Szekeres Viktor

Itthon ismét divat lett moziba járni

Egymás után dőlnek meg a nézettségi rekordok, pár hónap alatt több gigasiker volt itthon, mint egész 2014-ben, pedig egyik sem volt túl jó film.

Ha választani lehetne, hol néznél meg egy filmet?
  • Moziteremben.
  • Otthon, a tévében.
  • Gép előtt, monitoron.
Egyszerűen döbbenetes eredményeket produkálnak egyes filmek a hazai mozikban az idei évben, ami még akkor is figyelemreméltó, ha tavaly eléggé visszafogott esztendőt zártunk, s éppen ezért a kontraszt még szembeötlőbb. Azt talán mondanunk sem kell, hogy ismét azok a filmek arattak, amik rendelkeznek előzménnyel - egyrészt a sokadik részek, mint a Halálos iramban 7 vagy az Elrabolva 3, illetve az adaptációnak számító A szürke ötven árnyalata, melynek sikerét a könyvsorozat alapozta meg. Az idei negyedik és ötödik sikerfilm, a Spongyabob: Ki a vízből! és A beavatott-széria második része, A lázadó pedig egyszerre volt folytatás és adaptáció.


Sokat szoktunk panaszkodni arra, hogy a mozifilmek sikerét tekintve a marketing az úr. Illetve nem is panaszkodásról van szó, inkább ténymegállapításról, miszerint a filmek összbevételét, azaz a sikerük mértékét az esetek 95%-ban az első hétvége bevétele határozza meg. Amerikában például az első három nap bevételének két-háromszorosa szokott lenni az összbevétel és itthon is nagyjából a kezdő nézőszám két és félszerese. Eltérés akad, de nagyon ritka. S mindez azt jelenti, hogy minden az első napok során dől el, amikor az emberek csakis a reklámok és a hírverés hatására döntenek a jegyvásárlás mellett, hiszen akkor még nem nagyon vannak sem hivatalos kritikák, sem pedig nézői, ismerősi ajánlások, amik alapján a premiert követő héten vagy később már sokkal racionálisabb döntést lehetne hozni a jegyvásárlásról.

Azonban az idei sikerfilmeket közel sem a marketing és holmi hájp adta el, hanem az előzményük. Egy Elrabolva 3 vagy Halálos iramban 7 nyilvánvalón a sorozatból kiábrándultaknak csak töredékét tudná visszacsábítani a reklámokkal, azok pedig, akik imádták az előző epizódokat, akkor is megnézték volna az új filmeket, ha azok nem folynak minden csapból. Ugyanez a helyzet A szürke ötven árnyalatával, hiszen a könyvolvasók száma nagyjából megsaccolható az eladott példányok alapján, s teljesen természetes volt, hogy többségük a moziba is megváltotta a jegyet.

Mindez pedig azt eredményezte, hogy egy februári film, A szürke 50 árnyalata 244 millió forintos kezdőbevétellel (197 ezer nyitóhétvégi néző) minden idők legjobb startját produkálta, megelőzve a Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúját és a Harry Potter hetedik részét. A nyitányokat tartalmazó örökranglistán ezeket a filmeket egy A gyűrűk ura- és A hobbit-epizód követi, valamint három Harry Potter-rész, de 180 millió forintos debütálásával a Halálos iramban 7 megérkezett hétvégén a 9. helyre, a legutolsó Harry Potter-filmet beelőzve. Az idei harmadik gigasiker, az Elrabolva 3 sem kell, hogy szégyenkezzen 143 millió forintos nyitó bevétele miatt.


Egyébként visszatérve kedvenc vesszőparipánkhoz, az eredeti filmek és a folytatások fogadtatásának ellentmondására (ld. sokan panaszkodnak utóbbiakra, mégis csak azokat nézik), remekül lehet látni, hogy a sok százezer nézőt moziba csábító, előzményekre építő történetek mekkora súlyt képviselnek a hazai közönség választásaiban. Idén az első bekezdésben említett filmek mellett a százezer nézős "álomhatár" megvolt már a Hős6os című Marveles képregény-adaptációnak, a Kingsman - A titkos szolgálat című képregény-adaptációnak, valamint egyetlen "eredeti" filmnek, az általánosságban bukásnak elkönyvelt Jupiter felemelkedésének.

Két film jó eséllyel pályázik a már bemutatottak közül százezer nézőre: a Hamupipőke, illetve bombameglepetésre a mostani hétvégén a 90 000. nézőjét is behúzó Liza, a rókatündér. Utóbbi remek példa arra, hogy van eset arra, hogy nem csak a marketing adja el a filmet, azaz nem csak az első hétvégi teljesítmény határozza meg a bevételeket, hiszen a fenti 20-30-50 ezer néző körül startoló filmekkel szemben a Liza, a rókatündér mindössze 10 ezer körüli nézőszámmal kezdett, és onnan a szájhagyomány vitte előre, a nézők ajánlására tekintették meg mások. A legutóbbi film, mely ennyire kiemelkedő tetszési indexet ért el a hazai mozikban, az Életrevalók volt, mely 3 ezer néző körül kezdett és majdnem 90 ezerig jutott úgy, hogy egyetlen héten sem látták 7 ezernél többet.


Az idei hazai mozifilmes toplista jelenleg úgy fest, hogy a top10-ből alig 5 hét alatt kibukó (200 ezres első hétvége után művészet volt az ötödik hétvégére 6 ezer nézőre csökkenni) A szürke ötven árnyalata a legsikeresebb 375 ezer nézővel, melyet a Halálos iramban 7 követ 11 nap alatt 281 251-gyel. Alig kevesebb nézőt, majdnem 280 ezret gyűjtött az Elrabolva 3, míg a negyedik hely a Spongyabob: Ki a vízből!-é 227 650 eladott jeggyel. Érdekességképp tavaly a nézettségi toplista élén A hobbit: Az öt sereg csatája végzett 430 ezer nézővel, azt az Így neveld a sárkányodat 2 követte 381 ezerrel, a további sorrend: 3. A galaxis őrzői - 281 965, 4. Transformers: A kihalás kora - 267 175, 5. Csillagok között - 260 107.

Melyiket preferálod a mozifilmek esetében?
  • Magyar szinkron.
  • Eredeti hang (magyar felirattal)
Elég beszédes, hogy 2014-ben az év első negyedében bemutatott filmek közül egy sem került a legnézettebbek közé, az év végi top 10-es listán az április Rio 2 volt a legkorábbi film. Idén viszont remekül kezdtünk, és hol van még a vége? Bosszúállók 2? Az éhezők viadala 4? Csillagok háborúja 7? Ted 2? Mission: Impossible 5? Tobzódni fogunk a sok jóságban. Vagy...?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kékherceg #9
    Még gagyibb filmek van idén, többen járnak moziba. Én látom az összefüggést.
  • Cefet #8
    Több pénzük van az embereknek, ez csak ennyit jelent...
  • hungi #7
    Ha választani lehetne, hol néznél meg egy filmet?
    [ X ] Saját rendszer: Full HD projektor + házimozis hangrendszer + media lejátszó = 350.000 Ft


  • Serutekin #6
    Hát nem tudom hogy megéri e kifizetni az 1500-2000 forintos jegyáraz hogy egy kockában nézzem a filmet a talán normális közönséggel. még talán 500-750 forintért de ilyen árak mellett menjen el akinek van kidobni való pénze.
  • Ender Wiggin #5
    Így hirtelen nem tudok egyetlen érvet sem felhozni a mozi mellett...az otthoni filmnézéssel szemben. Az IMAX még csak-csak, de a mezei mozi az kösz, de kösz nem.
  • TheFlash4Ever #4
    Úristen... a cikkíró megállapította, hogy a legyek repülnek a szarra. Szó szerint. Egyébként a szavazós kérdés rohadtul nem pontos mert én is moziteremben nézném a filmet ha EGYEDÜL nézhetném. Az más kérdés, hogy az átlagembernek járó "moziélményért" én nem fizetek. Ennyit erről.
  • MrBanano #3
    Olyan lehetoseg miert nincs,hogy .: ,,otthon,moziteremben"? ( Kb 500 ezer ft-nyi befektetes,ami egy normalis tv ara )
  • Kotomicuki #2
    Ez inkább csak a TV- és Rádióadások kritikán aluli színvonalára világít rá: inkább moziba mennek... :)
  • RAZOR27 #1
    mi magyarok szeretjük a szart és kész.