Szekeres Viktor

Miért vesztünk meg a moziban 2007-ben?

Megszületett a verdikt, a közönség, vagyis mi, a filmek folytatásaiért élünk-halunk, szinte csak a sokadik részekért fizetjük ki az ezer forintot is meghaladó jegy árát és feldolgozásokon kívül máshoz nem is nagyon fűlik a fogunk.

Azt már megnéztük, hogy az sg.hu-s filmes klikk szavazatainak összesítése alapján, mik lettek szerintünk a legjobb filmek 2007-ben, most kukkantsuk meg, hogy a nézők miért voltak oda. De hogy ezt mi alapján tesszük meg? Nyilván a bevétel csak a nézői érdeklődést mutatja, azt, hogy milyen téma iránt lelkesedünk, mire vagyunk hajlandóak költeni, s ez a mutató nem jár együtt a minőséggel. Ennek ellenére nagyon fontos mutató, hiszen jelzi, hogy milyen filmeket kutyakötelessége gyártania Hollywoodnak, ha a nézők kedvében akar járni (és ezzel pénztárcánkat apasztani.)


Mivel most már a decemberi premierek sikere vagy bukása is kirajzolódott, ezért nyugodtan mondhatunk verdiktet. Ugyan néhány Oscaros film húzhat be pár tízmilliót mostani bevételéhez, de ez nagyjából a lényegen nem változtat, miszerint ha Amerikát és a világviszonylatot nézzük, akkor bizony feldolgozások, ikszedik részek, adaptációk és animációs filmek uralják a mozikat. Amerikában a legjobban hozó film, mely egyik kategóriába sem tartozik (értsd: EREDETI!), az éves bevételi listán 13. Faterok motoron lett (168 millió dollár), s mellette a 14. Felkoppintva (148 millió dollár) bólogathat büszkén. Az más kérdés, hogy előbbi meglehetősen vérszegény komédia lett, utóbbi pedig belefulladt a hosszába és a középszerbe.

Amerika a legtöbb pénzt a Pókember 3-ra fizette ki, mely 336 milliós bevételével nem okozott csalódást, az előző rész nézőinek mindössze 10%-át veszítette el. A második legsikeresebb filmnek Amerikában a Harmadik Shrek bizonyult 322 millió dolláros bevétellel. Viszont ez a Pók3-mal ellentétben a Dreamworks keserű csalódást jelentette, hiszen több mint negyedével csappant meg a bevétel az előző részhez képest.


Hasonlóan nagyot koppant az amerikai év végi összesítésben 4. helyezett Karib-tenger kalózai: A világ végén (309 millió dollár), mely ugyancsak elvesztette az előző epizód nézőinek negyedét, ők már átláttak a szitán. Ráadásul a 300 milliós költség, plusz az 50-60 milliós marketing ha azt nézzük, hogy a stúdiókhoz mindössze a mozis bevétel 55%-a kerül vissza azt jelenti, hogy meglehetősen későn térül meg a befektetett pénz. (De meg fog térülni, hiszen a DVD-eladásokból rekordösszegű pénz folyhat be. A kölcsönzésekből eddig 35 millió bevétel származott, míg az USA kábelcsatorna, amely tévében 2009. nyarán először vetítheti a filmet, 28 millió dollárt fizetett ennek jogaiért.)

Az ötödik helyezett Harry Potter és a Főnix rendje, mely 292 milliós bevétellel tökéletesen elégedett lehet, hiszen felülmúlta az előző részt. Ugyanez a helyzet a Bourne-ultimátumnál, mely 227 milliót hozott és ezzel 30%-ot pakolt a 2. rész bevételére. (Ez is mutatja, hogy a közönség szerette az előző epizódokat, míg a fenti nagy hármasnál csalódást keltettek.)


A kimaradók közül az év egyik meglepetése a Transformers lett, 319 milliós bevétellel a 3. (jön a 2. rész, természetesen). A Legenda vagyokra is csak úgy áramlottak a nézők, holott a sokat szidott feldolgozások egyike volt a film (6. hely, 248 millió dollár). A 8. helyen egy képregényadaptáció, a 300 foglal helyet 210 milliós amerikai bevétellel, a 9. L'ecsó 206 milliót termelt. Utóbbi két film egy-két hét múlva biztosan lejjebb fog csúszni, hiszen a Nemzet aranyának 2. része és az Alvin és a mókusok jelenleg 199 milliós bevételnél tartva öles léptekkel halad a 220-230 milliós végállomásig.

A topfilmek közül talán a legrosszabbul a Csúcsformában 3. járt, amely 140 milliós összbevételéve Amerikában a 15. legsikeresebb film volt. De ha azt nézzük, hogy a film maga is 140 millióba került, és hogy ez a teljesítmény a 2. rész bevételénél 40%-kal alacsonyabb, és hogy Chris Tucker a 25 milliós gázsija mellett a bevétel 20%-át, míg Jackie Chan a 15 milliója mellé a bevételek 15%-át, plusz a filmre vonatkozó kínai és hongkongi nemzetközi forgalmazási jogokat is megkapta, bizony rémisztő adatok jönnek ki.


A világviszonylatot mindig érdemes Amerikával összevetni, mivel egy átlagos film összbevételének 40%-t az USA-ban termeli meg, míg 60%-t a világ többi országában. Ezek után persze nem csoda, hogy az amerikai sikerek általában világsikerek is lettek egyben, azonban akadtak kivételek. A "világ" (értsd nem az USA...) leginkább a kalózokra (651 millió) és Harry Potterre (645 millió) mozdult rá, ezzel az összbevételüket 900 millió dollár fölé repítve. Érdekes módon viszont a nagy filmek közül leginkább a Harmadik Shrek és a Transformers célozta meg az amerikai ízlést, hiszen míg egy Karib-tenger kalózai 3. rész az átlagot meghaladóan a film összbevételének 67,8%-át nem az USA-ban termelte ki, addig Harmadik Shrek csak 59,8%-ot, míg a Transformers 54,8%-ot hozott Amerikán kívül a teljes bevételhez viszonyítva.


Érdekességképp, a legamerikaibb sikerfilmnek a két legsikeresebb "eredeti" film bizonyult, hiszen a Faterok motoron és a Felkoppintva 32-33%-os USA-n kívüli bevétele azt mutatja, hogy e két komédia eleve az amerikai ízlésvilágra lett gyártva. Ezeknek ellentéte lehet az Arany iránytű, mely a szörnyű amerikai bukás (68 millió dollár) után világszerte sikeres (eddig 245 millió dollár), ami már majdnem 80%-os világbevétel arányt mutat. Ez kimagasló szám, amihez hasonlóval csak a Mr. Bean nyaral dicsekedhet, hiszen Rowan Atkinson filmje a 33 milliós amerikai szereplést 192 milliós világteljesítménnyel überelte, vagyis az összbevételének 85%-a született Amerikán kívül.

És hogy a magyar viszonyokról is ejtsünk pár szót: míg Amerikában a Pókember 3, világszerte a Karib-tenger 3, addig nálunk a Shrek 3 volt a legsikeresebb mozifilm 2007-ben (jöhetnek az indoklások, hogy miért). Budapesten 367 ezren tekintették meg, vidéken pedig majdnem még egyszer ugyanennyien, s ezzel 359 millió forinttal gazdagították a mozis jegyeladókat. Persze a divatos filmek nálunk is sikert arattak: az éves toplistán a 2. lett a Harry Potter 5 (289 millió forint), 4. a Karib-tenger kalózai 3. (225 millió). Viszont a hazai képregényes kultúra hiányát is mutatva a Pókember 3. 82 milliós pesti bevételével mindössze 18. helyen szerénykedik, vagyis megbukott, mint az összes eddigi szuperhősös képregény-adaptáció.


Nálunk kisebb meglepetésként az Amerikában 9., világviszonylatban 5. L'ecsó lett a 3. helyezett (246 millió forint), míg az ugyancsak sehol sem top 5-ös Die Hard 4. az ötödik helyezett (155 millió). Ez a helyzet azonban csak ideig-óráig tarthat, hiszen az év legsikeresebb magyar filmje, a Macskafogó 2. bármelyik pillanatban megelőzheti John McClane-t. Statisztikusok kedvéért a további sorrend: 7. Taxi 4 (119 millió), 8. 300 (114 millió), 9. Ocean's 13 ( 113 millió), 10. kvázi legsikeersebb "eredeti" filmként az S.O.S. Szerelem (112 millió). Aa Transformers itthon már nem kerülhetett az első tízbe, ellenben a szinte mindenhol, de főleg Amerikában megbukó Agyő, Nagy Ő! 109 milliós teljesítményével nálunk top10-közelben, a 12. helyen végzett.

Mindenki levonhatja a következtetéseket a bevételi listákból, ezek mutatják meg, hogy Hollywood milyen trendeket fog követni 2008-2009-ben, hiszen a bevétel a közönség érdeklődési körének lenyomata. Ez a közönség pedig, mint láttuk, leginkább a folytatásokra valamint a feldolgozás filmekre vágyik, így minden bizonnyal idén sem lesz hiány ezekből. És, amíg ezeket megnézzük (ők, te, én), addig a trend sem fog különösképp változni. Legközelebbi "elemzésünkben" túllépünk a bevételeken és megnézzük, hogy melyik filmet kedvelték leginkább a nézők 2007-ben és melyik iránt érdeklődtek leginkább az SG-olvasók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • echo #16
    érdekes, hogy mennyi gyerek(vagy inkább családi)film van a legnézettebbek között. komolyabb film meg szinte nulla.
    egyébként szerintem, szerencsésebb lett volna a lényeget valami táblázatos formában hozni.
  • Zoleeca #15
    És tényleg 300 a címe
  • puntocsento #14
    hát nem tudom, tegnap néztem meg a die hard 4.0 szerinten nagyon jó kis film. meg a 300 is nagyon bejött. az én listámba mind a 2. az első ötbe benne van.
  • winnie #13
    de látod, ennek ellenére te is megnézted a taxi 4-et. én is. mások is. nem csoda, hogy beelőzte.
  • Lame #12
    Erdekes, hogy egy gagyi Taxi 4 beelozte nalunk a 300-at ami szvsz az ev legjobb filmjei kozott van. Mig a Taxi 4-et meg letoltve se erte megnezni.
    A folytatasok meg eleg gyengek voltak iden. Pok 3 volt talan meg a legjobb. Shrek 3 ver gyenge, Karib 3 szinten melyre ment mar.
    Faterok Motoron sikeret meg kb az elozetesnek koszonheti, amiben mar minden poen benne volt. A filmet kar volt utana mar megnezni :)
  • tunyo902 #11
    És tényleg "deszka"?
  • Librarian #10
    És tényleg "foglal helyet". XD
  • Cat #8
    Egy deszka, az első kép jobb oldalán.
  • GABOR16 #7
    És az kiaz? :)
  • bakvarnyu #6
    jó csaj ez a Knightley