Berta Sándor

Börtön várhat a The Pirate Bay alapítóira

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította a The Pirate Bay (TPB) két társalapítójának a beadványát, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Fredrik Neij, Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg és Carl Lundstrom kénytelenek lesznek börtönbe vonulni.

Az első fokú ítélet már 2009 áprilisában megszületett, ennek alapján Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde egy évet tölthet rácsok mögött a fájlcserélést és a kalózmásolatok terjedését elősegítő szolgáltatás létrehozásáért és annak üzemeltetése miatt. Emellett 4,4 millió dolláros pénzbüntetést is kiszabtak rájuk. 2011 októberében az ítélet jogerőssé vált, majd a svéd fellebbviteli bíróság is helybenhagyta a döntést. Ezután fordultak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A TPB két társalapítója azzal érvelt a testület előtt, hogy a svédországi ítéletekkel megsértették a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat, a BitTorrent-portál és a trackerek ugyanis a szolgáltatásukkal csupán az információk szabad áramlását biztosították. Érvelésük szerint ilyen alapon bármely postai és csomagküldő szolgálatot be lehetne perelni, mert azok sem tudják garantálni, hogy az általuk továbbított küldemények nem tartalmaznak illegális tartalmakat. Kiemelték, hogy a The Pirate Bay és a trackerek segítségével közvetlenül nem kínáltak illegálisan másolt fájlokat.

Fredrik Neij és Peter Sunde úgy vélték: ők az Emberi Jogok Európai Egyezménye 10-es cikkének értelmében jártak el. Ez kimondja, hogy mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát és az információk, eszmék megismerésének és közlésének szabadságát országhatárokra tekintet nélkül és anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhasson. A bíróság elismerte, hogy valóban megsértették Neij és Sunde szabad véleménynyilvánítási jogát, azonban ez legális keretek között történt meg. A határozat szerint a szabad információcsere és a szerzői jogi védelem között egyensúlyt kell teremteni. Az elmarasztaló ítéletek azután születtek meg, hogy a TPB üzemeltetői megtagadták a rendszerben lévő illegális tartalmak törlését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #6
  Hogy mi az igazság, az a lényegtelen.

  De egyébként hasznos, amit csinálnak, így legalább a szólásszabadságra terelik a figyelmet, aminek szabályozásával kapcsolatban elég komoly problémák vannak.
 • lammaer #5
  Mi lényegtelen?
  Hogy a szólásszabadságot összemismásoljuk a szoftverkalózkodással?

  Mi a hazugság ezen?
 • FoodLFG #4
  Ez teljesen lényegtelen.
  Az igazságszolgáltatás gépezetében az lesz sikeres, aki elmegy a falig, meggyőzően hazudik és a külső tényezőket a saját oldalára tudja állítani.
  Ők most ezt csinálják és ezen világ szabályai szerint játszanak.

  Egyébként Gottfrid gyerek már most is a börtönben ül egyéb dolgok miatt, nemsokára szabadul.
 • lammaer #3
  Most őszintén - a TPB egy olyan oldal, ami lényegében a szerzői jogok megsértésére irányul ELSŐSORBAN (a tartalom 99%-a ilyen anyag). Hiába nincs ott fizikailag az anyag, a célja egyértelmű.

  A postás analógia innentől kezdve sántít, az meg hogy trackersiteot üzemeltet valaki, köszönőviszonyban sincs a szabad vélemény nyilvánítással.

  Ilyen alapon a "nemzet tolla" is mondhatta volna hogy nem plagizált amikor copy/pastelte a szakdogáját, csak a szabad véleménnyilvánítással élt.

  Én sem szeretem a jogvédőket, de jelen esetben az EJEB nagyon jól átlátott ezeken a hülye érveken. A személyiségi jogok másról szólnak, nem a warezolásról.
 • nlght #2
  Sajnos az! Milyen szépen eltussolták a médiában, hogy a bíró maga is egy szerzői jogvédő szervezet tagja, miközben ítélkezett fölöttük... Ez egy koncepciós per volt, szégyen hogy van ilyen még az EU-ban, Assange meg jól tette hogy nem bízott meg a svéd igazságszolgáltatásban.
 • Vaszilij Artyom #1
  Vicc