Hunter

Politikai akadályok Bigelow űrszállodája előtt

Két magánfinanszírozású és kivitelezésű lakómodul prototípus kering a Föld körül, előrevetítve az űrbeli lakókomplexumok létrehozásának technológiáját.

Az egészet megálmodó és elindító Robert Bigelownak és cégének, a Bigelow Aerospace-nek egyre jelentősebb kihívásokkal kell szembenéznie, melyek koránt sem műszaki jellegűek. A két kicsinyített prototípus, a Genesis 1 és 2 2006. július 12, illetve 2007. június 28-án foglalta el pozícióját egy-egy Dnyepr hordozórakéta segítségével, melyeket az orosz ISC Kozmotrans biztosított a Bigelow Aerospace számára.

"Mindkét űrmodul kitűnő állapotban van, értékes adatokat szolgáltatva a bővíthető emberi használatra tervezett űrépítményekről, melyek nem csupán alacsony földkörüli pályán, de a Holdon és a Marson is alkalmazhatók lennének" - mondta Michael Gold a cég jogi képviselője. "A Bigelow Aerospace modul tervének alapjait demonstráló Genesis sikerének köszönhetően magunk előtt járunk az ütemtervünkben" - nyilatkozott Gold a SPACE.com-nak.


Sajtóközleményében Robert Bigelow kiemelte a globális kilövési költségek emelkedésének tényét. Az árak feltornászása Oroszországban a legerősebb, számos tényezőnek, köztük az inflációnak, a korábban mesterségesen alacsonyan tartott költségeknek és az amerikai dollár hanyatlásának köszönhetően. Ez annyit jelent, hogy a Bigelow Aerospace-nek egy újabb méretarányos demonstrátor küldetés kivitelezése a duplájába, de inkább a triplájába kerülne az eddigi fellövésekhez viszonyítva, magyarázta Bigelow.

A fentiek fényében Bigelow felgyorsította az ütemtervet, kihagyva a sorban következő Galaxy névre keresztelt modult. Azonnal a jóval nagyobb Sundancerhez ugranak, ami már emberi tartózkodásra is alkalmas lesz. A Galaxy a kritikus alrendszerek tesztelését szolgálta volna, aminek megépítéséről még nem mondtak le, a világűrbe azonban soha nem fog eljutni, tehát csak földi kísérleteket végezhetnek majd vele. Eközben a Sundancer is kezd alakot ölteni, a várakozások szerint 2010-ben már fellőhető állapotban lesz.


A felfújható technologiával létrehozott Genesis II belseje az űrben

A cég saját bevallása szerint kiváló ütemben halad, ez azonban nem feltétlenül jó hír, vélekedik Gold, mert hiába készül el egy űrhotel vagy egy lakóegyüttes, ha az emberek szállítása még nem megoldott. Miközben a rakéták - legyen az amerikai, európai, vagy orosz - széles körben elérhetők, megbízhatók és biztonságosak, az emberek szállítása jelenleg egyáltalán nem tűnik kivitelezhetőnek úgy, hogy az üzletileg is megérje. Jelenleg és a közeli jövőben ilyen szempontból kizárólag a Szojuzokra lehetne számítani, ez a megoldás azonban anyagilag nem életképes.

A Sundancer a Bigelow űrkomplexum alapját képezné, ez kapcsolná össze a különböző modulokat, a cég azonban jóval messzebbre tekint a földközeli alkalmazásoknál. Gold a Hold és a Mars meghódítását célzó nemzetközi törekvésekből kiindulva nagy jövőt jósol az általuk fejlesztés alatt álló bővíthető szerkezeteknek. Az alacsony földkörüli pályán való elhelyezés csupán az első lépcsőfok, egyfajta tesztkörnyezetként tekintenek rá.

Gold szerint az egész projekt iróniája az, hogy legkevésbé a technika a gátló tényező. Minden a politikusokon és a finanszírozáson múlik, és ez az egész űrkutatásra elmondható. "Márpedig ez a két tényező sokkal nagyobb kihívás, mint amit a technikai kérdések valaha is támasztani fognak" - foglalta össze mondandóját. "A Genesis 1 és 2 sikere nem csak műszaki, azt is bizonyítja, hogy mindezt az általunk felvázolt költségekből el tudtuk érni. Le merném fogadni, hogy ez a két küldetés a költségek szempontjából leghatékonyabb űrműveletként vonul majd be a történelembe. Ennek a paradigmaváltásnak mindenhol ki kellene alakulnia."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom69 #34
    A politikai "okok" érthetőek szerintem. A világűrt nem szeretnék nemzetközi vizeknek tekinteni például az amerikaiak, mert ők a legfőbb gyarmatosítók.
    Ők járnak azt hiszem legelöl az űr gyarmatosításában és nem szeretik a konkurenciát.
    Az, hogy, látszólag nem fejlesztik az űrflottájukat, ez még nem jelenti azt, hogy nekik nincs olyan amiről nem szeretnék, hogy tudjunk, vagyis nekik van olyan amikről a publikum csak álmodni mer...
    Gondolok itt magasan fejlett gravitációs technológián alapuló űrflottára.
    Ezt egy angol hacker is felfedezte amikor feltörte a NASA számítógépeit, ezért akarták őt az amcsik a kezükbe kapartintani hogy megnyúzhassák és elhalgattassák. De tudomásom szerint nem adták őt ki az angolok.
  • kukacos #33
    Hű, én is trófea lettem, de izgi :) Hol is sikerült egyébként ez a navigációs manőver?
  • Omega #32
    Jópofa dolog lehet ez, de én nem merném rábízni az életemet egy ilyen űrlufira.
  • Epikurosz #31
    rágógumi
  • Epikurosz #30
    Na, neked kell mennem.
    Igen, vannak értelmes lények, de te nem tartozol közéjük, te kukacosok rendjébe iratkoztál fel nálam.

    Én, amikor ide írkálok, egyrészt írok komoly dolgokat, másrészt elhelyezek kakukktojásokat is, harmadrészt humoros szubhozzászólásokat is.

    Erre jösz te, az überokos, és kipézél részeket a hsz-omból, és mondod, mondod, mondod a magadét.
    Amúgy, molnibalage futott rá már erre a zátonyra és kukacos is.
  • L3zl13 #29
    Te tényleg azt hiszed, hogy kreatív vagy?
    Ha 8 lába van a "polipoknak" akkor 4 emberrel tudnak kezetfogni, de csak a vízben... Mert ugye polipok, és a polipok nem tudnak a szárazföldön mozogni...

    Az járt a fejemben az előző hozzászóláskor, hogy hogy vajon hogy lehet, hogy valaki ilyesmikről fantáziál (ami nem baj), és közben bizonyos részletek tekintetében ennyire szűklátókörű és földhözragadt...

    Ja persze. Űrhajókat tudnak építeni, de szárazföldi járműveket nem...
    És 8 lábuk/kezük van mint a polipoknak akkor 4 emberrel foghatnak kezet (Miért nem 8-cal?), de eszedbe sem jut jobban belegondolni, hogy ha tényleg lenne egy ilyen polipszerű intelligens lény, akkor az vajon hogyan használná a végtagjait. Ha már polipokról volt szó, nem szimmetrikusan helyezkednek el a szemeik. Van náluk "elöl" és "hátul" (vagy alul és felül, ha úszás közben nézzük őket), és ez nem ok nélkül van. Az intelligenciához, és főként a szerszámhasználathoz sokkal inkább szükségük van erre.

    "itt vannak nekünk a delfinek, amelyek ugye értelmesek, de még náluk is intelleigensebbek a kutyák"
    Igen? Ez mióta tény? Főleg a kutyák esetében.
    Láthatóan eltérő fogalmaink vannak az intelligenciáról és az értelemről. Amennyire én tudom jelenleg egyetlen intelligens élőlényt ismerünk, az embert. Legalábbis néhányat közülük.
  • Epikurosz #28
    Hát, akkor hasogassuk a szőrszálat, ha neked egy macskáéval egyenértékű fantáziád sincs, és semmit nemtudsz hozzáadni egy gon dolathoz, csak kötözködni.

    "logikus, hogy ha már kifejlesztettek szkafandert, akkor azt is megoldották, hogy a szárazföldön közlekedjenek vele/benne."
    Persze, logikus, de nem biztos, hogy végtagjaik alkalmasak a szárazföldi közlekedésre, mert lételemük a víz. Persze, megfelelő technikai háttérrel ez sem akadály, hisz mi is mozgunk a vízben, pld.


    "Ezt most hogyan számoltad ki nekem rejtély."
    Nekem az a rejtély, hogy egyesek itt képtelenek kreatívan gondolkodni, és ez nagyon szomorú.
    Ok, feladom, nem fogunk kezet, de még lábat sem az intelligens polipokkal.

    "A civilizáció nem kötődik feltétlenül a technológiához. Mi emberek is jócskán értelmesek voltunk már jóval a kohászat előtt. Eddig a pontig tehát nincs jelentős különbség a vízi vagy szárazföldi környezet között. Az értelem kialakulásából pedig szvsz már automatikusan adódik valamiféle civilizáció kialakulása akár képesek magasabb szintű technológiák használatára, akár nem."

    Rendben. Akkor hagyjuk is a francba ET keresését, hisz itt vannak nekünk a delfinek, amelyek ugye értelmesek, de még náluk is intelleigensebbek a kutyák, ezt Csányi Vilmos bácsi is emgmondta, úgyhogy sétáltassuk őket, és ne is foglalkozzunk ET-vel.
  • L3zl13 #27
    Megjegyzem, néha nagyon hülye ötleteid vannak.

    "Ha egy ilyen idegen űrhajó látogatna a Földre, annak utasai soha nem léphetnének a szárazföldre, legfeljebb a tengerben tudnánk velük kezet fogni úgy, hogy mindkét fél szkafanderben van."
    Szerintem viszont teljesen logikus, hogy ha már kifejlesztettek szkafandert, akkor azt is megoldották, hogy a szárazföldön közlekedjenek vele/benne.

    "Ha az értelmes polipoknak nyolc karuk lenne, akkor a kézfogás részükről akár szimultán is lehetne, egyszerre négy emberrel tudnának kezet rázni, feltéve, hogy nem akarnák a lábunkat is megsimogatni. :-)"
    Ezt most hogyan számoltad ki nekem rejtély. A polipoknak ugyan 8 karja van, de ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy 8 lábuk. Akkor meg egy emberrel sem foghatnának kezet. Csak azért mert formailag és funkcionálisan nincs különbség a végtagjaik között, még nem jelenti azt, hogy egy adott pillanatban mindet ugyanarra használják. Illetve más szervek (pl szemek) elhelyezkedésének függvényében egyátalán nem biztos, hogy ezek a karok egyenrangúak egymással.
    Neked hiába volna plusz kezed a hátadon, nem valószínű, hogy valakinek háttal akarnál kezet fogni.

    "Persze, az is érdekes kérdés, hogy a civilizió miért nem a vízben jelent meg, és megjelenhet-e másik bolygón a vízben..."
    A civilizáció nem kötődik feltétlenül a technológiához. Mi emberek is jócskán értelmesek voltunk már jóval a kohászat előtt. Eddig a pontig tehát nincs jelentős különbség a vízi vagy szárazföldi környezet között. Az értelem kialakulásából pedig szvsz már automatikusan adódik valamiféle civilizáció kialakulása akár képesek magasabb szintű technológiák használatára, akár nem.
  • cateran #26
    Inkább a satnya fizikai képességek, amik elörébb mozdították a fejlődést:) Szvsz a másfajta közeg egyszerüen más irányú fejlődést kiván, hisz más dolgok lesznek alapvetőek és más dolgok szükségesek..... (nyilván víz alatt nem lesz lőpor...de a szigonypuskák sem lőporral müködnek;))
  • Epikurosz #25
    Persze, az is érdekes kérdés, hogy a civilizió miért nem a vízben jelent meg, és megjelenhet-e másik bolygón a vízben. Ugyanis a technikai fejlődéshez azért kellenek bizonyos ösztönzések. A tűz nélkül nincs kohászat, nincs űrhajó. A víz alatt esetleg szóba jöhet a vulkánok által kilövellt láva gondolatébresztő hatása, de őszintén szólva, hogy lehet-e végül fegyvereket kovácsolni, majd továbblépni a műszaki kütyük felé, azt nem tudom.

    Úgy néz ki, hogy a légkör kedvezőbb médium az intelligencia megjelenéséhez és a technikai fejlődéshez, és közelebb is áll az űrbéli ürességhez, mint egy folyadék.