Maya
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Már nekem is van galériám: wearwolfff.elementfx.com
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
Miért nem nyitod fel az outliner ablakot, arra is jó, ha valamit nem találnál.
De egyébként meg ott van a viewport feletti legelsõ menüpontban a 'select camera', utána már csak az attribútum editorba kell menned.
\"One kills a man, one is an assassin; one kills millions, one is a conqueror; one kills everybody, one is a god.\" /Jean Rostand/
1. Ha azt tapasztalod, hogy hátrébb kell vinni a kamerát, hogy lássa, vagy a modell eleje hiányzik, akkor nyilván túl magas a near clip érték.
2. Ha azt tapasztalod, hogy a modell hátulja hiányzik, akkor túl alacsony a far clip érték.
Eddig látsztott a plane ha elinditottam a progit,de most már az se,csak ha hátrébb egmyek kamerával..Néztem ugyis h minden legkisebbre vettem,meg legnagyobbra,de akkor se látszott az egész map,sõt semmivel nem lett angoybb a látótávolság..hol kell állitani?én a preferencesben csináltam.
Aztán sokszor ujrainditottam a porgitmert mentés után nem változott de semmivel nem lett jobb,sõt rosszabb xD
FBX import=Fail
Open Scene=EPIC WIN!!
Ez hogy lehet?
Viszont a map vmi hatalmas...A grifem kb 15X kisebb mint a character a pályán,ami a karakternél kb 60X nagyobb..Hogy lehet a kamerát nagyobbra venni emrte gy idõ után eltünik minden és csak nagy szürkeséget látok..
amúgy ez csak az elsõ szárny, csak duplikáltam hogy több szögbõl láccon
most kezdem majd a hátsó szárnyat sztem, mármint megrajzolni...

http://ibor90.webs.com ¡ ǝ ʌ ı ʇ ɐ ǝ ɹ ɔ ° ǝ q :)
the world is mine
szal elkezdtem
egyelõre a szárnnyal
a lényeg hogy textúrázni is próbálom majd, az eddigiekkel ellentétben
a szárnytextúrát én rajzoltam kézzel, akárcsak a szárny modellt is egyessével kötögettem helyére a kis éleket, jó volt 😄
szóval így áll eddig
egy kis viewport fázis

Esetleg próbáld meg nem egy darab 500 megás file-ba pakolni mindent, hanem mondjuk teszt jelleggel 1-2 nagyobb dolgot exportálsz csak ki (1-2 elem 1-2 materiallal), és nézd meg annál... ha megy, akkor figyelj, milyen shadernél bukik ki... meg próbáld kizárni azokat a részeket, amik miatt problémázik... tehát elsõnek vidd át teszt jelleggel csak a modelleket, aztán ha az jó, esetleg animációt, ha van... aztán folyamatosan egyre többet... Próbálkozni kell, elemezni a problémát...
Amúgy az FBX formátum maga jó cucc, többet tud mint az OBJ (ami felépítésénél fogva csak a vertex rácsot tudja tárolni, emellett azt, hogy milyen vertexek közt van él, face és textúra koordináta.. az .mtl-jében még 1-2 shader cuccot tud, de igazából kb ennyi, tehát pl animot nem tud, összetettebb shadereket nem tud, csontokat, subd-t, stb-t szintén nem tud...). Az FBX pedig tudja ezeket (legalábbis a jó részét tuti).
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
the world is mine
the world is mine
Amugy ez varhato volt alapbol a max es a maya kulonbozo es egy 500 megas file eleg nagy.
the world is mine
Miért nem hívják a bajuszt szájöldöknek? :)
Jah, és elérhetõ a lakásunkból a 3G kapcsolat, szóval legalább elvileg nem lassú (most tesztként azért csak GPRS-en vagyok 😄)
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
"kérem, hogy a padló a megadott pantone kódú színben legyen elkészítve"
Erre magyarázhattam, hogy a a szín attól függ, milyen és mennyi fény éri... szóval hiába csekkolja valaki pipettával, nem lesz pontosan az a szín, mert ahol kicsit árnyék van, máris sötétebb, napfényes helyen meg világosabb 😄 beszarás 😄
de ez szerencsére nem most volt, a mostani megrendelõk teljesen és maximálisan korrektek...
the world is mine
-Nem nem, olyan kek a kell napsutotte falszakaszra mint ezzen a kepen ahol arnyekban van a fal de ne rgb-ben alljon hozza kozel hanem erzesben...
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Sajna a netem még mindig nem jött meg, pedig meg lett rendelve már egy ideje, szóval csak hébe-hóba jutok sajna net elé... de legalább látszik, hogy nem vagyok annyira mégsem függõ, semmi szemrángatózás, vagy hasonló, pedig kb 1 hete netet se láttam 😄
Ez úton szeretném én is gyorsan megosztani az én tapasztalataimat:
Szóval egy multinak végeztünk egy munkát, látványtervezés témában. A mûvelet itt úgy zajlik (legalábbis úgy alakítottuk ki), hogy pesti székházba 11-re fel, majd ott a marketing igazgató és a projekt vezetõ elõtt bemutattuk az épületet (nem render, hanem viewport). A bemutató elõtti napon kaptam meg a notit, amit fel kellett készíteni a prezentációra (elég bika gép volt, és szerencsére már maya 2011-el). A prezi egy tárgyalóban zajlott, kaptunk egy projektort, amit gyorsan mûködésre bírtam, amíg a fõnököm szépen szóval tartotta a vezetõséget... Az igazgató nõ egyébként egy rendkívül attraktív 35-40 körüli nõ volt, aki még emlékezett a nevemre egy évvel korábbról (ez bíztató volt 😄) A fõnököm szépen magyarázta a dolgokat, hol van hely, hova mit gondoltak, hova mehetne még plakát, dísz, stb... közben én szépen a fõnök alá dolgoztam, mutogattam amire kíváncsiak voltak, méretet vettem, és gyorsan elhelyezgettem a kért elemeket, posztereket, színeket, stb... Ismét bevált a taktikánk, kissé többet költött a cég, mint eredetileg tervbe volt véve, ami nekünk persze csak jó volt 😊 Szóval megbeszéltünk változtatásokat, amiket most hajtok/hajtottam végre, és ezekrõl készül a render... Szóval a maya viewportott prezentációs szinten is felhasználtuk, bejártuk a területet, és mivel centi pontosságú volt minden, jól át tudtuk rendezni a terepet, ha épp úgy kellett... Ez tetszett a megrendelõknek...
Tudom, nem olyan informatív vagy érdekes, mint Garou-é, de kisebb cég vagyunk 😄
Nah majd leszek valamikor megint 😄 Addig is Üdv
Magni 😄
A render settingsben adtam egy image based lightning-ot, aminek a mentalrayIblShape1 tipusat texture-ra allitottam, es beallitottam az egszin keket, megis a renderem tok sotet...
Ez volt az egyébként megkerestem, csak szép nagy méretben adták oda:
Nissan
A motorháztetõ két kiemelkedése, a lámpák íve, az elsõ kiugró "arclemez" élei, a tetõ íve... ezeket nagyon megnézték, és ha úgy érezték, hogy kell, akkor tollal finoman belejavítottak a kinyomtatott print screenbe. A kocsinak a hátulja is fel volt skiccelve a rajz mellé ugyanígy féloldalasan, de azt is mondták, hogy ha valami nem világos, vagy jól lemérhetõ, akkor oldjam meg saját kútfõbõl. Aztán pislogtam, mikor a front nézeten mutogatták, hogy hol tér el 4 centivel a lámpa a kerékhez képest és tényleg...
Azt nem írtam, de a németek imádnak külsõsöket alkalmazni, tehát ha valaki számlaképes és megfelel a mércén viszonylag könnyen kaphat távmunkát szerintem. Velük kapcsolatban mondták, hogy ha egy jelentkezõ túl magabiztos, és nagyképû akkor tesztmelónak vagy a klasszikus Porsche 911-et kapja, vagy a Lamborghini Reventont, mert azokba 90%, hogy beletörik a bicska. A Porschéra mondták, ha valamit egy picit is máshogy modellezel le rajta már nincs meg a feeling, a Reventonon pedig nincs egyenes vonal, hiába tûnik úgy, mindennek van egy leheletnyi íve, csak találd el...
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Szóval fizették a szállodát, küldtek taxit reggel. A nap rövid cégbemutatással kezdõdött (nem kérdeztek semmit a szakmai múltammal kapcsolatban), majd megkaptam a próbafeladatot. Mivel koncept designban utaznak, egy Nissan perspektivikus konceptrajzból kellett front-side-top blueprintek vagy refkók nélkül modellt csinálnom, jutok ameddig jutok a nap végére. Nethasználat, vagy bármi egyéb segítség tilos volt. Mivel gondoltam, hogy kocsik terén nem vagyok full tapasztalt, ezért lesznek topológiai hibák, igyekeztem a sebesség terén villantani. Nap végére elkészültem a teljes autóval interior nélkül, de lámpák-emblémák-kerekek is kidolgozva (majd meghaltam annyira széthajtottam magam). Megnézték, nyomtattak róla print screeneket, majd kritikát mondtak róla. Az összkép pozitív, hibákat vétettem, döntés 2-3 hét múlva...
Általánosítani nem lehet persze a német cégekre, de amiket megjegyeztem:
Természetesen minden legális, bika gépek, 30 inch-es óriásmonitorok, super size tabletek (ja és görgetõ nélküli egér!!!), saját 3D scanner (kocsikra méretezve). Nincsenek anyagi gondjaik.
Az önéletrajz fontos, de nem érdekelte õket különösebben, a referenciák viszont minden eldönthetnek. Végzettség, papírok kutyát se...
Két dolog számított: sebesség, és az "érzék". A munkatempómat igencsak elismerték, õk kb 4-5 nap alatt csinálnak meg surface modellezéssel egy kocsit interior nélkül, de poly modellezésben is kb 2-3 nap/kaszni. Viszont a formaérzékben egy másik kategóriát képviseltek, 2-3 centis(!) eltéréseket a karosszérián simán a szék mögött állva szemmel kiszúrtak és könyörtelenül feljegyezték. Tudtam már elõre, hogy kb ez lesz, de mivel nem sok kocsit csináltam eddig, ezért nem nagyon volt választásom. Lényeg: a kevesebb több lehet, ha kap a cég egy alap kidolgozatlan kocsimodellt, amin minden fõ vonal precízen a helyén van, lehet, hogy jobban veszi ki magát, mintha minden kész, de nem tökéletes. A dolgot nehezíti, ha csak koncept rajzot kapsz, aztán mérd le, hogy mi mekkora...
Nagyon normálisak voltak, hoztak kaját-vizet, és napközben egyszer sem jöttek oda, hogy "na hogy állunk", hagytak nyugodtan dolgozni. Ebédszünetben is kicsiny országunkról érdeklõdtek, nem a tesztmelóról. Utána 4-tõl 6-ig folytatódott az interjú, ez alatt közösen néztünk autómodelleket és a formatervezést kellett méltatnom/kritizálnom. Itt sikerült jó benyomást tennem, továbbá annyit tanítottak nekem eközben trükkökrõl, mit hogyan kell nézni, hogy megtaláld a formát utána meló közben, hogy már ezért "megérte". Mindenesetre az autómodellezést olyan szinten mûvelik, hogy az már egy külön osztály, és olyan dolgokat mutogattak nekem formatervezés terén különféle kocsikon, hogy csak néztem és jegyzeteltem fejben. Ja, és a fõnök is ért hozzá, profi modellezõ, és olyan szintû autóbuzi, hogy majdnem le kellett lõni, mikor egy régi citroent kezdett kielemezni. Na ennyi, bocs ha hosszú volt.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
Egyébiránt pedig, a programok vagy játékok demójáért tessék mindig felkeresni a gyártó honlapját. Az esetek 99 százalékában ott leledzenek.
Mindamellett pedig, ahogy itt már nagyon sokszor le lett írva, a Demo verziókat csak 30 napig tudod használni. Vagyis nem Demo, hanem inkább Shareware. Véleményem szerint egy ilyen komplett programnál nem elég ennyi idõ egy kezdõnek, ha ki sem tudod használni az idõt. (mondjuk két hét múlva elutaztok nyaralni) "Vagy ahogy említetted jövõre kapod meg" Ez esetben tegyél fel egy régebbi 8.5 Personal Learning Edition verziót, azt akármeddig használhatod, csak beletesz a renderedbe egy vízjelet.
A demó verziónak az az elõnye hogy, ha késõbb meglesz a program, akkor egyszerûen beletöltöd az ahhoz kapott kulcsot és már mûködik is.(mármint ha a verziószám vagy évszám egyezik) A PLE viszont egy külön program, amit le kell szedni és újra kell telepíteni a másik vízjel nélküli programot.
honnan lehet a maya 9-et letölteni??????
amugy jövõre megkapom a mayát és egy kicsit gyakorolni szeretnék a demo-n!
De mennyit anyáztam mire rájöttem miért nincs hang. Gyártó oldaláról szedett legújabb driver fent, nem ütközik semmi, hang nem jön. Hát ezek a piszkok nem kispóroltak az alaplapról néhány jumpert? <#violent>#violent>
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.
the world is mine