Berta Sándor

400 millió Windows 7 licencet adott el a Microsoft

A Microsoft a Windows 7-est tekinti a Windows 8 előfutárának és azt szeretné, hogy a Windows 7 kikövezze az utat az új operációs rendszer számára. Ez derült ki a cég Globális Partneri Konferenciáján elmondott beszédekből.

A redmondi vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az operációs rendszer bevezetése óta eltelt 20 hónapban eddig világszerte 400 millió Windows 7 licencet sikerült értékesíteniük. Bár a Windows 7 háromszor gyorsabban terjed, mint egykor a Windows XP, azonban még mindig kellenek olyan kampányok, amelyek a felhasználókat a váltásra ösztönzik. Ez már csak azért is szükséges, mert jelenleg még mindig legalább 200 millió számítógépen található meg a Windows XP.


Tami Reller, a Microsoft Windows üzletágáért felelős vezetője szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalati PC-k két harmadán még mindig az XP fut. (A Net Applications adatai alapján a Windows XP piaci részesedése jelenleg 51,13 százalék, míg a Windows 7-esé 27,13 százalék.) Mivel a Windows XP hivatalos terméktámogatása 2014 áprilisában lejár, ezért egyre fontosabbá válik a cég számára, hogy a felhasználókat frissítésre bírja. Feltételezhető ugyanakkor, hogy sok piaci szereplő megpróbál kivárni és úgy döntött, átugorja a Windows 7-est és inkább a jövőre megjelenő Windows 8-ra vált majd át.


Ballmer beszédében kitért a nemrég megjelent Office 365 online irodai programcsomagra is, ami egyre népszerűbb. Világszerte kereken 50 000 tesztelő próbálta ki a terméket és gyakorlatilag 25 másodpercenként csatlakozik egy újabb cég az Office 365-öt használók táborához. Ennek oka a vezető szerint elsősorban abban keresendő, hogy a csomag nagyon jól vizsgázott a konkurens megoldásokkal, főleg a Google megoldásával szemben. "Gyakorlatilag mindig nyerünk" - jegyezte meg Ballmer.

A Microsoft vezetője azonban kellően ironikus volt, amikor a mobil üzletág fejlődését kommentálta. Kijelentette: "Meglehetősen kevés mobilt adtunk el és egy év elteltével a számuk még mindig alacsony." Azonban leszögezte, hogy a Windows Phone 7-nek köszönhetően van egy versenyképes okostelefonokon használható operációs rendszerük, amit nem csak a felhasználók fogadtak jól, hanem a Gartner és az IDC elemzői is sikeres jövőt jósoltak neki. 2015-re a Windows Phone a második számú mobil operációs rendszerré válhat, ráadásul a Mango-frissítések segítségével számos frissítés és újítás válik elérhetővé.


A sikerek ellenére közel sem felhőtlen a Microsoft élete. Májusban, a Windows 8 bejelentése után David Einhorn, a 7,8 milliárd dollár értékű eszközt kezelő Greenlilght Capital hedge fund elnöke felszólította Steve Ballmert, hogy mondjon le a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, mivel nem képes megújulni és jelenléte már csak teher a cég részvényárfolyamára. Indoklása szerint a világ legnagyobb szoftverfejlesztője a kilencvenes évek végén még a legnagyobb tőzsdei értékű amerikai cég volt, mostanra azonban nem csupán az Apple, hanem a korábban őskövületként számon tartott IBM is megelőzte.

A cég részvényárfolyama jóideje lényegében stagnál, miután nem tudott bekapcsolódni az új internetes és mobilszolgáltatásokba. Az elmúlt két hétben hat százalékkal zuhantak a Microsoft-papírok, mivel a befektetők értetlenül állnak az előtt, miért adott a vállalat 8,5 milliárd dollárt az ingyenes internetes telefonálási lehetőségeket kínáló Skype-ért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • llaszlo #24
    Ami lemaradt, ez a ballmer akkora f@szságokat tud mondani, hogy hihetetlen. És még baromira nagyképű is.
  • llaszlo #23
    @sanyicks
    Nem vagyok MSfan sőt, de amennyi baromságot te össze tudsz hordani az hihetetlen. Dúl benned az MS gyűlölet, gondolom te is tipikus linuxgeek vagy applefan vagy. Amivel nem lenne gond ha felfognád, hogy más rendszer is van a világon ami attól még, hogy te utálod nem lesz sz@r. Sőt a win7 és a wp7 is egy-egy jól sikerült MS termék csak még a wp7-nek idő kell, hogy bekerüljön a köztudtaba a piacon (az android sem pár hónap alatt terjedt el ennyire).
    De ettől Ballmer még egy majom. :) :) :) És jót tenne az MSnek ha másik maki irányítaná.
  • tatish #22
    Most őszintén, azért hogy az ember win7re váltson Xpről ( a magyar fizukhoz képest) sokat kell rákölteni sőt, az esetek többségében új gépet kell venni vagy összerakni. Most a 50 éves Erzsi néni nem dobja ki a jól megszokott XP-s gépét amin levelezget az unokáival + recepteket olvas neten, csak mert trendi akar lenni, az egész megent a lóvéról szól. De a kis cégek többségénél ugyanez van ...
  • sanyicks #21
    Tudom jól hogy a mutogatásra mennek a nokiásdobozok, pont erről beszélek.
    A térképek nem érnek 1 milliárdot, ráadásul a symbian dobása, és a meego háttérbe szorítása jelzi hogy mi is volt az igazi cél.
  • Attila1234 #20
    Te csak tudod. :) Nem is értem, hogy a te képességeiddel, miért tartod fontosnak, hogy itt oszd az észt. Benned több van! Mutasd meg az IT-s világnak, hogy hogyan kellene működnie. ;-)
  • asysoft #19
    Office365+egyetem: azon pénz jó részét MS szolgáltatásokra fogják költeni. MS meg mutogathatja az esettanulmányt, hogy "lám, leváltották a Lotust MS termékre, és milyen jó nekik!"
    Nokiával kapcsolatban már sokszor írtam: nem csak egy OEM a sok közül, Bing Maps a Navteq térképeket fogja használni, Ovi Store is integrálásra kerül WP7 platformba... Még jó, hogy nem ingyen adják ezeket, merő jófejségből.
    Xboxnál mire gondolsz? Gyanítom Sony is fizet az exkluzív címekért, s nem a márka imázsa miatt döntenek a managerek mellette...
  • sanyicks #18
    Nem ingyen adták, hanem fizettek érte. Mindig így terjeszti el az m$ a középszerű/tényleg fos cuccait, mert máshogy nem lenne épeszű ember aki beruházna rá. Furcsa módon a konkurens cégeknek ilyenre nincs szükségük.
  • DjDano #17
    Annyi buta vagy hogy az már fáj... Az aláírásod is minősít.
  • wraithLord #16
    Ez a válasz több mint elég...
  • cateran #15
    BS..promociorol, vevocsalogatasrol, reklamcelra hasznalt futtatsrol nem hallottal meg? Nem lattal meg olyat, hogy ingyen adnak valamit "kostolonak"?
    Persze nem artott volna elolvasni mit irnak az egyetemi oldalon, hmm?
    "What is included in the agreement with Microsoft?
    Microsoft is providing $250,000 in Business Incentive Funds to help us migrate from Lotus Notes to Office 365. That funding will pay for some consulting and licenses to convert a large percentage of our users from Lotus Notes to Office 365. We will also use that funding to pay for a Microsoft Premier Support agreement covering email and Microsoft Office applications for the entire University."
    Persze meg igy is erosen "nokia-doboz" szaga van a dolognak, de hotzicher, hogy nem csinaltak vele rossz uzletet..:D