Gyurkity Péter

Börtönbe kerülnek a Pirate Bay adminjai

Bekövetkezett az, amitől sokan tartottak: a népszerű torrentportál négy üzemeltetője elbukta a bírósági pert. Jutalmuk fejenként 1 év börtönbüntetés, valamint 3,6 millió dollár, ám szerintük az oldal érintetlen marad.

A hírt elsőként Peter Sunde osztotta meg a nagyközönséggel, mégpedig saját Twitter oldalán, amelyen nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a fontos hírek kiszivárogtatása eddig kizárólag a filmes világra volt jellemző. Most azonban ugyanez esett meg a bírósági per ítéletével is, ami meglehetősen vicces - az már kevésbé, hogy a négy admint a hivatalos közlemény szerint is 1 év börtönnel, valamint tetemes pénzbüntetéssel sújtották.

Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom és Peter Sunde eszerint egy évet töltenek majd a hűvösön, mégpedig az indoklás szerint a fájlcserélést és a kalózmásolatok terjedését elősegítő szolgáltatás létrehozásáért és annak további üzemeltetéséért. A Twitteren található bejegyzésben ugyan Sunde leszögezte, hogy az égvilágon semmi nem történik majd magával az oldallal, sőt személyesen velük sem, mindez csupán a szórakoztatóiparnak és a közönségnek szánt cirkusz, ám az ítéletet immár nem lehet semmibe venni, kétségtelen, hogy komoly következményekkel számolhatnak az üzemeltetők.


Gottfrid Svartholm Warg és Peter Sunde

A per kritikusai továbbra is azt hangoztatják, hogy a svéd hatóságok meghajoltak az amerikai filmipar akarata előtt, kizárólag ennek köszönhető, hogy egyáltalán felmerülhetett a négy admin felelősségre vonásának lehetősége. Nem árt azonban hozzátenni ehhez, hogy eredetileg még ennél is súlyosabb ítélet mellett állt ki az MPAA, valamint az IFPI, ezt azonban még a per elején dobták, mivel a bizonyítékok meglehetősen ingovány talajon álltak.

Azt még nem tudni, hogy a börtönbüntetés letöltését mikor kezdi meg a négyes, illetve hogy mi lesz az oldallal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Garrett27 #130
  nahát, hogy mért nem alkalmaznak téged, mint jogászt (is)?...
 • Sir Ny #129
  szerintem nem az okosnak nevezett emberek, hanem a magukat okosnak nevező emberek.
 • Justil #128
  én kb 3-4 domaint tartok fent, igaz tárhelyet nem bérlek hozzájuk, de kb 10 dolcsi évente mindegyik :) 1 péntek esti mozi ára...
 • hottold #127
  Ezt jobb helyeken koholt vádnak hívják és az ilyenért a bírót szokták elítélni.
 • USAMEN POWER #126
  "fájlcserélést és a kalózmásolatok terjedését elősegítő szolgáltatás létrehozásáért" Egyszóval illegális tartalmak terjesztése a vád, hazugságalapon állva.
 • hottold #125
  "ezt azonban még a per elején dobták, mivel a bizonyítékok meglehetősen ingovány talajon álltak."

  [nagy]akkor kérdezem én , hogy mégis mi a bizonyíték ellenük VÉGÜL?

  én a bizonyítékra gondolok és nem mellébeszélésre, ők ugyanis egy bit nem sok, de annyi illegális tartalmat nem szolgáltatnak és nem is szolgáltattak soha.
 • polarka #124
  Jah, emléxem, amikor a tanárom (most sem akarok részletekbe menni, de felsőfokú tanár) kiadott egy feladatot, amit ő írt és erre rajta kívül mindenki máshogyan értelmezte (1 elterjedt értelmezés, több bizonytalanabb) a feladatot. És amikor rákérdeztünk, h most akkor mit akar tőlünk, akkor lebaszott minket, h kb. 80-an (mindnek anyanyelve magyar) nem tudunk magyarul, de őt aztán tud és helyesen tud fogalmazni. Nah, az vicces volt. Ha ilyen emberek készítik azokat a statisztikákat, akkor tényleg hitelesek lehetnek
 • polarka #123
  A #84-ben sem értettem úgy, h folyamatosan kellene neki fizetni (bár elismerem félreérthető volt, csak fölöslegesnek tartottam kifejteni, hiszen a lényeget elmondtam: "...így is jobban járnának a fogyasztók...").

  Alkalmi megbízás vagy sem, akkor is fizetni kell a cipésznek. Én nem úgy értettem a "fizetni" kifejezést (#84-ben sem), h folyamatosan kéne. Csak a tényre hivatkoztam, h igen fizetni kell és kész.

  Hihetetlen, h egy egyszerű rövid, nem szócséplő hsz.-ból is egyből a legvalószínűtlenebb, könnyen kiszórható eseteket veszitek a mondandóm tárgyának. Azért feltételezhetnétek, h akkora marhaságokat nem írok le, legalábbis szívesen venném.

  Ha már a részletekbe megyünk, akkor mondjuk a domain névért rendszeresen kellene fizetni, nem?
 • hottold #122
  [b]röhögnöm kell ! túl azon, hogy a piratebay oldalán kívül még világszerte van kb. 23807234896517892568923702378912346134789263457 torrentoldal , egyik-másik szerver a bogotai dzsungelben egy betonbunkerban ahol gerillák őrzik és műholdas kapcsolattal van felszerelve szupertitkosított csatornákon... és ha kitör a harmadik világháború és lebombázzák a fél usát, akkor is zavartalanul le tudok BÁRMIT torrentezni

  szal túl azon, nem veszik észre ezek a tetves cionisták , hogy egyrészt kiröhögtetik magukat, másrészt nem ez a hosszú élet titka, mert jön egy jóska-pista, vagy egy vajon-kiki és véletlen baleset fogja érni őket, de úgy, hogy azt megkeserülik, aztán nyomozgassanak ki volt a tettes a tömegből...
 • ParadoxH #121
  Részletezve a magyar szerverlefoglalást: http://www.torrentportal.hu/rendorsegi-kozlemeny.html

  Amúgy remélem ennek semmi köze ahoz, hogy az indep.eu nem jön be...