Szekeres Viktor

A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó - Színes. Szagtalan. Gáz. Megint.

Ismét összeállt a szupercsapat, s ezúttal még több pénzből, még színesebb cirkuszt csapnak, miközben egy minden eddiginél félelmetesebb bolygóközi veszedelemről próbálják megóvni a Földet. Ebben a küldetésben az előző F4-film rendezője és a Twin Peaks írója is segítségükre van.

A Fantasztikus Négyes 2005-ös bemutatkozása után nem sokan hittek abban, hogy lesz még folytatása a képregény-adaptációnak. Egyrészt a magas költségvetés ellenére is anyagi kudarcot jelentő szereplés (világviszonylatban csak 330 millió dollár bevétel), másrészt pedig a lesújtó rajongói és kritikusi vélemények alapján sem nagyon lehetett bízni a folytatásban. Pedig a Fantasztikus Négyes régebbi és klasszikusabb sorozatnak számít nyomtatott formában, mint mondjuk a Pókember, azonban a két film szereplését össze sem lehetett hasonlítani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mégis, két évvel az első rész után visszatérnek a Fantasztikusak és új célközönségre próbálnak lecsapni. Míg az első epizód, akárcsak mondjuk a Die Hard 4.0 - Legdrágább az életed PG-13-mas korhatár-besorolást kapott, addig a folytatás már valóban a Disney-filmek korhatárával egyenlő PG-t kapta, vagyis a 13 éven aluliaknak sem kell szülői kísérettel moziba masírozniuk. A Fox húzása azonban többé-kevésbé bevált, hiszen a második rész premierjét alig kevesebben látták, mint az elsőét (és több bevételt is hozott). Az amerikai összbevétel sem fog sokkal elmaradni a kezdetektől, bár a 130 milliós büdzséhez képest a 135-140 milliós jegypénz csak késéssel, a DVD-eladások után hozhat igazi hasznot.

A cselekmény ismét a jól ismert Marvel-világban játszódik. Miközben az álarcos Pókember az egyik nagyvárost tisztítja meg a rosszfiúktól, az ugyancsak álarcos Fenegyerek és a Megtorló pedig piti bűnözőkkel foglalkozik, a nyilvánosság elől nem bujkáló Fantasztikus Négyes tagjai éppen magánéletüket élik. Esküvőre készülnek, amikoris beüt a krach és furcsa légköri jelenségekre lesznek figyelmesek szerte a világon. Mivel a többi szuperhős nem ér rá, ezért az amerikai hadseregnek kell megmentenie a világot és ők Reed Richards-hoz fordulnak segítségért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Pedig az ember még örülhetne is, ha látja, hogy a Twin Peaks főembere és főírója, Mark Frost jegyzi a filmet, viszont azon nyomban arcunkra fagyhat a mosoly ha rájövünk, hogy bizony az első részért is ő tartotta a hátát. Azt viszont már nekünk kell kitalálni, hogy vajon miért nem penderítették ki az Amerikai taxiért is felelős, az utóbbi három filmje alapján tökéletesen tehetségtelen Tim Story-t, mert a Fantasztikus Négyes talán más megközelítéssel nagyobbat durranhatott volna. Sajnos erős rendezői kéz hiányában a második részben is irányítatlan színészek bénáznak össze-vissza, köztük az egyre jobb csaj Jessica Albával (akinek párbeszéde az Ezüst utazóval igazi állatorvosi ló...), de sem karaktereket nem sikerül alkotniuk ripacskodásukkal, sem azt nem érik el, hogy a nézőt érdekelje a sorsuk.

A gonoszok oldaláról ismét csak a szokásos metódust vetették be a készítők, vagyis visszahozták az előző rész gonosztevőjét, hogy még nagyobb csúfságokat követhessen el. A "több az jobb" elv jegyében mellécsaptak egy még gonoszabb gonoszt (Galactust), mert azt csak a nagyon képregényszűzek nem tudják, hogy a hajdanán ugyancsak saját füzetekkel rendelkező Ezüst utazó nem feltétlenül a sötét oldalon áll.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére az egész film mindössze 83 perces, ami ugyan az egy percre elköltött dollármennyiség fényében meglehetősen húzósnak mondható, viszont ez nem jelenti azt, hogy a karakteralkotónak hitt lelkizéseket megúszhatjuk. Hiába a vidám felszínbe csepegtett drámamorzsák, ezek sem nagyon állják meg a helyüket, hiszen olyan súlytalanok és sajnos nevetségesek, hogy azt a Föld körül lebegő űrhajósok is megirigyelnék.

A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó igazából nem szörnyű film, hanem mindössze csak csihipuhi gyerekfilmmé silányult, ami csak azért is sajnálatos, mert az idehaza is megjelent képregények, valamint az Amerikában éppen aktuális (többek közt a J. Michael Straczynski által jegyzett) történetek jóval komolyabbak, intelligensebbek és érettebbek a filmadaptációnál. (A film alapsztorija nagy vonalakban a régi sorozat 48. és 57-60. füzetére épül.) Éppen ezért is lehet bízni abban, hogy a 2009-re tervezett önálló Ezüst utazós mozi jobban sikerül, hiszen azt épp JMS-mester fogja jegyezni, mint író.

Nyilvánvalóan a képregényeseknek kötelező a móka, hiszen a füzetekhez való hűtlenség (lásd Galactus vagy az Utazó deszkája) még így is elviselhető, hiszen akadnak benne jópofa jelenetek, CGI-orgia és valóban nagyon színes kavalkád lett a végeredmény, de sajnos elég nagy a szakadék az agyatlan és élvezetes ifjúsági filmek, valamint a semmitmondó, trükkökkel teli homokozás között. Mint ahogy a Harry Potter 5. részénél, itt is csak azt lehet remélni, hogy a rendezőt végre elzavarják a produkció közeléből, mert ezt a filmet biztos el lehetett volna jobban is készíteni.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó
(Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer)

magyarul beszélő amerikai-német akciófilm, 92 perc, 2007

Rendező: Tim Story
Forgatókönyvíró: Don Payne, Mark Frost
Operatőr: Larry Blanford
Zene: John Ottman

Szereplők:
Ioan Gruffudd (Reed Richards)
Jessica Alba (Susan Storm)
Chris Evans (Johnny Storm)
Michael Chiklis (Ben Grimm)
Doug Jones (Silver Surfer)
Julian McMahon (Victor Von Doom)
Kerry Washington (Alicia Masters)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asztosz #59
    Megnéztem, és hát azt hittem jobb lesz, de akkora csalódás így sem ért mert kb. ennyit vártam tőle. Az első résszel viszont sokkal jobban meg voltam elégedve.
    Remélem azért folytatni ezt már nem akarják!
    De ahogy olvastam mintha akarnának készíteni egy spin-off-ot az ezüst utazóval.
  • Tower Guard #58
    Sokan szidják sokan dícsérik, mindenkinek megvan a maga véleménye, én megnéztem és nekem tetszett :) Jó mondjuk nem a Transformersel kell összehasonlítani vagy ilyesmivel, lehet jobban jártak volna ha kicsit hamarabb vetítik a filmet, jóval a trans. előtt
  • Yoshimitsu #57
    Picit többet vártam ettől a filmtől. Valahogy furcsa volt... Szuperhősök és erre meg vagy kétszer próbáltak összeházasodni az ok, hogy nem jött össze mert balhé volt közben, de a csaj megnyafog, hogy a srác a parával foglalkozik? Hát nem szuperhősök?

    Az ezüstutazós jelenetek viszont nagyon tetszettek. Jessica Alba pedig tényleg egyre dögösebb. Mondjuk a meztelenkedős jelenetét húzhatták volna tovább is. :) És mondjuk a hátára fordulhatott volna. :)
  • koschwarz #56
    az első rész dvd-n egy habkönnyű szórakozás volt, legalább nem bántam meg, mint sok más filmet. valszeg ez is hozná azt a színvonalat, de azért nem fogok ezért sem a moziba rohanni. jó lesz dvd-n vagy hbo-n is.
  • Suffering #55
    szerintem nagyon király film volt.
  • darXideR #54
    "aki megnézi az magára vessen."
    hát magamra is vetek. borzasztó film volt.
    SPOILER!!!??


    90percből 70 azzal telt, h a főszereplők sirtak, h milyen nehéz az élet.aztán jön a hihetetlenül gonosz silver surfer akit maximum 1perc alatt padlóraküldenek.aztán a méggonoszabb dr. doom se birja tovább 5 percnél.
    látványvilága az kábé egyenlő a nullával. ráadásul nagyon mondták, h majd nézzük meg a silver surfert, milyen királyul lesz megcsinálva. meg a legjobb technikával készitik...aztán meg alig akartam hinni a szememnek, amikor megláttam, h kábé egy nagy műanyagdarab az egész(meg a mozgása ugy egyáltalán). kifele a mozibol láttam pár próbabát, ami sokkal jobban meggyözött
    inkább nem is részletezném tovább. lényeg a lényeg..nekem nagyon nemjött be
  • Cat #53
    Morpheus? :) Ritka ragyás bőre van :)
  • Atisz #52
    Ez a film is olyan mint a Karib: mindenki tudja hogy gyenge, de azért mégis elmennek megnézni. Szerintem nem kell annyira szapulni, aki megnézi az magára vessen.
  • valamit #51
    egyszer kihozhatnának egy olyant is, amiben egy gonosz szuperhőssel sima emberek veszik fel a harcot és győznek... lehetne akár valamifajta horror is, amiben egy negatv Marvel karakter játszaná a gonosz szerepét, amolyan Freddy Krüger módjára
  • Su0my #50
    én nem láttam a filmet.

    Annak viszont örülök, hogy végre nem a gyenge SG-s kritikusok véleményét szajkózzák egy fórumban, főleg, ha az illető kritikus fikázza a filmet (jó, néha velem is megesik).