Hunter

Kiválasztották az Orion kivitelezőjét

A NASA megnevezte az Egyesült Államok következő generációs űrhajója, az Orion tervezésével, fejlesztésével és megépítésével megbízott fővállalkozóját.

A többség számára egyáltalán nem volt meglepetés, hogy a választás az Atlas és a Delta rakétákat szállító Lockheed Martinra esett, annak ellenére, hogy mindeddig emberek szállítására alkalmas űrhajót még nem építettek. Az űrrepülési óriás 3,9 milliárd dollárt kap az űrügynökségtől az Apollo-korszak kapszuláira emlékeztető űrjármű megvalósításáért, mellyel elsősorban a Hold-utazásokat kívánja lebonyolítani a NASA. Az alapból négyszemélyes kapszulát úgy tervezik meg, hogy kisebb átalakításokkal hat főt is szállíthasson. Ez leginkább a Nemzetközi Űrállomás taxijáratai miatt vált kritériummá, az állomás ugyanis - amint befejeződtek az összeszerelési munkálatok - hatfőnyi legénységgel fog üzemelni.


A NASA sajtóközleménye szerint leghamarabb 2014-ben indulhat az első emberi küldetés az Orionnal, a Holdra történő leszállásra pedig 2020-nál előbb nem igen számíthatunk. A távlati tervek között szerepel a Mars-utazás is, erre azonban már szót sem vesztegettek, annyira távoli még a dolog.

A Lockheed Martin tavaly júliusban a Northrop Grummann/Boeing párossal párhuzamban kezdte meg a munkát a NASA számára az akkor még Crew Exploration Vehicle néven futó jármű kialakítása céljából. A Northrop-Boeing konzorcium azt a Rockwellt szorította ki az első körben, mely az Apollo űrhajókat és az űrsiklókat is jegyzi. A két vállalkozás a második körben koncepció-tanulmányokat, követelményelemzéseket és előzetes tervrajzokat készített, melyből a Lockheed került ki győztesen.

A készülő jármű alkatrészeit a Lockheed alvállalkozókkal fogja gyártatni. Saját kézben főként a mérnöki munkák, valamint az összeszerelés és a tesztelés marad, előbbi többségében a Johnson, utóbbiak a Kennedy Űrközpontban zajlanak majd, de mind a 10 NASA-központ hozzájárul az Orion műszaki munkálataihoz.

Az Orionnak a személyszállító mellett lesz egy teherszállító változata is, egyes részei többször is felhasználhatók lesznek, bár erről még nincsenek konkrét információk. Ami bizonyos, hogy a hőpajzsot minden egyes visszatérés után cserélni fogják. Valószínűsíthető, hogy csak a külső burkot fogják időről időre pótolni, a teljes beltér a műszerekkel együtt hosszú távra készül majd.

Az Apollóval ellentétben az Orion szilárd felszínen fog landolni, akárcsak az orosz Szojuz kapszulák. Feljuttatásukról két új, bővíthető rakéta, az Ares 1 és Ares 5 fognak gondoskodni. A kritikusok mindenesetre továbbra is visszalépésnek tartják az új programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ahab #96
    Overkill.
    Remélem van itt olyan aki érti.
  • mrzool #95
    Persze, velünk ez így van, én is csak szórakozni járok a honlapjára.:) De képzeld magad egy 8-10 éves gyerek helyébe, aki a tanárbácsi szavait még készpénznek veszi...
  • uniu #94
    Nem csak a gyerekek isszak a szavait, Wanek kollega is hasonlo elveket vall. Amugy azert akinek minden OK a fejeben, az azert nem ul fel ezeknek, max csak jol elszorakozik rajta.
  • mrzool #93
    Tényleg, ezt a faszit nem lehetne 'feljelenteni' vhol? Ilyen ember taníthat magyar iskolában... Elképzelni sem merem mekkora károkat okozhat a fiatal diákokban.

    Már régóta figyelem a 'munkásságát', ha csak úgy magában agyalna a hülyeségein, hát tegye. De könyörgöm, állítólag tanárember, nap mint nap több száz diák veszi körül, és issza a szavait...:(
  • uniu #92
    Ezekre a bizonyitekekra gondoltal ?
    Holt utazas cafolata - Mars utazaz bizonyiteka

    A 2 dolog bizonyitekai egyenertekuek...
  • pipaxy #91
    Köszi a linkeket, nem gondoltam volna hogy egy alapból 20-25 tonnát feljuttatni képes rakétát „tunningolni” lehet 100+ tonnára. És hogy ezt fele annyi pénzből??? Ez biztos? Ugyanis a mostani STS rendszer ugye már most 120 tonnát juttat LEO-ra mindenféle fejlesztés nélkül! A dolgot kicsit leegyszerűsítve az STS rendszerből úgy lesz Ares V, hogy a hasznos terhet egyszeűen a tartály oldaláról az orrába helyezik.
  • Thrawn #90
    Mint minden másnak, az űreszközöknek is van egy tervezett élettartama. Ugye nyilvánvaló, hogy ezt biztonsági okok miatt nem célszerű túllépni? Az oroszok a Mirrel mégis megtették, kb. megháromszorozták az eredetileg tervezett 5 év élettartamot. A végén már volt is minden baja.
    Ha magára hagyják, a felső légkör nagyon gyenge fékező hatása miatt pár év alatt lezuhan (lásd Skylab). Ezek után két választás marad: vagy jelentősen megemelik a pályát, akár több ezer kilométerre, ahol elvileg évezredekig megmaradhat, vagy irányítottan bevezetik a légkörbe, hogy lehetőleg a Csendes óceánba zuhanjon, ne pedig lakott területre. Ez utóbbi megoldás jóval kevesebb üzemanyagot igényel.
    Azt pedig felejtsd el, hogy jó lesz még az lakni valakinek. Itt azért nem egy kilyukadt sátorról van szó, ahol maximum beesik az eső.
  • Sanyix #89
    Miért kéne megsemmisíteni? Tesznek rá, új modulokat, nemhiszem hogy ne férne el egykét elavult dolog is az űrben. Legalább ha nem is használják bizonyos részeit, lesz hol kirándulniuk az űrállomás lakóinak :)
    Mir-t se értem miért pusztították el, nemszok vizet zavart volna miközben magában kering. Még talán használható lett volna valamire.
  • juzosch #88
    Persze, nem a pattintot kőszerszámtól kell újrakezdeni. De mégiscsak volt 36 év kihagyás, amit pótolni kell.
  • L3zl13 #87
    Ennek is van előzménye. Mondjuk egy kukta rádrótozva egy tüzijáték rakétára. :D

    Komolyra fordítva. Itt sem kell újra feltalálniuk a spanyolviszt. Ugyanúgy építkezhetnek a korábbi tapasztalatokra akár az űrhajózás, akár a repülőgépgyártás, akár egyéb gyakorlati téren.