Szekeres Viktor

Harmadik Shrek - A Fedőneve: Pipő készítőitől

Végre eljött a sokak által várva-várt, szenzációs animációs film sorozat harma..., bla-bla-bla. Úgyis tudja mindenki, hogy miről van szó, nem? Van, aki még nem látta?

Mi a helyzet akkor, ha egy film, pláne egy harmadik epizódjánál járó film megszállott rajongója kényszerül kritikát írni a filmről? És mi a helyzet, ha olyasvalaki, aki az adott filmnek már az első két részét is menthetetlenül gyengének tartotta? Vagy éppenséggel meghökkentően középszerűnek? Van aki úgy tartja, hogy olyan ne írjon egy filmfolytatásról, aki "bele van" szerelmesedve a franchise-ba, mert az egész kritika egy rettentő nagy nyáladzás lesz, s ezzel megvezeti a bizonytalan nézőket. Van, aki szerint meg pont annak nem szabad írnia egy sokadik bőrlehúzásról, aki csak muszájból nézné meg a harmadik részt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Így marad a középút, az arannyal kikövezett. Mert nagyjából kijelenthető, hogy akiknek az első két Shrek-film bejött, azok semmi kivetnivalót nem fognak találni a harmadikban sem. Ez meg is fog mutatkozni abban, hogy a negyedik rész minden bizonnyal ugyanolyan bombasiker lesz, mint a harmadik vagy a második volt, maximum pár százaléknyi kevésbé kitartó néző morzsolódik majd le. Ők a kivétel, akiknek jár a tisztelet, ők lesznek azok, akik hirdetik, hogy "az első kettő jó volt, no de ez..."

És igen. Az elfogulatlan szemlélő sajnos azonnal elkezd csuklani a film közben, ugyanis érdekes deja vu-ban lehet része. A Harmadik Shrek története meglehetősen hasonlít az ezen a hasábokon alig pár nappal ezelőtt ismertetett Fedőneve: Pipő sztorijára, a különbség annyi a két film között, hogy az egyiket hátul döngeti a marketing, míg a másikat egy apró stúdió készítette. (Oké, még annyi is, hogy a Pipő gyengébb volt.) Értsd: a Pipő összesen hozott feleannyi dollárt Amerikában, mint amennyit a Harmadik Shrek egyetlen (EGY!) nap alatt. Miért? Mert valahogy az ember nem akar magától döntést hozni ha filmnézésről van szó, inkább hagyja, hogy a reklám vagy a márkanév (a Shrek) vezesse.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A történet szerint a film elején elhalálozik egy béka, aki Shreknek megsúgja, hogy megúszhatja a szerinte nyűgnek tartott királyi kötelességet, ha előkeresi Artúrt (angol hangja: Justin Timberlake), aki ugyancsak örököse a trónnak. Persze mindez csak azután történik, hogy királytanoncként a zöld ogre belevág egy kardot egy lovagjelölt vállába, majd elsüllyeszt egy utasokkal megrakott hajót, s ily módon kvázi tömeggyilkossá válik. Sebaj, van mentelmi joga, de az ogár (mint anno olvashattuk a fantasykben), egy szamár és egy macska elindult Artúr-keresőbe. Eközben két subplotot is kapunk a sértett Szőkével és a terhes Fionával, hogy kilegyen az a fránya 80 perc.

Szőke, ahogy a Fedőneve: Pipőben a Gonosz Mostoha összeszedi a mesék gonoszait, hogy változtassanak a történetek végén, hogy végre meglegyen a saját kis hepiendjük. A gonoszok - ahogy az várható volt - az igazi jófej lények, csak sajnos most ellenük kell szurkolni - pedig milyen öröm volt, amikor anno a Shrek első részében egy zöld szörnyeteg volt a jófej...

A Harmadik Shrek természetesen hozza azt amit el lehet várni. Poénokat, elméseket és idétleneket, érzelmes történetet, hogy a kisdedek ríhassanak egymás vállán és sok-sok giccses zenei betétet, mert azok már az első epizódban is annyira beváltak. És hogy mit nem hoz? Olyan frankó kis kikacsintós poénokat, parodisztikus elemeket, melyekre az aranykorban épült a Shrek-széria. Ezeknek a számát valamiért erőteljesen csökkentették a készítők, és a film maga is lejjebb ment minimum két korhatárral élvezhetőség szempontjából. (Az idősebbek max a grafika pazar mivoltán ámulhatnak.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Shrek 3-nak nagyjából ugyanaz a baja, mint a harmadik Karib-tenger kalózainak. Fene sok mellékszereplő van és pár érdektelen alak miatt nem jut elegendő vászonidő az érdekesekre - ezért nem érti a fene sem a mindössze 80 perc filmhosszat. Sokat akartak markolni sajnos az alkotók, de talán a kevesebb több lett volna. Reméljük, hogy a negyedik részre nem akarják az itteni jó pár idegesítő vagy jellegtelen karaktert visszahozni, mert akkor végképp leredukálódnak a szerepek.

Ennyi. Aki nézte eddig, nézze most is. Talán csalódni fog, de úgy tartja majd, hogy még így is mérföldekkel a többi animációs film fölött van a Shrek. Aki meg eddig sem nézte, az most se tegye, mert messziről bűzlik az összecsapott (érdemes összeszámolni a forgatókönyvírókat...) és újrahasznosított történet a már látott poénok és a felesleges Disney-giccs alatt. Aki pedig elfogulatlan, az megállapíthatja hogy az évek során a Shrekben egyértelmű minőségesés következett be, és a sorozat harmadik része alig közepes film lett - bár abban megegyezhetünk, hogy manapság már ez is átlag fölötti.

Ja, a legvégén emlékezzünk meg a szinkronról is. A UIP-filmektől már megszokott szenzációs magyar szöveget kapunk ismét - a Shrek-filmektől már megszokott, iszonyatosan félrevitt hangokkal. Gesztesi Károly hiába mindenki kedvenc nagymacija, ha egyszer Shrek karakterét vele teljesen félreértelmezte a szinkronrendező. Hiába a Dreamworks jóváhagyása (érdemes egyszer Mike "Austin Powers" Myers-szel is megnézni a filmet. Ég és föld.), de sokan ilyen bumburnyákként is kedvelik szerencsére. Hasonlóképpen nem jön át Eddie Murphy harsánysága sem, helyette Kerekes József kommersz, cuki rajzfilmhangját kapjuk - Antonio Banderas minden részben odavesző sármjáról már nem is beszélve.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Harmadik Shrek (Shrek The Third)
színes, amerikai animációs film, 92 perc, 2007

Rendező: Raman Hui, Chris Miller
Forgatókönyvíró: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, J. David Stem, David N. Weiss, Jon Zack, Joe Stillman
Zeneszerző: Harry Gregson-Williams

Szereplők:
Mike Myers (Shrek hangja)
Eddie Murphy (Szamár hangja)
Cameron Diaz (Fiona hangja)
Antonio Banderas (Csizmás Pandúr hangja)
Julie Andrews (Lillian királynő hangja)
John Cleese (Harold király hangja)
Rupert Everett (Szőke herceg hangja)
Regis Philbin (Mabel hangja)
Justin Timberlake (Artie/Arthur király hangja)
Eric Idle (Merlin hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csernaknebetti #40
    nekem tetszik a harmadik rész is de a legjobb az első volt
  • csernaknebetti #39
    hogyan lehet letölteni a filmeket
  • 0Hanga #38
    Én ezt ugy értettem, hogy filmes szakban számít kevésnek. Már mint nem arányosan keresnek kevesebbett. Ezért is van, hogy mostanábban egyre gázabb hangokkal szinkronizálnak, hogy ezen spóroljanak. De szerintem a Sherk nem olyan rossz szinkoront kapott, mint azt ahogy sokan állítják, van ennél sokkal rosszabb szinkron is. De ez csak az én véleményem.
  • Cat #37
    Az a stáblista. Az ilyenekből mindig vonj le tiz percet, különösen egy animációs filmnél, amit marhasok ember készít, rajzol, animál stb.
  • Neurotoxin #36
    "nem érti a fene sem a mindössze 80 perc filmhosszat." alatta:színes, amerikai animációs film, 92 perc-most akkor mi van?:)
  • 00000000000000 #35
    Csalódtam, nagyon. Méghozzá eléggé kellemesen. Olvastam egy két rosszízű kritikát, és amint néztem a filmet, és egyre csak peregtek a végtelenül vicces jelenetek, azon gondolkoztam, hogy milyen filmet is láttak ezeknek az írói.
    Hogy nem vicces? Jó, mondjuk kinek mi a poén, de én például végig nevettem az egészet. A story is tetszett, a zene is meg minden telibe talált.
    És az egész mozi (200-an)végigröhögte az egészet, és kifelejövet sok jó kritikát csíptem el innen-onnan.
    Egyszóval nálam csúcs volt a movie, egy szinten az eddigi részekkel.

    Grat!! Jöhet a 4.
  • winnie #34
    "S amig ennyit keresnek a szinészek és a többi emberke aki a szinkronizálásba rész vesz addig nem lehet sokat elvárni."

    ezt most úgy mondod, mintha nem lenne elég jó a tekercsenkénti mondjuk 300 forint. egy főszerep egy óra 30 fél perces tekerccsel 9000 forintot számláz.

    bár mindenki 9 ezret megkeresne, mint egy szinkronszínész egy óra kemény melóval.
  • 0Hanga #33
    Szóval aki az amrikaik "gyönyőrű" nyelvét nem beszéli az már nem is lehet tanult ember már megbocsás, de szerintem a tanultság nem nyelvtudás kérdése. Nem kell azokat lenézni akik nem beszélnek angolul. S ha véltelenül valami oknál fogva más nyelvet beszél, vagy ha netalán meg esik az olyan, hogy nem beszél nyelveket az már tanulatlan paraszt.

    Szinkronra rá térve a német szinkoronok sokkal rosszabbak mint a magyaroké, ugyhogy mi még nem is szolhatunk semmit. S amig ennyit keresnek a szinészek és a többi emberke aki a szinkronizálásba rész vesz addig nem lehet sokat elvárni.
  • floatr #32
    Az első két rész közti minőségi relációt nem tudnám objektíven megitélni, de ez a rész elég soványra sikerült. A lányaim vihorásztak rajta, de engem inkább elszomorított. Voltak benne nagyon jó poénok -- látszik h dolgoztak vele --, de ez már inkább egy rajzfilmsorozatnak csak egy része. Néha az volt az érzésem egy-egy jelenetnél, hogy ez majd jól mutat a shrek3 játékban, és azért került bele a filmbe is. Kár érte...
  • Sir Quno Jedi #31
    Borzalmas volt. Első szuper, másodikat kedvelem, ez szimplán semmilyen. Ha nem Shrek, hanem valami más, új film, talán (csak talán) elment volna, így viszont NEM.

    Idióta Merlin, nyálas (aka dzsásztintimberlék) Arthur, egyáltalán mit keresnek EGY MESEORSZÁGBAN játszodó filmben?! Mikor lesznek benne rómaiak és mikor jön a homokos Nagy Sándor...áhhh...

    A nyugati stílusú "gimi" pedig az utolsó pont, ahol az ember azt kívánja magában, bárcsak szörnyethaltak volna a forgatókönyvírók, mielőtt ezt összeb@szták!

    Hiába a 120pontos grafó, a mérnökök megint jó munkát végeztek, mint az várható is volt tőlük, de a többi?!

    Ja, még az ogárbébik végleg kiverik a biztosítékot, mind design-ban, mind amit összenyáladzanak velük/rajtuk!

    Kénytelen voltam utána Sin City-t tolni az arcomba, hogy ne anyázzak! :DDD