• end3
    #34
    Cateran: Hát végre elkéne egy olyan fórummotor ahol a látás- és gépelési hibákból eredő gondokat legalább a következő kommentig javítani lehetne. (kommentek szerkesztése) Egyébként kösz, mert a "sziszifuszi" szónál, mit tagadjam, nem gondoltam automatikusan a görög mitológiára. Ezentúl képben leszek.

    Hát.., a szoftver fejlesztőknek jelenleg csak olyan kötelessége van, amelyet ő maga fogadtat el a telepítéseknél a saját maga által fogalmazott szoftver licencével. A termék hibátlan előállítása, nem kötelesége. (Más termékek előállítása és értékesítése esetén többnyire mindenütt van fogyasztó védelem, a hibás terméket vissza lehet cserélni, a termék rejtett hibái miatt okozott kárt pedig polgári per keretén belül lehet megtérítetni. Sőt a hatóságok a bizonyítottan "kártékony" árucikkeket ki is vonhatják a forgalomból. Szoftverek világában valaki hallott ilyesmiről?

    Ráadásul a hibásan lekódolt és eladott szoftver, okozhat katasztrófális károkat, kiolthat emberéleteket, ahogyan a rosszul megtervezett hidak, vagy orvosi műszerek, vagy autók is. Még sincs joga a fizető felhasználónak reklamálni, mert a licenc feltételek között az úgy is ki van zárva.

    Valamint, ami személy szerint engem nagyon zavar, hogy általános lett a BETA tesztelés helyett a hibás és félig kész szoftver értékesítése, azzal a felkiáltással, hogy majd utóbb úgy is javítjuk. Mintha egy félig kész hídra ráengednék a forgalmat, közben a készítők meg építenék azt...

    A szoftverek emberek által használt eszközök, többek között munkaeszközök. A "piacon" adás-vétel keretében cserélnek gazdát, azután meg szerzői jogvédelmet emlegetnek. Ma már a kódolás jó része automatizálva van, egy operációs rendszer kifejlesztése v. tovább fejlesztése, nem csak zsenialitás kérdése. Kétségtelen ezt a szakmát is lehet magas szinten űzni, mint bármilyen más szakmát. De azért nem kellene a összemosni őket az alkotóművészekkel, és ennek okán ilyen privilégizált helyet adni a szakmának.

    Aki operációs rendszer programozással foglalkozik, persze nem fog egyet érteni velem, de azt nem vitathatja, hogy ha kemény, sokszor évek munkájával megoldott programját értékesítik, akkor a vevő legalább használni tudja azt. Kiváltképp ha nem egy doboz cigaretta árát költötte rá.

    Mondjuk , lehetőség szerint, ha a pénzéért "édeset" szeretne fogyasztani, és a megvásárolandó termék reklámjában ezt ígérik neki, ne kelljen beérnie a "savanyúval", mert éppen egy nagy, monopol helyzetben lévő "ételgyártó" úgy gondolta. (Valamint a kajába még tudta nélkül, belecsempésznek ezt, azt, ami kifürkészi és visszajelenti a gazdájának, vajon mi a véleménye az ételről a fogyasztónak, az emésztését a termékhez hozzáadott olcsóbb adalék nem zavarta-e meg, esetleg a gazdaságos előállítás alacsonyabb költségszint és munkabefektetés mellett is megoldható-e, stb. - Sajnos már lelki szemeim előtt látom, fel is csillant néhány mobil-oprendszer fejlesztő szeme, és azonnal keresni kezdi a megfelelő ételgyártót a kooperációhoz.)

    Sajnos a jogi szabályozatlanság ezen a területen nagyon komoly függőségeket, és kiszolgáltatottságot fog okozni rövid időn belül, az emberiség felhasználói sorában, és egyúttal megteremti azt a "globális operációs-rendszer-fejlesztői kasztot", amelynek tagjai tetszésük szerint mindenkit, - kormányokat, cégeket, polgárokat, - "szivathatnak" a világon, de ők maguk soha nem felelnek semmiért. Az általuk előállított termékért rendszeresen fizetni kell, de jogosultságunk a "dologhoz" semmi. Ezen kéne változtatni, amíg nem késő.