32214
Maya
  • Peetmaya
    én nem használnék ennyi area lightot, igazából 1-et sem, csak egy IBL-t, valami szép hdri-vel, meg egy dir light-ot napként.
    jó dolog a sun&sky, de arra jöttem rá, hogy akárhányszor elkezdtem használni, a végeredményhez végül mindig lecseréltem, és így már szinte sose kezdem azzal, mert feleslegesnek tartom. Kezdőknek viszont kifejezetten jó dolog.
    érdemes kipróbálni azt is, hogy mire képes a shaderetek, csináljatok egy alacsonyabb felbontású közepes, minőségű gyors rendert (vagyis turntable-t, tehát sok framet), hogy lássátok az autótok különböző szögekben hogyan mutat a shaderrel.
  • Wearwolfff
    Én ezt a kettőt már próbáltam. Az alsót most nem találom, de ott a főfény az sárgás, a pontlámoák, meg kékesek. Szóval ez inkább jelenetbe való megoldás. További area lámpákkal lehet szabályozni például alulról a füvet vagy betont, meg oldalról, ha valamihez közel van.

Elsőnek szerintem az autó testére mindenképp mr_carpaint materialt használj, azzal jó lesz.. Az üveg lehet fekete blinn, ha nem akarod belülről is elkészíteni. Az egyéb krómozott felületekre, meg használhatsz mia-materialt, mert alapból van benne pár króm preset.

Természetesen nem kell bevilágítanod, jó a sun/sky is, csak emevvel gyorsabb.

• KirkHammett
    Sziasztok.
    Hosszú kihagyás után újra elkezdtem modellezni (kezdő vagyok), de az anyagoknál, render beállításoknál elakadtam. Tudtok konkrét javaslatokkal segíteni?
    A modell:
    Mercedes_300sl

Előre is köszi.
  • Midas
    nem jelent meg de az opera fel ora alatt lehuzta vegul :D
  • Magnificat
    mármint nem tetszik, vagy nem jelenik meg? mondjuk egyik során sem tudok mit kezdeni vele :D
  • Midas
    nem jon be a kep :)
  • Magnificat
    jah, és persze fizikailag fele ekkora méretben képzeljétek el, mivel a telefon nagyobb DPI-vel rendelkezik (3"-on 320x480), mint a monitor (90 helyett 190 DPI)
  • Magnificat
    tegnap összedobtam a telóra egy boot animációt

a lámpa forog körbe-körbe
    maya-ban lett összedobva, + kis ps after effect. fényereje a telefon magasabb mivoltából adódóan kisebb
  • Magnificat
    egyben értettem a kettőt...
  • berlinboy6329
    Hetek csontozni?Az semeddig sem tart..CSináltam már riget hozzá,azt copy+pastelem a többi karakterre(kb. 7-8an vannak) és kész.Inkább a súlyozás az,ami sokáig tart és animácnál számit,mert látszik ha hülyén mozog.:P

Aztán mapimportálás és lehet animálni valahogy:C

Nem kell nekem hiteles mozgás,mocap minőséh,csak látszódjon h ÉRTELMESEN mozog.Lehet benne hiba,de azért ne legyen nagyon gáz..Ennyi az egész..mozogjon a karakter(v több karakter) a pályán,meg a kamera ahogy akarom..Fények be,render.Ennyi lenne.:P
  • Magnificat
    én amikor a multimédia fejlesztői végzéshez szükséges animációt csináltam, úgy volt 2-3 hónap a munka, hogy a 8 perces animációból kb 3-4 lett kész, pedig pár modellen kívül főként csak curve-ökön végighaladó modellek voltak, semmi spéci animáció, plussz még a világítás is pár point light volt, űrjelenet, pár post effect... mindegy, nagyon amatőr volt (első animációm volt még, MAX-ban). Azeléőtt 1-2 hónap még a program tanulásával tellt. Persze naponta nem foglalkoztam vele 3-4 óránál többet, de speciel a saját projektjeimen sem dolgozok önszorgalomból naponta ennél többet (hosszabb időn át).

27000 frame, egy emberre szerintem ha nem nagyon egyszerű beállításokról, generált animációról vagy rádobált effektekről van szó, akkor nagyon de nagyon sok (nem hónapokban mérhető munka)
    Heteket csak a csontozással el lehet tölteni, és akkor még hol van az animáció (persze ha csak nagy vonalakban mozog minden, nem túl hitelesen, akkor spórolható idő)...

Ennek ellenére sokat lehet belőle tanulni, én nem ellene vagyok... meg jól lehet szórakozni... Csak kétlem, hogy készen lenne és minőségi maradna ilyen volumenű munka...
  • Midas
    most nem azert de en mikor a repulos videot csinaltam az kb 1000 frame korul volt es masfel honapig tartott csak igy szolok.
  • berlinboy6329
    Nem,hanem hogy a renderhez ugy állok hozzá,h bonyolultnak gondolom..Tehát fényeken kivül más is kell hozzá,amiről esetleg nem tudok vagy valami...De ha csak ennyi akkor oké...

Betolok akkor egy erős fényű directional lightot főfénynek és több kisebb directionalt h kompenzálja a sötétséget a főfény másik oldalán..Ennyi lenne?Kicsit hihetetlennek tűnik.

Csak az a fránya renderidő....27000 framenél nem akarom,h 1,5percig rendereljen 1 framet.:(

Bár hol van még az?Először animálni kellene megtanulni,aztán meganimálni azt a kb. 10 perc átvezetőt..Playblasttal beilleszteni a muviba,megnézni milyen,megcsinálni végig a muvit,aztán mehet csak a render...Lehet,h majd ontani fogom a kérdéseket ha végre kedvet kapok csinálni a cuccot,mert most a próbánál is fingom nem volt hogy csinálhatnám meg azt,hogy a fegyvert fogja 2 kézzel...Az egyiket hozzácsatoltam a csuklóhoz,szóval akárhogy mozgatta,ment vele a fegyver is..Na de a másik kezét meg nem lehet ugyanoda bindelni,azt manuálisan csináltam meg..Olyan is lett-.-

Majd belinkelem ha esetleg érdekel vkit egy egyszerű ám,de annál szarabb animáció:P
  • Garou
    A Wetasok mar 1997-ben megkaptak a Maya beta verziojat.
    "Both the Lord Of The Rings and Maya grew here at Weta."-Matt Aitken (supervisor a GyU filmeknel).
    Ahogy olvasom az Art of Maya konyvben volt software versenyeztetes, es a legfobb szempont valoban a scriptelhetosege volt a Maya-nak.

Berlinboy: Ha megvan a modell, shadert is csinaltal hozza, akkor ennyi, rendereld ki! :) Vagy mire gondoltal, animalni is kene?
  • berlinboy6329
    Ahh,szal a sok tökölés kifizetődik..Állat!

Még egy kérdés..Ha Dx mókázással(Mert más mód nincs)kiszedek egy maprészletet egy játékból,az le van textúrázva,jó esetben shaderezve..Rendereléshez a fényeken kivül,meg a renderbeállitásokon kivül kell még vmit csinálnom?
  • Magnificat
    a legnagyobb erőssége...
    ennek ellenére lehet(csak lehet!), hogy max-ban kevesebbet kell cseszekedni az előkészítő munkákkal, de a lehetőségeket, eszköztárat, rugalmasságot és végproduktumot nézve tudtommal még mindig a legjobb animációs célra a maya...

de mivel nem területem az animáció, így az elméleten túl nem nagyon látok bele, hogy eldöntsem... ennek ellenére biztos volt oka, hogy a weta is a maya mellett döntött animációhoz, amikor versenyeztették a gyűrűk urához a termékeket... no meg tudtommal az avatar animációihoz is használták (valószínű a nagyon durva rugalmassága miatt összedobtak hozzá olyan plugineket, amikre szükség volt az arc mocap realtime mutatásához, stb...)
  • Midas
    hat tudtommal a maya egyik erosege az animacio.
  • berlinboy6329
    Na ja,csak kiváncsi vagyok Maxban is ennyit kell-e vele pöcsölni,h animálható állapotba kerüljön a modell.
  • Midas
    ez igazabol gyakorlas minnel tobszor csinalod annal egyszerubben es gyorsabban megy. sosem az eszkoz a meghatarozo.
  • berlinboy6329
    JAh,de ha kilépek a MAyából,h kapjon több ramot akkor megy vele a script editor is v mi a fene,ahol ki van irva..Végülis megoldottam ugy,h néztem hanyadik képkockánál jár a mappában,ahova mentette...

Tök FOS lett,igy szép nagy betűkkel..Bele kell még tanulni ebbe,semmi tutor nélkül is csoda h ilye tudtam csinálni lol..De el lehet vele lenni,tök poén ahogy mozgatom akkor ugy mozog.

Csak az a rohadt súlyozás ne lenne benne..Annyitra ideggesítő..Maxban is ennyit kell tökölni h használható éegyen a modell és ne mozogjon a kezével együtt a mája?
  • Midas
    jaja erre gondoltam en is
  • Magnificat
    a script editorban folyamatosan kapni az infót az állásról...
    nálam ilyen formában:
    // Percentage of rendering done: 38 (F:/Models/doodles//images/rethink2.0001.png) //

• Midas
    elvileg ki kellene neki irnia melyik kepkockanal tart lent meg ketfele keppen indithatod mikor van allapot kijelzes meg mikor nincs ha jol emlexem.
  • berlinboy6329
    Hmmm..Első teszt a Batch renderrel..Megy magától..nájsz..Renderel..Nájsz..Nem látom hol tart...Gáz...:C

Honnan tudom mikor végez?Valami állapotjelzésnek örülnék:C
  • Wearwolfff
    Én úgy tudom, hogy a 2.6.4 van benne.
  • Ryleh
    Hello!
    a Kulonbozo Maya verziok hogyan kovetik a Python verziokat?
    Tehat pl a Maya 2009 melyik 2.xxxPythont hasznalja,ill az ujabb Python 3 melyik Maya verzioban van mar hasznalatban?

(kerdesem amiatt,mert a 2.xxx es a 3. kozott jelentos valtozas van es a Python 3 nem kompatibilis "lefele".)

koszi:)
  • kenyeresdaniel
    Üdv

Egy MEL scriptet szeretnék írni ami elkészít egy csontvázrendszer , curve kontrolereket , IK t , és majd a kényszereket.

Gondoltam hogy megcsinálom a szerkezetet és figyelem mit művel a sript editorban , azt kimásolom egy doksiba ,és majd az müködni fog. Addig megvan a dolog h a csontvázat megcsinálja. Az IK nál kezdődik a baj.

Itt ugyanis az van hogy :
    IKHandleTool;
    select -r joint23.rotatePivot ;
    select -add joint23|joint6|joint7.rotatePivot ;
    ikHandle;

select -cl;
    IKHandleTool;
    select -r joint5.rotatePivot ;
    select -add joint5|joint6|joint7.rotatePivot ;
    ikHandle;

ezek a sorok jönnek , ami annyit tenne hogy 2 lábra létrehoz IK t. Ám mindig csak az elsőt hozza létre.
    És a következő hibát dobja:
    // Result: ikHandle1 effector1 //
    // Error: Two joints or effectors must be selected. //

tehát miután az első IK megvan az a gondja h nincs 2 joint kijelölve ,pedig igen.
    Tudna valaki ebben segíteni ?
  • montressor
    jobban tetszene, ha egyedi 5lete lenne 1 jateknak.... persze vannak tankos jatekok, de mint annak idejen a battle command nincs, meg vannak verekedosok, de olyan mint a target renegade olyan sincs... igaz nem is voltak dvd meretuek :)
  • montressor
    nem tudja vk, h 2011 alatt van -e vm lehetoseg a video driver allitasara, directx opengl vagy ilyenek voltak regebben asszem
    koszi
  • Magnificat
    a mimikát figyeljétek... mennyire élethűek beszéd közben az arc mozgásai, játékhoz képest...
  • Wearwolfff
    Szerintem a színvilág és dinamika nagyon ott van. Mármint látszik, hogy modellek, de mégsem olyan mű, élethűen mozognak.

A város is jó részletes, bár szerintem rengeteget felhasználtak a GTA ból is. Hacsak nem ugyanaz a város. De ez veszett jó ötlet. Modellezel egy várost. És utána annyiszor használod fel ahányszor akarod. Különböző történetekkel, más bejárással. Csak az interiorok kerülnek kialakításra, vagy azok berendezése változik. Esetleg a házak festése.

Én is valami ilyet tervezek. Ha elkészül ez a városrészlet, akkor csak el kell benne helyeznem az új autót, vagy bármit és megvan a kép. Az elején veszett lassan készül, de később már ontani fogom magamból a képeket. Nem fogom tudni leállítani magam.
  • Magnificat
    A következő játéktrailert ajánlom a nagybecsű figyelmetekbe:
    LA Noire

Noha grafikailag nem kirívó, kíváncsi vagyok, nektek is feltűnik-e az, ami nekem, hogy miben SOKKAL durvább, mint az általunk látott játékok (és sajna sokaknak fel se tűnik, meg szajkózzák a "már elértük a maxot" látványilag dumát...stb)

Imp: videót mi is terveztünk készíteni, de mire az illető vett jogtiszta maya-t, addigra elhavazódtam munkával (meg sok más védelmet is akart a videóba, meg nemzetközivé akarta tenni, stb...) Mindezek ellenére jó ötlet (én is az évek során sok embertől kaptam köszönetet, hogy megcsináltam anno az MTS 1-2-3-at)
  • Garou
    Sajnos nem tudom megnézni a videokat, annyira lassú a mobilnetem.

Az oktatónak van valahol referenciája vagy megtekinthető munkái?

Jópofa koncepció olcsó oktatóanyagot reklámozni, de mi van amikor az ügyfél megkérdezi, hogy hol és mennyiért adják a Maya-t? :)

• imp99
    magyar nyelvű kis elírás :D
  • imp99
    Hát behabehúúú :) , mik nem vannak manapság, bár várható volt h Bakos Gáboréknak lesz egy pár ellenfele a jóóó drága messharayel szemben

Magyar nyelv ócccóóó oktatóanyagok MOST
  • Wearwolfff
    Azóta sikerült már egy ilyen.

• Wearwolfff
    Megépült a panelháttér. Végül kiszedtem azt a víztornyot, mert nagyon nem illett a képbe. Most állhatok neki megálmodni a parkos részt.

• Magnificat
    de még egy kis szolídan adagolt motion blur-rel (megint tilos a túlzás) mozgás közben még jobban elfedhető az él... mert ne feledjük el, mozgásban minden máshogy néz ki, mint pillanatképen...
  • Magnificat
    csak sokan sajnos hajlamosak túlzásba vinni... ugyanis az életben ugye a szem pillanatok alatt vált célt és fókuszt, míg a játékban folyamatosan egy fókusznak kell lennie, és max bizonyos esetekben, pl tárazásnál változik... nah ezt a fókuszhatárt nehéz belőni, ráadásul amíg nem a szem mozgásából és valahogy az agyból derítjük ki, mire is néz a delikvens, addig marad az általánosságban fix DOF... De az biztos, hogy a túlzások is kellemetlenek, amikor már olyan, mintha mosott "sz*rt" néznél...
  • berlinboy6329
    Az utolsó kép egész jó...Itt pl,ha megnézed bal lent a térkép körül a füvet..Az nincs messze,mégis az élei egész szépen el vannak mosva..Vagy akár a csávó karját,meg a fegyver részeit,pl. a távcső alját,azt a szürke tégletestestet,amihez hozzá van a távcső csavarozva.Sehol egy éles él rajta pedig egyáltalán nincs messze..