Szekeres Viktor

Megmagyarázhatatlanul sikeres itthon az Elrabolva 3

Mivel folytatás, tudtuk, hogy siker lesz itthon a Taken 3, de hogy agyonveri A hobbitot, a Transformerseket, a Bosszúállókat és még Az éhezők viadala 3-at is, azt nem hittük volna.

Láttad az Elrabolva 3-at?
  • Igen. Moziban.
  • Igen, letöltöttem.
  • Nem, de tervezem.
  • Nincs az az isten, hogy megnézzem.
Arra előzetesen is mérget vehettünk, hogy miközben Amerikában csökken a Taken-sorozat népszerűsége, nálunk nagyot fog durranni a 3. rész. De aki arra számított, hogy ekkorát szól, az minden bizonnyal hazudik. Liam Neeson akciófilmjét a nyitóhétvégén idehaza 103 454-en nézték meg, ami 144 millió forintos bevételt jelentett a forgalmazónak és a moziknak, s a folytatásra sem zuhantak meg túlságosan a bevételek, az Elrabolva 3 újabb 60 831 nézővel már majdnem 200 ezerig jutott el alig másfél hét alatt.


Persze ezek a számok csak lógnak a levegőben, ráadásul mindenki mondhatja, hogy nem meglepő a film sikere. Nos, viszonyításképp az első részt 2009-ben a nyitóhétvégén még csak nagyjából 15 ezren nézték meg és a film 40 ezres nézőszámmal zárt. A folyatásnak már sikert hozott az első epizód minősége, hiszen a 2012-es Elrabolva 2 pontosan 67 518 nézőt érdekelt a nyitóhétvégén, többek között a moziünnepnek is köszönhetően és össznézőszáma 154 ezer volt. A második epizód fogadtatásának fényében viszont nem mindennapi a mostani film startja, hiszen sok országban, mint például Amerikában, a Taken 2 után csökkent az érdeklődés a franchise iránt. Itthon több, mint 50%-kal nőtt.

Ha összehasonlítjuk az Elrabolva 3 103 454 nézős nyitóhétvégéjét más, hatalmas sikerű filmekével, akkor is láthatjuk, hogy mennyire valószínűtlen kezdést hozott össze Magyarországon az akciófilm. Tavaly például nagy siker volt a startnál A galaxis őrzői és a Transformers: A kihalás kora is, de előbbi 79 923, utóbbi pedig valamivel több, mint 72 ezer nézővel indult, ami remek eredménynek számított - és azt mondanunk sem kell, hogy milyen sikeres franchise-okról van szó. A két film előtt pedig egy családi mozi, az Így neveld a sárkányodat 2 volt a nyitánykirály 2014-ben 66 179 nézővel.

Ezeket követően Az éhezők viadala: A kiválasztott I. rész szerezte meg a koronát 102 100 nézős csütörtöki-vasárnapi starttal. Némiképp beszédes, hogy az animációs film végül 380 ezer nézővel zárta hazai mozis pályáját tavaly, miközben a Marvel mozija 282 ezer, míg a Transformers 4 267 ezer nézőig jutott el jobb startja ellenére, s Az éhezők viadala 3 is nagyjából ilyen magasságban fog zárni. (Ha egy korábbi, sikeres akciófolytatás teljesítményével akarjuk összevetni az Elrabolva 3 teljesítményét, akkor a Halálos iramban 6 erre tökéletesen alkalmas. Az a film 2013-ban 66 9354 nézővel startolt, tehát fasorban sincs.)


De ilyen jól még a tavalyelőtti király, A hobbit: Smaug pusztasága sem debütált. A 2014-es év során az Elrabolva 3-énál jobb teljesítményt mindössze A hobbit 3. része produkált nyitóhétvégéjén. Érdekesség, hogy egyébként A hobbit-sorozat itthon hasonló utat jár be, mint a Taken, az egyre magasabb sorszámot viselő epizódok egyre nagyobb érdeklődést generáltak, míg sok más országban épp ellenkező folyamat zajlott le. Az első filmet még "csak" 87 844-en nézték meg az első négy napon itthon (csütörtöktől vasárnapig), a második részt már 103 078-an akarták látni az első vetítések egyikén, a harmadikat pedig 129 037-en. Tehát bőven voltak, akik az első film után találtak rá Bilbó kalandjaira.

Ez az év tehát jól indult bevételi szempontból, egy európai akciófilm, kvázi egy teljesen mezei, minden flikkflakktól mentes produkció ért el 4 nap alatt több, mint 100 ezer nézőt - annak ellenére, hogy a film a papírforma szerint pocsék lett. És ezek után még mondja valaki, hogy az emberek sajnálnak 1600 forintot kiadni mozijegyre... Na, de mi lesz akkor, ha egy látványfilm kerül itthon bemutatásra, ami ráadásul jól is sikerül?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #21
    feminizmus? a vak komondorok országában??
  • pignoris #20
    Egyetértek... az elvi kérdésektől most eltekintve, ha az embereknek sütnivalója és jóérzéke volna, az RTL meg TV2-őnél sem beszélhetnénk pozitív nézettségről.
  • RAZOR27 #19
    agyatlan akciófilmnek elmegy, ha az embernek van közbe más tennivalója is...
  • seepheeerd #18
    Éhezők viadala 3???? Már az 1 is orbitális baromság volt...

    (kénytelen voltam végignézni, mert a tv az íróasztalom előtt állt és azt nézte pár feketelábú)
  • Ender Wiggin #17
    akkor most a szteroidos izommal kell azonosítani a férfiasságot? ezt állítod azzal, hogy stallone férfias volt a maga idejében? leeson stallonéval kb. egy időben kezdte és már akkor is játszott hébe hóba akciófilmben, illetve olyanban, hogy verekednie kellett. a mozdulatai is természetesek, ellentétben jó pár mai akciósztáréval.
  • MsUser #16
    Szó sincs róla hogy rossz film lenne, szórakoztatás céljára készült akció, és ezt meg is valósítottak a készítők elég jól.
  • Fernandooo #15
    A tapasztalataimat írom le, ha tetszik, ha nem - nagyon nem számít - köszi.
  • Montanosz #14
    második rész nem volt jó, de ez megint ott van,szerintem jó szorakozás. nem tom miért lepődött meg a cikk írója.
  • Lacee86 #13
    Beszélj a magad nevében. Köszi.
    Az 1. rész sztem kifejezetten jó volt. A 2. semmi újat nem adott, emellett kivitelezésében rosszabb lett, mint az 1., így elég nagy különbség van a 2 rész közt. Mindenesetre biztos, h megnézem a 3. részt is, kíváncsiságból. Ha a 2. résznél jobb -még ha nem is közelíti meg az 1. részt-, már azt fogom mondani, h egyszer nézősnek elment.
  • TokraFan #12
    Nem attól férfias valaki, hogy az agyatlan gyilkolászást szereti. A főszereplő pedig minden, csak nem férfias jelenség. Nem is értem, mi a f*szt keres "akcióhős" szerepben? Stallone a maga idejében elment, ahhoz illett az ilyen karakter. Ehhez a fickóhoz egyáltalán nem.