34
  • tom69
    #34
    A politikai "okok" érthetőek szerintem. A világűrt nem szeretnék nemzetközi vizeknek tekinteni például az amerikaiak, mert ők a legfőbb gyarmatosítók.
    Ők járnak azt hiszem legelöl az űr gyarmatosításában és nem szeretik a konkurenciát.
    Az, hogy, látszólag nem fejlesztik az űrflottájukat, ez még nem jelenti azt, hogy nekik nincs olyan amiről nem szeretnék, hogy tudjunk, vagyis nekik van olyan amikről a publikum csak álmodni mer...
    Gondolok itt magasan fejlett gravitációs technológián alapuló űrflottára.
    Ezt egy angol hacker is felfedezte amikor feltörte a NASA számítógépeit, ezért akarták őt az amcsik a kezükbe kapartintani hogy megnyúzhassák és elhalgattassák. De tudomásom szerint nem adták őt ki az angolok.
  • kukacos
    #33
    Hű, én is trófea lettem, de izgi :) Hol is sikerült egyébként ez a navigációs manőver?
  • Omega
    #32
    Jópofa dolog lehet ez, de én nem merném rábízni az életemet egy ilyen űrlufira.
  • Epikurosz
    #31
    rágógumi
  • Epikurosz
    #30
    Na, neked kell mennem.
    Igen, vannak értelmes lények, de te nem tartozol közéjük, te kukacosok rendjébe iratkoztál fel nálam.

    Én, amikor ide írkálok, egyrészt írok komoly dolgokat, másrészt elhelyezek kakukktojásokat is, harmadrészt humoros szubhozzászólásokat is.

    Erre jösz te, az überokos, és kipézél részeket a hsz-omból, és mondod, mondod, mondod a magadét.
    Amúgy, molnibalage futott rá már erre a zátonyra és kukacos is.
  • L3zl13
    #29
    Te tényleg azt hiszed, hogy kreatív vagy?
    Ha 8 lába van a "polipoknak" akkor 4 emberrel tudnak kezetfogni, de csak a vízben... Mert ugye polipok, és a polipok nem tudnak a szárazföldön mozogni...

    Az járt a fejemben az előző hozzászóláskor, hogy hogy vajon hogy lehet, hogy valaki ilyesmikről fantáziál (ami nem baj), és közben bizonyos részletek tekintetében ennyire szűklátókörű és földhözragadt...

    Ja persze. Űrhajókat tudnak építeni, de szárazföldi járműveket nem...
    És 8 lábuk/kezük van mint a polipoknak akkor 4 emberrel foghatnak kezet (Miért nem 8-cal?), de eszedbe sem jut jobban belegondolni, hogy ha tényleg lenne egy ilyen polipszerű intelligens lény, akkor az vajon hogyan használná a végtagjait. Ha már polipokról volt szó, nem szimmetrikusan helyezkednek el a szemeik. Van náluk "elöl" és "hátul" (vagy alul és felül, ha úszás közben nézzük őket), és ez nem ok nélkül van. Az intelligenciához, és főként a szerszámhasználathoz sokkal inkább szükségük van erre.

    "itt vannak nekünk a delfinek, amelyek ugye értelmesek, de még náluk is intelleigensebbek a kutyák"
    Igen? Ez mióta tény? Főleg a kutyák esetében.
    Láthatóan eltérő fogalmaink vannak az intelligenciáról és az értelemről. Amennyire én tudom jelenleg egyetlen intelligens élőlényt ismerünk, az embert. Legalábbis néhányat közülük.
  • Epikurosz
    #28
    Hát, akkor hasogassuk a szőrszálat, ha neked egy macskáéval egyenértékű fantáziád sincs, és semmit nemtudsz hozzáadni egy gon dolathoz, csak kötözködni.

    "logikus, hogy ha már kifejlesztettek szkafandert, akkor azt is megoldották, hogy a szárazföldön közlekedjenek vele/benne."
    Persze, logikus, de nem biztos, hogy végtagjaik alkalmasak a szárazföldi közlekedésre, mert lételemük a víz. Persze, megfelelő technikai háttérrel ez sem akadály, hisz mi is mozgunk a vízben, pld.


    "Ezt most hogyan számoltad ki nekem rejtély."
    Nekem az a rejtély, hogy egyesek itt képtelenek kreatívan gondolkodni, és ez nagyon szomorú.
    Ok, feladom, nem fogunk kezet, de még lábat sem az intelligens polipokkal.

    "A civilizáció nem kötődik feltétlenül a technológiához. Mi emberek is jócskán értelmesek voltunk már jóval a kohászat előtt. Eddig a pontig tehát nincs jelentős különbség a vízi vagy szárazföldi környezet között. Az értelem kialakulásából pedig szvsz már automatikusan adódik valamiféle civilizáció kialakulása akár képesek magasabb szintű technológiák használatára, akár nem."

    Rendben. Akkor hagyjuk is a francba ET keresését, hisz itt vannak nekünk a delfinek, amelyek ugye értelmesek, de még náluk is intelleigensebbek a kutyák, ezt Csányi Vilmos bácsi is emgmondta, úgyhogy sétáltassuk őket, és ne is foglalkozzunk ET-vel.
  • L3zl13
    #27
    Megjegyzem, néha nagyon hülye ötleteid vannak.

    "Ha egy ilyen idegen űrhajó látogatna a Földre, annak utasai soha nem léphetnének a szárazföldre, legfeljebb a tengerben tudnánk velük kezet fogni úgy, hogy mindkét fél szkafanderben van."
    Szerintem viszont teljesen logikus, hogy ha már kifejlesztettek szkafandert, akkor azt is megoldották, hogy a szárazföldön közlekedjenek vele/benne.

    "Ha az értelmes polipoknak nyolc karuk lenne, akkor a kézfogás részükről akár szimultán is lehetne, egyszerre négy emberrel tudnának kezet rázni, feltéve, hogy nem akarnák a lábunkat is megsimogatni. :-)"
    Ezt most hogyan számoltad ki nekem rejtély. A polipoknak ugyan 8 karja van, de ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy 8 lábuk. Akkor meg egy emberrel sem foghatnának kezet. Csak azért mert formailag és funkcionálisan nincs különbség a végtagjaik között, még nem jelenti azt, hogy egy adott pillanatban mindet ugyanarra használják. Illetve más szervek (pl szemek) elhelyezkedésének függvényében egyátalán nem biztos, hogy ezek a karok egyenrangúak egymással.
    Neked hiába volna plusz kezed a hátadon, nem valószínű, hogy valakinek háttal akarnál kezet fogni.

    "Persze, az is érdekes kérdés, hogy a civilizió miért nem a vízben jelent meg, és megjelenhet-e másik bolygón a vízben..."
    A civilizáció nem kötődik feltétlenül a technológiához. Mi emberek is jócskán értelmesek voltunk már jóval a kohászat előtt. Eddig a pontig tehát nincs jelentős különbség a vízi vagy szárazföldi környezet között. Az értelem kialakulásából pedig szvsz már automatikusan adódik valamiféle civilizáció kialakulása akár képesek magasabb szintű technológiák használatára, akár nem.
  • cateran
    #26
    Inkább a satnya fizikai képességek, amik elörébb mozdították a fejlődést:) Szvsz a másfajta közeg egyszerüen más irányú fejlődést kiván, hisz más dolgok lesznek alapvetőek és más dolgok szükségesek..... (nyilván víz alatt nem lesz lőpor...de a szigonypuskák sem lőporral müködnek;))
  • Epikurosz
    #25
    Persze, az is érdekes kérdés, hogy a civilizió miért nem a vízben jelent meg, és megjelenhet-e másik bolygón a vízben. Ugyanis a technikai fejlődéshez azért kellenek bizonyos ösztönzések. A tűz nélkül nincs kohászat, nincs űrhajó. A víz alatt esetleg szóba jöhet a vulkánok által kilövellt láva gondolatébresztő hatása, de őszintén szólva, hogy lehet-e végül fegyvereket kovácsolni, majd továbblépni a műszaki kütyük felé, azt nem tudom.

    Úgy néz ki, hogy a légkör kedvezőbb médium az intelligencia megjelenéséhez és a technikai fejlődéshez, és közelebb is áll az űrbéli ürességhez, mint egy folyadék.
  • Epikurosz
    #24
    akár 10g-t is.
    A csökkentés egyik módja, hogy olyan ülésben ülnek a pilóták, amely rásimul a testükre, így jobban eloszlik a nyomás. Ez a hideghab, vagy memory foam, amelyet most a matracgyártók karoltka fel (pld. Tempur Pedic) és árusítanak méregdrágán.

    A csökkentés másik módja: az edzés, a jó fizikai kondi.

    Másik lehetőség a végtagok szoros bekötözése, bepólyázása, ezzel csökkentve a vér lefutását a végtagokba (több marad az agyban, amely a legérzékenyebb szerv ilyen szempontból).
    Szinten idevágó, hogy fellövéskor az űrhajósok lábbal előre repülnek, megintcsak az agy vérnélkül hagyását akadályozva meg ezzel.

    A nagy gravitációs terhelés elleni érdekes módszert láthattunk egy marsi expedícióval kapcsolatos filmben.
    Az űrhajós egy üveg hengerbe került, amelyet egy automata lassan oxigéndús folyadékkal töltött fel. Őszintén szólva, nem tudom, hogy a valóságban ez működne-e, a tüdő fel tudná-e venni a folyadékból az oxigént, de roppant érdekes ötlet, ugyanis a folyadék nagyon le tudná csökkenteni a testre nehezedő nyomást, és ha van benne oxigén, akkor a légzés sem lenne probléma.


    Én egyébként elgondolkodtam azon, hogy mi van akkor, ha egy földönkívüli civilizáció vízben fejlődik ki, és ott is marad, nem költözik ki a szárazföldre, mint mi emberek. A közeg miatt ezek az értelmes lények leginkább a polipokra hasonlítanának, és űrhajóikat nem levegővel, hanem vízzel töltenék fel.
    Ha egy ilyen idegen űrhajó látogatna a Földre, annak utasai soha nem léphetnének a szárazföldre, legfeljebb a tengerben tudnánk velük kezet fogni úgy, hogy mindkét fél szkafanderben van.
    Ha az értelmes polipoknak nyolc karuk lenne, akkor a kézfogás részükről akár szimultán is lehetne, egyszerre négy emberrel tudnának kezet rázni, feltéve, hogy nem akarnák a lábunkat is megsimogatni. :-)
  • dondore
    #23
    Felloveskor mekkora terhelest kap a szervezet? Ezt nem tudjak csokkenteni?
  • dondore
    #22
    OFF
    kis taplo mivan elgepelted a zindexforumot es veletlenul idejottel?
    ha en lennek mod biztos h repulnel ;)
  • Mr Csé
    #21
    mézga aladár :)
  • L3zl13
    #20
    Egyet értek.
    Ráadásul attól, hogy valami jelenleg a senkiföldje, még nem jelenti azt, hogy ne legyen rá érvényes semmiféle szabály, előírás.
    Nem akkor kellene elkezdeni gondolkodni, mikor elkezdenek potyogni a fejünkre ezek a cuccok, vagy amikor bekövetkezik pár halálos baleset valami hanyagságnak köszönhetően.
  • Epikurosz
    #19
    Ha hasonlatot akarsz, van másik is: nemzetközi vizek.
  • L3zl13
    #18
    De épp ez az. Maga a fickó sem említett egyetlen ilyen akadályt sem. Amiket konkrétan felsorolt, azok közül egyik sem volt politikai, bürokratikus.
    És ezek után elejteni egy ilyen "politikai szemléletváltás kell" dumát teljesen hiteltelen.
    Ennek megfelelően pedig a cikk címe sem állja meg a helyét objektivitás terén.
  • snorbi
    #17
    Szerintem max. a mesében van az, hogy "egyik országnak sem felségterülete". Ezt inkább úgy kell érteni, hogy "minden országnak egyszerre felségterülete"! Egymás mellett röpködnek a kínai, amerikai, európai űrcuccok, egymást fenyegetik műholdak kilövésével ("erőfitogtatással"). Kicsit olyan, mint az Északi-sark: elvileg senkié, de mégis sokan rá akarják tenni a kezüket. Ugyanez lesz majd a Holddal és Marssal is, ha egyszer eljutunk oda.

    Ez részemről csak tipp, de ha te fel akarsz oda menni lakni, akkor a minimum, hogy garantálnod a többi röpködő cucc biztonságát, pl. biztos, hogy nem röpködhetsz tetszőleges Föld körüli pályán. Lehet, hogy csúnyán néznének rád, ha közel repülnél egy amcsi katonai műholdhoz :)
    Persze ezek közül sok abszolút érthető, pl. senki nem szeretné, ha egyszer csak a fejére pottyanna a kis űrállomásod :)
  • snorbi
    #16
    Elolvastam, megértettem. Mi a probléma? :)

    > hogy hol szerepel benne a poitika szó. Ha ez se megy segítek. A végén
    Az eleje felé még van egy elejtett "melyek koránt sem műszaki jellegűek" rész, ami szerintem szintén a címben levő dologra utal.

    A helyzet az, hogy van egy magán kezdeményezés űrojjektum építésére. Ez lassabban halad és valszeg drágább a tervezettnél. Általában sajnos minden nagy projektnél így szokott lenni, (nagy) tisztelet a kivételnek.
    Én nem azt mondom, hogy a fickó egyáltalán nem ferdít. Csak annyit akartam mondani, hogy egyáltalán tartom hihetetlennek, hogy politikai (értsd pl. bürokratív) akadályok is lehetnek a késés okai.
    Én azt is elhiszem, hogy olcsóbbak, mint az állami projektek. Remélem ezt sem kell fejtegetni, hogy miért.

    És ne puszikálj.
  • Epikurosz
    #15
    "Pedig az csak repülés volt, nem pedig "állandó" űrállomás. Én simán elhiszem, hogy az utóbbihoz nehezebb megszerezni minden szükséges engedélyt. És persze tudom, jogos a sok engedély megkövetelése, de azért gondoljunk bele, hogy néha egy útlevél kiváltása is érthetetlenül sok macerával jár, pedig az nem egy bonyolult dolog."

    Egyáltalán mi köze bármely ország kormányának, hogy én az űrben akarok élni, amely egyik országnak sem felségterülete.
    Szóval, engedélyt annak olyanra, amire nem is terjed ki a szuverénitásuk?
  • T0nk
    #14
    Olvassad már el a cikket léccike. Aztán ércsed is meg amit olvastál. Köszike, puszikállak.

    Ha nem megy, keress rá a szövegben arra, hogy hol szerepel benne a poitika szó. Ha ez se megy segítek. A végén, egy emberke mond idézetet úgy általában az űrkutatásról, és arról, hogy ehhez képest ők milyen jók is, mert olcsóbbak mint az állami projektek. Ergó a cikk címe félrevezető, mert a cikk tartalma nem támasztja alá.

  • snorbi
    #13
    Hol éltél az utóbbi pár évben? Vagy pár százban?
    A politikának baromi nagy befolyása van a gazdaságra, ellehetetleníthet vagy felvirágoztathat cégeket. Nem hallottál még pártközeli cégekről? Vagy politikusok cégekben betöltött pozíciójáról? Vagy arról, hogy Bush "olajcsalád" tagja? És ne a kispályás Magyarországra gondolj, hanem most az USA-ról van szó.

    Egyébként emlékeim szerint anno Burt Rutan is panaszkodott a bürokráciára, amin végig kellett rágniuk magukat ahhoz, hogy minden engedélyt megkapjanak. Pedig az csak repülés volt, nem pedig "állandó" űrállomás. Én simán elhiszem, hogy az utóbbihoz nehezebb megszerezni minden szükséges engedélyt. És persze tudom, jogos a sok engedély megkövetelése, de azért gondoljunk bele, hogy néha egy útlevél kiváltása is érthetetlenül sok macerával jár, pedig az nem egy bonyolult dolog.
    Márpedig a bürokráciáról és az azt szükségszerűen követő korrupcióról kb. 60%-ban a politika tehet, a maradék 40% emberi alaptulajdonságokból fakad.

    szvsz
  • NEXUS6
    #12
    Meg kellene teremteni ennek az egésznek az infrastuktúráját. Az ürtechnológia/űripar jelenleg kb olyan mintha a repülés csak odáig jutott volna, hogy csak katonai repülőgépek lennének, max szállítók, amik a postát vinnék. Szeméylszállítás, kisgépes röpködés meg szinte tiltva lenne.
    Vagy pl az egész internetet csak a vállakozóknak kellett volna kiépítenie.

    Ahhoz, hogy az űripar beinduljon szükség lenne állami támogatásra, amiből az infrastruktúra bizonyos elemeit kifejlesztik. Pl egy valóban olcsó űrszállító eszközt, vagy egy valóban nagy kaliberű űrállomást, esetleg egy Hold-bázist.
  • year
    #11
    Mondjuk azok a drága politikusok igazán nyújthatnának egy kis szociális segélyt erre a programra, más különben h valósuljon meg!? :)
  • brueni
    #10
    ez kicsit ahhhoz hasonlít, hogy előbb felépítjük a tetőt, meg a padlásteret, utána meg az alapokat és a falakat...
  • T0nk
    #9
    Jah. Ez itt egy teljesen egyértelmű finanszírozási probléma, köze nincs a politikához. Csak közvetve, amennyire a politikának hatása van a piacokra.
  • L3zl13
    #8
    Ez mekkora kamu! Bedobott egy klisészöveget az interjúba aminek semmi köze nincs ahhoz amiről az interjú szólt de hát úgyis mindenki "tudja", hogy a politikusok a hibásak mindenért. Kenjük rájuk ezt is, akkor legalább nem kell sokat magyarázkodni, hogy miért is voltak kénytelenek módosítani a terveken.
    Hátha a részvényesek ettől inkább a politikusokat fogják szidni, nem a cég vezetését, amiért azok nem számoltak az inflációval.

    Persze, a politikusok tehetnének azért, hogy több pénz jusson az űrkutatásra, de azt nem értem miért kellene a kormányoknak támogatnia Bigelow-ék nem éppen közhasznú luxusszállodácskáját.
    Egyszóval a cikk címének nem sok köze van a valósághoz.
  • Epikurosz
    #7
    Na, látod, én ezt mantrázom, mármint, hogy paradigmaváltásra van szükség az elikiválasztás terén. Olyan kis tudóskákat kell vezető székekbe ültenti, mint például én, mindjárt lesz kenyér az asztalon, és űrhajó a Marson. :-)
  • kukacos
    #6
    Rögtön amint talál valakit, aki hajlandó vele odafenn csinálni kamera előtt, elsőként a világon... ő lesz az új Begyeskova
  • haxy27
    #5
    Huuuuuu. gyorsan megveszem a marsot vagy inkább! nem is kell megvenni mert jelenleg senkié, Akkor én lefoglalom magamnak és ha valaki akkar ott épiteni akkor fizesen érte sok sok mars dollárt
  • bandypappa
    #4
    Hú, már fennt is van, valahogy a hirekbe nem hallottam. Mikor lesz hilton odafenn?
  • bvalek2
    #3
    Ez azért van mert egy űrrepülőgép, és egy atomtengeralattjáró ugyanannyiba kerül. És Bush valahogy mindig a rossz papírt írja alá...
  • Darth Sith
    #2
    " Minden a politikusokon és a finanszírozáson múlik, és ez az egész űrkutatásra elmondható. "Márpedig ez a két tényező sokkal nagyobb kihívás, mint amit a technikai kérdések valaha is támasztani fognak""
    ezzel mindent elmondott. Sokkal előrébb is tarthatnánk rengeteg területen, ha a politikusok nem gátolnák direkt, és nem fékeznék mesterségesen a fejlődést...
  • AzUs
    #1
    első