Berta Sándor

50% alá süllyedt a Windows XP piaci részesedése

Mérföldkőhöz érkezett a Windows XP, hiszen hosszú évek óta nem fordult elő, hogy az operációs rendszer piaci részesedése 50 százalék alá csökkenjen. Ennek azonban most - kivételesen - alighanem a Microsoft vezetői is örülnek.

A Net Applications legfrissebb adatai szerint az operációs rendszerek piacát továbbra is a Windowsok vezetik, összesítve 87,60 százalékkal. A második helyen található a Macintosh, míg a harmadikon az iOS. Előbbi piaci részedése 5,61, utóbbié 3 százalék. A negyedik a Java ME (1,11 százalék), az ötödik a Linux (0,91 százalék), a hatodik az Android (0,81 százalék), míg a hetedik a Symbiannak 0,37, a nyolcadik Blackberrynek pedig 0,19 százalékos piaci részesedése van.


Tavaly szeptember óta a Windows piaci részesedése 91,08 százalékról 87,6 százalékra csökkent, ezzel szemben a Macintosh 5,03-ról 5,61 százalékra, az iOS 1,18-ról 3 százalékra növelte részedését. Ugyanez mondható el a JavaME-ről és a Linuxról is. Jelenleg még mindig a Windows XP a legnépszerűbb operációs rendszer, szelete a virtuális tortából 49,69 százalék. A Windows 7 (27,92 százalék) található a második, a Windows Vista (9,27 százalék) a harmadik, míg a Mac OS X 10.6 (3,76 százalék) a negyediken helyen.

A Windows XP tavaly szeptember óta 10,34, míg a Windows Vista 4,08 százalékot veszített a piaci részesedéséből. Ezzel szemben a Windows 7 piaci részesedése 10,82 százalékot nőtt. Összehasonlításul: ugyanebben az időszakban a Mac OS X 10.6 1,04 százalékkal tudta növelni a piaci részesedését.

Idén márciusban 90% alá csökkent a Windowsok elterjedtsége. A trend azóta is változatlan: a Windows XP népszerűsége a Windows 7 térhódításával párhuzamosan fokozatosan csökken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #40
    64 bites xp nagy szopás tele van bugokkal a registryje se olyan se olyan mint a 32 bitesé. Belefutottam olyan hibába hogy játék nem futott rajta. A hangkártya driver is leállt csomószor nálam. Ahogy quantum is leírta közelebb áll a win2003 hoz mint a 32 bites xphez. Szerintem csak kényszerből hozták létre a felhasználók unszolására.
  • duke #39
    Nemtom mi a fasz bajuk van az XP-vel, joo az meg.
  • meszi3 #38
    pl. nem kell a driverekkel szopni automatikusan felismer mindent, míg xp-nél a kurva hálókártya driver sem működik install után, nehogy véletlenül netről le tudd szedni a szükséges drivereket

    a biztonsága a xp-nek csapnivaló win7-nél már nem olyan rossz a helyzet

    xp nem támogatja a directx 10-et

    ezenkívül a win7 gusztusosabban is néz ki
  • quantum #37
    Az xp x64 annyira xp, mint a Vista.
    Server 2003-ra épül, nem az xp branchre, ezért ugyanolyan szopás van vele kompatibilitás terén, mint a Vistával (szerintem 0, az xp fanok szerint hatalmas).
  • tatish #36
    pl? olyan amit az átlag felhasználók is élvezhetnek?
  • Rotyoka #35
    olyan szintű újítások vannak a win7 be hogy akármennyi sp csomagot adhattak volna ki sosem lett volna ilyen.
  • tatish #34
    Lehet
    De ha jobban elterjedt volna a 64 bites, akkor lehet megérte volna nekik sp4et is gyártani amivel ott tartott volna az Xp mint most a win7.
    A mai vasat meg azért nem mindenki engedheti meg magának
  • Renátó1985 #33
    ja de ha van egy mai vasad akkor hiába kedvenc az xp kell a jobb vezérlés
    amúgy is a w7 kezelőfelülete nagyon hasonlít az xp-hez csak modernebb
  • tatish #32
    Hát az te vagy (bocs most tényleg nem szurkálódni, piszkálódni akarok).
    Én jobban szerettem az Xp-t, ez nem azt jelenti hogy rühellem a Win7-et, csak nekem örök kedvenc fog maradni az XP :)
  • Rotyoka #31
    Nehogy azt hidd.

    Az xp-t én mindig is rühelltem csak kényszerből használtam. Majd kijött a Vista, de az még szarabb lett mint az Xp volt. Kijött a Windows 7, és mintha nem is Windows-t használtam volna. Az egyetlen oprendszernek nevezhető windows az a Windows 7