Szekeres Viktor

Híd Terabithia földjére - a Narnia készítőinek új fantasyje

Antal Nimród új amerikai filmjét csak április 27-én mutatják be az Államokban, de addig is a Csupó Gábor fantasyjén lehet készülni Hollywood magyar hódítására.

És a magyar név megint szép lesz? A 2007-es év eddig nagyon úgy tűnik, hogy olyan mértékben szól rólunk, ami az új évezredre nem nagyon volt jellemző. Az évet M. Tóth Géza (és Zsigmond Vilmos) Oscar-jelölésével kezdtük (van még aki nem látta a Maestrót? Tessék megnézni itt.), majd következett Dobó Kata, aki végre ismét amerikai mozifilmben szerepelhetett, most a Blood and Chocolate című thrillerben. Áprilisban pedig a Kontroll című azai nagy sikere után Antal Nimródot azonnal leigazolta és nem is ereszti Amerika: a jövő hónapban már a mozikba is kerül Vacancy című thirllere Kate Beckinsale-lel és Luke Wilsonnal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Míg a fenti hármasnak most kezdődik a küzdelme, hogy a nevüket megismerje Amerika, Csupó Gábor nevét viszont már jó ideje ismerik odakint, sőt. Csupó a tévé világából érkezett, két Emmy-díjjal is büszkélkedhet és a névjegyét olyan rajzfilm-sorozatokkal tette le, mint a Simpson család (aminek vezető animátora volt egy ideig), valamint a Fecsegő tipegők, de ő készítette az ugyancsak Nickelodeonos Thornberry családot is. A sok animációs film után pedig felkérték Katherine Paterson több mint 20 éves gyerekkönyvének, a Híd Terabithia földjére megfilmesítésére.

A történet két iskolai perifériára szorult gyerekről szól. Jesse szegény családból származó, magának való srác, szeret rajzolgatni, viszont gyakran céltáblája az általános iskola nagymenőinek. Az ő életébe csöppen bele Leslie, az új lány a suliban, aki hamarosan ugyancsak céltáblává válik, így adja magát, hogy egymással barátkozzanak, főleg, hogy szinte szomszédok. Jesse és Leslie a házuk közelében lévő erdőben lógnak leggyakrabban, ahol is felfedeznek egy patak fölött átívelő kötelet, melyen átlendülve a mesebeli Terabithia földjén találják magukat, mely elnyomás alatt sínylődik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Tipikus gyerekmesének tűnik első hangzásra a történet, pedig nem az. Továbbmegyek. A röpke sztorileírás mellett a Terabithia előzetese is olyan szinten minden idők egyik legmegtévesztőbb trailere, hogy nem sok film jut eszembe (talán A falu), amit szándékosan ennyire máskánt tüntettek fel marketing céloktól vezérelve. Az előzetes alapján az ember igazi gyerekmesére, Narnia-stílusú világra és lényekre gondolna, holott a Híd Terabithia földjére mindössze (és ezzel nem degradálom) egy igazi családi történet egy kisfiú és egy kislány barátságáról. A pár computeres animációt az előzetesből és a fantasy lényeket jobb lesz elfelejteni, hiszen a filmben csak pár másodpercre tűnnek fel. (Jobb ezt előre tudni, nehogy valakit csalódás érjen.)

Egyébként meg nem egyáltalán nem biztos, hogy csalódás érné azt, aki másra számít, hiszen nem hiába lett klasszikus a film alapjául szolgáló ifjúsági regény. A film sem a tipikus Disney-ragacs jegyeit hordozza magán, hanem sokkal komolyabb témáról szól a gyermekek, az ifjoncok nyelvén. Annak, aki nem ismeri a történetet kissé sokkoló is lehet az az irány, mely felé a film halad, de ha túltesszünk magunkat a nem várt történéseken (és az előzetes által kizárólag eladhatósági szempontból sulykolt fantasy címkén), akkor tartalmas szórakozást nyújthat a Híd Terabithia földjére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mesefilmnek meglehetősen fantáziadús alkotásról van szó, amely valóban sok mindent bíz a néző képzeletére, viszont amellett nem lehet elmenni, hogy a könyv kissé elöregedett. Hiába az időtlen mesetörténet, ha a világ felgyorsult és így a könyv jelenbe helyezésével a szereplők ilyetén való bemutatása kissé naivnak hathat - még ennyire elszigetelten élő tinédzserekből is ritkák az olyanok, mint akik a filmben előfordulnak.

És minden naivság, plusz a kötelező giccs és középszer ellenére, a film hatásos, elérheti a célját, komolyan veszi magát és nem gügyög a gyerekhez, de a teljes hatáshoz arra van szükség, hogy a nagyon kedves kezdésből a befejezés irányába haladó hídon zokszó nélkül végigmenjen a néző.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Híd Terabithia földjére
(Bridge to Terabithia)

magyarul beszélő amerikai fantasy, 94 perc, 2007

Rendező: Csupó Gábor
Író: Katherine Paterson
Forgatókönyvíró: Jeff Stockwell, David Paterson
Zeneszerző: Aaron Zigman
Operatőr: Michael Chapman

Szereplők:
Josh Hutcherson (Jesse Aaron)
AnnaSophia Robb (Leslie Burke)
Zooey Deschanel (Ms. Edmonds)
Robert Patrick (Jack Aarons)
Devon Wood (Brenda Aarons)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Viktorr #15
    Csao
    A film végén amikor a készítőket sorolják egy lány énekel!Tudja valaki annak a számnak a címét?
  • Malbeth #14
    Terabithia nevét valójában a Narnia Krónikáinak szerzője C.S. Lewis találta ki,és
    Narnia világában egy kis sziget neve Terabithia!
    Sziasztok!
  • Atomreaktor #13
    Szerintem nagyon-nagyon jó a film! Éld bele magad!
  • DJ Boss #12
    Úgy értem, semmi köze a filmhez (és a címéhez) a 10^12-ennek. Egy jól hangzó szó mindössze (legalábbis keletkezésekor)...
  • DJ Boss #11
    Nem hiszem el, hogy ezen vitatkoztok. Főleg, hogy folyamatosan a Földről beszéltek prefixum helyett...
    Már vagy 1csilliószor "elhangzott" a fórumban, hogy a Terra = FÖLD.
    Amit it kerestek, az a "Tera". Capishi? Megvan a különbség?

    Na, akkor ugye a címnek semmi köze a 10^12-enhez...
  • benczurzs #10
    Kedves Irka !
    A terra az 10 a 12-en.
    tehát 1024x1024 bit az pont egy megabit, mert az 10 a 6-on.
    1024Mbitx1024Mbit, az egy terrabit.
  • HUmanEmber41st #9
    Ez a mondat eszembe juttatta annak a srácnak az esetét, aki Az indul a bakterházban Regős Bendegúz szerepét játszotta. Ugyanis polgári nevén jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, de elutasították, mondván tehetségtelen. Mikor valki rájött, h ő játszotta a Bendegúzt, utólag "természetesen" felvették, akkor már ő mondta, h köszi, de így már nem kell a felvétel...
  • Wittgen #8
    Pedig nem rossz film. A kiscsajból jó színésznő lesz, aki ygerekként ilyen jól játszik az felnőttként is így fog.
  • Griphons #7
    A filmben kb annyi a fantasy, amit a plakáton látni, és kb ugyanolyan sokáig is figyelhetjük :P
    A film egy gyenge családi mozi sok lelkizéssel, és értelmetlen amerikai sziruppal.

    A beígért "szuperfantasy" elég csúnya csúsztatás. Én az első tíz percén elaludtam.
  • Kindred Blades #6
    A jedi mit csinál a borítón?
    .
    .
    .
    .
    .
    aki komolyan veszi, az így járt.