SG.hu

Elmosódik a határ a munka és a magánélet között

Az emberek több helyről, de az egész világon hasonló módon használják az internetes szolgáltatásokat.

Az Ericsson ConsumerLab jelentése szerint a fogyasztók mobil eszközhasználata során a munka és a magánélet közötti határok éppúgy elmosódnak, ahogyan az otthoni és a szabadtéri tartózkodás között. A felhasználók helytől és időponttól függetlenül egyre inkább váltogatják a képernyőket (eszközöket), hogy a legváltozatosabb helyszínekről is hozzáférhessenek különböző szolgáltatásokhoz és tartalmakhoz.

A fogyasztók alapvető igénye, hogy naprakész információik legyenek a világ bármely táján történt eseményekről. Az azonnali információra és kommunikációra való igény ahhoz vezet, hogy új módon használják az eszközöket. Több képernyő között váltanak, hogy bárhol és bármikor elérhessék a szolgáltatásokat és tartalmakat. A fogyasztók kb. 26%-a szerint a csatlakozó eszközök (pl. okostelefonok) elmosták a munka és a magánélet közötti megkülönböztetést.


A csatlakoztathatóság növekedésével a fogyasztók nagyobb rugalmasságot igényelnek, és annak szabadságát, hogy több eszközt használhassanak a feladatok végzéséhez – helyszíntől függetlenül. Az emberek manapság olyan dolgokat is végeznek az általuk választott helyszíneken, amelyek korábban helyszínfüggő tevékenységnek számítottak, például közösségi oldalak felkeresése a munkahelyen vagy banki szolgáltatások elérése otthonról. A dolgozó népesség kb. 12%-a hetente többször vásárol online a munkahelyén, és 25%-uk hetente számos alkalommal mélyed bele a közösségi hálózatok valamelyikébe az irodában. Ez a magatartás otthon is jellemző: a foglalkoztatott internetfelhasználók 23%-a nyilatkozta, hogy a munkájával kapcsolatos feladatokat végez esténként.


Egy további fontos megfigyelés szerint ahogyan növekszik azoknak a helyeknek a száma, ahonnan az emberek feladatokat látnak el, úgy nő az általuk használt képernyők száma is. Például a közösségi hálót egy helyszínen használó fogyasztók 21 %-a váltogatja a képernyőt, míg ez a szám 44 %-ra emelkedik azoknál, akik a közösségi hálót legalább három helyszínen használják. Mivel az emberek idejük nagy részét zárt térben töltik, – a beltéri és kültéri tartózkodás aránya 7:1 – ez az a hely, ahol a többségük igényli a kapcsolódási lehetőséget. Általában az olyan tevékenységek, mint a tévénézés és videózás, a munka vagy a tanulás és az online vásárlás zárt térben történik.

A különböző fajta technológiákhoz és kapcsolódási lehetőségekhez való hozzáférés, illetve ezek elérhetősége országonként eltérő, ami valószínűleg befolyásolja az eszközhasználatot és a fogyasztói magatartást is. Azonban a tanulmány rámutat arra, hogy a fogyasztói magatartás globalizálódik a digitális térben. A fogyasztók egy jelentős része böngészik az interneten és használja a közösségi hálókat, valamint az azonnali üzenetküldés szolgáltatást, ugyanakkor kevesebben élnek az internetes vásárlás illetve a videótelefonálás lehetőségével.


Összefoglalva, bizonyságot nyert, hogy a fogyasztók tartózkodási helye a szolgáltatásokat és eszközöket illetően nincsen jelentős hatással a felhasználói szokásaikra. A fogyasztók ehelyett többre értékelik azt, hogy szabadon használhassák a digitális eszközöket, úgy és akkor, ahogyan ők szeretnék, igényeiknek és követelményeiknek megfelelően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xpek55 #4
    Számomra is a határ nagyon elmosodott az elmúlt pár évben, amióta kutatást végeztem, kutatás hátán. Csak az elsőnek tudok igazat adni. Nem lehet egyszerűen kikapcsolni agyilag se már, mint mondjuk régen. Mert egyszerűen túl gyors ez az egész.

    De ez nem is lehet jó hosszabb távon, mert az ember csak kiég, és megőrül. Jobb lenne csak napi 2-4 órát dolgozni naponta, és aztán mindenki szabadon elmehet a dolgára. Más ésszerű megoldást nem látok ebben...
    Utoljára szerkesztette: xpek55, 2014.10.19. 21:17:08
  • SirBubu #3
    én meg aszittem, hogy a cégek által elvárt alapszabály, hogy az ember hagyja otthon a magánéletét

    persze ez nem zárja ki, hogy hazavigye a munkait (vagy akár a munkát is? :DD)

    az anyjuk úristenit!
  • lamer the true #2
    Bezony
  • saba30 #1
    Sajnos ez manapság egy alkalmazottnak inkább hátránnyá kezd válni mint előnnyé.