Berta Sándor

Rég elveszítettük a digitális szabadságért folytatott harcot

Peter Sunde, a The Pirate Bay egykori társalapítója szerint a mai világháló csupán egy központilag irányított látszatdemokrácia.

A vállalkozó nemrég szabadult a börtönből és a berlini Transmediale nevű rendezvényen szólalt fel. Hangsúlyozta, hogy ő és a barátai elveszítettek egy harcot a gonosz ellen. A The Pirate Bay végleges bezárása után vált világossá a számára, hogy az internet egy központilag irányított látszatdemokráciává vált, amelyben az egyes személyek aligha vesznek részt. Szerinet ebben a világban egyetlen ország néhány konszernje ellenőrzi a világszerte használt online szolgáltatásokat.

Sunde és három társa, Svartholm Warg, Fredrik Neij és Carl Lundström ellen 2009 áprilisában hirdették ki az első fokú ítéletet, amely 2011-ben vált jogerőssé, s azt a svéd fellebbviteli bíróság 2012-ben, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig 2013-ban hagyta jóvá. Sunde tavalyig szökésben volt. 2014 júniusában tartóztatták le, de novemberben már el is engedték. 2013 júliusa óta a Hemlis nevű üzenetküldő szoftvert fejleszti.

Sunde szerint a fiatalok azt hiszik, hogy belülről megváltoztathatják a rendszert, ez azonban leginkább egy olyan kísérletre hasonlít, mintha a kapitalizmust úgy akarnánk legyőzni, hogy minden pénzt összegyűjtünk. Úgy véli, hiába küzdenek ezek a fiatalok, hiszen minden megnyert harccal szemben tíz elveszített küzdelem van. Az információszabadságért, a demokráciáért és az átláthatóságért zajló harc olyan, mint a jó és a rossz közötti klasszikus küzdelem: szimpatikus, pólós és maszkos emberek próbálják legyőzni a sok pénzzel rendelkező, korrupt ellenfeleiket. A harcot mindenesetre nem lehet megnyerni, mert már rég elveszítette az emberiség a küzdelmet a kapitalizmus és a globalizáció ellen.


A The Pirate Bay társalapítója közölte, hogy az egyik probléma az, hogy a technológiai fejlődés elnyomja az embereket. Miközben az emberek robotokat akarnak alkotni, már ők is azzá váltak. A dolgozóknak egyre kevesebb szabadidejük van, otthonuk is egy állandóan elérhető iroda, a felhasználók pedig olyanok, mintha csak mozgó pénztárcák lennének. Pedig nemcsak a pénzről van szó, hanem az egyének és azok szabadságának ellenőrzéséről is. Az emberiség felismerte, hogy hiba történt az erőforrások egyenlőtlen elosztása és a környezet elpusztítása kapcsán, de Edward Snowden és Chelsea Manning kiszivárogtatásai sem változtattak semmin. Sunde úgy gondolja, hogy nincs értelme tovább harcolni, ezt a játékot ugyanis nem lehet megnyerni, ezért nem is akar tovább játszani.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a legrosszabbnak a Googlet tartja, mert jónak állítják be magukat, és ne légy gonosz politikájuk miatt sokan el is hiszik ezt róluk. Ugyan a vállalatok motivációja egyértelmű, miszerint nekik csak a profit számít, de véleménye szerint végeredményben a politikusok kontrollálják azokat, azok pedig a politikusokat, tehát az adataink feletti ellenőrzést csak úgy őrizhetjük meg, ha nem adjuk oda azokat senkinek.

A The Pirate Bay társalapítója tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy ő sem támasztaná fel a Pirate Bay-t, mert annak koncepciója már rég elhalt. Többek között azzal érvelt, hogy az eredeti csapatot egy pénzéhes és szexista társaság váltotta fel, akik nem törődtek az oldallal, a meglévő rengeteg hibát nem javították ki, a külalakkal sem foglalkoztak, ehelyett igyekeztek minél több reklámot elhelyezni a portálon. A felhasználók túlnyomó része pedig egyszerűen túl lusta ahhoz, hogy a kisujját is megmozdítsa az ügyért (legyen szó bármiről).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #48
    Puzsér mondott valami hasonlót, hogy intellektuális cenzus kell. Ami alatt azt értette, hogy, felmérjük, hogy tudja-e az ember, hogy miről szavaz. Ha tudja, szavazzon. Ha nem tudja, akkor kap 4 évet, hogy megtudja...
    Egész tanulságos videó: előadás a kodolányin
    https://www.youtube.com/watch?v=QevvLIZDmFo
  • bdzsana #47
    Nagyrészt megvalósultak, viszont új problémák léptek színre, illetve rendre meg kell védeni azokat is amiket már elértünk.
    A mai jól működő állam feladata a jogegyenlőség megvédése, az átlátható politika, a kapitalizmus okozta gazdag-szegény rés mérséklése (például progresszív adóval, szociális hálóval), illet a szakértői kormányzás (nem az érzelmi).
    És természetesen a fenntartható fejlődés.
    Sokan szeretnének még részvételi demokráciát is, én nem. Nem szeretnék se Paks, se gazdasági kérdésekben dönteni, mert nem értek hozzá.
    Maximum úgy tudnám elképzelni, hogy csak azok szavazhatnak bizonyos kérdésekben, amikben kompetensek.

    Nem tudom, hogy ez a liberalizmus feladata e, de azt látom, hogy ezekhez a Nyugat-Európai liberális országok állnak a legközelebb.
  • ostoros #46
    Na, ezzel egyet értek. Valóban senki nem képviseli hazánkban a liberalizmust. Mint ahogy a világon sem sok helyen.
    Mert a liberalizmus addig liberalizmus, amíg uralomra nem jut. Onnantól kezdve átfordul valami másba.
    Gondoljuk csak meg, Rousseau és társai, akik kitalálták az eszmét, olyan dolgokról álmodoztak, amiket már nagyrészt rég elértünk. Akkor mi a további értelme?
    Vagy hogy másképp fogalmazzak: azok akik a liberalizmus eszmerendszerét megalapították nem adták a nevüket ahhoz, amire ma használják. És elég valószínű, hogy ha tehetnék, akkor sem adnák.
    Ezt a vonatot (a liberalizmust) eltérítették, és elrabolták. Éppen ezért nem is nevezhető liberalizmusnak.
  • bdzsana #45
    Pont úgy, ahogy a Fidesz-KDNP sem keresztény, mert a halábüntetést támogatják, holott az egyik fő parancsolat az, hogy ne ölj.
    Sőt nem is jobb oldaliak hanem sokkal inkább bal. A magyar baloldal meg inkább jobb... Ennyit erről.
  • bdzsana #44
    Jó akkor ha majd egy elmebeteg sorozatgyilkos azt mondja, hogy ő maga a liberalizmus, akkor kezded megint szidni a liberalizmust, én meg nem mondhatom azt, hogy nem ő k.rvára nem az?

    Ha egy csöppet figyeltél volna végig Nyugat-Európáról beszéltem fele kommentjeiben ki is mondtam, a másik felében meg erős szociális hálóról beszéltem, mint a liberalizmus sajátja. Szerinted ilyen van az USA-ban? Szerinted az egy liberális állam, ahol a hadiipar a GPD ekkora százalékát teszik ki? Ahol a rendőrnek előbb nem vállra, lábra vagy bárhová kell lőnie hanem kettőt a fejbe kettőt a szívbe?

    Egyértelműen a Nyugat-Európai modell a követendő, ahol a felsorolt pozitív tulajdonságok jellemzőek, és a fenntartható fejlődésért beáldozzák a nagyobb gazdasági növekedést.
  • Jakuza1 #43
    Jah hogy ok nem szamitanak, mert kulon allatfaj, mikozben ok a liberalis maszlag szoszoloi. Ertem. :)
    Tehat te mar kiveteleket is gyartasz, csak hogy igaznak tunjon a maszlag amit allitasz. Most kell rohogni?
  • bdzsana #42

    Hát én akárhogy nézem, Nyugat-Európában élnek a legkevesebben a szegénységi küszöb alatt, ott a legkisebb a különbség a szegények és a gazdagok között, ott a legkevesebb a hajléktalan és ott a legegyenlőbbek a nők és a férfiak.
    Te mindenképpen az USA-ra akarod kihegyezni, de már az első hozzászólásomban írtam, hogy ők egy külön állatfaj. Rendőrállam, akit a fenntartható fejlődés egyáltalán nem érdekel.
  • Jakuza1 #41
    Es akkor mi van ha egy folyamat ? Az ugyanolyan resze volt mint minden mas. Raadasul pont ezert egy nagy lufi a rizya a liberalizmusrol, mert mar van vagy 20 fajta ertelmezese, kinek eppen mi a jo.

    Nekem kene utananezni ? Hat inkabb neked, foleg, mert akkor ha nem igy lenne pont ott lenbne a legkevesebb. De meg sem, vajon miert.
    mer5t majomsagokat allitasz mindossze azert.
  • bdzsana #40
    "Ja a liberalizmusban is, de ez milyen erdekes modon el van a magyarazatkor felejtve. :)"
    Tudod a liberalizmus nem varázsütésre jött, ahol egyből melegfelvonulással kezdtek, hanem egy folyamat, aminek a célja a jogi egyenlőség.
    Az emberekre nem lehetett egyből ráerőszakolni, hogy na mától ugyanolyan vagy mint a rabszolgád, és annyit éra szavazatod mint az asszonyé. De a liberalizmusnak mégis csak sikerült végül elérnie ezt a fajta egyenlőséget is.

    "Ez a kijelentes meg egy vicc, a legnagyobb liberalis ertekrendet vallo orszagban a legmagasabb."

    Akkor úgy látszik nem nagyon sikerült utána nézned a dolgoknak:) Erre ezért nem is reagálnék.

    "Jah akkor nem arrol van szo amirol en eddig beszeltem, hogy semmi masrol nincs szo, mint a gazdagok erdekei vedelmerol ebben a al liberalista populista demagog szoveg mogott ? Dehogynem. Mert ha nem az lenne ,akkor a klasszikus liberalizmus formaja letezne, ahol mindenki egyenlo. Ja de meg sincs az, ehelyett kulonbozo liberalis maszlagokat gyartottak az onmagukat eloterbe helyezok es masokat kizsakmanyolok."

    A fenti dolog fényében így ez teljesen értelmét veszti.

    "aki a liberalizmust felhozza mint ellenerv, hogy ne hasonlitsuk a gorogokhoz, mert ott volt rabszolgasag"

    Na térjünk már vissza akkor ide egy kicsit. Szóval te azt állítod, hogy a liberalizmus csak papíron létezik, gyakorlatban nem. Akkor mégis honnan veszed, hogy a mesés görög demokrácia pontosan úgy működött, mint ahogy te szépen bekopiztad a wikiről?

  • Jakuza1 #39
    Mégis milyen szabadságot akarsz te, ha egy kanál vízben megfojtanád azokat akinek más a véleményük?

    TE most az aranykopeseidet akarod masra eroltetni ? Tehat en megakarlak fojtani, mert mas velemenyen vagy ? Ez valami vicc? A masik fele a tudatos ferdites nem egyenlo a logikus ervekkel, aki meg az eskudtbirosaggal sincs tisztaban, aki a liberalizmust felhozza mint ellenerv, hogy ne hasonlitsuk a gorogokhoz, mert ott volt rabszolgasag. Ja a liberalizmusban is, de ez milyen erdekes modon el van a magyarazatkor felejtve. :)

    De ha nem akarsz nekem hinni nézd meg a számokat, nézd meg mely országokban a legkevesebb a hajléktalan.

    Ez a kijelentes meg egy vicc, a legnagyobb liberalis ertekrendet vallo orszagban a legmagasabb. Jah akkor nem arrol van szo amirol en eddig beszeltem, hogy semmi masrol nincs szo, mint a gazdagok erdekei vedelmerol ebben a al liberalista populista demagog szoveg mogott ? Dehogynem. Mert ha nem az lenne ,akkor a klasszikus liberalizmus formaja letezne, ahol mindenki egyenlo. Ja de meg sincs az, ehelyett kulonbozo liberalis maszlagokat gyartottak az onmagukat eloterbe helyezok es masokat kizsakmanyolok.