Berta Sándor

90% alá csökkent a Windowsok elterjedtsége

Az elmúlt hónapokban érdekesen alakult az operációs rendszerek piaci részesedése. A Windows XP továbbra is őrzi vezető helyét, a Windows 7 egyre több számítógépen található meg, ennek ellenére a Microsoft szoftvereinek piaci részesedése 90 százalék alá csökkent.

A Net Applications adatai szerint jelenleg a Windows piaci részesedése 89,69 százalék. A második helyen 5,19 százalékkal a Macintosh, míg a harmadikon az iOS található 1,81 százalékkal. A negyedik helyen a Java ME (1,04 százalék), az ötödiken a Linux (0,92 százalék), a hatodikon az Android (0,52 százalék) van. A TOP10-be befért még a Symbian (0,35 százalék), a Blackberry (0,12 százalék), a Windows Mobile (0,03 százalék) és a Playstation (0,02 százalék).


Tvaly áprilisban a Windows piaci részesedése még 91,46 százalék volt, azóta eleinte stagnált, majd - ugyan csak kis mértékben, de - folyamatosan csökken. Szintén a stagnálás jellemzi a Macintosh operációs rendszert és a Linuxot is, viszont az iOS a tavaly áprilisban még 0,69 százalékos értékét mostanra a háromszorosára növelte.

Az egyes verziókat tekintve a Windows XP a piacvezető, a redmondi óriáscég régebbi operációs rendszerét még mindig az emberek 55,09 százaléka használja világszerte. A második helyen a Windows 7 (23,08 százalék), míg a harmadikon a Windows Vista (11,01 százalék) található. A Mac OS X 10.6 a felhasználók 3,40 százalékának, míg a Mac OS X 10.5 az 1,34 százalékának, a Mac OS X 10.4 pedig a 0,37 százalékának a számítógépén fut. Érdekesség, hogy Windows 2000 a PC-k és notebookok 0,26 százalékán, a Windows NT a konfigurációk 0,19 százalékán, míg a Windows 98 a 0,03 százalékán található.

A Windows XP népszerűsége a Windows 7 térhódításával párhuzamosan fokozatosan csökken. Tavaly áprilisban még a PC-k és a laptopok 63,41 százalékán futott a Microsoft régebbi szoftvere. Ugyanakkor a Windows 7 egy év alatt több mint a kétszeresére tudta növelni a piaci részesedését. Emellett a Windows Vista is egy év alatt 4,5 százalékot veszített a népszerűségéből. A Mac OS X 10.6 ugyanebben az időszakban 2,29 százalékról 3,40 százalékra növelte a piaci részesedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #140
    nem rossz hasonlat. De a Mac-es pizzát mgfejelném azzal, hogy a pizzéria szerint amit ők nem tesznek rá az Neked nem is kell :p

    Példa: kérsz egy Hawait és nem kapsz hozzá ananászt, mert a pizzéria szerint az nem kell rá, tehát a usernek sem kell. Ez kb. az Apple poltikája.

    Amúgy stimmel a dolog
  • tatish #139
    Win 7 starter ára lentebb mehetne a 20 forintos - számomra is - lélektani határon :)
    Wines vagyok néha belekóstolok Linuxba is (pl a HTPC szoftvereket próbálgattam pl.XBMC). Régen egy hozzáértő kollegám így mesélte el:
    Van a városban 3 pizzafutár
    - 1. nagyon drága de a legfinomabb pizzát hozzák ki, kevesen használják őket de tényleg minőségit adnak ez a Mac
    - 2. ingyen kap minden alapanyagot az ember, és ő maga állíthatja össze a saját pizzáját, sőt még a alaptésztát is ingyen megkapja neki kell rátenni az alapanyagokat, sajnos ez tudást igényel ezért kevesen választják, ez a Linux
    - 3. ehető a pizza, sokan ezt veszik, kicsit drága de relatíve sok mindennel kompatibilis, egy kompromisszumos megoldás egy a Win
    Így mindenki a saját tudásához és anyagi hátteréhez mért OS-t használja:)
  • Dzson #138
    Hát igen, ezt aláírom. Ami hardvert támogat azt egyből és csont nélkül kezeli, de ami nem, azzal szopacs van.
  • Dzson #137
    Okés, ez is korrekt így.

    Én csak ubuntut használok (úgy értem win mellett, más disztrót nem), néha KDE-vel kipróbálva a 8 valahányastól kezdve. Egyedüli szenvedés a tv kártyával volt csak és a dual desktoppal (monitor / tv).
  • Dzson #136
    Na, ez már érdemibb vélemény mint balué, aki egy fórum alapján ítélkezik.

    A kedvenc játékok és megszokott alkalmazások hiánya nem az OS hibája, bár az biztos, hogy több lenne a linux felhasználó ezek mellett.
  • Balumann #135
    Arról már jórészt leszoktam, ebben a témában pedig - legalábbis szerintem - nem kevés tapasztalatom van. Nemtudom olvastad-e előző hozzászólásomat, de 9.10 -től kezdve, 10.10 -esig mindegyik ubuntut használtam nem is keveset netbookon és asztali gépen (dualboot, természetesen rendes telepítéssel, nem a wubi -s változatot), és rengeteget szoptam vele, ahogy próbálkoztam belőni a dolgokat. A gépemen az Ubuntu studio volt fönnt legtovább, de abban is szoptam nem 1 alkalmazással meg beállítással.

    Debiannal még többet szoptam, mire beállítottam, most jelenleg csak debian van asztalimon és netbookomon is linuxok közül, ez jelenleg marhagyors úgyhogy ténylegesen használom is (most is arról írok), - pláne netbookon. Érdekességképpen mondom, hogy debianon nehéz volt belőni adolgokat, de sokkal kevesebb random probléma is jött elő (pl. Ubuntunál ha 5.1 -re állítottam a hangot, halk sípolás volt folyamatosan, nem segített akármit próbáltam állítani, Debian alatt tökéltesen működik ez is, stereonál meg a hangkitöltés, Ubuntunál nagyon bugosan működött.
    Linux egyelőre annak jó, aki ért a gépekhez és szereti bütykölgetni (előnye gyakorlatilag ebből származik, hogy nagyon jól testreszabható, egyszerűbb rendszer, a progik - ha éppen működnek, de többnyire szoktak - is egyszerűbbek és ingyenesek, gyorsan letölthetők a szoftverközpontból (márami fönntvan), stb.. Vagy az olyan átlag usernek, akinek nincsenek nagyobb elvárásai, csak netezik, zenét hallgat vagy videót néz, egyszerűbb hangrendszerrel, és nincsenek éppenséggel hardveres támogatás hiányai.

    Én rokonomnak Debiant raktam föl asztali, lassabb gépükre (laptopjuk is van, azon Win7 van), és nagyon meg vannak elégedve vele (netezés -> facebook, meg ilyesmi, Emesene, Libreoffice, nyomtatás, kép és videók nézegetése, stb.). De beállítani azt biztos, hogy nem tudnák maguktól, pedig Windows 7 -et már sikerült telepíteniük rendesen.
  • narumon #134
    Egyetértek, én is felraktam a notebookomra a linuxot, utána belefutottam, hogy a wifimet valami egészen furcsa mód kezelte, ha bekpcsoltam látta, ha a gépnek lecsuktam a fedelét (elment hibernálódni) majd felnyitottam akkor már nem látta csak ha újraindítottam a gépet. A 3G sticket fél napig heggesztettem mindenféle alternatív beállításokkal mire életre kelt (ezt egy átlaguser nem tudja megtenni). Fel akartam tenni egy szoftvert amit nem értem el ott a központi telepítőben, fél óráig nézegettem a weboldalát, hogy miket kell csinálni, majd tudomásul vettem, hogy erre nekem sem időm sem energiám. Ezután még pár hétig fent vol a notimon, de mivel egy csomó dolog miatt igy is úgy is el kellett indítanom a win-t így azt használtam, majd Ubuntu uninstall lett. Amíg azt nem tudja elérni a linux hogy egyszeri user beteszi, telepíti használja úgy hogy win nem kell a közelbe sem, addig nem lesz alternatíva.
  • Szefmester #133
    Fél évig használtam Suse-t azóta sose lett belőle, majd egy haver által összerakott ubuntu verziót win7 alatt emulálva, és volt egy nap 3x kellett újra felraknom az egészet mert egy csodás beállítási kísérlet miatt elszállt az egész. A fórumon meg én voltam a noob mert nem tudtam akkor a terminállal helyreállítani mindent. Aztán az egyik nagyarcút meghívtam a gépemhez hogy: Tessék itt a gép, itt a linux.. oldd meg a 3D asztalt, a vga driverem, és még pár problémám, a végén pedig annyit mondtam hogy és rakjuk fel ezt vagy azt a játékot.. jah hogy az nincs, és a megszokott alkalmazásaimnak is csak 0.xes verziói vannak alternatívaként... Nah azóta pl nem is tartózkodik a gépemen linux, de szivesen rakom fel azoknak akik a neten és a film/zenén kívül másra sem használják, mert arra nálam is gond nélkül alkalmas volt...
  • Dzson #132
    Le kéne szoknotok arról kedves és kissé tájékozatlan winuserek, hogy aktív használat nélkül mondtok véleményt egy másik OS-ről.

    Arra is felhívom a figyelmedet, hogy egy fórumban nem azt fogja megtárgyalni egymillió user, hogy neki milyen flottul és pöccre megy linux alatt az akármilyen alkalmazás / frontend, hanem az a 100 megy oda, akinek valamiért gondja akadt valamivel.
  • Rotyoka #131
    Magyar penzbol nem, de ott 4x ennyit keresnek es a megelhetes csak 2x dragabb... Hopsz, maris nem nagy kiadas egy 500$ os kutyu.