Maya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

schorby
na kész a hátsó szárny is

Wearwolfff
Azért volt rossz, mert ha ott átállítod a preferences-ben, akkor onnantól kezdve minden új kamerának az lesz az 'alapértéke', de a már meglévõ kamerák nem állítódnak át.

Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com

berlinboy6329
Na végre jó lett,thx.Hiába állitottam a preferencesben át a kmerát midnig rossz volt a betöltött sceneben..mikor ott átállitottam jó eltt.És még a távolit is feljebb toltam mint ameddig elhet..

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Wearwolfff
Nem azért, de jó hogy nem látsz kamerát, ha egyszer azzal nézel.

Miért nem nyitod fel az outliner ablakot, arra is jó, ha valamit nem találnál.
De egyébként meg ott van a viewport feletti legelsõ menüpontban a 'select camera', utána már csak az attribútum editorba kell menned.

berlinboy6329
uhh,thyx,csak kamerát se látok sehol..Nincs vmi hhtokey v vmi ami egybõl a kamera attibutomokat hozza be?régen még tudtam,de azóta elfelejtettem :C

\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/

Wearwolfff
Kijelölöd a kamerát - attribútum editor - far clip plane(milyen távolra lásson) near clip plane (ezen érték alatti dolgokat nem látja) ergo csak a near és a far közötti területen lát.

1. Ha azt tapasztalod, hogy hátrébb kell vinni a kamerát, hogy lássa, vagy a modell eleje hiányzik, akkor nyilván túl magas a near clip érték.
2. Ha azt tapasztalod, hogy a modell hátulja hiányzik, akkor túl alacsony a far clip érték.

berlinboy6329
Mármint a grid látszott omg....

berlinboy6329
Near clip meg far clip azt néztem én is,de most ngoyn elrontottam vmit xDDD

Eddig látsztott a plane ha elinditottam a progit,de most már az se,csak ha hátrébb egmyek kamerával..Néztem ugyis h minden legkisebbre vettem,meg legnagyobbra,de akkor se látszott az egész map,sõt semmivel nem lett angoybb a látótávolság..hol kell állitani?én a preferencesben csináltam.
Aztán sokszor ujrainditottam a porgitmert mentés után nem változott de semmivel nem lett jobb,sõt rosszabb xD

Wearwolfff
Szerintem te most a 'near clip plane' és a 'far clip plane' avagy a kamera látóterére gondolsz a kamerabe attribútumainál.

berlinboy6329
Viszont textúrát nem tett rá,omg...Mégis nagy gagyi...Azt irja h hiányzik vmilyen mappából vmilyen .dds fájl...Pedig FBXben benne kéne,hogy legyen a textúra...

berlinboy6329
Háát beszaráááááááásss....

FBX import=Fail
Open Scene=EPIC WIN!!

Ez hogy lehet?

Viszont a map vmi hatalmas...A grifem kb 15X kisebb mint a character a pályán,ami a karakternél kb 60X nagyobb..Hogy lehet a kamerát nagyobbra venni emrte gy idõ után eltünik minden és csak nagy szürkeséget látok..

schorby
csak csináltam mégegy rendert
amúgy ez csak az elsõ szárny, csak duplikáltam hogy több szögbõl láccon
most kezdem majd a hátsó szárnyat sztem, mármint megrajzolni...
berlinboy6329
Ez nem rajtam mulik,hanem akik a Cod4et csinálták...Van a 3dRipper DX nevû progi azzal szedjük ki a mapot,azt importáljuk Maxba és onnan ki FBXbe a tárgyakat materialokkal meg textúrákkal....Tutorial alapján dolozunk ami neme gy nagy szám,de aki a tutorialt irta azt is irta h neki gond nélkül átmegy Mayába az FBX...

ibor90
ez így nemsemmi

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)

eddig jo 😊

the world is mine

schorby
a minap fényképezgettem egy szitakötõt, és úgy éreztem ezt meg kell próbálnom lemajázni
szal elkezdtem
egyelõre a szárnnyal
a lényeg hogy textúrázni is próbálom majd, az eddigiekkel ellentétben
a szárnytextúrát én rajzoltam kézzel, akárcsak a szárny modellt is egyessével kötögettem helyére a kis éleket, jó volt 😄
szóval így áll eddig
egy kis viewport fázis
Magnificat
hát nálam Evermotion Archmodelsnél lett használva az FBX kapcsolat, és a lehetõségeihez képest jól be is vált, de a különbözõ shader node-ok miatt nem tudott átvinni mindent, de még egyszer mondom, nem volt problémás, nem fagyott, pedig az is sokszáz megás fbx volt... Attól is függ amúgy, hogy milyen materialok vannak tudtommal. Tehát ha pl maya-ban lambertet, MR shadereket és hasonlókat használsz, azt persze hogy jól megeszi a MAX-os verzió, hisz ott is megvannak a megfelelõ shaderek erre, de pl ha MAX alatt VRAY shadert használsz, és Maya alatt nincs VRay-ed, akkor mondhatod neki, hogy nesze olvasd be és használd... Szóval sok dolgot át tud adni, de azért megvannak a megkötései... Ettõl még nem szar az egyik vagy másik, sõt még az FBX sem az, csak mint mindennél, tudni kell használni, és hogy mire képes.

Esetleg próbáld meg nem egy darab 500 megás file-ba pakolni mindent, hanem mondjuk teszt jelleggel 1-2 nagyobb dolgot exportálsz csak ki (1-2 elem 1-2 materiallal), és nézd meg annál... ha megy, akkor figyelj, milyen shadernél bukik ki... meg próbáld kizárni azokat a részeket, amik miatt problémázik... tehát elsõnek vidd át teszt jelleggel csak a modelleket, aztán ha az jó, esetleg animációt, ha van... aztán folyamatosan egyre többet... Próbálkozni kell, elemezni a problémát...

Amúgy az FBX formátum maga jó cucc, többet tud mint az OBJ (ami felépítésénél fogva csak a vertex rácsot tudja tárolni, emellett azt, hogy milyen vertexek közt van él, face és textúra koordináta.. az .mtl-jében még 1-2 shader cuccot tud, de igazából kb ennyi, tehát pl animot nem tud, összetettebb shadereket nem tud, csontokat, subd-t, stb-t szintén nem tud...). Az FBX pedig tudja ezeket (legalábbis a jó részét tuti).

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

talan ha szetszedned kisebb reszekre az egeszet es ugy probalnad atvinni mukodne.

the world is mine

jo de az obj az a total minimum csak a meshet tarolja, mig az fbx-ben kamerat csontozast meg ilyen dolgokat is lementhetsz. Es itt kezdodnek a problemak.

the world is mine

berlinboy6329
Ja különbözõ,de végülis az FBX az nálam olyan,mint az OBJ..Szal ilyen közös kiterjesztés amit mindenhova lehet importálni..De mégse akarja....És fingom nincs miért,mert még egy nyomorék hibaüzenetet se ir ki,csak egybõl küldené an jelentést az Autodesknek....:C

azert van 😊 pl nallam az ilyen vue-s dolgoknal nagyon hasznos.
Amugy ez varhato volt alapbol a max es a maya kulonbozo es egy 500 megas file eleg nagy.

the world is mine

berlinboy6329
Ez mekkora fos..Minek tesznek bele FBX importot ha nem is megy?Szar....Beolvassa,processing edge smooth lemegy,aztán megdöglik az importing transformatinsnél..Amit én exportáélok FBXet Mayából,azt visszaolvassa,a max visszaolvassa a sajátját,de a maxosat a Maya baszik beolvasni....Semmi értelme fbx importnak ha nem mûxik más progival....

berlinboy6329
Ja azt nézegettem mondták,h talán material neélkül jó lesz v vmi,de ha kivesztem a 450 materialt,akkor hogy teszem vissza?

Peetmaya
nem tudom, nem értek az fbx-hez, de próbáld meg material nélkül elõször.

Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)

berlinboy6329
FBX fájlimportálásmál miért hal emg a Maya 2011?Elkezdi importálni az 500Mb-s FBX fájlt,ami maxból lett kiexportálva,1200 elem,480 material meg 480 textúra és elkezdi beolvasni betölteni madj valamikor meggondolja magát és crashel...A 2010es meg egybõl crashel...

Magnificat
jah, és mint látható, megjött a netem... ugyan erõsen forgalomkorlátos (kb 5-750 mega adatforgalom per hó az anyagilag megengedhetõ), de rss-sel olvasott hírekre (és fórum hsz-ek érkezésére), valamint levélklienses levélnézegetésre alkalmas (és remélem elég is lesz 😄)

Jah, és elérhetõ a lakásunkból a 3G kapcsolat, szóval legalább elvileg nem lassú (most tesztként azért csak GPRS-en vagyok 😄)

[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user

Magnificat
nekem ennek az ellentéte...
"kérem, hogy a padló a megadott pantone kódú színben legyen elkészítve"

Erre magyarázhattam, hogy a a szín attól függ, milyen és mennyi fény éri... szóval hiába csekkolja valaki pipettával, nem lesz pontosan az a szín, mert ahol kicsit árnyék van, máris sötétebb, napfényes helyen meg világosabb 😄 beszarás 😄

de ez szerencsére nem most volt, a mostani megrendelõk teljesen és maximálisan korrektek...

nekem 2 hete volt megbeszelesem par irrel nah az is jo poen volt 😄 kb felet ertettem abbol amit mondtak es ugy kelett koveteni a dolgokat meg valami ertelmeset hozza is szolni 😛

the world is mine

kedvenc elethelyzetem ilyen prezentacioval kapcsolatban:
-Nem nem, olyan kek a kell napsutotte falszakaszra mint ezzen a kepen ahol arnyekban van a fal de ne rgb-ben alljon hozza kozel hanem erzesben...

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

vagy ez csak az fg map visualizerrel mukodik ezek szerint...
Magnificat
Elõször is: gratz Garou, nagyon informatív és érdekes volt a tapasztalatod...

Sajna a netem még mindig nem jött meg, pedig meg lett rendelve már egy ideje, szóval csak hébe-hóba jutok sajna net elé... de legalább látszik, hogy nem vagyok annyira mégsem függõ, semmi szemrángatózás, vagy hasonló, pedig kb 1 hete netet se láttam 😄

Ez úton szeretném én is gyorsan megosztani az én tapasztalataimat:

Szóval egy multinak végeztünk egy munkát, látványtervezés témában. A mûvelet itt úgy zajlik (legalábbis úgy alakítottuk ki), hogy pesti székházba 11-re fel, majd ott a marketing igazgató és a projekt vezetõ elõtt bemutattuk az épületet (nem render, hanem viewport). A bemutató elõtti napon kaptam meg a notit, amit fel kellett készíteni a prezentációra (elég bika gép volt, és szerencsére már maya 2011-el). A prezi egy tárgyalóban zajlott, kaptunk egy projektort, amit gyorsan mûködésre bírtam, amíg a fõnököm szépen szóval tartotta a vezetõséget... Az igazgató nõ egyébként egy rendkívül attraktív 35-40 körüli nõ volt, aki még emlékezett a nevemre egy évvel korábbról (ez bíztató volt 😄) A fõnököm szépen magyarázta a dolgokat, hol van hely, hova mit gondoltak, hova mehetne még plakát, dísz, stb... közben én szépen a fõnök alá dolgoztam, mutogattam amire kíváncsiak voltak, méretet vettem, és gyorsan elhelyezgettem a kért elemeket, posztereket, színeket, stb... Ismét bevált a taktikánk, kissé többet költött a cég, mint eredetileg tervbe volt véve, ami nekünk persze csak jó volt 😊 Szóval megbeszéltünk változtatásokat, amiket most hajtok/hajtottam végre, és ezekrõl készül a render... Szóval a maya viewportott prezentációs szinten is felhasználtuk, bejártuk a területet, és mivel centi pontosságú volt minden, jól át tudtuk rendezni a terepet, ha épp úgy kellett... Ez tetszett a megrendelõknek...

Tudom, nem olyan informatív vagy érdekes, mint Garou-é, de kisebb cég vagyunk 😄

Nah majd leszek valamikor megint 😄 Addig is Üdv
Magni 😄

final gather only renderbeallitashoz mi szukseges, h legyen kepem, ne legyen tok sotet?
A render settingsben adtam egy image based lightning-ot, aminek a mentalrayIblShape1 tipusat texture-ra allitottam, es beallitottam az egszin keket, megis a renderem tok sotet...
Dzsizasz! Ez igy eleg gaz, mert szerintem ehhez mar nagyon jo szemmertek kell, ami viszont teljesen mas mint a maya tudas vagy az erzek. Bar lehet, h beleszamit az erzekbe. Ez mar inkabb rajz tudas, h az ember jol lassa az aranyokat, tereket, mereteket. Persze ez mindig is kellett barmifele dizajnhoz.
Garou
Igen, a hosszúság volt megadva plusz adatként, meg a kerékhez mértem, továbbá rengeteg kocsit nézegettem elõtte a neten, és kb be tudtam lõni, hogy ha 4.5 m hosszú, akkor kb 1.8 széles, és 1.65 magas. Sok népszerû típust kívülrõl megtanultam a szállodában, hátha kell.

Ez volt az egyébként megkerestem, csak szép nagy méretben adták oda:

Nissan

A motorháztetõ két kiemelkedése, a lámpák íve, az elsõ kiugró "arclemez" élei, a tetõ íve... ezeket nagyon megnézték, és ha úgy érezték, hogy kell, akkor tollal finoman belejavítottak a kinyomtatott print screenbe. A kocsinak a hátulja is fel volt skiccelve a rajz mellé ugyanígy féloldalasan, de azt is mondták, hogy ha valami nem világos, vagy jól lemérhetõ, akkor oldjam meg saját kútfõbõl. Aztán pislogtam, mikor a front nézeten mutogatták, hogy hol tér el 4 centivel a lámpa a kerékhez képest és tényleg...

Azt nem írtam, de a németek imádnak külsõsöket alkalmazni, tehát ha valaki számlaképes és megfelel a mércén viszonylag könnyen kaphat távmunkát szerintem. Velük kapcsolatban mondták, hogy ha egy jelentkezõ túl magabiztos, és nagyképû akkor tesztmelónak vagy a klasszikus Porsche 911-et kapja, vagy a Lamborghini Reventont, mert azokba 90%, hogy beletörik a bicska. A Porschéra mondták, ha valamit egy picit is máshogy modellezel le rajta már nincs meg a feeling, a Reventonon pedig nincs egyenes vonal, hiába tûnik úgy, mindennek van egy leheletnyi íve, csak találd el...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Nem semmi Garou! Remelem -><-jon! Azt nem ertem, h a pers nezetbol, h merted le a mereteket? Rajta volt a rajzon?
en kosz ezt a beszamolot! hasznos volt es erdekes! drukkolok hogy osszejojjon!

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

Garou
Megjöttem a germánoktól múlt héten, de csak most kerültem normálisan gépközelbe. Akit érdekel annak leírom, miket tapasztaltam:

Szóval fizették a szállodát, küldtek taxit reggel. A nap rövid cégbemutatással kezdõdött (nem kérdeztek semmit a szakmai múltammal kapcsolatban), majd megkaptam a próbafeladatot. Mivel koncept designban utaznak, egy Nissan perspektivikus konceptrajzból kellett front-side-top blueprintek vagy refkók nélkül modellt csinálnom, jutok ameddig jutok a nap végére. Nethasználat, vagy bármi egyéb segítség tilos volt. Mivel gondoltam, hogy kocsik terén nem vagyok full tapasztalt, ezért lesznek topológiai hibák, igyekeztem a sebesség terén villantani. Nap végére elkészültem a teljes autóval interior nélkül, de lámpák-emblémák-kerekek is kidolgozva (majd meghaltam annyira széthajtottam magam). Megnézték, nyomtattak róla print screeneket, majd kritikát mondtak róla. Az összkép pozitív, hibákat vétettem, döntés 2-3 hét múlva...

Általánosítani nem lehet persze a német cégekre, de amiket megjegyeztem:

Természetesen minden legális, bika gépek, 30 inch-es óriásmonitorok, super size tabletek (ja és görgetõ nélküli egér!!!), saját 3D scanner (kocsikra méretezve). Nincsenek anyagi gondjaik.

Az önéletrajz fontos, de nem érdekelte õket különösebben, a referenciák viszont minden eldönthetnek. Végzettség, papírok kutyát se...

Két dolog számított: sebesség, és az "érzék". A munkatempómat igencsak elismerték, õk kb 4-5 nap alatt csinálnak meg surface modellezéssel egy kocsit interior nélkül, de poly modellezésben is kb 2-3 nap/kaszni. Viszont a formaérzékben egy másik kategóriát képviseltek, 2-3 centis(!) eltéréseket a karosszérián simán a szék mögött állva szemmel kiszúrtak és könyörtelenül feljegyezték. Tudtam már elõre, hogy kb ez lesz, de mivel nem sok kocsit csináltam eddig, ezért nem nagyon volt választásom. Lényeg: a kevesebb több lehet, ha kap a cég egy alap kidolgozatlan kocsimodellt, amin minden fõ vonal precízen a helyén van, lehet, hogy jobban veszi ki magát, mintha minden kész, de nem tökéletes. A dolgot nehezíti, ha csak koncept rajzot kapsz, aztán mérd le, hogy mi mekkora...

Nagyon normálisak voltak, hoztak kaját-vizet, és napközben egyszer sem jöttek oda, hogy "na hogy állunk", hagytak nyugodtan dolgozni. Ebédszünetben is kicsiny országunkról érdeklõdtek, nem a tesztmelóról. Utána 4-tõl 6-ig folytatódott az interjú, ez alatt közösen néztünk autómodelleket és a formatervezést kellett méltatnom/kritizálnom. Itt sikerült jó benyomást tennem, továbbá annyit tanítottak nekem eközben trükkökrõl, mit hogyan kell nézni, hogy megtaláld a formát utána meló közben, hogy már ezért "megérte". Mindenesetre az autómodellezést olyan szinten mûvelik, hogy az már egy külön osztály, és olyan dolgokat mutogattak nekem formatervezés terén különféle kocsikon, hogy csak néztem és jegyzeteltem fejben. Ja, és a fõnök is ért hozzá, profi modellezõ, és olyan szintû autóbuzi, hogy majdnem le kellett lõni, mikor egy régi citroent kezdett kielemezni. Na ennyi, bocs ha hosszú volt.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

Wearwolfff
Maya 9 demo?? Õszintén? Hát azt bizony sehonnan, merthogy nem létezik. 😊
Egyébiránt pedig, a programok vagy játékok demójáért tessék mindig felkeresni a gyártó honlapját. Az esetek 99 százalékában ott leledzenek.

Mindamellett pedig, ahogy itt már nagyon sokszor le lett írva, a Demo verziókat csak 30 napig tudod használni. Vagyis nem Demo, hanem inkább Shareware. Véleményem szerint egy ilyen komplett programnál nem elég ennyi idõ egy kezdõnek, ha ki sem tudod használni az idõt. (mondjuk két hét múlva elutaztok nyaralni) "Vagy ahogy említetted jövõre kapod meg" Ez esetben tegyél fel egy régebbi 8.5 Personal Learning Edition verziót, azt akármeddig használhatod, csak beletesz a renderedbe egy vízjelet.

A demó verziónak az az elõnye hogy, ha késõbb meglesz a program, akkor egyszerûen beletöltöd az ahhoz kapott kulcsot és már mûködik is.(mármint ha a verziószám vagy évszám egyezik) A PLE viszont egy külön program, amit le kell szedni és újra kell telepíteni a másik vízjel nélküli programot.

gondolom az autodesk honlapjárol. De nem linkelem be, majd használsz google-t.😊
Globagábor
hello!
honnan lehet a maya 9-et letölteni??????
amugy jövõre megkapom a mayát és egy kicsit gyakorolni szeretnék a demo-n!

Wearwolfff
Sok oldalnyi böngészés után meglett a válasz. Ez a trágya csak az egyoldalú memóriákat tudja kezelni, és azért ismeri fel a másikat csak feleannyinak, mert annak mindkét oldalon vannak blokkok. Elvileg. Emez meg jó lesz a másik gépbe, csak annak még háza sincs.

tiltsd le az alaplapit, ha ugyis van benne masik
Wearwolfff
Hát nem hiszem, mert agp-s kártya van benne. És az alaplapit eleve csak 32mb-ig lehet felrakni, de egyébként meg levettem nullára. Egy darabig most elvagyok vele. Jövõ hónapban meg veszek mellé egy másik 400.as memót és kipróbálom azzal.

de az nem a meretet erinti. Inkabb nem lehet, h alaplapi vga vesz le 256MB-ot belole?
Wearwolfff
Na beüzemeltem az 'új' használt masinát. Egy fokkal jobb, mint az elõzõ. Ez tudja a 800 fsb procikat kezelni, és dual memóriákat. 15 ezrest megért proccal együtt. Momentán csak egy gondom van vele, hogy az 1giga ramot 768mb-nak ismeri fel. De írta a használati, hogy, ha a proci 800fsb-vel megy, akkor a 333 memóriákkal gebasz lehet.

De mennyit anyáztam mire rájöttem miért nincs hang. Gyártó oldaláról szedett legújabb driver fent, nem ütközik semmi, hang nem jön. Hát ezek a piszkok nem kispóroltak az alaplapról néhány jumpert? <#violent>

rooney8
áhh az fizikailag lehetetlen 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

kiveve, ami rosszabb 😊
rooney8
celeronnál minden jobb 😊

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

szerintem a pentium mindenkep jobb.

the world is mine

Wearwolfff
Olcsón szereztem õket, melyikkel gyorsabb vajon a render? Gondolom a Pentium, csak hogy tutira menjek, mert nincs annyi pasztám.

Intel Celeron D 2,6Ghz 256 533fsb (nemtom '03 made in malay)
VS
Intel Pentium 2,6Ghz 512 800fsb (Northwood)