MTI

Charles Simonyi Magyarországon

Sólyom László köztársasági elnök kitüntette, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hivatalában fogadta hétfőn a Budapesten tartózkodó Charles Simonyi amerikai-magyar űrturistát, aki Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke vendégeként találkozott a sajtó képviselőivel és akinek tiszteletére űrhajós találkozót szerveztek.

Magyarország és a magyarság hírnevének öregbítése, nemzetközi tekintélyének növelése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Sólyom László köztársasági elnök - a miniszterelnök előterjesztésére - a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Charles Simonyinak. Sólyom László felidézte az űrben járt üzletember életének fontosabb mozzanatait, kiemelve a Microsoft Word és Excel programok elkészítését. Köszönetet mondott azért, hogy Charles Simonyi az űrben magyarul szólalt meg és többször is hangsúlyozta magyarságát, valamint azt, hogy az üzletember ösztöndíjat alapított magyar tudósoknak.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn kora este a parlamentben kötetlen találkozón fogadta Charles Simonyit és Habsburg Györgyöt. A kormányfő a találkozón az Amerikában élő, magyar származású üzletembert egy 1938-ban kiadott Radnóti Miklós kötettel ajándékozta meg. A kötet érdekessége, hogy a költő Szent-Györgyi Albert felségének, Nelli Asszonynak dedikálta.


A magyar születésű űrhajós a Magyar Vöröskeresztnél tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: optimizmus töltötte el, látva a Földet a világűrből, hogy milyen "gyönyörű, fenséges és csendes". Felejthetetlen élménynek nevezte, amikor meglátta az űr feketeségét, a föld csodálatos kék színét, a napfelkeltéket és naplementéket naponta 16 alkalommal, és megérezte a súlytalanság rendkívüli állapotát. Elmondása szerint utazásának célja a civil űrutazás előremozdítása, a fedélzeti kutatás segítése, és - különösen a gyermekeket megcélozva - a tudomány népszerűsítése volt.

Simonyi szólt arról, hogy 1966-ban hagyta el Magyarországot, de soha nem feledkezett meg szülőföldjéről. Örömét fejezte ki, hogy a földet érése utáni rövid rehabilitációs időszakot követően Budapestre utazhatott. Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, kötelességének érzi, hogy tapasztalatait másokkal is megossza, így könyvet ír úti élményeiből. Az útja iránti érdeklődést jelzi, hogy több mint négymillióan olvasták az űrutazásról beszámoló honlapját. Beszámolt arról, hogy ugyanúgy telt egy napja mint a Földön: reggel felkelt, megmosakodott, majd dolgozott, és este nagyon fáradtan lefeküdt. Annyi különbséggel, hogy este kilenckor keltek fel és reggel hatkor mentek az ágyba, így soha senki nem tudta milyen nap van.

Simonyi nagyon fontosnak nevezte azt, hogy az űrben több amatőr rádióssal is kapcsolatot tudott létesíteni. Arra a kérdésre, hogy látott-e ufót az űrben, elmondta: az űrhajósok sok olyan dolgot látnak, aminek az eredete nem világos, de legtöbbjükre van magyarázat, ilyenek az űrhajó oldaláról lepattogzó fényes darabkák. Beszámolója szerint sok ilyen vizuális illúzió van az űrben. Habsburg György köszöntőjében napjaink egyik legnagyobb magyarjának nevezte Charles Simonyit. Az űrturista tiszteletére űrhajós találkozót tartottak a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban, az ünnepségen megjelent Farkas Bertalan, az első magyar kozmonauta, valamint Magyari Béla kiképzett űrhajós.


Charles Simonyi a Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióamatőr klubjában, ahol rádiókapcsolatot hoztak vele létre, amikor az űrben volt.

Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke kitüntette Charles Simonyit a Magyar a világűrben elnevezésű emlékplakettel és díjjal, amelyet 2005-ben Farkas Bertalan űrrepülésének 25. évfordulója tiszteletére alapítottak. Kovács Kálmán értékelve Charles Simonyi űrrepülését, az MTI-nek elmondta: "A XXI. században stratégiai kérdés egy ország számára, hogy mennyire alkalmazza, fejleszti a legkorszerűbb technológiát, az űrtechnológiát". Az államtitkár meggyőződése szerint Charles Simonyi űrutazása mindenképpen felgyorsítja Magyarország csatlakozását az Európai Űrkutatási Ügynökséghez, az ESA-hoz.

A magyar származású amerikai üzletember - a világ ötödik űrturistája - 2007. április 7-én, magyar idő szerint este 19 óra 31 perckor startolt a bajkonuri indítóállomásról a Szojuz-TMA-10-es űrhajó fedélzetén két orosz társával, Oleg Kotovval és Fjodor Jurcsihinnal. A "második magyar kozmonauta", a 12. "látogató expedíció" egyetlen résztvevője szabályos kutatóprogramban vett részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Onnan április 21-én a Szojuz TMA-9 űrhajó állandó legénységével, az amerikai Michael Lopez-Alegriával és az orosz Mihail Tyurinnaltért vissza a Földre. Az 58 éves Simonyi, aki az amerikai Microsoft szoftvercég Word és Excel programjának atyjaként vált ismertté, és akit a Forbes magazin a négyszáz leggazdagabb amerikai közé sorol, médiajelentések szerint 25 millió dollárt fizetett a 12 napos űrkalandért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dondore #106
    mibajod van Radnotival, te egyszeru?
  • BlackRose #105
    Meg a vegen tevedek :) Ron Paul uzenete ugylatszik nem is annyira idegen az amcsiknak.

    http://www.msnbc.msn.com/id/18436681/

    32000 szavazat utan Ron Paul vezet :) pedig a media annyira keruli mint a ruhes kutyat. Ezen a vitan is csak azert volt jelen mert Reagan ozvegye (aki egyebkent nagyra becsuli) meghivta.

    Ja Simonyi... igaz elhuztunk a tematol, de lejebb mar irtam mi a velemenyem (pozitiv).
  • raingun #104
    És azt hallottátok hogy Simonyi kint járt az űrbe? Mit szóltok hozzá? :-)
    Mert mintha elkanyarodott volna a téma...
  • BlackRose #103
    Ezt csodalom, tudod Reagan (szerintem a vilagon az 5 legjobb elnok (vezeto) kozott) tisztara azt a dolgokat magzarazta amit en mondok. Reagan libertarianus bealitottsagu volt. Csak egy dolog allt utjaban, hogy megcsinalja amit akart, ez az egy dolog a SU volt. Mindenesetre Reagan csokkentette az allamot (Reagan tavazasakor kb. 20% kisebb volt az allam mint hivatalba lepesekor), ugzanakkor az adokat is drasztikussan csokkentette, csak az volt a baj, hogy a SU elleni versenzben sok penzre volt szukseg, es mivel az adokat csokkentette, adosagot hagyott maga utan, persze a gazdasagi novekedeshez kepest (ami az adocsokkentes es az allami beavatkozasok csokkentesenek eredmenye volt) ez az adossag sokkal kisebb volt mint elodeinek adossaga, vagy (na ez jo) Bush adossaga. Csak Reagan elott volt egy ember aki 10x jobb elnok lett volna, de sajnos nem nyerte meg a valasztasokat, ugy hivtak, hogy Barry Goldwatter. Reagan mar keson jott (utkozben volt Vietnam, meg oriasi inflacio, meg allami regulaciok hada), es nem is volt olyan eroben mint Goldwatter. Most is van egy hasonlo ember (ritkasag aki annak idejen az Iraqi haboru ellen szavayott - pedig a Republikanus part tagja, ugy hivjak, hogy Ron Paul, de sajnos nagyon kis eselyet latom, hogy gyozne. A nep ma ket taborra szakadt, szocialistara aki az allam hatalmat a szocialista ertekrend kiepitesere hasznalja es nem is tudom minek neveznem oket, olyanokra akik az allam hatalmat a vilagfelfogasuk gyozelmere hasznalnak, ezek ma jobban unneplik az erot (pl. hadsereget, rendorseget stb.) mint a tudosokat, uzletembereket, szakambereket (kiveve ha ezek is az ero szolgalataban allnak). Szerintem erossen a mult szazad '20, '30 eveit eljuk ujra (persze nem pontossan ugy), es nem tudom, de ha a multbol tanulunk (pedig csak abbol lehet), akkor nem latok jo veget.

    Az allamnak nem kell vezeto, az allam az burokratikus rendszer amelynek KIMONDOTTAN a torvenyeket kell vegrehajtania, a torvenyeket pedig a kepviselok terjesztik elo es fogadjak el. A valasztasokon azokra szavaznank akikel tobbe kevesbe egyetertunk es akkor a torvenyekkel is tobbe kevesbe egyutt ertenenk. Az emberek nem gyerekek, nincs szukseguk vezetokre, vagyis vezetokre csak akkor van szukseguk, ha az allam kivette a kezukbol a feleloseget es a donteshozast, amikor ki vannak szolgaltatva es mint a pelyhes madarak varnak a feszekben, hogy mikor jon a nagy madar, mert ehessek de nem tudnak magukrol gondoskodni, mert valaki (az allam) kitepte a tollukat es lenyirta a szarnyuk veget.
  • who am I 7 #102
    na nap végére ez vicces volt tudosok...a másik meg, h milyen dolog már.baba te akkora ****** vagy, már bocsánat (a *-os rész szabadon választott)
    Há most tényleg milyen unalmas lenne önzetlen fejlődő intelligenciát AKARÓ tudosok vezetnék az országot?Milyen uncsi lenne minden rendezett lenne, senkit se baa*znának át, nem lennének gyilkosságok pénzért, nem lenne maffia (egy maximálisan intelligens civilizációban a maffia aligha megengedhető lenne).DE VAN BINGO.hm...bár mondjuk, hogy nem ilyen unalmas az életünk, akár a kárunkra is lehet (lásd:felmelegedés,egyreromlóerkölcs,büntetlengyilkosságok,egyretöbbőrült)...na mind1...majd lesz vmi Jó éjt
  • babajaga #101
    Tudod sokan azt mondták Reagan gyözelmekor hogy balfasz elnök lesz, és mennyire nem lett igazuk.
  • babajaga #100
    "ott volt a papság, a tudás letéteményese "

    Micsoda? A boszorkányégető inkvízició a butaság emberi szemétség korlátoltság csúcsa? A szellem kerékkötője?(Galilei)
  • babajaga #99
    "az államokat a tudósoknak kellene vezetniük"

    Miért volna jó vezető egy valamilyen szakmában tudós? Egy biokémikus miért volna jó miniszterelnök? Orvos rossz egészségügyminiszter volt.
  • Epikurosz #98
    "normalis vilag amelyben nem a hatalom hanem az ertelem diadalmaskodik"

    No, szépen visszajutottunk oda, amit már kitrágylatunk, és ami egyike az én vesszőparipáimnak: ki vezesse az államokat.

    Én már többször kifejtettem, és még mindig ragaszkodom hozzá, hogy az államokat a tudósoknak kellene vezetniük.
    Ha visszamegyünk pár ezer évet (de még Fráter György, Richeliu, vagy Mazrin idején is ez volt), volt egy király/fáraó/császár/sah/szultán és mögötte ott volt a papság, a tudás letéteményese (de Görögországban már kifejlődőtt a laikus tudósréteg is, amely független volt a papságtól, ezért tartom én Görögországot az ideális társadalomnak!). Idővel a papság és a tudóstársaság teljesen különvált. Hoy miért, azt tudjuk, most nem akarom elmagyarázni.

    Az istenadta népnek azonban nem smakkol az, hogy unalmas tudósok vezessék, nekik olyan személyiségek kellenek, akik az atavisztikusan beléjük ívódott alfahím szerepeket el tudják játszani. Végül aztán mégiscsak azok a sikeres alfahímek, akik a tudósok tanácsaira támaszkodva korányoznak. Emellett, mint pld. Bokor Bush, eljátszodják a vezető szerepét, akire fel lehet nézni, leszállnak az Air Force One-ból úgy, hogy a katonák sorfala tiszteleg, és mögöttük jön a Laura, két kis édes kutyussal. Ez kell a népnek.
    A tudósoknak persze van egy hatalmas hibájuk: a bizonytalanság, a kételkedés. Mert enélkül ugye nincs tudomány. A másik a kísérletezőkedv, amely társadalmaknál nem megengedhető, Lenin, és a többi komcsi megpróbálta, de nekik sem ment.

    Summa summárum: én úgy látom, hogy az ember valahol eljutott azokhoz a korlátokhoz, amelyeket a genetikai kódjánál fogva is el tud érni. Hogy mi lesz a jövő, azt sejtjük, de ez már egy másik történet, majd talán később.
  • who am I 7 #97
    babának felesleges magyarázni...asszem már egyszer említettem, ha egy ilyentől megkérdezed, hogy na milyen szinű ez a piros gömb pistike? tuti azt felelné, hogy zöld.Mert neki azt mondták.....Hát ez van.Van aki korlátolt és szűklátókörű és van aki nem.
    Az, esetleg nem tartozol egy államban, és el tudod látni magad (ahogy ő is fogalmazott mint állam [rendőrség/had/bíroság(törvények)]), az nem egyenlő egy lakatlan szigettel, szerintem.Persze az államot ugye "okosak" találták ki..nem önző emberek.ááááádehogy......the Selfish Gene...
    Persze, nem mondanám hülyének őket ez tény.Hát ez van.Alkalmazkodni kell