Berta Sándor

El kellene felejtenie a Microsoftnak a Windows márkanevet

Neves újságírók szerint ideje lenne nyugdíjazni a Windows márkanevet mert túl sok negatívum kötődik hozzá, és a cég egy új névvel maga mellé állíthatná a vásárlókat.

Warren szerint a Surface és más mobil platformok esetén az amerikai konszernnek komoly lehetősége lenne arra, hogy egy új márkanévvel jelentkezzen és ezzel még több felhasználót nyűgözzön le. Ugyan a Windows az asztali számítógépek piacán meghatározó, azonban a mobil korszakban paradigmaváltás történt és ez nem kedvez a 25 éve létező márkanévnek. A Microsoft még javában a Vistával küzdött akkor, amikor mások már a mobil számítástechnikára gondoltak és az Apple az iPhone piacra dobása előtt állt. A Vista pedig ártott a cég megítélésének és ez a kudarc több ember fejében is megmaradt.

Paul Thurrot, a WinSupersite szerkesztője még ennél is markánsabb véleményt fogalmazott meg. Kijelentette, hogy a Microsoft olyan szinten visszaélt a Windows márkanévvel, hogy az rég elveszítette a presztízsét. Szerinte a Windows, mint operációs rendszer maradhatott volna a továbbiakban is, de a Windows RT esetében a Surface név jó alternatívát kínált. A fogyasztók szemében ez egy eltávolodást jelentett volna a Windows márkától és ez ésszerűnek tűnt, valami új kezdetét jelentette volna.


Warren hozzátette, hogy a Windows név sokakban a kék halál jelenség, a beépített tűzfal szinonimája és ez elriasztja őket az ilyen termékek megvásárlásától. Ezért is lettek az iPad és a többi mobil készülékek annyira népszerűek, mert elvonták az embereket a számítógépeiktől. Ugyan a Windows 8 segítségével a redmondi vállalat igyekszik a PC-tulajdonosok és a mobil felhasználók igényeinek egyaránt megfelelni, de ez mégsem tekinthető egy teljesen új korszak elindulásának. Ráadásul a Windows 8 - pont a kettős megfelelési kényszer miatt - közel sem nevezhető tökéletesnek. Egy új márkanév felkeltené a figyelmet és kíváncsivá tenné a vásárlókat.

Wes Miller elemző viszont nem értett egyet a fenti érvelésekkel, szerinte egy új márkanév nagyon kockázatos lépés lett volna a Microsoft számára. Mary Jo Foley, a ZDNet munkatársa pedig azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen márkanév-váltás nagyon drága és nehezen megvalósítható, ráadásul a tengerentúli társaság még egyáltalán nem akar lemondani a Windows márkanévről, függetlenül attól, hogy asztali számítógépekről, tábla PC-kről vagy okostelefonokról van szó. Warren ennek ellenére meg van arról győződve, hogy a Microsoft sikerrel venne minden akadályt. Ezt támasztja alá az Xbox brand befutása is, amely mostanra nem csak egy konzolt, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat is jelöli. Ugyanilyen siker lehetne a Surface márka a mellé társított Windows, Windows 8 vagy Windows RT név nélkül is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #55
    vagy pl. doors!
  • qrd0xQSt2rdvnu #54
    Szerintem is egy új márkanév nyerő lenne. Lehetne pl. Linux!
  • qrd0xQSt2rdvnu #53
    "A Microsoft még javában a Vistával küzdött akkor, amikor..." Meglepne, ha gyárilag akár egy deka java is lenne a vistában :D
  • Sir Quno Jedi #52
    Jah, igazad van, simán elírtam GB-nek, pedig MB, látszik, hogy nem kellett vón ma melóznom vaze... :D Mind1 toltam rá egy pinacoladat...
  • asgh #51
    Nem a Windows mint oprendszer elfelejtését javasolták, hanem a Windows márkanév használatát a mobil eszközökre szánt oprendszereknél.
  • Mr_no_NaMe #50
    Végül is tényleg.

    Felejtsük el a Windowst. A világon 100ból 98 felhasználó Windowst használ. Filmeznek, képeket néznek, játszanak, wördöznek, az irodában az office összes progiját használják, programoznak. Felejtsük el a Windowst, elvégre szar az egész. Végül is az elmúlt évtizedben biztos mindenki linuxozott, vagy ubuntozott. Félreértés ne essék, nem támadom ezeket az oprednszereket, de alapvető szilárd tény, hogy az otthoni, irodai, munkahelyi oprendszer az a Windows. Akár mennyire kékhalál, és Internet Explorer, meg lefagy, még is ez előtt ülünk minden nap. Hogy van bárkinek pofája olyat mondani, hogy felejtsük el? Akkor ezentúl ne üljön Windows elé az, aki ezt kitalálta.

    Attól hogy a mostani 14-15 évesek csak telefonoznak, meg ájfón, meg apámfasza, az senkit nem érdekel. Ájfónon nem dolgozik senki... (az ájfónt itt a modernkori "telefonbuzulás" összeszítésére értem)
  • saxus #49
    Mármint a lapozófájlt. Virtuális memóriakezelést nemigazán lehet "kikapcsolni".
  • Balumann #48
    Virtuális memóriát a Windowsban is ki lehet kapcsolni, valaki azt írja, hogy ő egyből ki is kapcsolja XXXX mennyiségű ramja miatt, máshol azt írják, hogy ez problémát okozhat, valószínűleg valami szereti azt használni az olyan szolgáltatásoknak/adatoknak, amik nem lassítják a program futását ezzel.
    Valószínűleg ez az oka annak, hogy alapból sosem kapcsolja ki, és nem javasolja.
    Egyébként ezt elég jól kezeli (főleg Win7, Win8), ha elég ram van a gépben, nem igazán befolyásolja az alkalmazások futási sebességét.

    A Windowsokban sok - számunkra legalábbis felesleges, vagy feleslegesnek tűnő szolgáltatás van, de nem ezek foglalják le az erőforrások nagy részét. Hogy mennyire feleslegesek, meg energiapazarlók, majd kiderül, ha a linuxok is elérnek hasonló felhasználó- és fejlesztőbarát szintre, ennyi hardver és szoftverkompatibilitással.

    Régebbi gépeken én is jobbnak találom a linuxot, én a Linux Mintet tettem fel/javasoltam sok embernek, bár ezeket nem is használom/használják olyan dolgokra, amihez Windows kellene (vagy az is fenntvan mellette, mint nálam... vagy másik, gyorsabb gépen).
    Viszont gyorsabb, mint a heréletlen Gnome-os korábbi Ubuntuk, Debianhoz közelebb áll (nem csak netbookomon, asztali gépemen is), az okára mondjuk én is kíváncsi lennék. Unity-s Ubuntut meg én még életemben nem láttam olyan szépen futni, netbookomon szarráfagy, asztalin csak szimplán lassú, pedig többször is adtam neki esélyt. Hogy az gyorsabb nem lesz a Windowsoknál, az biztos.
  • Chocho #47
    tl;dr
  • saxus #46
    " jön a szokásos nyelvtannáculás."

    Ezt jobb helyeken igényességnek hívják. Meg mondjuk a másik iránt egy minimális tisztelet.

    "erre várom a választ, bár valahogy éreztem hogy nem kapok ;)"

    Na ugyan hol lenne, ha nem a registryben... Minden fontosabb Windowsos komponensnek van ott konfigja. (Az más kérdés, hogy az esetek 99,999%-ában bőven elég az, amit GUI-ról lehet állítani.)

    De ha már érvek: szokásos fújcsakmertemes!!!!! fröcsögésen kívül túl sok érvet nem hallottam tőled.