Szekeres Viktor

2007 legjobb és legrosszabb filmjei

Ahogyan azt év elején szokás, megpróbáljuk megmondani a frankót, hogy melyek voltak a 2007-es év legpocsékabb és legjobb filmjei. Levélbombát a szerkesztőségbe.

Mindenki tudja, hogy mi a legnagyobb közhely filmes berkekben év vége felé. Bizony, mindenféle filmes toplistákkal előállni. De mivel mi sem vagyunk jobbak a deákné vásznánál és egész évben próbáltuk (reméljük sikertelenül) az olvasóra erőltetni filmes ízlésünket, ezért emlékezzünk meg, hogy lapunk szerint mely filmek tartoztak 2007, idehaza bemutatott legjobbjai közé.

A lista természetesen elfogult: hőzöngeni nyugodtan lehet, sőt kötelező is, hiszen akárki állítana össze listát, rögtön összeverődne pár tudor, aki pár címet eltávolítana, pár címet pedig hozzátenne a felsoroláshoz. Mindenesetre a címeket átböngészve meg kell állapítsuk, hogy különösebb meglepetés nincs a toplistákon, hiszen a gyengék között a nézők által is kevésbé kedvelt filmek, míg a sikerek között az elismertebb alkotások találhatóak meg - egy-két meglepőbb szereplőtől eltekintve.


A legrosszabb filmek

10. Evan, a minden6ó: A forgatókönyv, melyet Jim Carrey sem tudott volna megmenteni és szegény Steve Carell csak levegőért kapkod benne. Az Evannek igazából se füle se farka, a végeredmény egy manipulatív családi moziba oltott. egyházi tanmese lett

9. Norbit: A film, amely nem okozott csalódást - hiába az amerikai 100 milliós bevétel, legalább tudtuk, hogy mire számíthatunk. Eddie Murphy-re kövér néger nőként, sok szellentésre, harsányságra, fantáziátlan poénokra és egy kutya autó általi kivasalására.

8. Férjhez mész, mert azt mondtam: Az utóbbi idők legidegesítőbb csajos filmje, a világ legtaszítóbb anyukájával (Diane Keaton) és legbefolyásolhatóbb leánykájával (Mandy Moore)

7. Mezsgye: Tinihorrorban nem sok újat lehet mutatni, főleg, ha J-horror feldolgozásról van szó, amely ismét kudarcot vallott. Nem baj, videóra jön a folytatás.


6. Arthur és a villangók: Luc Besson továbbra is futószalagon gyártja a filmeket és ezúttal szexuális felvilágosítást rendezett gyerekeknek manószexszel és drogokkal.

5. Szellemlovas: Nicolas Cage, mint motoros, koponyás szellemlovas, akinek ezúttal a haja a főellensége. Lehetett volna egy remek látványfilm is, de az anyagi siker ellenére is minden porcikájáról a gagyi süt a filmről.

4. Taxi 4.: A franciák filmjét megint zabálták a nézők, de hiába írták ki a plakátra, hogy az új 407-es a főszereplő, ha alig láttunk az autóból valamit.

3. Bazi nagy film: Ismét egy film, amely igazolta az elvárásokat. Rettentő alacsony IQ-ra kalibrált ordenáré paródia, mely igazából csak a benne szereplő színészeket állítja négykézláb, hogy...

2. Agyõ, nagy Õ!: Újabb remake, ezúttal az Oscaros fajtából, de Amerika átlátott a szitán és Ben Stiller ide vagy oda, bukott a film. Itthon ennek ellenére bombasiker, a forgalmazó még mindig keresi az okokat.


1. Vadidegen: A tökéletesen értelmetlen és röhejes thriller, melyben a gyilkos direkt úgy csinál mindent, hogy a végére lebukjon. A film remekül átgondolt, hiszen a rendező három befejezést is készített három gyilkossal (el lehet képzelni, hogy mindegyik milyen logikus végkövetkeztetésen alapszik), aztán kihúzott egyet a cilinderből.

Persze akadtak jobb pillanatok is... A legjobbak

10. Alpha Dog: Látlelet a mai amerikai ifjúságról, mondhatnánk. Fiatal színészek, züllött karakterek - a film, amitől anyád óvni próbált. A film, amiben Justin Timberlake is teljesen jó arc.

9. A boldogság nyomában: Will Smith egyszerre könnyeztett, vágyik Oscar-jelölésre, arat 100 milliós sikert és közben még a fiát is végleg a showbizniszbe plántálja. Remek, érzelmes film, nagyon szerethető főszereplővel és Rubik kockával.


8. Csapatleépítés: Idétlen angol horrorkomédia a vadregényes Mátrában forgatva, magyar nótával, magyar falusi terrorral és halálra rémült angol sales-esekkel. A lesújtó kritikák ellenére mi kollektíven szerettük. Nem világmegváltó film, de jó kis muri.

7. Napfény: És a sci-fi megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez? Na, igen, a remény felcsillant a Napfénnyel, de persze ezt is az angoloknak köszönhetjük, valamint Danny Boyle-nak (Trainspotting, 28 nappal később). Az év vizuálisan legodaverőbb filmje, aminek az ereje csak moziban vagy bitang jó projektorral mutatkozik meg.

6. Rocky Balboa: Senki sem hitte volna, hogy a Rocky 6 nem egy videóvacak lesz és mégis. Stallone visszatért és hozott egy helyenként szívszaggató, de két lábbal a földön járó sztorit, amely mindenkit lenyűgözött.

5. Apró titkok: Az Oscar nagyvonalúan hanyagolta a filmet, amely az amerikai álom férges gyümölcsét kínálja nekünk, hogy próbáljuk megemészteni. Nem egyszerű feladat, de öröm látni egy filmet, ami nem a szokásos Oscar-receptre készült.


4. Grindhouse: Terrorbolygó: Az év legmocskosabb szórakozása, patakvér és véget nem érő kacaj. Ahogy Robert Rodriguez látja a 70-es évek zombifilmjeit, kismotorral és agyvelővel. Milliméter pontossággal kigondolt szórakoztatóipari termék.

3. A Család kicsi kincse: Amerikában 2006 legnagyobb meglepetése volt, nálunk a 2007-es évé. Afféle független ágyúgolyófutam eszméletlen színészi alakításokkal. Talán az év legszerethetőbb mozija.

2. Egy botrány részletei: Két nagy színész barátsága és drámai összecsapása súlyos témával és feloldozás nélkül. Olykor olyan filmekre is szükség van, melyek nyomasztósága néhol kibírhatatlan.


1. Híd Terabithia földjére: Ezt se gondoltuk volna az év elején, sőt, még a lista összeállításakor sem, de akadt egy film, amely mindenkinek a Top10-es listáján szerepelt, s bár sehol sem az első helyen, de ritka az ilyen mérvű egyetértés. Az pedig csak hab a tortán, hogy a rendezője magyar, bizonyos Csupó Gábor, akinek a filmje annak ellenére lett nagyon erős, szép és szívenütő, hogy minden idők egyik legátverősebb előzetesével küldték a mozikba.

Bár nem listás, de az év legkellemesebb meglepetéseként feltétlenül érdemes megemlíteni a Csillagpor című fantasy-t, mely megmutatta, hogy a műfajban még bőven van kiaknázni való (sajnos a nézőket nem különösebben érdekelte a film). A kellemetlen meglepetések között pedig egyes ikszedik részek (Harmadik Shrek, Csúcsformában 3., Karib-tenger kalózai 3., Fantasztikus Négyes 2.) döbbenetes blődsége mellett nem tudunk elmenni, ugyanis az esetlegesen jó vagy nem rossz előző epizódokat olyan folytatások követték, melyekről lerí, hogy egyes hollywoodi stúdiók csupán konzumidiótának nézik a moziba járót.

Talán a 2008-as év rá fog verni a 2007-esre. Muszáj optimistának maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magus #129
    az sg.hu megint bebizonyította milyen kifinomult a filmes érzéke : D
  • G18XM8 #128
    Híd Terebathia Földjére első hely? Sírjak vagy röhögjek? Annál nagyobb baromságot unalmasabb filmet még nem láttam mikor néztem reménykedtem hogy a következő 5 perc jobb lesz de mikor végignéztem fél másodperc alatt le töröltem és a készítők valószínűleg nagyon csuklottak amiért ennek a filmnek a letöltésére fordítottam az időmet és ezt a nullát kaptam. Ahogy elnézem nem vagyok egyedül a véleménnyel. Ja és géppuskalábú nő? Hová tették az eszüket a kritikusok hogy lehet ilyen gagyi baromságot top 10 legjobba tenni? Szerintem csak odáig nézték hogy ki a rendező és kész. Szerintem a Die Hard 4.0 és a Transformersnek bele kellett volna kerülnie a top 10 legjobba és a Karib tenger kalózia 3 meg a 300 is nagyon jó film meg sem említik ezek a ...
  • BaliBoy #127
    Az Apocalypto még 2006-ban jelent meg. Nálunk is. Rilíz nfo.
  • Ranagol #126
    Azért én az Apocalyptot oda raktam volna az első 3ba, mert szerintem istentelenül eltalálták benne mind a szinészekete, mind pedig az öltözeteket, és maga a történet is egész jó.
  • ZeemanX #125
    Csapatleepites? Legjobb 10-be...
    A mai napig banom azt a 90 percnyi raszant idot.
  • Szilvi79 #124
    Végre valaki más is! :))
    Én személy szerint életem egyik legunalmasabb mozi élményét köszönhetem a Terabithiának. Megértem hogy valakinek tetszett hisz nem vagyunk egyformák, de túlzásnak tartom az első helyet az év filmje listán.
  • Hoz_Hun #123
    Nem elvetemült, hanem másmilyen. Egy percig sem érzem magam szarul, mert nekem tetszik az Arthur és a Villangok.
  • kalapos01 #122
    Eléggé elvetemült egy ízlésed van, amihez csak gratulálni tudok. (Anyám...)
  • MasterB #121
    Egyébként az Arthur és a Villangók tényleg egy szerethető film lett volna ,ha rendesen megcsinálják. Mert szerintem a forgatókönyv és a rendezés csapnivaló!
  • MasterB #120
    Az előbbi megjegyzést Hoz_Hun -nak szántam