Szekeres Viktor

Faterok motoron - Életkoruk 202, foguk száma 22

Hollywood összetrombitált négy kivénhedt színészt komédiázni, Harley-kat tett alájuk és learatta a 2007-es év egyik legzajosabb sikerét. Véletlen?

Tuti recept, mi csúszhat félre ilyenkor? Ritka nagy sztárparádé, még a kisebb mellékszerepekben is ismert arcok próbálnak vigyorgást csalni a nézők arcára. Már eleve az megmosolyogtató látvány ahogy Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence és William H. Macy bőrszerkóban, böhöm nagy gépekkel az ülepük alatt szelik a kilométereket. Walt Becker rendező a Van Wilder után (ami idehaza Buliszervíz címen futott) minden bizonnyal megtiszteltetésnek vehette, hogy ilyen gárdával dolgozhat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet az emberi életút egyik kiemelt pillanatát ragadja meg, az állítólag minden férfi életében elérkező kapuzárási pánikot. Hőseink Doug, Woody, Bobby és Dudley kábé ugyanakkor érkezik el erre a pontra és úgy döntenek, hogy a sufni motoros bandájuk címere alatt nekiindulnak az amerikai pusztáknak (vö. az országútnak), hogy feledjék a hétköznapok egyhangúságát, végre kilépjenek a taposómalomból. Ahogy pedig az ilyenkor lenni szokott, az Út nem mutatkozik olyan könnyű prédának és visszavág hőseinknek.

Jópofa road movie komédiát ígér nekünk a Faterok motoron, viszont már a kezdő képsorok is nyilvánvalóvá teszik, hogy a humor szintjét nem kell különösebben magasra képzelnünk, inkább a "nekimegyek a táblának és lerepülök a motorról" szinten ragad meg, mert az a Bérgyilkos a szomszédom óta kifejezetten vicces. Igaz ami igaz, ezek a momentumok a maguk bárgyúságában is rengeteg kellemes pillanatot szereznek, de ott kisebb gondok mutatkozhatnak a film ritmusában, ahol szinte csak a pofáraeséseken és a (szó szerint) kakahumoron röhögheti ki magát a nagyérdemű. Ez van. Ha nem működik a szofisztikáltabb humor, akkor máshoz kell folyamodni. Ezzel együtt mégis elég meglepő az a húzás, amikor a film minden komolyságot és realitást sutba dobva szinte rajzfilmes eszközökhöz nyúlva minden határt áthág a bikás jelenetben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A színészek persze próbálkoznak. William H. Macy erőteljesen viszi a prímet és annak ellenére, hogy ekkora nagyágyúk alakítják a címszereplő faterokat, a többiek elég sótlannak bizonyulnak. Így szokás szerint a mellékszereplők (Ray Liotta, Marisa Tomei) feladata, hogy színt vigyenek az eléggé öregecske filmbe.

Summa summarum, a Faterok motoron bár a hatalmas siker és a mulatságos előzetest elnézve jó kis röhögőfesztiválnak néz ki első blikkre, de megcsalja a nézőt, közel sem az. Egy teljesen átlagos, se íze, se bűze próbálkozás, amelyet pár jobb poénnal, útszéli érzelmekkel tipikusan az amerikai célközönség ízlésére formáltak. Nem arról van szó, hogy rossz lenne a film, inkább csak minden porcikájában átlagos, ami... ha jobban belegondolunk a Bazi nagy filmek és a T4xi-kaliberű 2007-es komédiák társaságában igencsak elismerésre méltó teljesítmény.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


Persze ettől még a film teljesen ártalmatlan móka és jó pár rajongót szerezhet, mindössze az akadozó tempóra kell felkészülni, hiszen időről-időre mindig akad olyan jelenet, ami mosolyra késztet minket. Akinek ennyi elég, annak irány a moziba be, amúgy meg pár hollywoodi sztár miatt tök fölösleges megnézni, amikor ennyi jobb film került a hetekben a mozikba.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Faterok motoron (Wild Hogs)
feliratos amerikai vígjáték, 100 perc, 2007

Rendező: Walt Becker
Forgatókönyvíró: Brad Copeland
Operatőr: Robbie Greenberg

Szereplők:
Tim Allen (Doug Madsen)
John Travolta (Woody Stevens)
Martin Lawrence (Bobby Davis)
William H. Macy (Dudley Frank)
Ray Liotta (Jack)
Marisa Tomei (Maggie)
Kevin Durand (Red)
Tichina Arnold (Karen Davis)
Stephen Tobolowsky (Charley)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artschi #26
    most néztük meg haverral, szakadtunk a röhögéstől. Zsír film
  • trogi #25
    Láttam a filmet, teljesen egyetértek a cikkíróval! Egyszer megnézhető, s aztán szevasz. Már másodszor találkozom azzal az esettel, hogy a kritikussal egy véleményen voltam (a másik eset a pestiest kritikája az SOS szerelemről) .
    Igaz, arra is emlékszem, mikor egy nagyon lehúzott film nekem tetszett, pedig ha hidegen csak a tényeket nézem, akkor az is szar volt (múmia 2) ! :-)))
  • praetorian #24
    Tudja vki mi annak a számnak a címe amelyik akkor szól a háttérben amikor Dudley úgy dönt, hogy megmenti az éttermet, és kitöri az ablakot...?
  • magyarszurke #23
    én láttam soron kívüli vetítésen(haverral).Már akkor halálra röhögtük magunkat,amikor ofamentünk a pénztárhoz:Jó napot!,Kaptam egy 2 főre szóló jegyet s Faterok motoronra, és meg szeretném kérdezni,hogy hogy tudnám felhasználni.Menjek oda a jegyszedőhöz simán,bagy mi?Pénztáros néni:Hát idadod nekem,én meg megmondom,hogy hova ülsz.
    Így leírva nem nagy poén,de akkor iszonyat jó volt.
    Szóval a film oltári volt,egyszer sem röhögtem magam hülyére,nem is az volt a célja.
    A cikkírónak meg minek kell adni olyan műfajt,amit nem szeret?
  • winnie #22
    annak tűnik. idézet a "cikkből": "a film teljesen ártalmatlan móka és jó pár rajongót szerezhet, mindössze az akadozó tempóra kell felkészülni, hiszen időről-időre mindig akad olyan jelenet, ami mosolyra késztet minket.
  • Tetsuo #21
    ez most télleg ilyen? Mer mán sok filmre monták, ugye..
  • Teppik Amon #20
    Jókis film! A tetkós poén mekkora mááár! :)
  • Wittgen #19
    Nekem bejött, kellemes kikapcsolódás egy unalmas délutánra vagy egy szokásos munkanap utáni estére, főleg ha az ember nevetni is szeretne kicsit.
  • knightbali #18
    Még az se biztos, lehet hogy eredeti fogra gondolt :)
  • snorbi #17
    Szerintem szuper volt, bátran ajánlom.
    Néha egész jó poénok vannak benne, de ne várj csodát a történettől ;)