Berta Sándor

Alapvető változásokat hoz az okos dolgok áradata

Sok mindent át kell gondolni a minket körbevevő intellgens szenzorok özöne miatt, nagyobb sávszélességre és sok áramra van szükségük.

Az okosórák, az okos szemüvegek és más eszközök 3-4 éven belül világszerte elterjedhetnek. A piackutatók azt prognosztizálják, hogy 2018-ban a viselhető termékek piacán 30 milliárd dolláros forgalom valósulhat majd meg. A testen hordható számítógépek azonban csupán a fejlesztések egy részét jelentik. A folyamat oda vezet majd, hogy a minket körbevevő szenzorok mérik majd a testfunkcióinkat, figyelni fogják a környezetet, és az így nyert adatokat számos hálózatban felhasználhatják.

Christian Kittl, a Grazi Kutatási és Fejlesztési Központ munkatársa kijelentette, hogy a jövőben nem csak az emberek fognak az emberekkel vagy a dolgok a dolgokkal egy közös platformon keresztül kommunikálni, hanem az emberek is a dolgokkal. Kittl szerint a hálózatba kötött élet azt jelenti, hogy a jövőben az okos termékek közölni fogják, hogy miként javíthatjuk meg őket; az órák figyelmeztetik majd a hallássérülteket a veszélyekre, míg a székek képesek lesznek korrigálni a testtartásunkat. Mindez komoly kihívások elé fogja állítani az ipart.

Hannes Voraberger, az AT&S kutatási és fejlesztési részlegének vezetője azt hangsúlyozta, hogy az elektronika egyre inkább a háttérbe szorul majd és a környezetbe fog integrálódni. A lényeg az lesz, hogy az elektronika támogasson minket, de ne legyen látható. Meg kell teremteni az új eszköztípusok és alkalmazások létrehozásához a megfelelő követelményeket, a gyártóknak miniatürizálniuk kell és rugalmasan kell kialakítaniuk az alkatrészeket. A széles hálózati sávszélesség elengedhetetlen, továbbá tisztázni kell, hogy miként láthatók el az alkatrészek a működéshez szükséges energiával és hűthetők hatékonyan.

A folyamat során nemcsak az alkatrészek fognak másként készülni, hanem a gyártási eljárások és az üzleti modellek is átalakulnak. Az innovációk egyre inkább csak az együttműködéseken és a partneri kapcsolatokon keresztül valósulhatnak meg, az előállítás során keletkező adatok segítségével pedig optimalizálhatók lesznek a gyártási eljárások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #1
    Már a vécén sem lehetek majd nyugodtan mert sipítani fog a szenzor a pottyantás közbeni elemzéskor hogy túl sok a koleszterin