), de te még fél éve is mondogattad hogy nem tud cmyk-t és nincs plugin. Sok másnál is volt ilyen de már nem emléxem mik ezek.

  1 oka van a kormányzati intézkedéseknél a winnek: mint általában minden kormányzati döntésnél, országtól függetlenül a lefizetés összege.
  El kéne már felejteni azt az utópiát hogy az állami döntéshozók azt szeretnék hogy az adófizetők, így maga az állam jól járjon. Az állami döntéshozók egy dologra figyelnek, hogy ŐK személyesen jól járjanak, ezen kívül csak annyira hogy ne legyenek olyan feltűnőek a disznóságaik hogy a tömeg meglincselje őket, lásd a válság előidézésének segítése, és a felelősök nem felelősségre vonása.
  Az ms egy igazi fizetős cég. Lásd a magyar állam, egyetemi "ingyen ms szoftver" 30 milliárdért, és a nokia lefizetése.

  Az állami döntéshozók mindig hazudnak, mindig korruptak, ebből kell kiindulni. Lehet bizonyítani hogy nem így van, csak hogy ez a állami döntéshozók kb 1%-át jelenti, mindenhol a világon.
 • hdo #57
  Született rosszindulat, de Stryker újfent bizonyította, hogy mégiscsak - megintcsak - benned volt a hiba, ő is adott megoldást a mount problémádra.

  Angol nyelv tudása open source programnál alap, anélkül ne is akarj váltani, onnantól meg csak türelem kérdése az egész.
 • hdo #56
  "Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D"

  Nos, Windows 7-nél ez a következőképpen néz ki:

  - csinálsz egy !csak! rendszer partíciót
  - install, nem írsz be CD kulcsot, aktiválásból pipa ki ... van egy 30 napos próbaverziód.
  - start menübe beírod cmd aztán ctrl+shift+enter, UAC förmedvényt leokézod
  - net user adminstrator /active:yes (magyar windowsnál administrator helyett rendszergazda)
  - átjelentkezel az újonnan aktivált szuperadmin fiókba
  - megnyitsz egy akármilyen mappaablakot, akár a sajátgépet
  - menü - eszközök - mappa beállításai itt engedélyezed az "operációs rendszer védett fájljainak" meg a rejtett fájlok megjelenítését is!

  - a Users (Felhasználók) mappádból áthelyezed másik meghajtóra a SAJÁT felhasználói fiókodat (még mindig Administrator fiókban vagyunk ugye) a következőképpen: Példánkban legyen Pisti a neve.
  - Csinálsz egy másik meghajtón egy mappát aminek UGYANAZ a neve mint a felhasználói fiókodnak.
  - Megnyitod a C:\Users\Pisti mappádat és a TARTALMÁT kell áthelyezned az új ugyanolyan nevű mappába
  - mikor a C:\Users\Pisti mappa üres, futtatsz egy mklink parancsot, amivel összetársítod a fiókod régi elérési útvonalát az újjal

  - visszajelentkezel a fiókodba, használod a próbaverziós windowsodat
  - minden alkalommal mikor már rinyál, elindítod a fentebb említett módon a parancssort (cmd) és beírod hogy "slmgr -rearm" (idézőjelek nélkül ugye) ... ezt háromszor tudod megtenni, negyedszerre már nem fogadja el 30+3x30=120 napig van teljesen jogtiszta windows 7-ed


  - újratelepíted a gépet 120 naponta, újratelepítéskor ugyanazt a felhasználónevet adod meg mint előzőleg is volt ezután - és minden alkalommal mikor újratelepíted - ennyi dolgod van:

  - felrakod az összes programot ami eddig is rajta volt
  - aktiválod a szuperadmin fiókodat ( start menüben cmd, ctrl+shift+enter, net user ... parancs)
  - átjelentkezel, törlöd a - példánkban - C:\Users\Pisti fiókod TARTALMÁT, mert nincs rá szükséged
  - lefuttatod az mklink parancsot


  Gratulálok, ismét van egy új windowsod 120 napig, ami ráadásul a felhasználói fiókodat tekintve olyan, mintha nem is telepítetted volna újra, minden ugyanúgy megvan, ahogy hagytad!
 • Stryker #55
  Végülis gyakorlatilag a windows ingyen van ,mert az MS nem fogja üldözni warezt ,mert azzal saját magának ártana ,habár megjegyzem warez windowsért többet kap az ember ,mint pedofíliáért. :D
  Talán ,akkor nőne meg drámaian a Linux aránya ,ha az iskolákban nem windowst használnának ,mert így felnőne egy generáció ,akiknek nem idegen és nem is félnének a linuxtól.
  Ingyen OS-ek terjednek rendesen csak nem az asztali számítógépeken.Inkább szervereken és okos telefonon.
  Szerintem már az nagy áttörés lenne ha nem M$ office-t hanem Libre Office-t használnának ,na meg lecserélnék az M$ szervereiket.De valahogy erre sem láttok esélyt. :D
 • B0nFire #54
  Na, például egy ilyen választ sem kaptam, mint a tiéd. Konkrétan még az Ubuntu.hu-n is csináltam csak ezért egy accountot, aztán onnan kaptam az ívet ezerrel, így meg is szüntettem a fiókomat.

  Segédlet és nyelvtudás-->Itt is bukik a dolog, ha valaki nem érti a nyelvet. Bár folyamatosan tanulom, és mondhatom, ma már eljutottam egy társalgási szintre angolul, két évvel ezelőtt szinte semmit nem tudtam, így hiába a tutorial. Emellett attól, hogy Skype-on remekül el bírok csevegni különböző témákról, amint a példa is mutatja (és ahogy pár hsz-szel lejjebb írtam is), olykor még a saját anyanyelvén is nehéz megértetni valakivel az információt, nemhogy angolul. Például a jogszabályok olyan nyakatekerten vannak megfogalmazva, hogy egy kukkot sem értek belőlük, pedig olvasott gyerek vagyok. A szakzsargont nem biztos, hogy értjük, még ha az adott nyelvet igen.

  Egy szó mint száz: ezer meg egy oka lehet annak, hogy a kormánycégek és hivatalok nem kvázi ingyenes rendszerre migrálnak, és ha mindent összeadunk és ismét oda lyukadunk ki, hogy a gonosz M$ jól megkente az EU-t, saját hegemóniáját erősítendő, számomra sokkal hihetőbb a történet úgy, hogy a zsírfejűek addig tököltek, míg el nem jött a 24. óra, és most döbbentek csak rá, hogy az átállás nem két nap, ezért marad a Windows.

  Nem kétlem, hogy az MS cinkelt kártyákkal játszik, mert aki ezen a piacon labdába akar rúgni az tisztességgel nem jut semmire, de semmivel sem rosszabb a többi piaci nagyhatalomnál. Ők is vesztegetnek, az MS is veszteget. Ha vesztegetett ebben az esetben, mert lehet, hogy itt még arra sem volt szükség, a törvényhozók maguk alól vágták ki a fát.

  Továbbá el kellene azon gondolkodni, hogy miért nem akar sehogysem elfele terjedni az az ingyenes OS, hiszen bemutatott látványos videókon és prezentációkon láthatjuk, mindenre képes, amire a Windows, az embereknek akkor sem kell. Annak sem, aki tudja, hogy létezik. Legalább picikét látnám az emelkedését, de semmi. Annak ellenére, hogy mindenki aki használja megegyezik abban, hogy a 2/3-5 évvel ezelőttihez képest mennyit változott márpedig a hasznára. Mégsem kell. Pedig azokat, akik a Windowst warezolják nemigen vesztegette meg a MS.
 • Stryker #53
  Csak azóta már fejlődött rendesen az ubuntu .Példaként most már egyik 9-es Ubuntu sem támogatott(EOL End of Line) vagyis a tapasztalataid nem éppen frissek.NTFS-sel(inkompatibilis windows szar) meg én is szoptam amikor programként felraktam egy ubuntu-t ,de aztán rákerestem szoftverközpontban és máris találtam egy megoldást automountra.
  Habár nálad elég lett volna végig böngészni a felső menüt Rendszer -> Adminisztráció -> Lemezkezelő.És nem tudom milyen bunko paraszt fórumra tévedtél ,ahol még ezt sem tudták leírni ,de attól még nagyon sok jó tutorial van, igaz angol nyelven.Na meg most már biztonságosan is ki lehet próbálni nem kell telepíteni semmit live cd-vel vagy live usb-vel.Na mind1 talán rosszkor voltál rossz helyen ,hogy minden így félresikerült ,de ettől még jó rendszer bármelyik linux disztro és nem kéne egy félre sikerült alkalommal lehúzni a wc-n.
  Hogy én menyit szoptam Windowsal ,hát többet mint linux-szal az biztos.
  Valakinek bejön a linux valakinek nem, ez van.Az biztos nem egy egyszerű dolog átszokni rá ,de ha az ember megkedveli a rendszert nagyon ragályos tud lenni. :D
  De tarsuk magunkat távol az ilyen kommentektöl ,ami elijeszti a kíváncsiskodókat ok nélkül.Fekete-Fehér világnézetben a Linux a jó fiú.Ezt sose feledjük! :D
 • B0nFire #52
  ... de ezen nem is csodálkozom, mert évek óta finnyáskodsz egyszer erre, egyszer arra...

  Mert te is csak szelektíven olvasol, vagy a memóriád szelektív, illetőleg nem kíséred figyelemmel a munkásságomat (amit nem várok el tőled); mindent összevetve sokkal több pozitív megnyilvánulásom van, mint negatív, mert alapjában véve optimista és jókedvű ember vagyok, de az ilyen személyeskedésre nem tudok úgy tekinteni, hogy valaki jópofizik. Ott van az aláírásomban: mindent elmond. Tipikusan a trolloknak szól! Nem azért látogatom a fórumokat, hogy énrólam mondjanak véleményt. Majd ha arra leszek kíváncsi, megkérdezek egy pszichiátert, bár [b]nekem van[/i] róla papírom, hogy normális vagyok.

  Neked van, vagy ez csak született rosszindulat részedről?
 • B0nFire #51
  Bár off, de idekívánkozik, hogy az Ubunturól, amit kipróbáltam, azt mondták, hogy semmit nem kell vele csinálni, szépen mehet fel ugyanarra a partícióra mint a Windows és máris birtokba vehetem. Kissé fura lett volna, ha az EGYETLEN vincseszterem le van csatolva, úgy próbálok meg telepíteni rá egy operációs rendszert! Nem értem, tehát miről hadoválsz. A gép el lett indítva, bootolás az Ubuntu CD-ről, Ubi felkúszik, bejön egy iszonyat hányingerkeltően ronda, szarbarna felület 0, azaz nulla db meghajtóval.

  Na, innentől kezdve nem tudtam sehogy sem rávenni, hogy mutassa nekem a meghajtóimat, bár a csomagkezelőjéből automatikusan felrakott nekem olyan hasznosságokat, amit ki sem választottam, mint Gimp és a levelezőprogram, ezeket nem bántam, csak éppen semmit sem tudtam megnyitni, mert nem voltak meg a meghajtóim. És ez nem volt régebben két évnél! Akármit is mondtok, 2008-ban az Ubuntu 9-es akárvalahányas verzióján nem voltak meg a meghajtóim alapértelmezetten. Ez tény. Nem 2005-ben, akkor még internet sem volt a faluban.

  No, ekkor újra bútoltam és elindítottam a Windowst, amivel már képes voltam böngészni. Túrtam az Ubi fórumokat, de mindenütt vagy csak a magadfajta oltást kaptam: "Mi van, te 1 bites, hát még ennyit sem tudsz?" – mire én: "Nem, mert most látom életemben először"; a válaszok másik része olyanokkal jött, mint te, a mountolással, amiről annyi fogalmam volt, hogy a mount az angolul hegyet jelent és itt meg is állt a tudomány, mert azt már senki nem magyarázta el, mi az a mountolás, csak annyit, hogy: "Hát föl köll csatolni azokat a meghajtókat", amivel egy szemmel sem lettem okosabb, meg a HDMI-NTFS-MZ/X meg a többi töméntelen bullshit, hogy aszondja: "Nyisd meg a terminált... (jut eszembe, fingom sincs, hol található, de azért nyissam meg...), és írd be, hogy mínusz köbgyök per dé pont pont pontosvessző százalékjel..." – gyakorlatilag beleírod az egész ASCII karakterkészletedet a terminálba, és akkor majd valami történni fog.

  Végül két nap küszködés után eljutottam odáig, hogy meglettek a meghajtóim, erre fel egy kurva pdf-et nem tudok megnyitni, mert a Foxit Reader nem tudja olvasni az állományt. Elindítom akár az Open Office-t, akár Gimpet, akár más programot, már az üdvözlőképernyőnél kifagy, így kipróbálni sem tudtam semmit vele.

  Annak idején ugyanezeket leírtam, és még képernyőképeket is készítettem a hibaüzenetekről, hibákról, amelyeket ide be is pakoltam, és akkor egy-két hümmögés után a sok "szakértő" mind elszivárgott egy olyan megjegyzés keretében, hogy "Ez a rendszer nem neked való". Ahelyett, hogy segítettek volna megoldani a problémát.

  Na, azóta én nagy ívben kerülöm a Linuxot, és az életben amíg Windows létezik többet az én gépemre nem kerül fel, az fix, mert még csak le sem tudtam takarítani, mert eltűnt a boot menü is mindenestől, aminek az lett a vége, hogy a Windowst sem voltam képes többet elindítani, így két napos Ubuntu szopás után jött a harmadik napon a teljes Windows újratelepítés, amire egyébként nem lett volna szükség, ha nincs a Linux, és nincs bennem a kíváncsiság a "csodarendszerre".

  Na, most lehet itt lámázni, meg van engedve, de Windows terén egyáltalán nem vagyok 1 bites, és igen frusztráló tud lenni, amikor az ember hozzá sem tud szagolni egy másik rendszerhez, amely az elmondások szerint olyannyira nem különbözik a Windowstól, hogy "Amikor felraktam a barátnőmnek/anyukámnak/anyósomnak és ráhúztam egy XP skint, észre sem vette, hogy nem Windows". Na, hiszem, ha akarom. De nem akarom.

  Én eléggé nyitott vagyok mindenre, de az ujjamból nem szophatom ki a tudományt, aki meg a birtokában van, az oly gőgösen őrzi, mintha minimum a szent grál helyének titka után érdeklődnék, és a magas lóról az alant olvasható példa szerint lekezel. Akkor már inkább a Windows, amivel bármilyen probléma van, 3 perc alatt kiguglizom a megoldást, és további pár perc alatt el is hárítom a hibát.

  És ezért nem migrálnak az állami szervezetek sem tömegesen Linuxra, bármit is állítottak korábban. Már csak hogy ON is legyek és a cikkhez is hozzászóljak.
 • hdo #50
  Linuxban már jó rég óta nem kell mountolni egyetlen belső merevlemezt sem ... megsúgom, hogy utoljára Fedora 2-ben láttam 2005 környékén manuális mountolást, de már arra is lehetett írni automount scriptet!

  Ha külsőt nem tudtál, akkor valszeg azért, mert Windowsban Pistike 1.0-s szakértelemre vallva, faszán kihúztad őket ahelyett hogy leválasztottad volna, arra meg az NTFS - NEM a linux, az NTFS - finnyás, és emiatt egy külső NTFS-re formázott meghajtót simán nem is lehet mountolni Linux alatt, amíg el nem végeztél egy gyors lemezellenőrzést rajta windows alatt ...

  ... de ezen nem is csodálkozom, mert évek óta finnyáskodsz egyszer erre, egyszer arra, és mindig kiderül hogy a hiba BENNED és nem a készülékedben van.