Gyurkity Péter

Alapítója sem támasztaná fel a Pirate Bay-t

Az oldal blokkolása nem érdekli az egykori társalapítót, szerinte a koncepció már rég elhalt.

Az éveken keresztül jogi csatát vívó népszerű torrentoldal, a The Pirate Bay egykori társalapítója novemberi szabadulását követően tett közzé egy érdekes blogbejegyzést, amelyben teljes érdektelenségét fejezte ki az oldal bezárása kapcsán. Ezzel a felhasználók jó részét sikerült maga ellen fordítania, ám véleménye szerint ez nem számít, hiszen az eredeti törekvés már jóval korábban elveszett, ehelyett az egyik részről a lustaság, másik oldalról pedig a pénzhajhászás vette át a főszerepet.

A bejegyzésben arról olvashatunk, hogy Peter Sunde – akit több éves bujkálást követően fogtak el a svéd hatóságok, 8 hónapos börtönbüntetéséből pedig valamivel több mint 5 hónapot ült le, novemberi szabadulását követően pedig ismét szabad levegőt szívhat – teljesen kiábrándult egykori projektjéből, pontosabban abból ami megmaradt belőle. A portál társalapítója hosszú sorokban panaszkodik arról, hogy az eredeti csapatot egy pénzéhes és szexista társaság váltotta fel, akik nem törődtek az oldallal, a meglévő rengeteg hibát nem javították ki, a külalakkal sem foglalkoztak, ehelyett igyekeztek minél több reklámot elhelyezni az oldalon, a tizedik születésnap alkalmából megrendezett eseményen pedig a korábban tervezett leállás helyett pénzért osztogattak jegyeket, kevés ruhát viselő hölgyekkel és ajándékokkal tupírozva fel az érdeklődést.

A felhasználóknak is kijutott az ostorozásból, túlnyomó részük ugyanis egyszerűen túl lusta ahhoz, hogy a kisujját is megmozdítsa az ügyért (legyen szó bármiről). Mindenki mástól várja a kezdeményezést, az oldal fenntartását, valamint a hatóságokkal folytatott küzdelem lefolytatását, ezért is jutott az oldal oda, ahol az utóbbi néhány évben volt. Az írásra beérkező kommentek mintha alátámasztanák ez utóbbi kitételt, a sokszor agresszív hangvételű hozzászólások Sundét okolják a leállásért és őt vádolják nemtörődömséggel, márpedig (a beírók szerint) az ő feladata lenne tovább cipelni ezt a keresztet.

Sunde a maga részéről a Wired magazinban reagált ezen vádakra, újból kiemelve az egymásra mutogatás és a lustaság óriási szerepét – felőle akár végleg is eltűnhet az oldal, ami az eredeti koncepciót (a felhasználói aktivitás, a jogokért való harc, stb.) már rég a profitszerzésre cserélte le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • RAZOR27 #9
  vajon miért is nem alkalmaznak téged?

  /sarcasm
 • gybfefe #8
  Szerintem 5 hónap a börtönben és te is kibux a szexistákon :-D
 • SupraMKIII #7
  Hát, pl. a kereső része egy nulla.
  Nincsennek kategóriák: az a pár darab inkább csak ront mint segít (együtt van a android az az X86, a mac, az iphone, a blackberry, meg minden, amit valaha valamin le lehetett futtatni). Nincsennek nyelvi szűrési lehetőségek, stb,stb,stb.
  Ha keresel valamit, akkor a nulla találat pont úgy néz ki, mint amikor még nincs meg a keresés eredménye.
  Soroljam még? Mind-mind amatőr, idióta, és egy gyakorlott programozó által órák vagy percek alatt kijavítható hibák.
 • god25 #6
  Tényleg. Eddig fel sem tünt, hogy nincs. Jó ideje már a kickass.so oldalt használom, ha keresek vmit. Az ezt.tv-t azért hiányoltam egy ideig, de ahelyett meg van az 1337x.to
 • FoodLFG #5
  Szexista? És ettől miért is lesz rosszabb a piratebay? Sikerült megtalálni a lényeget és az összefüggéseket Sunde barátunknak, látom... xD

  Szerintem ezt a cikket hozza le az indexes velvet is. Majd a sok kis kocka ebből a példából okulva jól megtanulja, hogy nem szabad nőket erőszakolni. X'D
  Ők ilyen "logikus" összefüggésekben gondolkodnak arrafelé, ugye.
 • Kotomicuki #4
  Nyilván, a hatóságok által túlzásba vitt meghurcoltatás és az elhangzott, homályos fenyegetések is szerepet játszanak a "Pálfordulásban", ennek ellenére "túlzásnak" tartom a nyílt szembefordulást a saját kreálmánnyal.
 • lammaer #3
  Pont tegnapp jutottak eszembe a börtönben csücsülő Piratebay csókák. 5 hónap mondjuk nem nagy idő, de én biiztos nem ülnék be a dutyiba csak azért hogy mások torrentezgethessenek.... :)
 • Tarathiel2 #2
  Igaz, de mégis miben kellett volna fejlődnie? Nekem pl. tökéletesen megfelelt, hogy letöltöttem az adott témában az első lila vagy zöld koponyával jelölt torrentet, soha nem okozott csalódást.
 • SupraMKIII #1
  Valljuk be, ebben azért van igazság.

  Persze, az oldal kinézete egyszerű, de ez a google-re is igaz, és mivel ingyenes, nyilván lesznek rajta reklámok.

  De hogy semmit nem fejlődött, az tény.
  (a lányokról szóló vádakra nem tudok mit mondani. Természetesen a keresés és egyéb funkciót is csak a hírverés miatt próbáltam ki, és semmi illegálisat nem töltöttem még le róla. Soha. :-) )