23609
-
#9985 *sóhaj* Elvirától megkaptam Marco Qwent adatait, a Sirius engedély ősidők óta megvan, itt vagyok náluk, a Sirius Corp. szövetségi csík ki van maxolva, mégsem adják a meghívót... Valakinek sikerült már? Elrontok valamit? -
#9984 Na ezt megtanultam, amióta buktam a Python-t: előretervezés, és gondolkodás. Azóta SC-ben ha ugrálok csak addig vagyok, amíg cooldown-on van az FSD. Már indulás előtt csekkolom a galaxy map-ot, megnézem hova szeretnék menni, aztán a system map-on bejelölöm célnak az adott bázist, így egyáltalán nem kell használni út közben a map-okat. -
#9983 Az igen :)
Gondolom meglepődtél.
A lepauzálással úgy vagyok hogy néha kellene mert pl viszem a tonna cuccot,nézek egy térképet erre nterdiction.és mivel lassan lép ki ezért kiszednek.de egy ideje a haver kísér engem ha olyan van így ez se fordul elő. -
#9982 Velem történt egy _ilyen_ is
De még ez sem ér annyit, mint az azonnal lepauzálható játék.
A zene egyébként fenomenális.
(Azóta felvettem barátnak az arcot, és amikor online volt, 2X rá is írtam 2 nap egymás után, de semmit sem reagált úgyhogy töröltem.) -
#9981 Amikor felfedeztem az első saját névvel ellátott rendszeremet akkor azon filóztam hogy milyen jó mikor majd valaki erre jár akkor el fogja olvasni.ezért a legapróbb kavicsot is lescanneltem.Bár egy fekete lyuk lenne az igazi de majd egyszer csak.Dzsini te találtál már? -
#9980 A magasfelbontású screenshot is megállítja a szimulációt pár másodpercre (és csak szólóban működik), tehát elvileg lehetne rá lehetőség.
Esetleg egy pár perces limitet beállítva, hogy ne tartsa fenn az instance-odat a végtelenségig azért, mert ottfelejted a gépet. Utána vagy továbbengedi a játékot, vagy kapsz egy logoff-ot.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.24. 10:51:44 -
#9979 Na de engem érdekel, hogy ti milyen rendszereket fedeztek fel, és amikor belépek egy ilyenbe, akkor megtisztelve érzem magam. Én ezért is szeretem az online dolgokat. Janicsillagasz-t tökre hiányolom már, ha itt tartunk. Régen írt ide sajnos. -
#9978 Világos, az egészet csak azért kellett leírnom hogy alátámasszam a csúnya "véletlen" hálószakadásaimat Ettől függetlenül Solo módban semmi de SEMMI akadálya nem lenne annak, hogy az a kis instance amiben csak egy darab CMDR és néhány NPC létezik, le tudjon merevedni ha a játékosnak valami közbejön, csak akarat kérdése lenne.
Mi értelme a felfedezésnek egyjátékos üzemmódban? Semmivel sem kevesebb mint MMO-ban, ki a t.kömet érdekli hogy Szergej Ivanovics meg Li Ping Xuan merre jár és mit csinál? Közöm? Olyan mértékben hagy hidegen hogy ki sem tudom fejezni. -
#9977 De attól nem offline, hogy nem találkozol senkivel. Eve-ben is voltak rendszerek, ahova lementünk a corp-al (pl. WH, 0.0), és heteken át nem találkoztunk más játékosokkal. Attól még online ugyanúgy, és meghatározó része vagy a játéknak (pl eladott loot, és egyéb dolgok miatt). Ha elmész egy erdőbe kirándulni, elég nagy eséllyel nem fogsz összefutni senkivel, de ettől még millióan laknak körülötted. Nem azért offline valami, mert egyedül vagy, hanem például azért, mert egyes egyedül TE befolyásolod a játék menetét. Online pedig nem így működik.
Értem amit mondasz, csak nem értem ezt miért kell felhozni, amikor évek óta így megy a játék, és ezen gyanítom nem is lesz változtatás. Ez egy online világ. Mert hiába fedezel fel egyedül, amikor leadod az adatokat, máris valamelyik hatalmat előnyhöz juttatod, akihez a többi játékosnak kötődése van.
Na nem okoskodok tovább, mert elegem van magamból. -
#9976 " mi értelme lenne a sinlge playerben a felfedezésnek" - ez a legnagyobb kérdés a No Man's Sky terén - ahol gyakorlatilag esélytelen, hogy két játékos találkozzon, tehát van egy kvázi single felfedezős játékod, ahol nézed a procedurális generátor eredményeit. És még választási lehetőséged sincs játékon belül, hogy bandázz.
És te nem játszanál offline játékkal, más meg szívesen - én is. A felfedezés kvázi "offline" játék - egyrészt úgyis szólóban játszol, hogy tudj nagyfelbontású screenshotot lőni, másrészt úgyse találkozol senkivel. -
#9975 Mert a Solo NEM single player, hanem ugyanúgy online. Szerintem a téma nem érdemel több szót, ezt elfogadtuk amikor kipipáltuk a felhasználási feltételeket, ugyanis elfogadtuk a játék szabályait. De amúgy sem értem... mi értelme lenne a sinlge playerben a felfedezésnek például??? A 400 milliárd csillagon mindegyiken a te neved áll majd? Elég értelmetlen lenne
Az Elite egyelőre Online játék, akár Open, akár Solo módban játszik az ember, ráhatással vagy az Elite univerzumára. Számít az, hogy kiktől veszel fel küldetést, hogy kiket ölsz meg, hogy kinek adod le a felfedezésed adatait. És engem ez az érzés felpezsdít, jó érzés egy nagy részese lenni, és nem csak magamnak kaparni pl. offline módban. Én nem is játszanék már offline játékkal, vagyis nem tudok arról, hogy a gépemen lenne ilyesmi játék. Talán ha lenne valami sztorija... de hát nincs.
Nekem az X sorozatban is hiányoztak a játékosok. Szóval volt AI Life, meg mászkáltak űrhajók, de mégis olyan üres volt az egész. -
#9974 Csak Solo, úgyhogy senki emberfiának nem "ártok" vele. És nem is fordul elő sűrűn szerencsére. Ha benne vagyok egy NPC harcban de hirtelen valakivel foglalkozni kell a környezetemben, nem mondhatom hogy bocs, de várj légyszi amíg elmenekülök és kilépek a főmenübe. Egy nem online játéknál ez egy tizedmásodperc (pause), de itt ezt még a Soloban sem engedik meg nekünk..
A proc.genről azóta a többiek már megírták a lényeget, csak azzal az E:D-s példával egészíteném ki a sebességi és adatelőállítási lehetőségeket hogy a galaxistérképen is villámgyorsan tudsz ki-be zoomolni meg közben ide-oda rángatni a helyszínt, és mindig azonnal látszik az adott csillagmező mindenféle hálózati forgalmazás nélkül. Ez a rész pontosan úgy működhet mint pl az emlegetett Space Engine. -
#9973 Frankó, még jó hogy egy hete vettem horizonst... ehh. mindegy -
#9972 Jó látni, hogy ilyen aktív az SG Elite közössége amúgy. Már csak a közös Event-ek hiányoznak. -
TokraFan #9971 Viszont nem túl biztató, hogy az akció ellenére a legkeresettebb 200 játékba sem fér be jelenleg az eladások alapján. Korábban a Top10-ben viritott az Elite. :( mondjuk nyilván aki akarta, mar régen megvette. -
#9970 Vagyis egész jól sikerült behangolni azt a fránya Stellar Forge-ot, hogy ne gyártson ilyeneket :) (nekem volt 2 gyűrűben keringő holdam összesen, 2.1 óta egy sem, pedig pár egész közelit sikerült találni) -
TokraFan #9969 En jó ideig azzal szórakoztam, hogy hibás rendszereket, bolygókat kerestem, persze itt grafikai anomáliákra gondolok (pl. Gyuruben keringő Holdak, felszíni bugok stb.), ezáltal kicsit izgalmasabb volt a felfedezés, néha találni egészen meglepő es érdekes, egyedi formációkat is, csak az a gond, hogy rettentő ritkák az ilyen hibák. :)
-
#9968 Na, ez jó hír, akkor ez is megy már nekik -
#9967 Nos ujabb fejlemények. Krtam megint ticketet a supportnak hogy az adatok nincsenek meg, és visszairtak hogy elnézést és azt is visszaállitják.
Király. Igy mégiscsak haza indulhatok. Azért örülök hogy minden visszaállt -
#9966 Párhuzamosan a Steam nyári vásárral csomó minden kapott 33%-ot a Frontier Storeban is - nem csak a kiegészítők, az alapjáték és a Horizons is -
#9965 128x128 elég volt több, mint 500 millió (a mostaninál egyszerűbb felépítésekből válogató) csillagrendszerre, egy Amiga 500 sebességű gépen is maximum csak másodpercekbe telt legenerálni az alapján tetszőleges rendszert a térképen, ahogy írják az oldalon szépen végigmennek a teljes generálási metóduson - 3-4 nagyítás és élsimítás után egy pixel egy szektor, és a pixel fényessége 0-63 csillagrendszert helyezett bele. Ott jóval kisebb volt a forrás, így volt sok azonos rendszer, még azonos nevek is - persze távol egymástól, úgyhogy csak az elvetemülteknek tűnt fel.
Braben láthatóan imádja ezt (a dev diarykban volt a háttéranimációk között felhős ég is, amikor arról beszélt, hogy előbb-utóbb a gázóriások légkörébe is be lehet repülni, és ott a viharok is így készülnek majd, rengetegszer beszél róla) - az, hogy mindent helyben készítenek el, jól magyarázza a rettentő kicsi adatforgalmat.
Hogy vannak-e "hibás" rendszerek? Vannak, már sokat kipucoltak - egy csomószor ott van egy-egy patch noteban, hogy ABC 123-456 rendszer minden belépéskor CTD-t generált, kijavítottuk (kicserélték kézzel generáltra, ahogy a 2.1-nél pl. Beagle Pointot). Ezek valószínűleg többek között azok, ahol a helybeli generálás kiakad, mert a seed alapján kirakott rendszer valami olyan határra csúszik, amit már nem lehet értelmesen lemodellezni. -
TokraFan #9964 A Space Engine-ben többek között az a döbbenetes, hogy egyetlen ember készíti. Ráadásul éveken át csak hobbiból, csak 1-2éve dolgozik rajta 'főállásban', amíóta összejött pár ezer dollárnyi donator.
Nekem egyébként a soha el nem készülő Infinity Engine kb. 10évvel ezelőtti bejelentése óta -a 2010-es tech demoval meg különösen-, nagyon izgatja a fantáziámat a procedurális generálás -persze, hogy ON maradjak, az ős Elite-ben is már ez működött-. Egy darabig még nem lesz a tech olyan szinten, hogy hihető világokat hozzon létre, de az irány mindenképpen érdekes és bíztató.
Volt egy másik ígéretes project is, ha jól emlékszem az volt a címe, hogy "Limit Theory", az is "one man show" volt és ott még a hajókat, bázisokat is így generálta le a srác. Persze nekem ezzel mindig fenntartásaim vannak, szerintem egy csapat jó grafikust így nem lehet helyettesíteni, ebből még jó nem sült ki. Egy darabig heti rendszerességgel tudósított a fejlesztésről, de 1,5éve eltűnt, állítólag idegösszeroppanást kapott. Lehet a programtól .. :-) -
nibron #9963 a connection error nem számít ebbe a hibába. amikor beragadt akkor akár több órán keresztül nézhetted a féreglyukat, task managerrel kellett kilőni a játékot. most már csak nagyon ritkán max. pár perces lehet. ahogy néztem a hálóforgalmat a sikertelen csomagokat ismételgetik míg nem sikerül. végülis ez is megoldás.:) -
nibron #9962 bocsi de kissé elkanyarodtál, elég sok ilyen kis hülyeséggel szórakoztam már életem során, pontosan tudom, hogy működnek ezek a dolgok, én is versenyeztem demó programokkal, és csataprogramokkal is. nagyon jó kis játék, de itt azért egy kicsit másról kell, hogy szóljon a dolog. multis környezetben, ahol x ezer felhasználót kell egyszerre kiszolgálni, még nem rendelkezünk olyan szuperszámítógéppel ami az ilyen mennyiségű számítási feladatot el tudná látni. kliensnél pedig nagyon jó példa a space engine, mert ott tényleg realtime történik a generálás, és látszik is, mert tulajdonképpen a gép 100%-ban ezen dolgozik. és én is tudok pár byteból bármennyit előállítani, de ha azt a 128x128-as bitmapet vesszük alapul mint a galaxis képe, szerinted mennyire lehet az 400mrd csillag alapja, hiba nélkül? egy pixel hány csillagot (és a környzetét) ölel fel? igen, le lehet generálni, sőt még többször ugyanazt is, de ez ekkora léptékben irdatlan, csak az iteráció hatalmas. hogy realtime egy ilyet bevállalni, tényleg max. csak a space engine meri. de hát az oroszok nem semmi csávók:). mások úgy oldják meg, hogy pl. üresjáratban a memóriában generálnak. de tulajdonképpen mindig csak egy aprócska résszel dolgoznak. az elite ebben is más kell, hogy legyen. pl. ha megnézed a hátteret, ami egy normális űrjátékban ált. egy bitmap, itt a "valós" környezetet látod. és ez az egyik dolog ezzel a játékkal kapcsolatban ami letaglózott. szóval hidd el, hogy rengeteg adattal kell dolgozniuk, még akkor is ha a kiinduló állapotban mondjuk egy kisebb adathalmazzal kellett. egyébként a múltkorában a tudományossággal kapcsolatban beszélgettünk már a generálásról. amit ott leírtam az részemről még mindig áll. -
#9961 Olyan 5000 körüli ugrásból nekem egy "ottragadásom" volt, amikor múlt hét végén lekapcsolt alólam a szerver :)
Még a lassú gépemen se volt gond, azzal mentem el Sag A*-ig, és ott a galaxis térkép megnyitása is jó 25-30 másodperc volt annak a gépnek... nekem nem dobott ilyesmit a kocka.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2016.06.23. 18:59:30 -
nibron #9960 több interjúban is szerepeltek már ezek a problémák, többször is elismerték némi terelés után, hogy ezek hibák. többször meg is ígérték, hogy javítani fogják, de türelemmel kell lennünk, mivel a technológiából fakadó elég bonyolult problémákról van szó. röviden ennyi a lényeg.:)
egyébként a hiperűrben ragadást szerintem már javították, mert már egy ideje nem találkoztam ilyennel. ritkán egy-egy pár percessel igen, de permanensel nem. -
#9959 Procedurális generátorokban az a jó, hogy be lehet állítani úgy, hogy minden futtatáskor pontosan ugyanazt a kimenetet hozzák össze, beégetik a seedet - a .kkrieger nevű játék 96kilobyteban fps játékot nyújtott - textúrákkal, játékmotorral, hangokkal, mindennel. Vagy ott van az ergon, ami egy 4k demo, mindenkinek minden futtatáskor ugyanazt a kimenetet hozza - zenével, mindennel. -
#9958 Ezt átbeszéltük később, láttuk, nibron írta is, hogy a játék egyszerűen "vár", valószínűleg nem a generálás telik sok időbe egy középkategóriás gépen - írtam is, hogy nálam soha nincs 50% fölött a terhelés, mégis az X másodpercet ki kell várni a system mapnál és a hiperugrásnál is. Esélykiegyenlítés a lassú gépekkel szemben? Nem tudom. -
#9957 Linkeltem a Frontier procedurális generátorát, az egy 128x128 pixeles képből (mint seed) mindenki számára minden alkalommal pontosan ugyanazt az 500+ milliós csillagrendszert állítja elő, pontosan ugyanazokkal a csillagokkal, elnevezésekkel, bolygórendszerekkel, mindennel - és ott is le lehetett szállni az égitestekre, és ott is voltak hegyek-völgyek, mindenkinek minden ugyanott, még arra is ügyelt már az a rendszer is, hogy a játék kezdeti időponttól eltelt idő alapján a keringési pozíciókat módosította, ahogy teszik ezt most is.
Amigán az egész játék mindenestül elfért egy 880 kilobyteos lemezen.
A játékosokhoz kapcsolt adatok (ki merre járt, mit csinált) az sokkal több, de jelenleg 2 millió környékén járnak a valaha valaki által meglátogatott rendszerek számában, tehát az elenyésző mennyiség.
A No man's Skynál elárulták, 64 bitnyi adatból generálnak le egy rendszert, és a mi Tejutanknál madjnem 32 ezerszer nagyobb térfogatú teret töltenek fel vele, kb. 10^18 nagyságrendű csillagrendszer van benne (az ED 10^9-el játszik). -
TokraFan #9956 "hanem arra, hogy a kapott byteokból a procedurális motor legyártsa a te gépeden a rendszert, legenerálja a szükséges textúrákat, kiszámolja az égbolton a környező csillagok pozícióját, stb."
Én ezt csak azért nem értem, mert ugye van nekünk egy teljesen ingyenes, Space Engine nevezetű, egyetlen orosz srác által írt procedurális univerzum generátorunk -igen itt univerzum, mert nem csak egyetlen galaxisban kóricálhatsz!-. Az egész program nincs 1Gb, igaz, ez nem egy űrhajós játék, nincs benne harc és egyebek, de az érvelélsed kapcsán ez nem is lényeges, mivel nem az NPC-k zabálják az erőforrást hanem azt írod, hogy a PrcGen.
Nos, ennek ellent mond, hogy a Space Engine lokálisan fut, nem kell neki szerver meg semmi, mégis csodálatosan realtime generál mindent! Töltés nélkül szállhatsz le a bolygókra, bármelyikre, az apró aszteroidától a Föld típusúig, gázóriásig.
Ennek alapján valami más miatt lassú az Elite betöltése. -
nibron #9955 vannak olyan multis játékok ahol építhetsz bázist magadnak, vagy éppen rendelkezhetsz mondjuk egy járművel, esetleg annak a csomagtartóját mint inventoryt is tudod használni. ezeknél míg "alszol" simán kirabolhatnak, szétlőhetik az autódat, vagy éppen szétverik a bázist. ha a bázisodra alapból nem lehet bejutni (és ezért ez alap különben mi értelme lenne), mert mondjuk egy kódolt zárral zárható, és az "ellenség" nem tudja vagy nem akarja feltörni, az is előfordulhat, hogy lekempeli. elbújik a bejárat közelében, és amikor te legközelebb kinyitod, akkor támad meg. de olyan is van dögivel, hogy feltöri és nem rabol ki, hanem magára zárja és várja, hogy megjelenj. és akkor tüzel. képes napokig az alkalomra várni. el sem hittem míg nem láttam, hogy ilyen játékosok is vannak. -
nibron #9954 na az én szervereimen ezért simán bant lehetett kapni. és ha többször előfordult akkor már ment is a global. de nemcsak nálam, hanem ált. az ilyen típusú játékokban mindenütt. itt az eliteben is ha jelentenek, és úgy ítélik meg, hogy jogos már kapod is a büntit. a rengeteg szabálytalanság miatt muszáj volt lefigyelni az alt-f4-et, hálózatszakadást és társait. a combatlog nagyon csúnya dolog ezekben a játékokban, tönkremegy a szerver miatta, ha nem fojtják el csírájában. bár itt az eliteben, ha nincs játékos körülötted, nem hinném, hogy érdekli az üzemeltetőt.
adattárolásról: én is tudom, hogy lehet realtime generálni és társai. de ebben a játékban, van ugye 400mrd csillag a hozzátartozó pereputtyal. namármost, ha magát az egész rendszert állandóan generálni kellene, akkor az elég nagy pontatlanságokat eredményezne. ezzel szemben itt a galaxis eléggé állandónak tűnik. és itt ugye csak a rendszerek elhelyezkedése, a rendszeren belüli bolygók száma, pozíciója, és még jó pár adat nem generálható, mert nem megengedett a generálásból adódó eltérés. és akkor még nem beszéltünk a leírásokról. az rendben van, hogy nincs minden szöveg tárolva, de az indexeknek (ami ált. egy 32 bites érték, tehát indexenként 4 byte) igen. ha nem így lenne, semmi sem garantálná, hogy amikor legközelebb megnézel egy bolygót az ugyanott van, és ugyanaz a leírása. nem létező adatból nem lehet adatot hiba nélkül generálni. ekkora mennyiségű adatot még tömöríteni sem optimális, mert már túl nagy lesz a kicsomagolási idő. ha nekem kellene most egy ilyet megcsinálni, valószínűleg valami erősebb relációs adatbáziskezelővel oldanám meg (esetleg a cache-val de az már elég elvont). az még a multis kiszolgálásra is jó. és az igazán durva dolog még nem is ez. játékosonként kell tárolni, hogy abban a rendszerben járt-e, azon belül felfedezett-e, csak dudált, vagy oda is ment dsc-zni, leadta-e az adatot és így tovább. minden egyes rendszer minden egyes felfedezhető objektumáról eltárolni, hogy ki a felfedező (nem a játékos nevét, hanem csak az azonosítóját, ezzel is helyet spórolva), már ez is egy elég komoly munka.
az alább említett generált bolygónál az erdők helye, kiterjedése adott egy patternből. de minden fa helyzetét nem tároltuk. jelenleg van is vele gondunk, mert ki-belépés után előfordul, hogy erdei házikóba időközben belenő a fa. multiban pedig minden szerverindítás után másképp néz ki az erdő, szintén a fák helyzete miatt. -
#9953 persze :) -
#9952 Az előbb írtam, hogy ha nem vagy online, az nem azzal egyenlő mintha aludnál. Ez csak egy példa , hogy könnyebben szemléltessem a játék műkö... áhh, hagyjuk, szerintem érted mit akartam, csak szórakozol velem.
Utoljára szerkesztette: Roger6, 2016.06.23. 14:42:44 -
#9951 Hát, szegény pilótám elég álomkóros akkor, hetente kb. 2 napra tér magához, hogy tudjon bármit tenni... :) -
#9950 Nekem nem az a bajom hogy nélkülem is zajlanak a dolgok, hanem az hogy ha a valós világból jön egy esemény, arra nem tudok azonnal reagálni, vagy csak azon az áron hogy a játékban sérülök/meghalok stb. Így kvázi a játék "erősebb", arra kényszerít, hogy a valóságot alárendeljem neki. (Egyébként ezt így sem hagyom, erre való a kábel kirántás, ez a végső ESC/PAUSE gomb. Nehogymá' egy játék diktáljon ) -
#9949 Nem az életszerű, hanem az, hogy amíg nem vagy online, addig is történnek a dolgok. Ez a párhuzam az, amire utaltam az alvással.
Alszol - történnek a dolgok // nem vagy online - történnek a dolgok. -
#9948 Azért bonyolítottam túl, mert te azt írtad, hogy "életszerű" - nem az, hanem MMO-játékszerű. Furcsa nekem, de elfogadom, megszoktam már fél év alatt. Azért olvasgatom a Galnetet meg a fórumokat hét közben, mert így nem maradok le. -
#9947 Okés, szerintem MOST bonyolítottad túl. Ez egy világ, ami folyamatosan változik, vagy veled, vagy nélküled. Hogy mennyire vagy részese, azt a te játékban töltött időd szabja meg, illetve a játékra gyakorolt tetteid súlyossága. Alapjában nincs is single player mód benne, ugyanis amit soloban tesz az ember, az kihatással van az open világra, és fordítva. Ezét nem Single player, hanem Solo Mode. -
#9946 Most néztem, de jah, elvileg nem. El bookmarkoltam egy csomó jobb felfedezést, ha oda lépek a mapon, akkor ismeretlennek mutatja, viszont a rendszer mindegyik be van "dudálva" látom a bolygókat. hát mivel 5000-re vagyok még csak sag A-tol igy kénytelen leszek visszamenni, és onnan az ide úton jövök, hát ezvan. Pénzzel hiába pótolnak, attól még nem lesz a nevemen a sok jó rendszer.