Szekeres Viktor

2007: A folytatások éve - vagy mégsem?

Sokan mondják, hogy Hollywood kifogyott az ötletekből. Vajon az, hogy idén végre kevesebb folytatás készül a filmgyárban, azt jelenti, hogy ismét jönnek az ötletek?

Fura műfaj a folytatás egy film esetében, hiszen sokan fújnak és holmi négylábúak bőrét emlegetik, de a mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy a folytatások zöme sikerfilmekből készül és jó részül sikerfilm is lesz, vagyis megvan az igény a folytatásokra. Elég rápillantani 2006 legsikeresebb filmjeire. Világszerte a legnézettebb a Karib-tenger kalózai 2 volt (1,065 millárd dollár bevétel), a Jégkorszak 2-é a harmadik hely (651 millió), a James Bond-sorozat 21. része lett a negyedik (593 millióval), de a Top10-ben még ott van az X-Men 3, a Mission: Impossible 3 és a Superman visszatér is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha a második részeknek olykor nincs is sok értelme vagy csak a puszta pénzszerzés motiválja, a harmadik rész már olyan műfaj, aminek mindenféleképpen van létjogosultsága. Csak akkor jöhet szóba egy mozifilm trilógiává való alakítása, ha az első két rész iránt megfelelő érdeklődés mutatkozott, hiszen a néző nyilván nem ellensége saját magának, hogy megnézzen egy 2. részt, ha nem érdekli őt. Éppen ezért az idei harmadik (és ötödik) részek szinte biztos, hogy ott lesznek az év legnézettebb filmjei között és még az sem lenne meglepő, ha az év végi bevételi listán a Harry Potter 5, a Pókember 3, a Shrek 3 és a Karib-tenger kalózai 3 tanyázna az első négy helyen.

A fent említettek mellett persze még érkeznek sokadik részek, bár nyilvánvalóan nem lesznek olyan sikeresek, de a Fűrész-sorozat egyre nagyobb sikere indokolja a Fűrész 4-et, mint ahogy a Csúcsformában című Jackie Chan - Chris Tucker film második része is nézettebb volt, mint az első, ezért a Csúcsformában 3-at is megkapjuk nyáron, akárcsak Matt Damon kém-akciófilmjének, a Bourne-rejtélynek a harmadik részét, mely a könyv-előd miatt eleve trilógiának készült.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A futottak még kategóriában illik szólni Hannibal Lecter ötödik felbukkanásáról és Milla Jovovich is nekimegy harmadjára a zombiknak a Resident Evil harmadik részében, az Extinction-ben. Ugyancsak a horrorrajongóknak igyekeznek kedvezni a stúdiók, hiszen két tavaly siker második részét, a Motel 2-t és a Sziklák szeme 2-t is bemutatják, valamint az Alien és Predator rajongók is örülhetnek az AvsP folytatásának. (A nem mozis próbálkozásokat, mint a Hegylakó 5. részét jobb hanyagolni.)

A megnevezetteken kívül össze fog ismét állni Danny Ocean és csapata és harmadjára is megfelelhetünk a Tripla vagy semmi kérdésre. Bruce Willis régen nyúlt bele valami jóba, így a Drágán add az életed negyedik részével megint arathat, mint ahogy a Minde6ó második része Evan Almighty címmel Jim Carrey nélkül, Amerika jelenleg egyik legnépszerűbb komikusával, Steve Carellel ugyancsak nagyot durranhat, ha már majdnem 200 millió dollárt elköltöttek a filmre. A Fantasztikus négyes folytatása csak a tipikus képregény-eszmék diadalát jelenti, az első rész kevésbé kiemelkedő szereplése nem indokolja az elkészítését, míg a TMNT, a Tini Nindzsa filmek felélesztési próbálkozása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A folytatás-mizériában az a legérdekesebb, hogy míg mindenki Hollywoodot okolja, addig Európa is ugyanolyan lelkesedéssel gyártja a második-harmadik részeket. Ha saját házunk táján sepregetünk, akkor Vuk és Macskafogó folytatásokra fogunk lelni (jövőre meg a Valami Amerika 2-re), de ha odébb tekintünk, akkor egy T4xit láthatunk (gy.k. Taxi 4), Angliából pedig nyaralni indult Mr. Bean is. Ugyancsak a ködös Albion gyermeke lesz a 28 nappal később című zombihorror folytatása, a 28 hét múlva - valamint elkészül a The Golden Age című film, mely az Elizabeth folytatása lesz, ugyancsak Cate Blanchettel. Tőlünk keletre is pezseg az élet, premierre vár a vámpíros Nocsnoj dozor 3. része, az Éjszakai őrség 3, vagyis a Hajnali őrség.

Hiába. Lehet szidni Hollywoodot, de a hatalmas pénzgyár nyilvánvalóan csak úgy tud pénzt és filmet gyártani, ha kielégíti a nézők igényeit. És, ha a néző ennyire a folytatások mellett van, akkor a filmeseknek kutyakötelességük a több száz nem folytatás mellé legyártani azt az évi 15-20 rókabőrt. Így mindenki jól jár. A sorozatokra rákapók megkapják az újabb két óra popcorn- és nachozabálást a moziba, a folytatásokat utálók pedig a maradékkal pár száz filmmel vigasztalódhatnak és azzal, hogy 2006-ban Hollywood még az ideinél is több folytatást gyártott. 2007-re csökkent a folytatások száma - elindult talán valami?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #30
    Az AVP folytatása remélem az R besorolással kibékülve készül, mivel az 1. rész azért lett "családi film", mert a készítők beleestek a minél szélesebb nézői réteg becsábítása a moziba szindróma hibába. Vannak filmek amelyekben a műfajuk és a koncepciójuk miatt elengedhetetlenek a véres jelenetek.

    Skyline:
    A játék sztorija is elég bugyuta, hírnevét PS-ön csak annak köszönheti hogy ez volt a túlélő-horror-akció műfaj első képviselője impozáns grafikával. Az hogy a film szinte teljesen másról szól, szerintem nem vált kárára
  • GVG #29
    tudjátok hogy készül a 22-es csapdája folytatása!

    A 23-as csapdája lesz a címe xD
  • kankalin89 #28
    áá tuti nem jeff lesz benne4meg kell menteni a kiscsajt!
    motel 2 röl inkább nem szolok.sztem a szart nem lehet fokozni.nagyon nem szeretem a motelt!
    viszont a sziklák szeme 2!!aztaaaa.rohadt jó lesz!!
    kaptár 3??hát meglátjuk!
    az éjzakai örség se volt szerintem egy jó film!
  • zolo #27
    A Fűrész 4-et nagyon várom , csak kicsit félek , hogy az első 3-at olyan jól lezárták , hogy nem tudom hol akarják folytatni?Talán előveszik John-t , éselmesélik hgogy lett Jigsaw, a'lá Hannibál ébredése?
    AVP2 remélem jó lesz , és szerintem Bruce Willisben sem fogunk csalódni.
  • Skyline #26
    Éslehet erre most hőbörögni aki játszott a silent hillel és a Resident evillel az tudja miről beszélek mivel a silent hill film alapból sokkal komolyabban hozza a játék hangulatát és mérföldekkel jobb horror lett mint akármelyik RE film...
  • Skyline #25
    Nananananaaaaa....Resident evil filmet nagyon ne hasonlítgassuk a játék sztorijával mert a szereplők nevén a szörnyeken és a víruson kívül (hja meg a helyszín..) SEMMI összefüggés....A film egy nevetséges szuperhősparódia Jovoviccsal,egy túlélő horrorjátékból csináltak egy Szuperhősös mindent legyapós blódlit pár jobbra sikerült jelenettel,látvánnyal és annyi....Sokkal többet ki lehetett volna hozni a témából ha komoly horrort csináltak volna...
  • winnie #24
    4. vagy a stúdiók a fix nyereségből finanszírozzák a többi produkciót.
  • irkab1rka #23
    "Sokan mondják, hogy Hollywood kifogyott az ötletekből. "

    Akkor sokan tévednek :) Hollywood nem fogyott ki az ötletekből, csak
    1, a befektetők csak ilyen szemétben érzik biztonságban a pénzüket.
    2, a forgalmazók csak azt merik hozni, ami 'biztos'
    3, Hoolywood kifogyott az ötletekből ;)
  • Valandil #22
    Tudtommal az Őrség-sorozat (Éjjeli, Nappali, Hajnali) 3 könyvből áll, tehát nem öncélú folytatgatásról van szó.
    Egyébként meg a Macskafogó 2 lesz az év filmje! :D
  • #21
    AVP2-nek örülök :-)
    Nincs valakinek infója a Predator 3-ról?