Berta Sándor

XP-ről Windows 7-re vált az osztrák hadsereg

Hiába kapható a Microsoft legújabb operációs rendszere, az osztrák szövetségi hadsereg (Bundesheer), mégsem Windows 8-ra cseréli le a Windows XP-t.

Dietmar Rust őrnagy elmondta, hogy szeptembertől folyamatosan lecserélik a Windows XP operációs rendszereiket Windows 7-re. Az intézkedés összesen 16 000 asztali számítógépet érint. A cserére mindenképpen szükség van, mert a Microsoft 2014 áprilisától nem biztosít frissítéseket a Windows XP-hez, így az újonnan felfedezett biztonsági résekhez sem lesznek elérhetők javítások. Mindez azt jelentené, hogy az operációs rendszerek könnyen megfertőzhetők lennének online úton, USB-kulcsokon vagy optikai lemezeken keresztül.

Rust nem akarta elárulni, hogy a váltás mekkora költséggel jár, de azt közölte: a Windows 7 licencek komoly összegbe fognak kerülni. A szükséges új számítógépeket és szervereket már beszerezték. A következő változtatásra 2019-ben kerül majd sor, miután a Windows 7-hez előreláthatóan 2020 januárjáig ad ki biztonsági frissítéseket a Microsoft. Az őrnagy hozzátette: a Windows 8, a Linux és a Mac OS operációs rendszereket nem vették figyelembe, a Bundesheer számos számítógépén ugyanakkor nyílt forráskódú szoftvereket használnak.


A projekt mellett kiemelten kezelik a kibervédelmi kérdéseket is. A Military Computer Emergency Response Team (MilCert) nevű különleges egység létrehozása folyamatban van, a MilCert feladata lesz a hadsereg IT-infrastruktúráját fenyegető fenyegetések felismerése és kivédése. 1600 szakértőből alakítják ki a kibervédelmi csoportot. A szükséges szakembereket a hadsereg hírszerzési hivatala, a védelmi hivatal, a vezetéstámogatási központ és a vezetéstámogatási zászlóalj állományából irányítják át az új egységbe. Tavaly júniusban ismertté vált az is, hogy a Bundesheer drónokat vásárolna, melyeket katasztrófák elhárításában, a lavinaomlásoknál, a külföldi békefenntartó missziókban részt vevő osztrák csapatok védelmében és a határtérség megfigyelésében vethetnék be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Quickdance #17
    Miért nem windows 8-ra? haha http://www.youtube.com/watch?v=8Nt8oOOdULo
  • Vaszilij Artyom #16
    Vagy csak képtelenek az ottani emberek is megtanulni, hogy nem jobb oldalt kell bezárni az ablakot hanem bal oldalt
  • A1274815 #15
    Lehet, hogy ők tudnak valamit a Linuxról, amit elfelednek közölni felénk.
  • Lollerka #14
    linuxra nem akartak? hamar ugyis kiberhaborura szamitanak en nem win 7et raknek fol:D
  • torcipepe #13
    ha visszajelzik az ms felé a talált hibákat, akkor talán nekünk mezei usereknek is hasznunk lesz belőle.
  • kvp #12
    "Egy hadsereg miért nem csinál magának egy olyan linux alapú oprendsezrt amire szüksége van?"

    Van ilyen. Peldaul az nsa linux. A linux jo reszet amugy is kutatok raktak ossze, az ip stack-et peldaul anno nehany nasa-s munkaidoben, mert kellett egy project-hez. Viszont mivel az amerikai hadsereg tobbnyire a legolcsobb beszallitotol vasarol, ezert sokszor a legroszabb minoseget kapja. Peldaul igy kerult windows xp a predator drone-ok vezerlo rendszerere, mert ahhoz konnyebb es olcsobb volt azsiai programozokat talalnia a beszallitonak. A legiero meg megvette, mert igy erte meg anyagilag a politikusoknak.

    Az osztrakok meg ugy dontottek, hogy a legolcsobb olyan megoldast valsztjak, ami lehetove teszi, hogy a meglevo windows-os programjaikat ne kelljen kicserelni, a katonakat ne kelljen atkepezni, de az uj hardverekhez is legyen driver.
  • zola2000 #11
    2014ig van xp támogatás, majd utána kell váltani windows 9re :)
  • MrGer #10
    eddig én sem cseréltem... még egy darabig biztos kitart. minden fut ami kell... nyilvántartások, adatbázisok, levelezés, net... stb... minden egyes évvel megspórolok egy kisebb vagyont... váltani az autóban kell 1-ből 2-be pl... :)
  • a.carkey #9
    Ezt gondolom az adminisztrációban használják.

    Ez egy nagyon hatásvadász cím.
  • Vaszilij Artyom #8
    Egy hadsereg miért nem csinál magának egy olyan linux alapú oprendsezrt amire szüksége van ? Milliárdszor biztonságosabb és mivel arra lenne jó amire kell, még gyorsabb is mert puritán