Szekeres Viktor

Transformers - Irány a mozi, különben lelőjük a kutyádat!

Optimusz Fővezér Megatron ellen, csííí, zutty, boing, ppaw, kling! A háttérben könnyű tinikomédia, a Föld végveszélyben. Itt a nyár legnagyobb durranása.

Ezt is megértük, a látványmozik rajongói egy emberként rajzottak ki a filmszínházakba (az élelmesebbje már a premier előtti előadásokon letudta a filmet). Bár csak a jövő a megmondhatója annak, hogy Michael Bay kiköszörüli-e A sziget hatalmas anyagi csődjét új filmjével, biztosan kijelenthető, hogy 2007. nyara nem csak silány és csalódást okozó nagyköltségvetésű filmekből fog állni (tudja mindenki, hogy mely filmeket érte mostanság rengeteg nézői kritika), hanem a várakozásokat végre beváltó alkotásokból is. Mert a Transformers azt hozza, amit ígér. Alig több, mint két órányi zúzást - tinis csokimázba csomagolva.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Történet: van. Ez az első meglepetés. Persze nem agyalós és csavaros, de azért próbálkoztak a készítők. Katarban amerikai katonák egy furcsa helikoptert vesznek észre, mely kiírtja majd az egész századot. Egy amerikai városban egy kevéssé népszerű tinisrác próbál hajtani a jó csajra, miközben dédnagyapját isteníti az iskolában, míg a kormány a Katarban elcsípett jeleket elemzné ki pár számítógépes mágus közreműködésével.

A forgatókönyvvel a Die Hard 4.0-éval szemben különösebb baj nincs, hisz bár igen egyszerű, de korrekt módon megteremti a karaktereket annak ellenére is, hogy mindnyájan tudjuk, hogy nem csavaros sztorit kell várni a filmtől. A kezdő három szálat ide-odacsapongva sikeresen össze is hozzák az írók, akik csak azért kapnak fekete pontot, hogy a nagy igyekezetben, az összecsapások közepette egy-két karakterről sikeresen elfeledkeznek. Sorsukról nem tudunk semmit, a történetük mesélése hirtelen abbamarad.

Mivel a célközönség nyilvánvalóan a tinikorosztály (a nosztagia hevétől hajtott harmincasok ellenére is), ők lesznek azok, akik csuklóból le fogják kafázni a benga robotokat. Ezért még a tinirománcot és az egy-két jelenet erejéig tömény giccset és kliséket is elnézzük, a rövid időre pedig bohózattá váló sztorin röhögünk egyet, hogy csak utólag morfondírozzunk, hogy szükség volt-e ennyi komolytalankodásra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Napjaink tinisztárja, a tavasszal a zsenge Disturbia-t egyedül sikerre vivő, jövőre pedig az ifjú Indiana Jones szerepében (is) tetszelgő Shia LeBeouf hozza a kirekesztett tinit, s bár barátnője (Megan Fox) szép, de kevéssé tehetséges (mondjuk ki, antiszínész). Igazából persze egyikükre sem figyelünk, amikor tátott szájjal bámuljuk Michael Bay szokásos manírjait, védjegyeit. Amikor kell alulról fényképez, hősi pozítúrákat vetet fel a főszereplőkkel, fújnak a ventilátorok. Amikor pedig úgy tartja úri kedve Bad Boys-módra sínen körbeforgatja forgatja a kamerát vagy pedig jól megszűrőzi a képet, esetleg lassítja. Igazi megalomán, és a szó legjobb értelmében cool amit művel Bay a rá jellemző védjeggyekkel, nem hiába napjaink egyik legjobb akciórendezője. Kissé kiszámítható ugyan, tinifronton kevéssé erős, de ezt szeretjük benne, na.

Iszonyat nagy pozitívuma a filmnek, hogy bár az egész koncepció egy gigantikus nagy termékelhelyezés (product placement) a gyerekjátékok tekintetében, reklámok tömege tűnik még fel, de mindez szinte észrevétlenül, közel sem tolakodó módon. Igazán példát vehetnének a hazai filmkészítők erről az elvről, mert akkor nem fogja a nézőt a hányinger kerülgetni egy S.O.S. szerelem! nézése közben. Szóval ezért is egy böszme nagy piros pont a filmnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Transformers azt adja, ami ígér - egy filmet, amiben nagy robotok verekednek. Ennyi. Akinek az IQ-szintje ezt elbírja, az jól ellesz. Nagyjából teljes film, nem tartalmaz annyi tölteléket, mint mondjuk a 300, remek szórakozás és tényleg rém egyszerű film. Persze a totális élvezethez el kell tekinteni a számítógép-mágusok által vezérelt robotharcok egy részében teljesen jellegtelen Michael Bay-től (aki, mint fent volt róla szó a többi akciórésznél kompenzál), aki a szokásos überamerikai, überpatrióta hozzáállását veszi elő. A Transformers igazi nyári popcornmozi, a (leg)jobbik fajtából.

Mivel a premier még friss, a nagy kérdés már csak az, hogy sikeres lesz-e. Ha igen, akkor semmi sem menthet meg minket egy folytatástól, amire - bármennyire is korrekt munkát végzett Bay - reméljük mást szerződtetnek, hogy újabb nézőpontot kaphassunk. Ráadásul a hírek szerint már ugrásra készen állnak az újabb gigantikus látványmozik tervei, a Matchbox és a LEGO filmek, s csakis az általunk lecsengetett dollármennyiségtől függ az eljövetelük.

Kapcsolódó letöltések:
  • Filmelőzetes #1
  • Filmelőzetes #2
  • Filmelőzetes #3

    Klikk
ide!
    Klikk a képre a nagyobb változathoz
    Transformers
    feliratos amerikai sci-fi akciófilm, 143 perc, 2007

    Rendező: Michael Bay
    Forgatókönyvíró: Alex Kurtzman, Roberto Orci, John Rogers
    Zeneszerző: Steve Jablonsky
    Operatőr: Mitchell Amundsen
    Producer: Ian Bryce, Tom DeSanto
    Executive producer: Steven Spielberg

    Shia LaBeouf (Sam 'Spike' Witwicky)
    Megan Fox (Mikaela)
    Josh Duhamel (Lennox kapitány)
    Jon Voight (Keller)
    Anthony Anderson (Glen)
    John Turturro (Simmons ügynök)
    Hugo Weaving (Megatron hangja)
    Peter Cullen (Optimus Prime hangja)
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • skodatuning #153
      volt, persze, de ebben a filmben nem ez volt a lényeg.
      ez olyan, mintha a sört a hab miatt innánk.van benne, de nem ez a lényege
    • winnie #152
      "ha színészi játékot akarok, beülök 1 de niro v. nicholson filmre, "

      kinek mik az igényei. ha színészi játékot akarok, akkor beülök egy filmre. ez alapvetés, hogy minden filmben legyen színészi játék. itt volt.
    • skodatuning #151
      dzsízaszkrájszt...most komolyan, van itt olyan ember, aki azért ült be a moziba, hogy megértse, hogyan működnek az űrből jött robotok???
      mi a francot várt az, akinem nem jött be???
      ha színészi játékot akarok, beülök 1 de niro v. nicholson filmre, ha meg bazi robotokat, akkor megnézem a transformerst.
      nehogy má elkezdjünk azon filozofálni, hogy miért 1 méteres a fénykard, miért nem 90 vagy 110 centis...
    • balo88 #150
      Nekem nagyon tetszett a film...sőt, még annál is jobban! Számomra eddig ez a film 2007 év filmje, de sztem az is marad. Mondjuk én nem néztem a rajzfilmet, nem olvastam a képeregényt, ez valahogy kimaradt az életemből, úgyhogy nem tudom, hogy mennyiben tértek el az eredeti sorozattól, de ettől függetlenül nekem nagyon bejött a film. Amúgy én megnézem a csöpögős művészfilmeket is, és egyáltalán nem zavart, hogy a Transformers nem ilyen film volt. Pergő akció, hihetetlen látvány + jó történet(sztem)+ f***a effektek. Én élveztem minden percét és már 2-szer láttam.
      Ui:Valaki meg tudná mondani, hogy a filmben Barricade, a rendőrautó hová tűnt a végén? Nekem ez csak 2.-ára tűnt fel. Amikor Bonecrusher(Csonttörő) átalakul és elkezdenek harcolni Optimussal, akkor ott még mutatják Barricade-ot, de a végső nagy utcai csatában én már nem láttam. Meglépett volna, vagy én vagyok a vaksi?
    • winnie #149
      "Akik meg rosszat mondanak rá, azok már akkor is tudták, hogy ezt fogják mondani, mikor még nem is látták. C"

      vagy pedig csak rajongók, akik nagyot csalódtak a filmben. mert csak látványos volt és hangos és az nem mindenkinek elég.
    • YakHead #148
      Ehhh...a mozit, mint olyat, nem neked találták ki okoska. Gondolom te azoknak az embereknek a népes táborát gyarapítod, akik valami macskafojtogatós művészfilmre élveznek el. Szerintem baromi jó film volt és nem is akarok mélyebben a mondanivalója után vájkálni, mert leszarom. Látványos volt, hangos volt és ez nekem elég is ahhoz, hogy ne mondjak rá rosszat. Akik meg rosszat mondanak rá, azok már akkor is tudták, hogy ezt fogják mondani, mikor még nem is látták. Csak azt nem értem, hogy akkor mi a fenének nézték meg?
    • Anteris #147
      mé nem valami Antonioni filmre ültél be mester? Tulajdonképpen mit vártál ettől a mozitól, katarzist vagy mit?
    • winnie #146
      " de oszinten nem ertem, hogy ez a film miert ekkora siker. Nalam 3/10."

      én spec még a nekem nem tetsző filmeknél is értem, hogy miért siker - ennél meg pláne, hiszen a sikert a nézők okozzák. te is megnézted. bementél, fizettél. az, hogy nem tetszik, már mindegy.

      de nem is emiatt írtam, hanem, hogy iszonyat szerencsés ember lehetsz, eszméletlenül jól választasz filmeket, hiszen ha a 3/10-nél rosszabb filmet még soha sem láttál, akkor boldog életed lehet. vagy csak évi 2 filmet nézel. (az idei hollywoodi termés harmada szerintem örülne, ha elérné a 3/10-et:)
    • csomi #145
      En szemely szerint ennel szarabb filmet meg nem lattam. A film 3/4-nel mar eros ingert ereztem, hogy kijojjek. Az effektek es a nagy monstrumok zuzasa egy ideig elvitte a hatan a filmet, de oszinten nem ertem, hogy ez a film miert ekkora siker. Nalam 3/10.
    • Yoshimitsu #144
      Arról nem is beszélve, hogy mit mutatnának a második részben ha már az első részben szételemezhette volna a néző. :)