Szekeres Viktor

A Star Wars 7 nem tudta letaszítani a trónról a Jurassic Worldöt

Majdnem összejött a bravúr, azonban hiába igyekezett a Disney, a Star Wars: Az ébredő Erő nem tudta megdönteni a Jurassic World bevételi rekordját.

Megnézted a filmet?
  • Igen.
  • Még nem, de tervezem.
  • Moziban nem fogom megnézni.
Év elején mindenki azt gondolta, hogy a Bosszúállók második részével, esetleg Az éhezők viadala zárásával kell majd megmérkőznie az év végi bevételi koronáért az új Star Wars-filmnek, Az ébredő Erőnek, azonban kiderült, hogy ez közel sincs így, hiszen Amerikában meglepetésre a Jurassic World lett a legnagyobb vetélytárs, míg Amerikán kívül a Halálos iramban 7.

A Jurassic World ugyanis Amerikában 652 millió dollárt gyűjtve minden idők harmadik legsikeresebb filmje lett az Avatar és a Titanic mögött (utóbbi csak ismételt premierekkel szerzett több pénzt), míg a Halálos iramban sokadik epizódja a két James Cameron-film mögött minden idők harmadik legjobb Amerikán kívüli bevételét jegyezte 1,162 milliárd dollárral. (Érdekesség, hogy Amerikában a HI7 maradt el igencsak a JW-től 353 milliós bevételével, míg Amerikán kívül a JW érdekelt jóval kevesebb embert, hiszen a film 1,016 milliárdos bevételt produkált.)


Az új Csillagok háborúja-epizódnak először tehát a két idei vetélytársat kell legyőznie, hogy a két Cameron-film nyomába eredjen bevétel tekintetében, ami már csak azért sem tűnt könnyű feladatnak, mert a legtöbb rekordot ezek a filmek tartották, és nem a Titanic vagy az Avatar. James Cameron filmjei ugyanis nem úgy lettek hatalmas sikerek, hogy mindenki az első napon akarta látni őket, hanem nagyon sokáig maradtak lassan csökkenő érdeklődés mellett moziban.

Jellemző, hogy a Titanic 28,6 milliós nyitóhétvégével jutott el Amerikában 600 millió dollár fölé, míg az Avatar, melyről sokan azt hiszik, hogy már a premier előtt is hájpos volt, pusztán 77 milliós nyitányt produkált, ami csak minden idők 68. legerősebbje, s mégis 762 milliós gigabevételt ért el hazájában.)

A Star Wars: Az ébredő Erő világszerte 517 millió dollár bevételt ért el egy (hosszú) hétvége alatt, s ezzel a második helyet szerezte meg az örökranglistán az 524,9 millió dollárral nyitó Jurassic World mögött. Ami azt jelenti, hogy hiába a látszólagos hatalmas felhajtás és jegyelővételes hisztéria, a dinók több embert érdekeltek, mint a Csillagok háborúja, utóbbi csupán az első napos megtekintések számát illetően döntött meg minden rekordot. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy míg a Disney a bevétel maximalizálása érdekében a Magyarországra vonatkozó világpremier-embargót is feloldotta, például Kínában csak január kilencedikén lesz a premier, amivel együtt az SW ezt a rekordot is megdöntötte volna.


Persze, ha Kína, akkor azt is meg kell említenünk, hogy ott a Star Wars brand közel sem olyan népszerű, mint máshol, az első három filmet például idén játszották először mozikban, míg a 4-5-6. epizód összesen hozott 19 milliós bevételt. Más kérdés, hogy a Disney iszonyatosan megnyomta a kínai reklámkampányát, de még így sem remélhető, hogy a Jurassic Worldhöz hasonló 99 milliós startot produkáljon a film az ázsiai országban. Máshol persze simán minden idők legjobban kezdő filmje lett az SW7, például nálunk is. Egyszerűbb azokat az országokat felsorolni, ahol csak a második lett a nyitány az örökranglistán: Franciaország, Belgium, Izrael és Chile. A legtöbb bevétel a briteknél (48,9 millió dollár), a németeknél (27,3 millió dollár), a franciáknál (22,7 millió dollár), az ausztráloknál (18,9 millió dollár) és a japánoknál (13,5 millió dollár) képződött nemzetközileg.

Az ébredő Erő egyébként szinte minden "start" rekordot megdöntött. Míg például világszinten a nyitóhétvégi bevételét tekintve alulmaradt a Jurassic Worlddel szemben, Amerikában hihetetlen módon legyalulta a korábbi csúcsot. A JW nyáron 3 nap alatt majdnem 209 milliós bevételt produkált, míg most az SW7 az első becslések szerint 238 milliót. Utóbbi film a 120 milliós nyitónapjával egyébként érdekes módon nem a Jurassic World, hanem az utolsó Harry Potter-film 91 milliós teljesítményére pakolt rá egy hatalmas adagot.

Viszont ennek a kiemelkedő kezdésnek köszönhetően Az ébredő Erőnek a szombati és vasárnapi bevételi rekordot már nem sikerült megdöntenie, mert a Jurassic World a kisebb pénteki érdeklődésnek köszönhetően jobban produkált ezeken a napokon. (Míg előbbi 68,7 és 48,8 millió dollárt teljesített a hétvége második és harmadik napján, utóbbi 69 és 57 millió dollárt.)


Kínával, és a többi, premierkörből kimaradó országgal együtt (a nemzetközi piacok 30%-a, Görögország, India, Vietnam, stb.) természetesen a Star Wars 7-nek jó esélye van arra, hogy simán túlszárnyalja bevétel tekintetében a Jurassic Worldöt Amerikában, a Halálos iramban 7-et pedig Amerikán kívül, s így az idei év bevételi királya legyen. A nagy feladat a két James Cameron-film beérése lesz, ugyanis ezekre csak akkor nyílik majd lehetősége a J.J. Abrams által rendezett scifinek, ha a nézők egyrészt jó hírét viszik, másrészt pedig újranézik. Hiszen, ha most meredeken esni kezd a bevételt, akkor Amerikában 650 millió, világszerte pedig 2 milliárd dollár alatt fog maradni a bevétel, ami maximum a bronzéremre lenne elegendő az örökranglistán. Persze az is szépen csillog, de talán még jobb is összejöhet.

FRISSÍTÉS: Pont a cikkünk kikerülése után megérkezett a végleges amerikai eredmény, és az eredeti becslés majd 10 millió dollárral eltért attól, ami talán még sosem fordult elő. A 248 millió dolláros amerikai start pedig azt jelenti, hogy a világbevétel is 529 millió dollárra módosult az első hétvégén, amivel Az ébredő Erő megdöntötte a Jurassic World rekordját. Persze mint írtuk fent, ez csak játék a számokkal, hiszen a mostani premierre csak a piacok 70%-án került sor. (A becslés hibája a vasárnapi eredményt érintette leginkább. Amerikában a szombati rekord a JW-é maradt, de a vasárnapi 60 millió dollárral az SW7 új csúcsot ért el.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #27
    Hol vannak a hatalmas űrhajó csaták? --- Hol van a hatalmas birodalom és felkelés ? Itt egy alakuló Első rend és Ellenállás van Első rész rémlik az 1 Halálcsillag csata ? 20 vadászgép kb.

    Hol vannak a véget nem érő, professzionális, látványos fénykard párbajok? --- Hol a Jedi rend ? Nincs. És mint olyan, erőhasználók se nagyon vannak, vagy ha vannak is rejtve maradnak. Nincs Jedi akadémia ahol 4 éves koruktól fogva Jedivé képzik és fénykarddal vívni tanítják a padawanokat

    Hol van az izgalom? --- Azért az előző részek sem a sok-sok kiszámíthatatlan fordulattól működtek.

    Hol van a magába szippantó sztori, és hangulat? --- Ami 20 évvel fiatalabban még működött az lehet, hogy ma már nem működik.

    Emellet megértem a filmet negatív kritikával illetőket is. Mert valóban nem lett annyira epikus léptékekben, mint az EP1-3, de ugye a rajongóknak pont hogy az első széria tetszett jobban 4-6, ezért próbálták ahhoz illeszteni az első részt szerintem. Majd a 8-ban meglátjuk merre sikerült továbbvinni.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.05. 14:54:48
  • kékherceg #26
    Hát a többi részt már csak letölteni fogom.Asszem a legutóbbival már kifizettem az összes elkövetkező rész árát.
  • lammaer #25
    Ó, látva hogy mennyire kreativ volt a történet íroja s mennyire dominált a marketing sztem könnyen kitalálható: Kylo azért gyűlölte hant, mert őt nem vitték el az Ep 7 premier vetítésére, az osztályból pedig már mindenki látta és elspoilerezte neki mire Han letöltötte neki az ncoreról.
    Az csak hab a tortán hogy karácsonyra Starwarsos legót sem vettek neki, csak egy szaros hósiklót kapott ajándékba.
    Igy aztán átállt a sőtét oldalra, az erővel visszament a múltba, Sithhé vált... a többit már tudjuk.

    A tanulságokat ugye le tudjuk vonni ezek után.... (külön kiemelném hogy Han ugye megúszta a sima kalózkodást 3 részen át, de a FILM kalózkodásért lett a sorsa az ami...)
  • Gauge #24
    Annyira egyetértek veled....
  • wraithLord #23
    Most mondjam azt, hogy a Star Trek remake-ek is szarok voltak Star Treknek...?

    Szerintem nem volt rossz az SWVII. Volt baja, nem kevés, a nézés pillanatában leginkább az volt vele a bajom, hogy Finnen kívül nem derül ki senkiről semmi (pl. hogy Kylo Ren miért utálja annyira az apját, amire talán lehetett volna egy kis időt szánni, tekintve, hogy az SW egyik legikonikusabb karakterét nyírja ki...), túl kisstílű volt az egész, már megint egy "Halálcsillag", a Starkiller bázis működése gagyi trashfilmekbe illő... és még lehetne sorolni... (R2D2 pl. miért ébred fel, mikor nem tért vissza Luke...)
    Egyszóval a film nem mert újat produkálni a '77-'83-as filmekhez képest, és még el is vettek belőle a ködbe vesző motívációkkal és a szitu elmaradt részletezésével...
    De nekem mindent összevetve tetszett, mert jó kis nosztalgiafilm. Remélem, a következő részek produkálnak is valamit...
  • Olifat #21
    Azért, ha megnézitek a januári premiereket akkor még jó pár hétig #1 lesz az Ébredő erő!
  • Gauge #20
    Ez a film egy kalap szar. Ma sajnos láttam. Ehhez jön hozzá az élettelen szinkron, ami csapnivaló.
  • sertrex #19
    Tulajdonképpen te is pont azt próbálod itt csinálni, hogy megmondod a tutit, hogy rajtad kívül senki sincs birtokában a tudásnak és így akarod a saját eszméiddel befolyásolni az embereket. Szerintem nem kellene alapból lenézni az embereket, hogy mindig kell valaki, aki helyettük gondolkodik és megmondja, hogy mi a jó vagy mi a rossz. Az emberek nagy része helyén tudja kezelni a propagandát. A Disney félét is és a hozzád hasonlókét is. Olyan nagy különbséget nem látok, csak a szándék más.
    És itt hozzá is tenném, hogy én is a hatodik rész óta várom a folytatást, amikor még se a Disney nem volt a képben, se a South park. :))
    Utoljára szerkesztette: sertrex, 2015.12.22. 19:54:30
  • Ragnaar #18
    Elvileg de letaszította többen is írták előttem, én is úgy emlékszem, hogy olvastam valahol, hogy beelőzte a JW-t. A hype meg arra jó, hogy beüljön az ember a moziba, a film attól még lehet rossz. Én pl. nem fogom azt mondani, hogy ez márpedig jó, ha nem az. Viszont nem zavar, keressék magukat tuppára jó SW filmekkel, én szívesen kifizetem a mozijegy árát egy jó filmért.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.12.22. 17:18:51
  • Tikal #17
    hát ja, JP-re is kondicionáltak és mégis úgy jöttem ki, hogy mi volt ez a fos :)